回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 老爺車齊齊砌 - Alfa Romeo Gran Sport Quattroruote Zagato
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-10-29 01:39 AM 發表
2百幾蚊平平地,我都有諗過買黎噴灰呀~~~
試左未,感覺點呢???

198咋~~
其實之前我係用SPRAYWORK的~
所以應該唔會有太大分別~~~
可能會係個BUMP大力左~~
聽日先試~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-10-30 09:28 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-10-29 01:42 發表

198咋~~
其實之前我係用SPRAYWORK的~
所以應該唔會有太大分別~~~
可能會係個BUMP大力左~~
聽日先試~~

呢支好野黎架.. 我之前果支玩死左3個泵佢都仲健在, 足足比我蹂躪左18年.... 我早兩個星期先買過支一模一樣既....

自從換左燒氣泵之後, 直頭覺得呢支鎗既potential比個泵引發晒出黎, 之前d泵唔夠力, 搞到用呢支野好似用緊一個有得較油門既噴罐咁, 但係而家支鎗就勁lor, 噴大面積靚過好多4,5百蚊既台記鎗... 我都打算再入多支要黎噴光油....

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
真係咁好用???
咁又唔怕買喎~~~~~
借問聲邊度咁平????

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-10-30 21:39 發表
真係咁好用???
咁又唔怕買喎~~~~~
借問聲邊度咁平????

好似係.....千X達

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
唔該晒 hl兄報料

頂部
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
來自 Hong Kong
狀態 離線
interesting project!!
I did not know Zagato has such a long history!

頂部
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
來自 Hong Kong
狀態 離線
interesting project!!
I did not know Zagato has such a long history!

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
RICEBOX既珍珠白~~~
算係幾好噴, 因為之前我噴親都只係用噴罐噴珍珠白......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-4 12:53 AM 發表
算係幾好噴, 因為之前我噴親都只係用噴罐噴珍珠白......

隻色襯落呢部車好好睇,快d快d

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
tong
上尉

UID 9284
精華 0
積分 14
帖子 1288
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-21
狀態 離線
發表於 2008-11-4 09:49 AM  資料  短消息  加為好友  添加 tong 為MSN好友 通過MSN和 tong 交談
好像好正wo

1/35 RX-78-2
1/6 Ironman MK7
1/100 ZZ Gundam
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-11-4 09:18 AM 發表

隻色襯落呢部車好好睇,快d快d

死喇~~
反而有少少唔捨得用新買果支spraywork 鎗來噴gp2....

講多少少隻色(我冇收過佣的.... )
我講得支白色(珍珠白有兩支的, 一支白底油, 一支珍珠油) 用來噴機機會唔錯~
因為covering真係幾好, 噴紅白j35既話真係唔錯~~
質感有d 似 foundation white, 不過再濃少少, 有dd似乳膠漆, 但溝左thinner就同一般油差唔多
我用灰底直接上, 個tone少少偏黃, 其實唔噴珍珠色感覺都ok, 但順手噴埋喇~

支珍珠色都ok, 粉係好幼的
不過我發覺洗筆時因為d粉「張力」高, 唔係咁易洗得乾淨
所以我唸我會順便大洗埋支筆~

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-4 10:00 AM 發表

死喇~~
反而有少少唔捨得用新買果支spraywork 鎗來噴gp2....

講多少少隻色(我冇收過佣的.... )
我講得支白色(珍珠白有兩支的, 一支白底油, 一支珍珠油) 用來噴機機會唔錯~
因為covering ...

支spraywork百幾銀就唔捨得,你支0.2咁貴你又捨得用黎噴gp2,真係.....啤!

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wypor
上尉

UID 30966
精華 3
積分 11
帖子 1028
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-18
狀態 在線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-4 12:53 AM 發表

woh!!!, so good woh for this air bursh

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-11-4 10:16 AM 發表

支spraywork百幾銀就唔捨得,你支0.2咁貴你又捨得用黎噴gp2,真係.....啤!

用開有感情~~!!
XD~~~

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wypor 於 2008-11-4 10:41 AM 發表

woh!!!, so good woh for this air bursh

珍珠白係用舊底果支GUNZE 0.2噴的....支SPRAYWORK重未捨得開齋

JOEYKO.com
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-11-4 03:06 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-4 10:44 發表

珍珠白係用舊底果支GUNZE 0.2噴的....支SPRAYWORK重未捨得開齋

反正舊零水, 你去買多支先... 味可以開一支黎用lor....

比多百幾蚊, 唔洗side左百幾蚊, 仲有新鎗用tim~~

頂部
yu
上尉

UID 20184
精華 0
積分 6
帖子 1080
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-21
來自 澳門
狀態 離線
joey 兄正正正

macaumodeler.mybb3.org
頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-11-4 03:06 PM 發表

反正舊零水, 你去買多支先... 味可以開一支黎用lor....

比多百幾蚊, 唔洗side左百幾蚊, 仲有新鎗用tim~~

睇左兩次先識笑
gp2係唔係有d咩"出奇"野????
d人又話用幼口徑筆噴灰同金屬油會好易塞槍既???
大洗又點洗法呀??search過冇人講~~同埋發覺杯後個位有d"kick",我估好厚油積住左孜唔識洗~~~
唔好意思~~~路過都咁多野問

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-11-5 12:32 AM 發表

睇左兩次先識笑
gp2係唔係有d咩"出奇"野????
d人又話用幼口徑筆噴灰同金屬油會好易塞槍既???
大洗又點洗法呀??search過冇人講~~同埋發覺杯後個位有d"kick",我估好厚油積住左孜唔識洗~~~
唔好意思~ ...

其實 GP2 比較 "杰", 用 0.5 Nozzle Airbrush 會比較好, 0.3X 都叫 ok, 但 0.2 就唔好制

遲d [飯盒]可能有d易噴d的

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-11-5 12:54 AM 發表

其實 GP2 比較 "杰", 用 0.5 Nozzle Airbrush 會比較好, 0.3X 都叫 ok, 但 0.2 就唔好制

遲d [飯盒]可能有d易噴d的

唔該DM兄
易噴D既意思係唔係粒子幼D乜槍都岩噴呀???
係喎~~DM兄部COBRA有成品睇未呀,我見R廠有部D花好似幾正,有D心思思

頂部