回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] YAMAHA YZR-M1 + TS detail parts
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnsontang 於 2009-7-19 12:17 AM 發表

突出來果個角位, 你試轉下條鏈, 將佢收起D遮住既位,
一係徹底D, 試下减一节, 再重新鑽孔, 可能解決到, 努力

大師兄整日mon住loklok update喎 忍唔住呀呢~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
nsr
平民

UID 18972
精華 0
積分 0
帖子 4
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-7-19 12:29 AM 發表

其實現在個位最易遮,最後我佈線後應該會見唔見起角的位置....  一次失敗的經驗..

其实不是你的失败,是现在的工业技术,无论PE还是车件,都会有正负0.02MM左右的公差,100多节链加起来就会有2MM左右的长度差,就是说如果假设设计长度是150MM,做成的长度就会在148-152MM之间,那就可能要在说明书的参考长度上增加或减少节数,所以不可能有一个固定的位钻孔,一定要把链条拉紧后再钻孔。

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-3
狀態 離線
前移了約0.1mm,因為再移前條鏈就會頂住引擎,所以最後樣子會是這樣

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-7-20 12:23 AM 發表
前移了約0.1mm,因為再移前條鏈就會頂住引擎,所以最後樣子會是這樣

?ib_____D3tkg7xC_

都唔差丫~
一於proceed 往後既steps 喇~
見你d 線好似po得7788, 重差d咩?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線
差引擎幾條線,尾轆個carbon蓋,pe同殼上色就可以

ps.我想車殼唔上色由佢灰色算

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-7-20 04:51 PM 發表
差引擎幾條線,尾轆個carbon蓋,pe同殼上色就可以

ps.我想車殼唔上色由佢灰色算

點解唔上色呀?
點都俾個「46」上去喇~

我果架都係差中間engine果幾條線, 不過唔知疊唔疊埋果幾排carbon 野好......好煩......

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-20 05:29 PM 發表

點解唔上色呀?
點都俾個「46」上去喇~

我果架都係差中間engine果幾條線, 不過唔知疊唔疊埋果幾排carbon 野好......好煩......

detail parts 煩係煩點

但我砌得好開心,雖然今次砌賴野多過食飯,但砌完出黎甩甩溜溜我都好開心,話就話今次係最後一次

但每次見到呢部半完成品都心思思想砌多次,好大機會砌多次

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線
痴埋呢粒唔識講既野

我都唔記得原來已經貼左carbon,我仲以為灰都未噴 tim

一close up D 就見條喉肉到呢

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-7-20 10:15 PM 發表
痴埋呢粒唔識講既野

我都唔記得原來已經貼左carbon,我仲以為灰都未噴 tim

一close up D 就見條喉肉到呢

http://f20.yahoofs.com/hkblog/FeVqm1KaG0M89CjylA--_6/blog/ap_20 ...

換腳踏呀~~~

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線
好喇好喇,見住部車有唔妥就係都要整靚佢,雖然唔係最掂但我已經最晒人士

我拆!!!!!!!!!!

我縮

我移

盡晒努力,而家條鏈無左個角都唔會太 DUR

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-20 11:55 PM 發表

換腳踏呀~~~

收到收到

頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-7-21 01:20 AM 發表
好喇好喇,見住部車有唔妥就係都要整靚佢,雖然唔係最掂但我已經最晒人士

我拆!!!!!!!!!!
?ib_____DW84JotPN

我縮 ...

冇左角位順眼好多
有時真係過唔到自己就係過唔到
LokLok兄砌模型的態度一流

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-7-21 07:53 AM 發表

冇左角位順眼好多
有時真係過唔到自己就係過唔到
LokLok兄砌模型的態度一流

矛錯矛錯~!!
不過我第一次玩呢套transkit果時, 因為反正都已經「玩大左」, 所以都會好有心機攪好d....
LokLok兄加油~!!
砌完一齊開多架~

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

既然錢又比左,之前又落左咁多心機整車架,無理由條鏈有得再好D唔執執佢

但真係好好玩

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-21 08:33 AM 發表

矛錯矛錯~!!
不過我第一次玩呢套transkit果時, 因為反正都已經「玩大左」, 所以都會好有心機攪好d....
LokLok兄加油~!!
砌完一齊開多架~

開多架可能係 F1

因為我有盒 mp4/13

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-7-21 08:57 AM 發表

開多架可能係 F1
因為我有盒 mp4/13

唔得貪新忘舊架喎~
08m1 你有冇買?

mp4/13我都已經買左ts kit了....
等緊tabu張full sponsor就可以開工~

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-21 09:22 AM 發表

唔得貪新忘舊架喎~
08m1 你有冇買?

mp4/13我都已經買左ts kit了....
等緊tabu張full sponsor就可以開工~

無買 08啦,太貴仲要resin 殼死多2錢重

唔會咁快開大project住,零零碎碎我仲有1部evo6砌緊,攪掂晒2部就開 mp4/13

BTW,我見之前有人放 TAMIYA 官方出既WEST日本站模型,成3舊水好貴喔

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-7-21 09:25 AM 發表
無買 08啦,太貴仲要resin 殼死多2錢重

唔會咁快開大project住,零零碎碎我仲有1部evo6砌緊,攪掂晒2部就開 mp4/13

BTW,我見之前有人放 TAMIYA 官方出既WEST日本站模型,成3舊水好貴喔

佢個resin殼真係幾正(唔係hard sell...) 因為厚度分分中薄過tamiya 原件~! 當然, 如果要攪來攪去番手無數次真係有可以會攪爛喇, 不過如果只係噴色上水貼研磨唔做過多actions, 我覺得佢有足夠堅硬度俾用家去handle~

講起來我都重有幾架未埋尾...

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-21 09:34 AM 發表

佢個resin殼真係幾正(唔係hard sell...) 因為厚度分分中薄過tamiya 原件~! 當然, 如果要攪來攪去番手無數次真係有可以會攪爛喇, 不過如果只係噴色上水貼研磨唔做過多actions, 我覺得佢有足夠堅硬度俾用家去 ...

始終玩resin 好似好繁複,pass

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-7-21 09:47 AM 發表

始終玩resin 好似好繁複,pass

你開頭都唔係覺得ts 呢套件繁複咩?依家咪玩得幾high~

JOEYKO.com
頂部