回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Revell F2007 Chinese GP
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-11-9 07:18 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 RINGOYAU 於 2008-11-9 06:06 PM 發表

我要偷你地師才對
我都留意緊CMMT 部F2007

我部F2007,F2008...等我考完A-Level 先

AL 是明年4月嗎? 咁你要加油了~
考完再瘋狂砌吧~ (不過E+ 講係咁講~ 到時又係日日出去玩 XP)

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-11-9 06:09 PM 發表

唔知點解我好鍾意挑機嫁喎
星星個部愈難搞我就愈有興趣
相反富記個部咩門都開唔到
無咩好玩
都係多D detail先正既

真勇敢, 我個部星星N嫂我E+都未夠膽掂 =.=||

Back...... hopefully......
頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-11-9 07:48 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2008-11-9 07:18 PM 發表
真勇敢, 我個部星星N嫂我E+都未夠膽掂 =.=||

要有進步當然係要挑機啦
唔衰過下次點會識得點做先得嫁
砌模型同做人一樣
仆過下次先識點做

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2008-11-7 12:18 PM 發表

...

HI,  Alex,

"Shock" is first feeling after seeing the color effect of ur pics,  the original color formula may not be same as you created, but you successfully cheated most of our eyes, its very beautiful,

once again, you show the real power of color how to make eveyone going crazy and how attractive !!   even you havent finished yet, but I really hope to see your completed model car!!

Hope eveything going easy,  man !!!   Bye Bye !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-11-9 07:48 PM 發表

要有進步當然係要挑機啦
砌模型同做人一樣
仆過下次先識點做

Hi,  =鋼=,

Wow......   你的言論很有見地, 若然 盡可能做到 先知先覚 或許會更好, 因為有時所砌的是絕版模型, 基夲上每次只得一次機會, 毎個工序不容有失 !!  agree!!

///AMG///
頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-11-10 11:07 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-11-10 10:43 PM 發表

Hi,  =鋼=,

Wow......   你的言論很有見地, 若然 盡可能做到 先知先覚 或許會更好, 因為有時所砌的是絕版模型, 基夲上每次只得一次機會, 毎個工序不容有失 !!  agree!!

Hi AMG,

所以如果我有絕板模型個時都會等自己有一定的經驗先敢落手.但我覺得有時愈小心砌出錯的機會亦都愈大,我覺得同壓力有直接的關係.Don't you agree???

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-11-9 07:48 PM 發表

要有進步當然係要挑機啦
砌模型同做人一樣
仆過下次先識點做

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-11-10 11:07 PM 發表

Hi AMG,

所以如果我有絕板模型個時都會等自己有一定的經驗先敢落手.但我覺得有時愈小心砌出錯的機會亦都愈大,我覺得同壓力有直接的關係.Don't you agree???

插吓咀先
你和我有少少似 --- 都係敢死隊一族! 我04年砌番模型時選左一盒十幾年前買落, 而家係已絕左版的長谷川出光思域黎開刀

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-11-10 11:07 PM 發表

Hi AMG,

HI,  鋼,

適當壓力 令人 提高警觉 和 注意力, 過多就會累事, 問題係你如何暫時忘記它 ! 很多時壓力來自沒有足夠信心, 對 將要面對 或 發生的事不能充分掌握而已,

透過練習, 分析, 掌握特性, 熟練的技巧 變作 routine work,  將風險減到最低, 那麼以後你的 小心 就不會 變成擔心 !!    see !!

///AMG///
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-11-11 01:28 AM 發表

HI,  鋼,

適當壓力 令人 提高警觉 和 注意力, 過多就會累事, 問題係你如何暫時忘記它 ! 很多時壓力來自沒有足夠信心, 對 將要面對 或 發生的事不能充分掌握而已,

透過練習, 分析, 掌握 ...

amg兄
好耐冇見喇~
你地king左咁耐我都插唔到咀添...

你呢句的確表逹左我最近心態上同行為上既轉變~!!
我製作m1既頭中段, 的確係對自己有相當壓力, 因為自己對住份transkit的確唔係咁大信心可以manage得好
而且今次對自己都叫有某程度上既要求, 所以的確令自己有d 苦惱....

不過有一晚得幾位師兄苦心指導, 不但令自己既唸法有所轉變
令自己既壓力一時間化為動力, 將自己本身有所忽略既地方填補,而且更啓化自己所能發揮既空間

所以, 我覺感到壓力與否, 真係好睇自己心態
就如院長名言「你有無諗過你玩模型定被模型玩?」

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-11-11 01:28 AM 發表

HI,  鋼,

透過練習, 分析, 掌握 ...

我叉插吓咀先、我都係敢死隊、無圧力、M3予 O左 Total Loss。

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-11-11 06:42 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-11-11 09:49 AM 發表

我叉插吓咀先、我都係敢死隊、無圧力、M3予 O左 Total Loss。

又話無壓力又話會TOTAL LOSS
好似無盡力喎你

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-11-12 04:23 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-11-10 10:29 PM 發表

HI,  Alex,

"Shock" is first feeling after seeing the color effect of ur pics,  the original color formula may not be same as you created, but you successfully cheated most of our eyes, its very beautiful,

once again, you show the real power of color how to make eveyone going crazy and how attractive !!   even you havent finished yet, but I really hope to see your completed model car!!

Hope eveything going easy,  man !!!   Bye Bye !!

Hi AMG,

Hows it goin mate? havent seen u for a while.

Thanks for your comment on the color, after spraying it, i do realize its not the same as the original, but thats probably as close as i can get using spray can. so im pretty happy with it. also, i think this color is really beautiful, i might rate it along side with pearl white, i might try this on another car someday, but maybe spray a thicker layer of clear red to create a darker sort of wind red color. hehe.

what r u working on lately mate?

have a nice day and wish me luck for my finals exam ><

Alex

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-11-12 04:34 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-11-11 12:46 AM 發表

插吓咀先
你和我有少少似 --- 都係敢死隊一族! 我04年砌番模型時選左一盒十幾年前買落, 而家係已絕左版的長谷川出光思域黎開刀

我都要插嘴~~
我又何嘗唔係敢死隊! 前一排我開咗部 ATM 67 impala, 車身都算ok, 個底盤簡直就係
不過可能就係因爲冇壓力我成年幾都冇成品~ ><
真係要好似 joey 咁 的起心肝先得.

off topic:
E+ 考緊finals, 今日一科, 聼日一科, 后日一科
thermodynamics 同 heat transfer 溫到我想死咁制,
兩日睡眠時間加埋都唔夠3個鈡...... 就快攰死啦~
ok 廢 UP 完, 開始繼續溫書,  wish me luck guys =]

頂部
tong
上尉

UID 9284
精華 0
積分 14
帖子 1288
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-21
狀態 離線
發表於 2008-11-12 09:37 AM  資料  短消息  加為好友  添加 tong 為MSN好友 通過MSN和 tong 交談
thermodynamics 同 heat transfer 十幾年前讀過

1/35 RX-78-2
1/6 Ironman MK7
1/100 ZZ Gundam
頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-11-12 12:26 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 tong 於 2008-11-12 09:37 AM 發表
thermodynamics 同 heat transfer 十幾年前讀過

讀個陣有冇做傻事既衝動啊?
armarm 考完 heat transfer. 繼續努力溫 thermo ><

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
我只得中五學歷, 一早就好後悔年青時唔珍惜有書讀的 "福氣". 書到用時方恨少, 係千真萬確. 請努力考好個試, 便可繼續盡情享受砌你心愛的模型

頂部
☆斗市民
中尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 13833
精華 14
積分 30
帖子 776
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-6
狀態 離線
而家先留意倒, 個紅色係一個非常好o旣參考, 又可以偷師啦.

頂部
homanchim
平民

UID 31879
精華 0
積分 0
帖子 13
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-27
狀態 離線
發表於 2008-11-12 01:32 PM  資料  短消息  加為好友  添加 homanchim 為MSN好友 通過MSN和 homanchim 交談

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2008-11-12 04:34 AM 發表

我都要插嘴~~
我又何嘗唔係敢死隊! 前一排我開鰴 ATM 67 impala, 車身都算ok, 個底盤簡直就係
不過可能就係因爲冇壓力我成年幾都冇成品~ ><
真係要好似 joey 咁 的起心肝先得.

...

加油呀!

我地中三已經學左少少thermodynamics 同 heat transfer......真係好難明

頂部
szewingyin
上尉

UID 16496
精華 0
積分 17
帖子 1153
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-3
狀態 離線
發表於 2008-11-12 02:17 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 szewingyin 為MSN好友 通過MSN和 szewingyin 交談
add oil..  i ended up studying mechanical engineering for my undergrad and did 4 years of that stuff (thermodynamics)...
even managed to fail a 3rd year thermo course...

can't believe they would make highschool students learn that stuff... good luck

頂部
withoutr
上尉

UID 20787
精華 0
積分 18
帖子 1030
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-3
狀態 離線
回復 #9 kremer 的帖子

夠膽買REVELL的

一係高手,唔係就是新仔

師兄當然係前者

^-^
頂部
tong
上尉

UID 9284
精華 0
積分 14
帖子 1288
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-21
狀態 離線
發表於 2008-11-12 04:57 PM  資料  短消息  加為好友  添加 tong 為MSN好友 通過MSN和 tong 交談

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2008-11-12 12:26 PM 發表

讀個陣有冇做傻事既衝動啊?
armarm 考完 heat transfer. 繼續努力溫 thermo ><

無wo,覺得好好玩 系我最喜歡的兩科

1/35 RX-78-2
1/6 Ironman MK7
1/100 ZZ Gundam
頂部