回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 老爺車齊齊砌 - Alfa Romeo Gran Sport Quattroruote Zagato
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
用0.2, 噴1比12, 仲要係用gp2, 情形會唔會好似用膠筷子燒雞翼, 仲要用炭火爐燒, 攞黎衰~

你依家仲要先噴層155, 再噴gx100或者gp2, 莫非你想整tiramisu, 咬落有豐富既層次感?!

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-11-20 11:13 AM 發表
用0.2, 噴1比12, 仲要係用gp2, 情形會唔會好似用膠筷子燒雞翼, 仲要用炭火爐燒, 攞黎衰~

你依家仲要先噴層155, 再噴gx100或者gp2, 莫非你想整tiramisu, 咬落有豐富既層次感?!

講過啦, GP2 比較[杰], 最好用 0.5, 0.3X 叫做[噴得駸. 用 0.2 就等於有個大痔瘡o係 C眼度, 咁你大解時會暢快嗎 ?

遲D 飯盒可能有隻[希]d , 不過遲D先算啦

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-11-20 11:13 AM 發表

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-11-20 11:23 AM 發表

講過啦, GP2 比較[杰], 最好用 0.5, 0.3X 叫做[噴得駸. 用 0.2 就等於有個大痔瘡o係 C眼度, 咁你大解時會暢快嗎 ?
遲D 飯盒可能有隻[希]d , 不過遲D先算啦

其實油不嬲都係咁溝, 過程同之前冇分別....唯一分別就係用左spraywork支鎗來噴
所以可能係筆同氣控制有問題
今晚再試多最後一次, mist coat完用風筒吹下先再mist coat......
如果真係都係咁......我唸我會成盒掉左佢.....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-11-20 02:19 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-20 12:08 發表

其實油不嬲都係咁溝, 過程同之前冇分別....唯一分別就係用左spraywork支鎗來噴
所以可能係筆同氣控制有問題
今晚再試多最後一次, mist coat完用風筒吹下先再mist coat......
如果真係都係咁......我唸 ...

唔好講到好似係盒車唔arm咁啦~~

心急人先生... 你噴咁多隻光油上去..... 仲要mist完再mist多次.... 仲要濕果陣用風筒吹tim.... 我估你都真係要掉左佢多.....

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-11-20 02:19 PM 發表

唔好講到好似係盒車唔arm咁啦~~

心急人先生... 你噴咁多隻光油上去..... 仲要mist完再mist多次.... 仲要濕果陣用風筒吹tim.... 我估你都真係要掉左佢多.....

唔好誤會呀
因為架車D膠已經洗左兩次, 其實已經有幾度爆左(斷開左既都有....), (BANDAI廿年舊膠...), 只係夾硬痴完再補, 補完再磨, 磨完先再噴
如果要再洗, 我唸佢會成架散晒.....

MIST COAT完再MIST COAT, 漫漫BUILD UP厚度同STRENGTH, 之後先加厚做COATING, 呢個係我要咁做既目的, 風筒係加速工序既方法, 所以我唔覺得方法有問題
第一次衰, 我自己都覺得自己噴得太快, MIST COAT未BUILD UP就FLOOD
第二次衰, 我MIST COAT已經做左兩次先FLOOD, 中間亦等左一段時間先噴, 再格左3,4個字睇完賽車先FLOOD, 但到第二朝先見到問題....我都R晒頭......

講真, 呢架車我真係趕住起貨送俾人, 唔係我都唔洗砌得咁急

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-11-20 03:19 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-20 14:34 發表

唔好誤會呀
因為架車D膠已經洗左兩次, 其實已經有幾度爆左(斷開左既都有....), (BANDAI廿年舊膠...), 只係夾硬痴完再補, 補完再磨, 磨完先再噴
如果要再洗, 我唸佢會成架散晒.....

MIST COAT完再MIST  ...

SORRY... 我好明顯發左神經... 以為mist coat係wet coat.... 因為見到"mist"呢個字諗起d濕濕立立既感覺......

不過我都唔建議你同風筒, or要用得好小心... 因為你太多野係車身, 熱脹冷縮但脹縮既程度唔同好易爆番開, 天氣又涼, 而且仲要1/12咁大件又薄吱吱咁.....

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今晚用左成晚噴埋佢....
我唸我開始知自己衰乜喇~~~

講左今日做左乜先~
今日返到屋企執埋少少M1既手尾, 食埋飯就帶MASK噴GP2了...
今次MIST COAT完每一件件我都即刻用風筒吹一陣
因為MOST COAT唔太厚, 所以感覺唔到有太大問題
車門, HOOK, 同車身4件件我來回MIST COAT左3~4轉, 開始噴得厚少少, 噴完都係即刻吹兩至三分中左右
做多左二次THICKER COATING之後, 我就先用車門FLOOD一次
吹左4-5分中度, 見冇咩動靜, 個心開始定D
之後做HOOK同車身
做返同一動作, 車身上之前因為洗油時烈開同斷左既地方開始有少少「來料」
我即時隊住果幾個位吹風筒
望耐一陣....好似都係有少少變紅, 但AREA唔算太大, 可以用之後既ACCESSARIES姐一姐~
不過....攪完呢度, 望一望個HOOK....我就....唉.....
因為個HOOK係爆膠爆得最緊要既件
所以烈紋周邊好大逹既位都明顯變紅
情況不受控制
最後都係要洗左呢件.....
另個三件....算吧喇....再洗都係多餘.....

不過
再噴個HOOK時我就發現左少少野
因為今次我係幾次都好快好趕咁噴白色
今次俾我留意到我噴完珍珠色時就已經有少少變紅....
當然喇, 呢次噴個HOOK基本上係冇理三七係咪廿一就噴
噴完灰吹左一吹就即上油
上完白油就上珍珠油
我唸個問題就係係呢度
因為白底油根本未乾~!!!
咁應該可以解釋到點解會直接炒底!
想唸一唸亞糊個POST今朝大家所提到既幾點,
可能因為天氣乾燥, 我自己以為白底油已經乾好, 理都唔理就跟手噴珍珠油
LOCK住左D白油令佢乾唔切, 再上GP2時, D油一收, 面層既油一拉, 下面既油就被拿起
加上爆膠情況下, 烈紋左右既地方既油會先被拉開, 所以果 D位會先變紅....

希望我冇唸錯喇
下次上ONE-TWO既油都係分開噴唔好貪快....

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
無言....

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-21 01:35 AM 發表

講左今日做左乜先~
今日返到屋企執埋少少M1既手尾, 食埋飯就帶MASK噴GP2了...
因為MOST COAT唔 ...

conclusion Joey兄都係心急。

頂部
白粉仔
上尉
情迷米格機 愛上德國坦

UID 16789
精華 0
積分 22
帖子 1410
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-21 01:35 發表

講左今日做左乜先~

,但係我地又上左有用ge一課喇

隨人作計終後人,自成一家始逼真
頂部
白粉仔
上尉
情迷米格機 愛上德國坦

UID 16789
精華 0
積分 22
帖子 1410
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-21 01:35 發表

講左今日做左乜先~

,但係我地又上左有用ge一課喇

隨人作計終後人,自成一家始逼真
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-11-21 06:55 AM 發表

conclusion Joey兄都係心急。

冇錯.......
不過.......我已經冇時間了......................

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
谷X氣。。。。。。
第三次都係咁。。。。。。
只係。。。。。投行。。。。。。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

JOEYKO.com
頂部
gackt_mak
中尉

UID 15066
精華 0
積分 25
帖子 843
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-17
狀態 離線
噴黑哂遮咗佢lor...

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gackt_mak 於 2008-11-23 11:45 PM 發表
噴黑哂遮咗佢lor...

噴左紅.....冇死喇卦......

JOEYKO.com
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
雖則我唔玩車 , 不過見倒都想買一盒......

廿年時間D膠可能己經唔得 , 細架還可以 , 1/12咁大架就....

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 frankie 於 2008-11-24 12:42 AM 發表
雖則我唔玩車 , 不過見倒都想買一盒......

廿年時間D膠可能己經唔得 , 細架還可以 , 1/12咁大架就....

冇錯.....D洗左兩次, 已經爆左好多位....
呢次我唔敢再洗, 打花GP2噴紅色算了....

JOEYKO.com
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-24 12:44 AM 發表

只係有D可惜  , 之前你噴D珍珠色好好好正

我以前都試過用0.2噴大野 , 結果 D色唔暈秦 , 加上個柸好細 , 噴兩野又要入油 , 噴兩野又要再入油 ....
最後都係要買多枝0.3

盒野包裝唔錯做收蔵一流 有無人買過 POCHER D模型

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-24 12:44 AM 發表

Joey兄、実点解不試下迫力油洗油?? 個人覚得比用Thinner好、$又平、又不傷膠、係比較満。

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
果然真係噴紅色.....

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部