回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 《AFV齊齊砌》之 齊齊勞動打老虎 截止時間:2008年11月30日
  本主題由 KC 於 2008-12-15 02:07 PM 設置高亮 
Qyuen
少尉

UID 19139
精華 0
積分 1
帖子 594
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-27
來自 地球
狀態 離線
推下先

核動力潛艇,爛尾王。
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Qyuen 於 2008-5-3 03:20 AM 發表

我實在都好想好想砌內構,但手頭上各虎的配件全部未齊。
Dragdon Tiger 只買到 driver's set ,還欠其它內構及engine。
Stuurmtiger 只買了內構,雖然買車容易,但想配 Aber 的 PE,不過好 ...

哇 ~ 原來 Q 兄對內構仲熱過我.  

cmk 套 tiger driver set 係咪係窩環買架 ?  其餘兩 set, 我相信要外國訂先至有. 其實, 如果你仲差咁多野, 可以一次過訂哂 aber 同 cmk d 野返黎, 咁樣可以慳唔少運費.

做 tiger 內構, 資料算係幾齊下, CMK 個套如果裝入龍記應該都只係改扭桿部份最大工程, 其餘 d details 可以對資料執返.  academy 個套內構虎錯到七彩, 練練手就可以, 又一係夾埋 CMK 個套, 做落一架田虎 / 龍虎身上,  互補不足.  無記錯, 佢好似有內構既水貼, 幾有用.

突擊虎內構未研究過, 感覺上資料亦都較難搵.

虎王全內構我就會等號手真係出到 1/16, 跟住再等佢縮模落 1/35 先至考慮做唔做.  佢唔咁開法, 我就唔會攪 lu.   當然 am 都好多廠有出虎王既內構件, 應該問題都不大.

如果做豹全內構.....  我一定會搵 Berlin ......

頂部
毛毛68
中佐
新手A

熱誠勳章  
UID 20865
精華 5
積分 31
帖子 8631
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 香港,大陸兩邊走
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-5-3 02:06 PM 發表

cmk 套 tiger driver set 係咪係窩環買架 ?  其餘兩 set, 我相信要外國訂先至有. 其實, 如果你仲差咁多野, 可以一次過訂哂 aber 同 cmk d 野返黎, 咁樣可 ...

好嘢louisun砌小喇叭1/16全内構KT

頂部
Qyuen
少尉

UID 19139
精華 0
積分 1
帖子 594
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-27
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-5-3 02:06 PM 發表

cmk 套 tiger driver set 係咪係窩環買架 ?  其餘兩 set, 我相信要外國訂先至有. 其實, 如果你仲差咁多野, 可以一次過訂哂 aber 同 cmk d 野返黎, 咁樣可 ...

見笑喇隊長 ,我確實對坦坦內構特別有興趣
想當年 (<--老野),我的第一盒模型,是豬尾的1/76四號J仔 ,還記得當日打開模型時,實到驚喜莫名 ,小小的一盒模型,居然帶有內構 ,雖然只是很簡單,但對於當時一個從未看過真坦克,更加不可能看過神秘內部的傻仔來說 ,是何等的新奇吸引,心情簡直就像一個少年初次看到了女性裸體一樣 十分興奮呀!(當然只限於心理囉,當時身理未發育,也不可能有反應喇! ), (白癡仔呀!)
當時豬尾出的1/76坦坦,每隻型號都有簡單內構,雖然後來越出就越簡單 ,但我還是把其它型號也一一買下來喇;即使當時只是素組,但一大隊坦坦排出來,還是很有睇頭的(自已覺得 );我就是這樣愛上了砌模型(當然我還是愛女人的 )。可惜後來整隊軍團都給老頭子一下子全掉光了喇!哇!坦坦呀!
之不過坦坦雖毀,砌AFV的心是不滅的。雖然現在生活迫人 ,又有太多顧慮,能用於組健新軍的時間實在有限,不過我近年已經績極增加軍備(大出血好傷),我深信在我有生之年(當然唔可以短命),裝甲師總有重建的一天(當然首要條件就是要戰勝另一半先喇!,又或者中六合彩發左達都應該可以掛! ),而且還會變得更加強大(由1/76變大至1/35  )希特.... 哎喲!呀!唔係!應該係AFV萬歲!

不經不覺打了一大編字,   (有病,上腦! )
唔好意思入返正題,答返隊長先!
cmk 套 tiger driver set 係銅環買,有兩set,有分田記用及龍記用,但分別不大。網上訂我都有想過,但係cmk自己個網都表示Tiger engine無貨,所以還想睇下有無其它選擇。
用academy 個套內構加落 龍虎身上都係方法,但首要條件都係要訂到Cmk先。
突擊虎的內構,我手頭上都算係有D料,所以好想用Aber套PE,應該會訂左先,但AFV套內構無engine,所以都係要搵Tiger engine
虎王我只欠engine,Cmk 無出,等號手出可能趕唔切,因為我切得慢。見GD.Panzer 大哥有賣隻「KMY」虎王engine,我對依個牌子唔熟,唔知各位大哥有無用過,可否比D意見小弟。
Berlin?柏林?牌子?有無網址!

核動力潛艇,爛尾王。
頂部
毛毛68
中佐
新手A

熱誠勳章  
UID 20865
精華 5
積分 31
帖子 8631
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 香港,大陸兩邊走
狀態 離線
Q兄,好熱血呀

頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Qyuen 於 2008-5-3 09:58 PM 發表

見笑喇隊長 ,我確實對坦坦內構特別有興趣 ;想當年 (

柏林牌?柏林是本壇的一位院友,有自搭坦克的病毒的帶菌者

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Boris 於 2008-5-3 04:24 AM 發表
1. louisuni - 虎王
2. 毛毛68 - 獵虎  
3. GD.PANZER
4. ice - 突擊虎
5. J. J. Lam
6. buzz
7. ricoodelia - 虎I
8.唔得 - 1/72 KT(H) 先
9.笨Q  
10.davewong007
11. 早撈
12. ckpoon6026
13. ...

你頭像的....好可觀

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2008-5-3 01:43 AM 發表

未定o架 ...我諗應該係老虎一後期型

007座騎

2014 我活過
頂部
毛毛68
中佐
新手A

熱誠勳章  
UID 20865
精華 5
積分 31
帖子 8631
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 香港,大陸兩邊走
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2008-5-3 10:21 PM 發表

007座騎

你架貓貓開工未呀

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2008-5-3 10:23 PM 發表

你架貓貓開工未呀

呢幾日工作很忙,過兩天會開啦,本來都打算停一停其他的製作,老虎優先

2014 我活過
頂部
毛毛68
中佐
新手A

熱誠勳章  
UID 20865
精華 5
積分 31
帖子 8631
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 香港,大陸兩邊走
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2008-5-3 10:25 PM 發表

呢幾日工作很忙,過兩天會開啦,本來都打算停一停其他的製作,老虎優先

到時開唔開製作post

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Qyuen 於 2008-5-3 09:58 PM 發表

見笑喇隊長 ,我確實對坦坦內構特別有興趣 ;想當年 (

Q 兄加油, AFV 一族需要你.

TIGER 既 ENGINE, 如果你砌後期型, Verlinden production 有一套 FULL SET (#2300) 既 Interior for dragon kit.  我早兩年做個架就係用佢.  如果淨係講 engine, 佢套 maybach 係無問題的, 兩邊水箱, 風扇亦都無問題. 係差在 d 管線, 同埋防火牆好多裝置, 特徵等都欠奉. 如果夾埋 kmy 個套有 p/e 既 engine kit, 我估 ( 如果 kmy 既 size 係無問題既話.. )  應該效果會有增強, 亦可以頂替到 cmk 既缺貨.

turret 方面, verlinden production 個套我覺得係有少少奇怪, 個 setting 好似係 for 早/中 期型既 tiger, 而且佢既喵準具係雙筒式, 千祈唔好做隻出面係單眼虎, 入面就係雙眼虎. 呢樣要小心 d. 另外, 佢 manual 係異常簡陋, 同炮塔方面漏左好多 parts 無寫上去. 呢樣要自己執山.  重有, 虎式炮塔壁有好多間格, 要先 scratch build 好, 然後再裝 resin 落去會好 d.

如果價錢唔係問題, 只顧有無貨既話,  我會用一架龍記後期虎, 加一套 cmk driver set ( vp 錯得離譜 ) , 加一套 vp #2300 ( 用佢既 engine, turret ) 同 cmk 套 engine ( 淨係要佢防火牆塊 p/e , 或者 scratch build 都得 ) , 再補多套 academy 既內構虎做後備...    不過, 我自己都覺得太驚人, 諗下就算. 最主要都係睇返 q 兄想做到幾 detail.

KMY 因呢度有商戶賣緊佢既貨, 我唔方便評論呀.  

Berlin 係一位極度喜愛蘇軍戰車的高人, 但同時間, 佢對豹既認識亦好驚人...  有乜豹既問題問佢就得架喇.  

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 buzz 於 2008-5-3 01:36 AM 發表

咪係囉....louisuni 要砌夠十隻先得,  要雪地塗裝,
整番隊[十隻白虎]中隊

多事, 你砌哂我講o個 d 先啦...

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J.J.Lam 於 2008-5-1 09:01 PM 發表
依!問問先!

係咪咩比例都得架???岩岩又應承左位模友玩現代德軍既豹2...我可能今次轉玩架砌左成年既1:72虎王仔支持下先!!!

咦, JJ 兄有決定未 ? ...  等緊同你落薄.

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2008-5-3 10:39 PM 發表

到時開唔開製作post

開既,特別在整防磁要同大家交換下意見

2014 我活過
頂部
毛毛68
中佐
新手A

熱誠勳章  
UID 20865
精華 5
積分 31
帖子 8631
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 香港,大陸兩邊走
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2008-5-3 11:37 PM 發表

開既,特別在整防磁要同大家交換下意見

買左轆轆未呀

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2008-5-3 11:48 PM 發表

買左轆轆未呀

有人話個轆唔好用
星星個銛銛好唔好用??

2014 我活過
頂部
毛毛68
中佐
新手A

熱誠勳章  
UID 20865
精華 5
積分 31
帖子 8631
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 香港,大陸兩邊走
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2008-5-3 11:51 PM 發表

有人話個轆唔好用
星星個銛銛好唔好用??

個轆轆因人而異,不過一般都係用星星

頂部
Boris
平民

UID 28487
精華 0
積分 0
帖子 23
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-16
狀態 離線
回復 #108 ice 的帖子

5月2日是大日子-聖火傳遞? 錯! 係我砌緊架Tiger I(icon相)炮塔及條track掉落地散, S-mine去鷖靘? 係地下搵鱄荋X鐘先搵齊八成parts...很痛...

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Boris 於 2008-5-4 01:23 AM 發表
5月2日是大日子-聖火傳遞? 錯! 係我砌緊架Tiger I(icon相)炮塔及條track掉落地散, S-mine去鷖靘? 係地下搵鱄荋X鐘先搵齊八成parts...很痛...

唔係化。。。。。
好可惜。。。

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部