回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 今晚打老虎 - 1/35 Tiger late production ( p.55 執執執 )
  本主題由 KC 於 2007-1-19 01:38 PM 加入精華 
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2007-2-8 12:56 PM 發表
噴罐皇~ 我想問乜野係混合膠丫
d防磁紋可以整灣佢痴上d曲面的嗎?
隻野真係痴得好鬼死正, 咦~就黎上得色啦wor

話時話...想問下有冇得單買tiger既履帶...我隻tiger果條橡膠履帶唔多掂

抽我水, 先打兩野.

混合膠咪即係兩支膏狀既化合物, 本身無黏性既. 一混合左就會黏性.  用混合膠係因為佢乾左之後夠黏, 二來唔似 aa 膠咁樣, 咁快就黏死.  混合埋之後仲有幾分鐘 ( 隻隻唔同 ) 可以俾你做型.  

cavalier 既防磁套件係一 d 好似紙咁薄既膠件 ( or 樹脂 ? ) 好易屈曲既.

上色 ? ...   有排都未啦, 車頭, 工具, 炮塔 d 件仲有排攪啦.

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-8 01:05 PM 發表

抽我水, 先打兩野.

混合膠咪即係兩支膏狀既化合物, 本身無黏性既. 一混合左就會黏性.  用混合膠係因為佢乾左之後夠黏, 二來唔似 aa 膠咁樣, 咁快就黏死.  混合埋之後仲有幾分鐘 ( 隻隻唔同 ) 可以俾你做型.  

cavalier 既防磁套件係一 d 好似紙咁薄既膠件 ( or 樹脂 ? ) 好易屈曲既.

上色 ? ...   有排都未啦, 車頭, 工具, 炮塔 d 件仲有排攪啦.

見識小...真係唔知有d咁既野
快d搞埋佢啦咁

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2007-2-8 12:56 PM 發表
噴罐皇~ 我想問乜野係混合膠丫
d防磁紋可以整灣佢痴上d曲面的嗎?
隻野真係痴得好鬼死正, 咦~就黎上得色啦wor

話時話...想問下有冇得單買tiger既履帶...我隻tiger果條橡膠履帶唔多掂

我都係用 afv 出既後期虎可動履帶.  你可以睇返呢個 post 頭幾頁, 我都做起左 80 段 afv 呢套野勝在夠平, 80-90蚊到, 又係可動式, 又有減輕孔, detail 都 okay, 係 d 推出孔要執餐死o者. 比起 mk 既可動, 又或者係 fm 既金屬, 都各有長處.

第一頁 :  http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... p;extra=&page=1

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-8 01:08 PM 發表

我都係用 afv 出既後期虎可動履帶.  你可以睇返呢個 post 頭幾頁, 我都做起左 80 段 afv 呢套野勝在夠平, 80-90蚊到, 又係可動式, 又有減輕孔, detail 都 okay, 係 d 推出孔要執餐死o者. 比起 mk 既可動, 又或者係 fm 既金屬, 都各有長處.

剛剛看回了...(忘了你第一頁貼了相+_+)
都要成80幾90蚊...orz|||
我隻tiger比我搞到爛溶溶 (第一隻整既坦克, 砌都砌唔起, 有d地方, 好似車輪仲比我搞到斷晒)

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2007-2-8 01:10 PM 發表

剛剛看回了...(忘了你第一頁貼了相+_+)
都要成80幾90蚊...orz|||
我隻tiger比我搞到爛溶溶 (第一隻整既坦克, 砌都砌唔起, 有d地方, 好似車輪仲比我搞到斷晒)

好簡單, 整架 KO 車, 做情境.

呢個 post 第 9 頁, 164 樓 ~~

頂部
owl
上尉

UID 12009
精華 0
積分 18
帖子 1232
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 荃灣
狀態 離線
nishi兄隻tiger是否田宮的
如是田宮又不想用橡膠履帶
可以平平地買條Acadeny 既tiger拼接履帶玩吓 好似$24大洋

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 owl 於 2007-2-8 01:23 PM 發表
nishi兄隻tiger是否田宮的
如是田宮又不想用橡膠履帶
可以平平地買條Acadeny 既tiger拼接履帶玩吓 好似$24大洋

嗯, 是田宮的初期型
後面的氣管比我搞到一獲泡+_+ 不過都冇所謂了
最大問題係d track...唔知邊度有得買愛記既track呢...(不過愛記...orz|||)

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-8 01:22 PM 發表

好簡單, 整架 KO 車, 做情境.

呢個 post 第 9 頁, 164 樓 ~~

ko車都有諗過, 不過情境就不太可能了...
家中沒地方放...(都唔知情景齊齊砌點算...)

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2007-2-8 01:52 PM 發表

ko車都有諗過, 不過情境就不太可能了...
家中沒地方放...(都唔知情景齊齊砌點算...)

情境未必須要好大地方, 一架車+一個人都可以好有 FEEL.  做得 KO 就一定係情境用啦. 整啦, 整啦  

PS: 你肯整既話, 我俾我套龍記併接履帶過你喇

頂部
owl
上尉

UID 12009
精華 0
積分 18
帖子 1232
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 荃灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 8/2/07 04:38 PM 發表

情境未必須要好大地方, 一架車+一個人都可以好有 FEEL.  做得 KO 就一定係情境用啦. 整啦, 整啦  

louisuni兄比套龍記併接履帶過你
做情境啦,做啦,做啦,

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-8 04:38 PM 發表

整情景點都要個地台, 我家陣d坦克係一隻痴住一隻咁放
邊有位放地台
加上呢隻tiger我打算送比人的 (嘩, 咁冇良心送d整得唔靚既野比人既)
所以都係打算新新淨淨架~

併接履帶? 同可動履帶有咩分別? (又有野唔識了 orz|||)

QUOTE:
原帖由 owl 於 2007-2-8 05:01 PM 發表

louisuni兄比套龍記併接履帶過你
做情境啦,做啦,做啦,

整都搵隻細d既坦克先黎整

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
owl
上尉

UID 12009
精華 0
積分 18
帖子 1232
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 荃灣
狀態 離線
併接履帶? 同可動履帶有咩分別? (又有野唔識了 orz|||)

併接履帶是痴死

可動履帶當然可動(推架坦克會行)

頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-8 10:21 AM 發表

我點會打你, 鍚你都黎唔切啦. 呢期 afv 得返我一個 solo, 有人陪我不知幾好

呢架野, 好雄偉咁播.  新年前整好又可以當裝頭注香

又幾似喎^^

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2007-2-8 05:12 PM 發表

併接履帶同可動履帶兩者每一段都係由獨立零件組成. 分別在於併接履帶每一段都須要膠水痴死, 痴死之後就唔郁得, 所以做型時候要花 d 功夫.  可動履帶就每一段都有一個較位, 令到成條履帶就算組裝好之後, 都可以隨意扭曲, 同實車既履帶差唔多.

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-8 06:39 PM 發表

併接履帶同可動履帶兩者每一段都係由獨立零件組成. 分別在於併接履帶每一段都須要膠水痴死, 痴死之後就唔郁得, 所以做型時候要花 d 功夫.  可動履帶就每一段都有一個較位, 令到成條履帶就算組裝好之後, 都可以隨意扭曲, 同實車既履帶差唔多.

併接履帶製作時, 是不是要分開兩段, 完成後再夾在輪子上?
看來我要買可動履帶了, 因為輪軸斷了不小, 車輪不能裝上來試位...

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2007-2-8 06:44 PM 發表

併接履帶製作時, 是不是要分開兩段, 完成後再夾在輪子上?
看來我要買可動履帶了, 因為輪軸斷了不小, 車輪不能裝上來試位...

係架, 要分段整架.

反正輪軸都已經斷左, 你可以將 d 路輪痴死哂上車, 跟住先至上履帶架 ?

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線
QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-8 12:32 PM 發表

QUOTE:
原帖由 GaryKwan 於 2007-2-8 12:13 PM 發表

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-8 10:31 AM 發表
抽我水, 打 ~   你架貓仔究竟上次 update 完, 有無再攪過佢 ?

WITTMANN你咁都諗到個借口唔交野出來
唔好以為咁我地就放過你喎
快手upate下!! 唔係追數專員又會出動

呢位 tiger ace 不嬲都係藉口多多架啦.

你地竟然咁樣話我
...我真係整親隻手o架...

以後唔采你地就奇吖...

潛水...
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2007-2-8 06:59 PM 發表

你地竟然咁樣話我
...我真係整親隻手o架...

以後唔采你地就奇吖...

你攪乜鬼呀 ?   叫你對 d 女仔唔好成日手多多架啦, 係咪呢...  俾人手都 'out' 跛埋喇

你之前又無講話整親手, 我點知你o者.   

祝你早日康後 ~

頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線
WITTMANN的手,,,
無事嘛??
但看來傷勢不輕...
祝早日康復..

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-8 07:03 PM 發表
你攪乜鬼呀 ?   叫你對 d 女仔唔好成日手多多架啦, 係咪呢...  俾人手都 'out' 跛埋喇

你之前又無講話整親手, 我點知你o者.   

祝你早日康後 ~

...唔通你睇到報紙 【 本 報 訊 】 將 軍 澳 區 一 所 小 學 近 日 爆 出 震 驚 學 界 的 性 醜 聞 , 該 校 17 名 職 員 集 體 向 警 方 報 案 , 報 稱 先 後 遭 校 長 非 禮 ...

其實係咁...話說前兩日去踢波,踢到咁上下休息走去守龍門,點知就近距離遇上小志強嘅雷獸射球...我就咁就被射傷咗...

潛水...
頂部
GaryKwan
上尉

熱誠勳章  
UID 15666
精華 9
積分 29
帖子 1397
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-17
狀態 在線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2007-2-8 07:27 PM 發表

...唔通你睇到報紙 【 本 報 訊 】 將 軍 澳 區 一 所 小 學 近 日 爆 出 震 驚 學 界 的 性 醜 聞 , 該 校 17 名 職 員 集 體 向 警 方 報 案 , 報 稱 先 後 遭 校 長 非 禮 ...

其實係咁...話說前兩日去踢波,踢到咁上下休息走去守龍門,點知就近距離遇上小志強嘅雷獸射球...我就咁就被射傷咗...

原來wittmann都係足球小將來?
小弟都係個個星期去踢波喎!
幾時得閒約你地隊波出來打番場友賽先

頂部