回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 今晚打老虎 - 1/35 Tiger late production ( p.55 執執執 )
  本主題由 KC 於 2007-1-19 01:38 PM 加入精華 
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 05:34 PM 發表

PowerShot S3 IS 可以另外再加個 微距鏡 喎 咁影 1/35 兵仔咪連鬚根都可以影到出黎

唔洗唔洗
佢0CM MACRO,鏡頭痴住個兵都FOCUS到架
不過光源會變得好重要
加左鏡我怕會令4個角變型....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2007-3-1 05:43 PM 發表
D相係可以再光D,唔好意思,用左張0620"教飛"。
其實呢張相,我重有少少野想講,不過要收工,明天待續

吊晒引.....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
原來有咁多野架.   

我買 cannon 機都無 course 既 ? .....   唔通係 d  coupon 入面睇漏左 ?

我 d 相既 histogram 怪唔怪呀, 我真係就咁影, 跟住縮圖去 1024 的. ( 叫我自已執都唔識啦   ) 我仲想問下呢...  有乜野電腦 software 可以 cap 到我 d 相既 histogram 出黎架 ?  等我自己又可以 study 下....

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-1 05:54 PM 發表
原來有咁多野架.   

我買 cannon 機都無 course 既 ? .....   唔通係 d  coupon 入面睇漏左 ?

我 d 相既 histogram 怪唔怪呀, 我真係就咁影, 跟住縮圖去 1024 的. ( 叫我自已執都唔識啦   ) 我仲想問下呢...  有乜野電腦 software 可以 cap 到我 d 相既 histogram 出黎架 ?  等我自己又可以 study 下....

photoshop 可以. 馮兄應該係用 photoshop 調光左你幅相

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 05:56 PM 發表

photoshop 可以. 馮兄應該係用 photoshop 調光左你幅相

thanks ~   不過, 我屋企無 photoshop.   又要返工玩喇

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 05:34 PM 發表

PowerShot S3 IS 可以另外再加個 微距鏡 喎 咁影 1/35 兵仔咪連鬚根都可以影到出黎

睇你個款, 都買梗喇喎.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
LOUIS快D做反個呢個THREAD既INDEX喇
入面太多精彩野喇
有狗REFERENCE
有貓REFERENCE
噴罐PE皇大顯神威,先來用李太運一運氣,再連出一招VP大法再加一招VOYAGER神功
重有馮兄PHOTOTAKING同PHOTOSHOPING教學

正~~~!

JOEYKO.com
頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-1 05:54 PM 發表
原來有咁多野架.   

照計用photoshop既話,直情用level呢個function就有呢個histogram睇架喇...
不過咁...histogram都不過係數據,就算「坐山」係做到左右平衡,都並吾等於張相係好既...如果你影一個位成張相都係綠色,間中有少少藍, 一個黑/白位都無...咁個histogram就一定吾會係咁樣...但要點執,除左用靠讀數據之外,肉眼既判斷都好緊要...
要較岩色,第一件事係較好個monitor,有獨立,並且係圖像優化既display card會更好...
個mon吾準色,執相就好難執架喇...

LHPP . VCR .兔
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-3-1 06:03 PM 發表

照計用photoshop既話,直情用level呢個function就有呢個histogram睇架喇...
不過咁...histogram都不過係數據,就算「坐山」係做到左右平衡,都並吾等於張相係好既...如果你影一個位成張相都係綠色,間中有少少藍, 一個黑/白位都無...咁個histogram就一定吾會係咁樣...但要點執,除左用靠讀數據之外,肉眼既判斷都好緊要...
要較岩色,第一件事係較好個monitor,有獨立,並且係圖像優化既display card會更好...

同意~~
我公司用IBM NOTEBOOK
屋企係絕版SONY CRT FLATSCREEN (BRIGHTNESS = CONTRAST = 90)
明知IBM MON 麻麻地
但唔知點解係屋企執完D相出來同係公司睇又差好多....
照計CRT應該好過LCD架???

JOEYKO.com
頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2007-3-1 06:10 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-3-1 06:03 PM 發表

一個執相專用既 mon, 要成五至七皮野架~~~~
普通冇咁大遍差既, 都要過兩皮~~~

叫我亞正得勒, 我老豆唔識應你~~
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-1 06:02 PM 發表
LOUIS快D做反個呢個THREAD既INDEX喇
入面太多精彩野喇
有狗REFERENCE
有貓REFERENCE
噴罐PE皇大顯神威,先來用李太運一運氣,再連出一招VP大法再加一招VOYAGER神功
重有馮兄PHOTOTAKING同PHOTOSHOPING教學

正~~~!

頭兩項, 同最尾一項 絕對精彩啦.  第三項, 不睇也罷.

話時話, 無 Joey 恩公你相讓隻貓仔出黎, 都唔會有咁多野睇啦  

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-1 06:07 PM 發表

同意~~
我公司用IBM NOTEBOOK
屋企係絕版SONY CRT FLATSCREEN (BRIGHTNESS = CONTRAST = 90)
明知IBM MON 麻麻地
但唔知點解係屋企執完D相出來同係公司睇又差好多....
照計CRT應該好過LCD架???

CRT mon 都會老化,LCD又會有更新既technology...而且要較靚個mon,可能要用到專業工具...
http://www.colorvision.com/product-mc-s2p.php
上面呢隻貴少少...可以用下面呢一隻:
http://www.colorvision.com/product-mc-s2e.php

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

明白 !   可唔可以咁講, 如果 histogram 靚 d, 幅相就會順眼 d. 但係真係要幅相靚, 始終都係要用藝術角度去評審.

嘩..... 唔怪得之 d 人成日話玩影相係壞習慣啦....  咁鬼多野要攪架....  咁我要順眼 d 就夠了.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2007-3-1 06:10 PM 發表

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-3-1 06:13 PM 發表

CRT mon 都會老化,LCD又會有更新既technology...而且要較靚個mon,可能要用到專業工具...
http://www.colorvision.com/product-mc-s2p.php
上面呢隻貴少少...可以用下面呢一隻:
http://www.colorvision.com/product-mc-s2e.php

mat sir 你做攝影有關既行業架 ? 咁清楚既....

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2007-3-1 06:10 PM 發表

果 d...老老實實吾係咁值...尤其係EIZO...我寧願買隻中上質素既mon,再加埋隻spyderPRO 2重好...

頂部
Arnold
少佐

熱誠勳章   大毒梟勳章  
UID 4151
精華 17
積分 50
帖子 7380
成品數目 50 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 05:56 PM 發表

係呀...adjust Gamma ratio...
其實用 layer + inverse multiply 效果會重好 d ....光麰禶|爆,唔夠光會光返

糟蹋模型係我H強項,老點我至叻!
頂部
Arnold
少佐

熱誠勳章   大毒梟勳章  
UID 4151
精華 17
積分 50
帖子 7380
成品數目 50 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-3-1 06:17 PM 發表

果 d...老老實實吾係咁值...尤其係EIZO...我寧願買隻中上質素既mon,再加埋隻spyderPRO 2重好...

見意人用 spyder ... 都知佢有料

糟蹋模型係我H強項,老點我至叻!
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2007-3-1 06:34 PM 發表

院長你又擺我上^!!!!嗚嗚嗚....

頂部
偶像
少校
跳跳苦

UID 3746
精華 2
積分 3
帖子 2854
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-22
來自 流動記憶診所
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2007-3-1 06:34 PM 發表

佢個朵叫...專仕

頂部