回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] [Joey x Leo] Skyline求其砌之Group A GT-R R32 Team HKS & Taisan (23rd Jul)
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-2 05:49 PM 發表

hks部車唔係黑色架咩

你终於開倒個窿嗱

綠色DECAL包晒成個車尾,俾你你會點呢~~

個窿係由1MM開始......
(「窿」字倉頡點打?)

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-2 05:57 PM 發表

綠色DECAL包晒成個車尾,俾你你會點呢~~

個窿係由1MM開始......
(「窿」字倉頡點打?)

白色打底噴綠色

倉頡唔識wor 速成咪"十一"lor,打速成啦高手

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-2 06:00 PM 發表

白色打底噴綠色

倉頡唔識wor 速成咪"十一"lor,打速成啦高手

不過INSTRUCTION指定BRIGHT GREEN好似比DECAL深....要唸唸先落手~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
ngcheukwai
上尉

UID 15931
精華 0
積分 3
帖子 1888
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-29
來自 GEM
狀態 離線
各位兄弟有冇依隻花d相俾小弟~
我仲左依架~我想一次過4架r32一齊上光油~
thx

頂部
ngcheukwai
上尉

UID 15931
精華 0
積分 3
帖子 1888
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-29
來自 GEM
狀態 離線
更新bk.co.jp/g_library2/TAM/TAM92163.jpg依個

正確http://hk.search.yahoo.com/searc ... ;imgc=&ei=UTF-8

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
再多少少~
白底綠又SHARP得濟....

溝少少灰色,好似好D
雖然唔係100%夾,但算喇,唔太講究了....

頭燈實在睇唔過眼.....

JOEYKO.com
頂部
skywoo1105
中尉

UID 19598
精華 0
積分 0
帖子 990
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-6
狀態 離線
頭燈睇唔過眼咪改左佢啦

[url=http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg]http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg[/url]
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-2 11:00 PM 發表
再多少少~
白底綠又SHARP得濟....

溝少少灰色,好似好D
雖然唔係100%夾,但算喇,唔太講究了....
http://www.joeyko.com/diary/hks_gtr_92/2008050 ...

你 Decal 隻綠好明顯帶黃色啦. 所以
1. 轉過隻綠
or
2. Foundation Cream 做 Base, 薄噴番綠色

不過你都係 [算把啦], 色都未溝好就走去上色 ------

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-5-3 11:29 AM 發表

你 Decal 隻綠好明顯帶黃色啦. 所以
1. 轉過隻綠
or
2. Foundation Cream 做 Base, 薄噴番綠色

不過你都係 [算把啦], 色都未溝好就走去上色 ------奠

其實係隻綠隻帶既黃太多,SHARP過頭
不過除左HKS LOGO同SCREEN SHIELD之外都冇綠色位,所以過LU...唔唸咁多
砌起就算~~~

JOEYKO.com
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-3 11:37 AM 發表

其實係隻綠隻帶既黃太多,SHARP過頭
不過除左HKS LOGO同SCREEN SHIELD之外都冇綠色位,所以過LU...唔唸咁多
砌起就算~~~

得陣出 MK 買過盒啦

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-5-3 11:40 AM 發表

得陣出 MK 買過盒啦

得閒出去,不如我係屋企噴多次好過喇.....

JOEYKO.com
頂部
skywoo1105
中尉

UID 19598
精華 0
積分 0
帖子 990
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-6
狀態 離線
其實hks果部會唔會黑底+綠色好d?
睇相都係暗暗地..

[url=http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg]http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg[/url]
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
隻錄色睇落偏黃左少少,我覺得可能加的咁多籃,仲係太鮮得話加d灰降低少少個彩度睇睇點。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-3 06:05 PM 發表
隻錄色睇落偏黃左少少,我覺得可能加的咁多籃,仲係太鮮得話加d灰降低少少個彩度睇睇點。

哈~~
時間剛剛好,又多少少喇~~~~

今朝DM又插多次,所以再試多次色~
你所講既正正就係我所做~~~
砌機機D灰色多數都係冷色系,所以用佢地就岩晒喇~~

再COMPARE多次,都係差少少,但差距已經細左好多LU~

見到張CARTOCRAF真係口水都流晒
拿起手就來喇~~~~

最後攪埋HKS三個大字,大家覺得OK嗎?

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2008-5-3 04:02 PM 發表
其實hks果部會唔會黑底+綠色好d?
睇相都係暗暗地..

跟據我對顏色同顏料既理解,我都會先上淺色再上深色
除非我砌既係機機、坦坦、又或者係SF野喇~~

有錯請指正~~~

JOEYKO.com
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
咳吐...graf 真係抵比佢賺我地錢, 果 D白色水貼又白又唔透底, 正呀
點解你地咁快手架, 我又比人爬晒頭喇!!!

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-5-3 07:52 PM 發表
咳吐...graf 真係抵比佢賺我地錢, 果 D白色水貼又白又唔透底, 正呀
點解你地咁快手架, 我又比人爬晒頭喇!!!

獅兄我有個問題呀
呢架車我上綱搵相完全搵唔到.....
請問你知唔知呢架既INTERIOR應該用咩色?
THANKS A LOT~

JOEYKO.com
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線
回復 #134 joey 的帖子

如無意外, 你上完光油就會出現[意外]

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-3 09:29 PM 發表

獅兄我有個問題呀
呢架車我上綱搵相完全搵唔到.....
請問你知唔知呢架既INTERIOR應該用咩色?
THANKS A LOT~

啱啱再睇完帶, 是白色
順便補充些此車的資料 : 車手是羽根幸浩和荻原修, 92年全年六站缺席了第二和第五站, 即只參加了四場, 但已有三個車花, 你的是第三個車花了, 參加了第四和第六站. 點解頻頻換花? 私人車隊搵贊助艱難呀!!!

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-5-3 10:50 PM 發表
如無意外, 你上完光油就會出現[意外]

THANKS~~!
會再執DECAL既∼
本以為DECAL少EASY JOB, 點知痴落就知唔易
門板果條防撞真係玩死人....

JOEYKO.com
頂部