回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Aoshima A'pex D1 Project FD3S 今村陽一仕樣
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 M12006 於 2007-11-10 09:56 PM 發表
的线系米刻过五系好理想
不过的光油庵庵好

線位係刻過,因為頭泵把同車身係分開o既,要當接合後空隙都唔細,於是我就用AA膠填番D空隙再重新刻線。以前把P刀唔係好聽使,而家o個把易控制d,希望日後有改善。thanks!!

QUOTE:
原帖由 nob 於 2007-11-10 10:07 PM 發表
呢部係我見過的D-1車中最靚的一部,睇我都要加倍努力了..

∴我係香港討X區的nobb

自從入左HKML之後自己砌模型o個團火番番黎,睇得多其他人o既作品的確會有激勵自己o既作用,太家一齊努力啦。不過我發覺我呢期團火好似過盛,砌車砌到走火入魔,連工都無心機返....

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-11-12 09:50 AM 發表
自從入左HKML之後自己砌模型o個團火番番黎,睇得多其他人o既作品的確會有激勵自己o既作用,太家一齊努力啦。不過我發覺我呢期團火好似過盛,砌車砌到走火入魔,連工都無心機返....

正常架正常架~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
雜果涼粉
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-17
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-11-12 09:50 AM 發表

線位係刻過,因為頭泵把同車身係分開o既,要當接合後空隙都唔細,於是我就用AA膠填番D空隙再重新刻線。以前把P刀唔係好聽使,而家o個把易控制d,希望日後有改善。thanks!!

自從入左HKML之後自己砌模 ...

正常架,除非返工都係砌模型喇

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-11-12 11:06 AM 發表

正常架,除非返工都係砌模型喇

你仲好講,快d報齊齊砌潻呀!

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-11-12 10:01 AM 發表

正常架正常架~~~

唔止咁,返緊工砌唔倒車都要偷偷地上hkml,遲早工都無埋

頂部
雜果涼粉
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-17
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-11-12 11:19 AM 發表

你仲好講,快d報齊齊砌潻呀!

我之前都有砌過, 夠'皮'喇

頂部
skywoo1105
中尉

UID 19598
精華 0
積分 0
帖子 990
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nob 於 2007-11-10 10:07 PM 發表
呢部係我見過的D-1車中最靚的一部,睇我都要加倍努力了..

∴我係香港討X區的nobb

U定d果個呀?
u果個冇乜車睇..

[url=http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg]http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg[/url]
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-11-12 03:23 PM 發表

我之前都有砌過, 夠'皮'喇

我唔理呀,你oob都同我整部呀,唔係邊有借口出黎gathering呀

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2007-11-12 03:33 PM 發表

U定d果個呀?
u果個冇乜車睇..

你講緊咩?

頂部
donald
曹長

UID 21533
精華 0
積分 5
帖子 412
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-23
來自 青衣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-11-12 04:30 PM 發表

你講緊咩?

佢講dixxxs定係uxxxts?
uxxxts冇模型車睇.....

同埋leo兄有無用過ricebox o既 compound??

頂部
chassod
平民

UID 19028
精華 0
積分 0
帖子 6
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-24
狀態 離線
請問用邊隻拋光油架? 好靚woo

頂部
donald
曹長

UID 21533
精華 0
積分 5
帖子 412
成品數目 5 件
閱讀權限 10
來自 青衣
狀態 離線
其實aoshima d水貼好似特別易爛,我存odyssey爛左2張
個honda local 一用d指甲一拎出黎分開左2張.....用好多人用o既方法,
用鉗移落去佢又唔nut,重手d又爛.....有咩技巧??
邊度有honda local,同odyssey個local sell?

頂部
galaxy_doner
平民

UID 17162
精華 0
積分 1
帖子 44
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-25
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:

自從入左HKML之後自己砌模 ...

師兄,小弟想問問你係點用AA膠填番D空隙?接合後空隙細左之後上油你會唔會(頭泵把過大的情況)??同P刀比起其他刀有什麼好???

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2007-11-12 07:42 PM 發表

佢講dixxxs定係uxxxts?
uxxxts冇模型車睇.....

同埋leo兄有無用過ricebox o既 compound??

ricebox compound我未用過,但有好多師兄都有用,評語都唔錯,價錢亦大眾化,最緊要係無渣,可惜我手頭上太多唔同牌字COMPOUND,未用晒又唔想買住。

QUOTE:
原帖由 chassod 於 2007-11-12 08:35 PM 發表
請問用邊隻拋光油架? 好靚woo

你講緊compound定光油呢?光油當時仲用緊super clear,而compound就先用郡氏絕版牙膏裝,跟住雙星仕上,最後長谷川。

QUOTE:
原帖由 galaxy_doner 於 2007-11-13 01:20 AM 發表

師兄,小弟想問問你係點用AA膠填番D空隙?接合後空隙細左之後上油你會唔會(頭泵把過大的情況)??同P刀比起其他刀有什麼好???

泵把兩邊有接合點,接合後你就會發現車身同泵把之間有好大條空隙,響車殼底部唧少少AA落去,D膠水就會自動走勻條空隙,不過唔好用唧太多,如果唔係成條線位就會俾AA封晒。

大部份P刀一般都係用黎界膠板用,用黎刻線其實好困難,由其是灣位。但長谷川o個把P刀就比起媽星或一般美工用P刀薄,而且個角度就手D,刻灣位容易左好多,但價錢比較貴,要百幾蚊把。

用P刀刻線我覺得快過用其他工具,但唔易用,要用上一段時間先可以用得熟,而且普通P刀刻出黎o既線都比較粗。其實打側把界刀用界刀尖都可以刻線o既,不過又係要練吓。

"泵把過大"呢樣我唔係好明。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2007-11-12 09:00 PM 發表
其實aoshima d水貼好似特別易爛,我存odyssey爛左2張
個honda local 一用d指甲一拎出黎分開左2張.....用好多人用o既方法,
用鉗移落去佢又唔nut,重手d又爛.....有咩技巧??
邊度有honda local,同odyssey ...

唔使用鉗架!睇圖啦!另外製作過程都有詳細講我上水貼o既手法,自己翻睇吓啦。

呢幾張相我都唔記得用過幾多次喇

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
donald
曹長

UID 21533
精華 0
積分 5
帖子 412
成品數目 5 件
閱讀權限 10
來自 青衣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-11-13 02:10 AM 發表

唔使用鉗架!睇圖啦!另外製作過程都有詳細講我上水貼o既手法,自己翻睇吓啦。

要浸幾耐??同埋我係移唔到張水貼,一移就燘........

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2007-11-13 05:31 PM 發表

俾d耐性喇......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

我都無心機返工架、不過係玩第2 D 野、模型係 Just For Fun 好喇、不要太辛苦自己、因砌模型又賺唔到$$但時間又要花好多。

頂部
skywoo1105
中尉

UID 19598
精華 0
積分 0
帖子 990
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-11-13 02:10 AM 發表

見到你部re就諗起一句說話
今日我同學同我講:RE雨宮有出過s15廠車嫁(當時同另一個同學嘈緊)
我話冇,佢話親眼見過...o晒咀
我問佢"送部re雨宮水貼既s15模型比你好唔好!?"

[url=http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg]http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg[/url]
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2007-11-13 05:31 PM 發表

唔用廠o既水貼、張水貼o既新舊、大細都有分別,無一定時間架,你移得開就移,移唔開咪繼續浸lor。

頂部