回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 今晚打老虎 - 1/35 Tiger late production ( p.55 執執執 )
  本主題由 KC 於 2007-1-19 01:38 PM 加入精華 
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 01:25 PM 發表

聽馮兄講光圈 set 大 d 會好 d, 不過我部機唔知點 set

以我部机为例
有个SETTING系由2.8调到8.0都得既
可以试下两个极端都影一张COMPARE下
其实两个方向都有其特色
视乎想要既效果同感觉

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 01:38 PM 發表
我部係 casio 爛鬼機

光圈好似真係無得 set

睇下呢張得唔得

係清楚好多播. 不過你發唔發覺兩隻手既邊方有條啡啡地既光線....  乜問題呢

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 01:38 PM 發表
我部係 casio 爛鬼機

光圈好似真係無得 set

睇下呢張得唔得

唔会无卦∼∼
下次见面研究(又打错字)下丫∼∼∼

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-1 01:44 PM 發表

係清楚好多播. 不過你發唔發覺兩隻手既邊方有條啡啡地既光線....  乜問題呢

係喎! 有鬼影..........驚驚

會唔會我個腳架唔夠穏陣呢

光圈真係無得 set

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-1 01:44 PM 發表

我个部都有呢个问题
块CCD应该系老化左...

JOEYKO.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 01:50 PM 發表

係喎! 有鬼影..........驚驚

會唔會我個腳架唔夠穏陣呢

光圈真係無得 set

你係咪已經用緊全手動 mode ? 唔會無得 set 架麻...   真係既話..... 買過部啦, 連光圈都唔得 set

搵下 manual 啦, 應該有既.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-1 01:51 PM 發表

我个部都有呢个问题
块CCD应该系老化左...

快快加入 S3 行列.

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-1 01:53 PM 發表

快快加入 S3 行列.

五行欠水

諗諗下揾次鴨仔團攪個攝影班都好喎

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 01:58 PM 發表

五行欠水

好呀衰鬼

潛水...
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-3-1 01:58 PM 發表

五行欠水

老闆你呢期公司咁忙都話五行欠水   講大話都要有 d 技巧播

快 d 買新機啦.  ( 當日我都係咁, 俾人導左去買呢部. )

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-1 02:01 PM 發表
老闆你呢期公司咁忙都話五行欠水   講大話都要有 d 技巧播
快 d 買新機啦.  ( 當日我都係咁, 俾人導左去買呢部. )

个时见它0CM的SUPER MACRO...
两日就买左.....

家下S3要34XX...

唔得唔得,今年要学车同换BUMP

JOEYKO.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-1 02:06 PM 發表

个时见它0CM的SUPER MACRO...
两日就买左.....

家下S3要34XX...

唔得唔得,今年要学车同换BUMP

乜貴左咁多既...

今年學車呀 ? 先祝你好運呀 ~

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-1 02:10 PM 發表

乜貴左咁多既...

今年學車呀 ? 先祝你好運呀 ~

我系"X泽"度睇过下今咋....

先多谢你~

JOEYKO.com
頂部
wingzz
上尉
曼斯坦 . 馮

UID 16046
精華 3
積分 12
帖子 1924
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-4
狀態 離線
發表於 2007-3-1 02:30 PM  資料  短消息  加為好友  添加 wingzz 為MSN好友 通過MSN和 wingzz 交談

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-1 12:09 PM 發表

thanks~   原來我一直傻更更用錯 setting.

可唔可以簡單講下個 histogram 係點樣睇到 ( 我部 s3 可以 set 嗎 ? ), 同講緊 d 咩野架 ? 或者有無 d 入門既 web 講呢個 histogram

S3當然可以睇到histogram啦。
http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/
http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/page3.asp

講模型變左講影相
先講點睇histogram,其實都好簡單,睇histogram係可以睇到相片中光暗分佈,即係有幾多光及有幾多暗既野在相片內。
如圖,左邊係完全黑,右邊係完全白。但一般影相好少會影到完全黑或完全白,如果正常暴光既話,照片內大部份野都係中間光度,histogram就會好似一座山型咁,兩邊唔會過界....今日公司好busy,待續

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2007-3-1 02:30 PM 發表

http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/
http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/page3.asp

講模型變左講影相
先講點睇histogram,其實都好簡單,睇histogram係可以睇到相片中光暗分佈,即係有幾多光及有幾多暗既野在相片內。
如圖,左邊係完全黑,右邊係完全白。但一般影相好少會影到完全黑或完全白,如果正常暴光既話,照片內大部份野都係中間光度,histogram就會好似一座山型咁,兩邊唔會過界....今日公司好busy,待續

唔該哂, 馮兄.   同模型照相, 我發覺真係要好多技巧啊.  

公司事重要呀, 呢 d 閒話家常慢慢唔遲啦.  

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2007-3-1 02:30 PM 發表

講模型變左講影相

終於都有人教影相, 好感動

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線
我可吾可以又講少少關於影相...分享少少得嘛...

感光速度(ISO Sensitivity)<--->光圈(Aperture values)<---->快門(Camera shutter)其實互相影響,亦互相配搭...

比較簡單 d 去理解:

感光速度(ISO Sensitivity): 數字越大,微粒越粗,但所需要的感光時間亦越短...相對地,數值越細(e.g. ISO 50)

光圈(Aperture values): 光圈越細(e.g. f16), 入光量越少,但景深卻同時加長...,反之,光圈越大(e.g. f2.8), 入光量越多,但景深則越淺...

快門(Camera shutter): 快門越快(1/500秒),入光量越少,反過來說,快門越慢(1/30秒),入光量越多,但同時增加了「手震的機會」...

假設以測光表計算,某一張照片需要的組合是ISO 100, f2.8, 1/250秒(亦符合自己所需)...這時候需要的,便是看看那張照片是否配合你想要的效果...如果覺得景深太淺,可以改變光圈的數值,例如把光圈由 f2.8 改做f8(減低了三級)...但亦因如此,入光量亦相對減少,所以要在其他兩個數據(ISO 及 快門)方面去增加,例如增加感光速度由ISO100變做ISO200(增加一級),再把快門由1/250秒變成1/60(減慢兩級)...然而,因為快門慢了,所以需要加上腳架去增加隠定性...

大致上,只要知道以上三個數值所代表的意思及其影響...在拍照時留下一下自己想拍的是甚麼...是靜態的還是動態,影深要淺些還是深一些,微粒粗一點是否可以接受便可以了...當然還有許多其他要注意的,例如對焦,測光,濾鏡,多重曝光,曝光補償...

以上的都是一些比較簡單卻十分重要的概念...如有錯漏,還望指正...小弟班門弄斧了

LHPP . VCR .兔
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

講模型變左講影相

終於知點睇喇~~
多謝馮兄~

JOEYKO.com
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-3-1 02:41 PM 發表
我可吾可以又講少少關於影相...分享少少得嘛...

感光速度(ISO Sensitivity)<--->光圈(Aperture values)<---->快門(Camera shutter)其實互相影響,亦互相配搭...

比較簡單 d 去理解:

感光速度(ISO Sensitivity): 數字越大,微粒越粗,但所需要的感光時間亦越短...相對地,數值越細(e.g. ISO 50)

光圈(Aperture values): 光圈越細(e.g. f16), 入光量越少,但景深卻同時加長...,反之,光圈越大(e.g. f2.8), 入光量越多,但景深則越淺...

快門(Camera shutter): 快門越快(1/500秒),入光量越少,反過來說,快門越慢(1/30秒),入光量越多,但同時增加了「手震的機會」...

假設以測光表計算,某一張照片需要的組合是ISO 100, f2.8, 1/250秒(亦符合自己所需)...這時候需要的,便是看看那張照片是否配合你想要的效果...如果覺得景深太淺,可以改變光圈的數值,例如把光圈由 f2.8 改做f8(減低了三級)...但亦因如此,入光量亦相對減少,所以要在其他兩個數據(ISO 及 快門)方面去增加,例如增加感光速度由ISO100變做ISO200(增加一級),再把快門由1/250秒變成1/60(減慢兩級)...然而,因為快門慢了,所以需要加上腳架去增加隠定性...

大致上,只要知道以上三個數值所代表的意思及其影響...在拍照時留下一下自己想拍的是甚麼...是靜態的還是動態,影深要淺些還是深一些,微粒粗一點是否可以接受便可以了...當然還有許多其他要注意的,例如對焦,測光,濾鏡,多重曝光,曝光補償...

以上的都是一些比較簡單卻十分重要的概念...如有錯漏,還望指正...小弟班門弄斧了

好詳細

即係光圈同快門最好都可以手動調教, 咁先至可以影到心目中既相. 唔知啱唔啱

我果部相機光圈同快門都無得手動喎

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
太太太感動了... 多謝 matleung 兄詳細既解析.    我其實係一個連半桶水都無既傻瓜, 所以傻瓜機襯哂我

想問一個問題.  我而家係屋企影模型, 淨係睇天花支光管, 有時覺得影出黎唔夠光.  我有裝腳架, 咁理論上我影靜態物件, 開幾長快門都得架 ? 除左影響光暗之外, 會唔會有其他影響架 ?

頂部