回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 大家驚唔驚網絡23條(版權修定條例) ?
maskshit
上等兵

UID 61820
精華 0
積分 4
帖子 215
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2015-11-4
來自 藍星
狀態 離線

頂部
maskshit
上等兵

UID 61820
精華 0
積分 4
帖子 215
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 藍星
狀態 離線
玉郎抄襲就係創作
CY唱喜歡你post上網就屬公眾人物免責

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
黃潤發   2015-12-13 09:03 PM  讚好  +1   一通過,化身玉皇大帝都唔掂。
JBear   2015-12-13 06:43 PM  讚好  +1   佳作
rc211v   2015-12-13 01:57 PM  讚好  +1   佳作
頂部
maskshit
上等兵

UID 61820
精華 0
積分 4
帖子 215
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 藍星
狀態 離線
【反對2014年版權條例(草案)】
無論新舊版權條例,在網上以非牟利形式發佈舊照片,已有機會被起訴。
雖然,2014 版權條例(修訂)草案訂明豁免刑責範圍,但是張貼網圖仍然不在其列,隱含極大危機。根據香港法例,香港政府擁有的舊照片版權為125年,並擁有大部份流通於網上的舊照片資源,本網及網民喜歡運用此類舊相,製作新舊對照、直接張貼或分享。設若草案通過,網民仍不免跌入法網。
本網認為,通過網上分享舊照片,有助香港人認識香港歷史,塑造港人身份,立足當下,回顧過去,展望將來。為免惡法枝蔓,跌入羅網,本網呼籲各位參與「一人兩信行動」,點擊以下連結,第一是電郵全體立法會議員,請求他們在版權條例(修訂)草案投反對票;第二是電郵泛民議員參與拉布,拖延表決時間,迫使政府收回草案。

我要求全體議員反對議案:https://goo.gl/ff0smt
我要求全體泛民議員拉布:https://goo.gl/mnEa2D

頂部
黃潤發
壹等兵

UID 59927
精華 0
積分 0
帖子 190
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2015-2-8
狀態 離線
好多人好鐘意貼甚至係upload圖片去不同forum

如果條例一通過,大把人中招。

連香港漫畫教父甚至特首都有機會中招,真係唔明點解啲人會咁老定。

【網絡23條】梁振英fb上載Hello Kitty包 再被質疑侵權

呢啲咪叫呀茂整餅囉。

1/144模型又平又靚款又多又唔阻地方。

只係,無縫同磨水口真係地獄級。
頂部
maskshit
上等兵

UID 61820
精華 0
積分 4
帖子 215
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 藍星
狀態 離線
港共高官 / 特權人仕觸犯一定無事

本帖最近評分記錄
黃潤發   2015-12-13 09:37 PM  讚好  +1   最後無事
頂部
黃潤發
壹等兵

UID 59927
精華 0
積分 0
帖子 190
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2015-2-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 maskshit 於 2015-12-13 09:13 PM 發表
港共高官 / 特權人仕觸犯一定無事

普通人/黃絲/真心藍絲

全部有事

政府龍門任搬,見過hktv風波,新界東北事件,雨傘... 就知道政府有咩做唔出。

地位超然,唱首歌都可以話「報道時事」,問你死未。

特首翻唱〈喜歡你〉放fb 急向CASH補領牌照 馮添枝:其實還要向IFPI付版稅

特首翻唱《喜歡你》可獲豁免

本帖最近評分記錄
maskshit   2015-12-13 10:48 PM  讚好  +1   虫国直轄骯港市

頂部
黃潤發
壹等兵

UID 59927
精華 0
積分 0
帖子 190
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2015-2-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2015-12-8 11:36 PM 發表
其實我想問巴打們成日改圖恥笑正虎,點解無人夠膽恥笑利加乘??
咪得張力場無限好,利生呢班大地主就係攪到依家香港貧者越貧,富者越富!!
選擇性恥笑??

無膽?

當年碼頭工人單嘢,仲有往年嘅71遊行都見唔少改圖喎。

點止改圖,拎住個假人上街都仲有呀。

邊個話擇性恥笑?

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2015-12-9 01:27 AM 發表
我同樣覺得唔攪所謂二次創作秞水的人係值得敬配的。
秞水只係為呃 like ,對事情無幫助。
就係一個貓奴畫家紅左就個個刀想紅。。。。。

抽水姐,犯法呀?

邊個話對事情無幫助,碼頭工人擺工,李+x張相俾人改成魔鬼,大把人share呢啲新聞相,令更多人關注事件。

見到有問題唔出聲唔揪水,又對事情有咩幫助呢?

「就係一個貓奴畫家紅左就個個刀想紅」

咪玩啦,03年甚至更早已經有人畫漫畫去諷刺時弊。

你唔記得當年葉太個髮型俾人畫成漫畫咩?

貓叔最初畫台港大不同,未畫你口中嘅「抽水」嘢,都已經走紅咗啦。

畫《溫水煮蛙》嘅白水同埋尊子,出道仲早過貓叔,何來「個個刀想紅」?

本帖最近評分記錄
rc211v   2015-12-13 10:41 PM  讚好  +1   具參考價值

頂部
嘍囉熊
少尉
學徒ソ熊貓熊

UID 51048
精華 0
積分 21
帖子 623
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2012-12-12
來自 平民
狀態 離線
講到漫畫, 好久以前有本 玉郎漫畫 都大把二次創作內容, 點解黃肉狼唔攞嚟去做吓提材撐網絡23呢?

光速入貨,龜速製作!
頂部
maskshit
上等兵

UID 61820
精華 0
積分 4
帖子 215
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 藍星
狀態 離線
回復 #128 JBear 的帖子

網上已經cap晒好多香港漫畫抄人嘅封面及內容

本帖最近評分記錄
JBear   2015-12-14 01:29 PM  讚好  +1   佳作
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JBear 於 2015-12-13 11:56 PM 發表
講到漫畫, 好久以前有本 玉郎漫畫 都大把二次創作內容, 點解黃肉狼唔攞嚟去做吓提材撐網絡23呢?

如來神奬 , 龍苦門...黃鼠狼有邊本漫画無抄人假 ! 李小龍又有冇Bruch Lee 授權 ? 要告 ? 金鏞有資格告佢有餘啦 !
黃鼠狼中意威中意出風頭 ! 最叻係問政府攞$做自己野 , 之前星光大道果幾舊國産公仔咪又係我地d稅收 ! 要俾$告
人佢一定唔制 , 呢次唔洗佢俾眞係求之不得 !

港漫多年黎有幾多野唔係抄 ? 抄足9成都唔只一兩次啦 ! 仲好意思講人 ! 依家重有幾多人睇吖 !

本帖最近評分記錄
rc211v   2015-12-14 11:29 PM  讚好  +1   佳作
JBear   2015-12-14 01:28 PM  讚好  +1   具參考價值

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
我意見始終係: 如果法例係令版權持有人真正得到保障, 當然絕對支持. 不過目前我自己睇到的係: 假如成功立法後, 市長係更易無意中犯罪, 咁就真係好無辜. 其實好多行為, 例如youtube表演唱隻歌, 都唔係什麼商業行動. 當然有人會說"人氣"都係利益. 不過換個角度 , 人地唱歌都幫緊你賣廣告宣傳隻歌, 咁我夠可以話你點解又唔俾返錢人?

其實特首post呢歌單野已經是一個好好的示範. 特首都要去申請license先可以post, 更何況是普通市民呢? 換個角度如果大家每次Post模型成品之前都要先問準高達的設計師, 日本的公司, 香港的代理等等, 所有人同意才可以post, 大家會唔會覺得麻煩? 定係依然對生活無影響? 再講, 可能大家使用的頭像都係用電影/ 漫畫角色, 咁即係都有機會侵權呢. 唔通以後唔比人用頭像?

特首話佢係公眾人物可以用"評論時事" 而無事, 但普通小市民就會有機會(唔一定, 不過有機會) 比人告了. 所以如果只係針對網上侵權的行為, 其實寫得清晰d不是更好嗎? 其實唱片/ game發行商可唔可以在CD/ game售價中, 抽一個百分比出來當成是"版權稅", 咁買正版的人就可以用來改圖, 分享試玩, 至少唔會因為post上網而犯法. 當然"分享"比人download果d就一定唔得啦.

本帖最近評分記錄
JBear   2015-12-14 01:28 PM  讚好  +1   具參考價值
頂部
黃潤發
壹等兵

UID 59927
精華 0
積分 0
帖子 190
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2015-2-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 maskshit 於 2015-12-13 04:02 PM 發表
【反對2014年版權條例(草案)】
無論新舊版權條例,在網上以非牟利形式發佈舊照片,已有機會被起訴。
雖然,2014 版權條例(修訂)草案訂明豁免刑責範圍,但是張貼網圖仍然不在其列,隱含極大危機。根據香港 ...

呢個專頁,好多相都唔係佢影,只不過係個Admin真金白銀咁買咗好多舊相同明信片,同時仲有網友send相俾佢。

總之,佢就唔係原創者,佢唔係版權持有人,啲照片版權從來都唔屬於佢。

(但佢唔止網上分享仲出埋書。

新法例通過,呢個專頁可以好肯定,一定犯法。

因為版權唔屬於佢,所以政府可以告佢,就只差告定唔告。

佢都好慘,一心分享自己嘅collection,順便講歷史,一個好有heart嘅人,依家隨時被政府告,真係超無辜。

本帖最近評分記錄
maskshit   2015-12-14 04:28 PM  讚好  +1   香港點解變成咁?

頂部
超級洛克人
二等兵

UID 53821
精華 0
積分 4
帖子 82
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-7-20
狀態 離線
天下文章一大抄
修例後如果執正來做
創作人一定受害

唔明點解香港著名漫畫家支持

頂部
fool1999
平民

UID 19342
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-31
來自 HONG KONG
狀態 離線
利申:小弟係電影宣傳人員,習慣每出一張相,一個po 亦要問演員及工作人員拎approve。
自己公司用返自家拍製嘅電影片段,或用片段做二次創作,亦要經所有有關單位授權,我們是這樣做功夫的。
如要做二次創作之類行為,由正途伸請不是應該的嗎?各公司亦有可能因應不同情況而作出豁免,是否一句不方便可凌駕版權法及所有原本的製作人的利益及尊重?
如說二次創作是幫原創宣傳,這只是將自己的無理扭曲成自我安慰的合理化,你有配合宣傳期嗎?有配合宣傳重點嗎?否則,這種宣傳不單沒幫助宣傳,更破壞整個宣傳計劃,不要也罷。

本帖最近評分記錄
wongleo   2015-12-16 11:16 AM  讚好  +1   具參考價值
頂部
黃潤發
壹等兵

UID 59927
精華 0
積分 0
帖子 190
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2015-2-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fool1999 於 2015-12-14 05:07 PM 發表
利申:小弟係電影宣傳人員,習慣每出一張相,一個po 亦要問演員及工作人員拎approve。
自己公司用返自家拍製嘅電影片段,或用片段做二次創作,亦要經所有有關單位授權,我們是這樣做功夫的。
如要做二次 ...

唔好話改圖,連家係連share圖片都唔得,刑事。

你覺得仲有幾多人會睇雜誌同報紙嘅介紹呢?

無人share海報同劇照,睇下會點。

我都利申:

叫做識些少螺絲咁,佢地唔係好似你咁諗。

頂部
maskshit
上等兵

UID 61820
精華 0
積分 4
帖子 215
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 藍星
狀態 離線
god bless HK

頂部
黃潤發
壹等兵

UID 59927
精華 0
積分 0
帖子 190
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2015-2-8
狀態 離線
好多人都唔知,聖經中譯本都有版權,大量引用聖經經文都要得到版權持有人允許。

唔信嘅人可以打開聖經頭幾頁或者最尾幾頁睇睇。

(現實中有無人咁做係後話。)

法例一通過,就變刑事,到時就算穌哥降世親自求情都無用。

頂部
fool1999
平民

UID 19342
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-31
來自 HONG KONG
狀態 離線
好似share係唔犯法嘅。

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fool1999 於 2015-12-16 10:49 AM 發表
好似share係唔犯法嘅。

佢地知道唔犯法架,但會照樣繼續周圍傳話咩都犯法會坐監。激進派常用手法之一。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
maskshit
上等兵

UID 61820
精華 0
積分 4
帖子 215
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 藍星
狀態 離線
打壓咗唔啱睇嘅圖片及訊息,無人post,自然無得share.

頂部