回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 唔開心~搵模型安慰下自己~~~~
midte
二等兵

UID 10790
精華 0
積分 0
帖子 96
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-16
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-23 01:18 AM 發表

兩萬一個月~都好好架啦~~~~~~~~~~~~~
你係咩學位~???~~~~~~~
而家讀咩好d~~~~~???

BBA....
係商科易搵工d....
你講master?你做邊行先?

頂部
kenn_ck
上尉

UID 3050
精華 0
積分 10
帖子 1125
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
來自 HKG
狀態 離線
如果有公屋住, 個個月最多都係交2千零屋租, 我第一時間飛身入去霸住一世都唔走呀 !!! 起碼唔駛個個月都担憂無錢供樓點算, 香港地, 人人都係為左個瓦遮頭勞碌一世, 到頭來供完樓就己經接近退休階段, 又要顧住退休後夠唔夠錢駛 (mpf到時只能夠負擔一部份, 用完之後就要食自已, 真係唔好諗住長命百歲). 香港人, 無錢既階層, 為找錢而生, 生存在沒有意義的空間. 辛好仲有砌模型來調節一下心情, 否則真係只"做個沒有靈魂的驅殼".

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2007-10-26 10:25 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 kenn_ck 於 2007-10-26 10:19 AM 發表
如果有公屋住, 個個月最多都係交2千零屋租, 我第一時間飛身入去霸住一世都唔走呀 !!! 起碼唔駛個個月都担憂無錢供樓點算, 香港地, 人人都係為左個瓦遮頭勞碌一世, 到頭來供完樓就己經接近退休階段, 又要顧 ...

但供完層樓樓就係你架la wo~供完樓退休就可以洗小一筆租屋錢....
你又可以供樓供到退休,平平地賣左佢 之後住公屋,咁下半世都唔洗怕冇錢la~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 midte 於 2007-10-26 02:42 AM 發表

BBA....
係商科易搵工d....
你講master?你做邊行先?

我讀law架~~學士~~唔係master~~
我做公務員ge~~讀完想做實習律師~~(不過人工好少)

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kenn_ck 於 2007-10-26 10:19 AM 發表
如果有公屋住, 個個月最多都係交2千零屋租, 我第一時間飛身入去霸住一世都唔走呀 !!! 起碼唔駛個個月都担憂無錢供樓點算, 香港地, 人人都係為左個瓦遮頭勞碌一世, 到頭來供完樓就己經接近退休階段, 又要顧 ...

係咪你俾太大壓力自己呀~~
人工作搵錢~搵食~搵住~係正常人ge開支~唔洗咁大壓力ge~~~~
供完層樓係你架啦喎~~~到你老ge時候~賣左佢返大陸買間house俾住囉~~
到你賣ge時候~咪又係下一代ge年青人接你貨~~~~~~~~~be happy la~~~~~~~~~!

頂部
jacky398
少尉

UID 743
精華 0
積分 38
帖子 641
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
發表於 2007-10-26 02:11 PM  資料  短消息  加為好友  添加 jacky398 為MSN好友 通過MSN和 jacky398 交談

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-22 12:48 PM 發表

係呀~都幾中意個單位~多謝曬你呀~~~
結婚!?!?!都唔該諗啦~~女人好q煩~~我中意模型多d~~
生仔先貴呀~~~~~~~~~~所以我無打算生仔都唔會結婚~~~因為結婚紙無用ge~~

買左樓啦~不過要草錢裝修~又要還銀~所以做 ...

恭喜晒你買了樓, 不過有排供, 我都供緊樓, 快的廿年, 慢的30年, 總之50歲前就可以供完....
結婚, 唔到你話事, 到時女友瓜瓜叫, 亞爸亞媽叫到, 再加親朋戚友的壓力.....無得選擇....

生仔仲慘, 我同女友當初同你一樣, 都無打算生, 但當年紀愈大, 諗野又會有不同, 到時就可能會諗住生.....
我女友現在已經開始有想生bb的念頭了....~><~

有時間可以去看看喔!
| | | |
﹀ ﹀ ﹀ ﹀
幸福摩天輪
頂部
jacky398
少尉

UID 743
精華 0
積分 38
帖子 641
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
發表於 2007-10-26 02:17 PM  資料  短消息  加為好友  添加 jacky398 為MSN好友 通過MSN和 jacky398 交談

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2007-10-23 03:08 AM 發表

Ooo~ 原來而家冇o左長俸, 老懵董真係好做唔做....

靠份公積金養老, 睇黎真係聽 70 歲後位位令公援 lor~!

長俸無左好耐lu, 過了97開始, 所入職都已經轉晒做合約, 同打工一樣無分別,
分別在於合約期內不會被炒....

不過我對公務員一點好感都無, 可能我父母都係公務員, 思想上同我們出來工作的不一樣....
佢地月入過萬, 只係父親一個已經是我的四倍人工, 每年都加人工, 但俾人減果少少人工就瓜瓜嘈....
而且佢又有長俸, 咩都唔駛擔心....

有時間可以去看看喔!
| | | |
﹀ ﹀ ﹀ ﹀
幸福摩天輪
頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:

非常同意,正常黎講每個月儲得幾多錢?全部有數得計,

根本跟唔倒香港地既消費 (例如買樓),一係投資有道,係股票市場一路賺倒,

唔係辛辛苦苦供完層樓已經老啦,人生就咁辛苦渡過左,一個唔好彩早死重大獲,未享受過就咁去左.....

除非本身屋企負擔少,收入穩定又唔錯,供層唔太貴既樓就可以諗,一字記之日:計掂條數重有少少鬆至好諗買樓。

QUOTE:
原帖由 jacky398 於 2007-10-26 02:11 PM 發表

恭喜晒你買了樓, 不過有排供, 我都供緊樓, 快的廿年, 慢的30年, 總之50歲前就可以供完....
結婚, 唔到你話事, 到時女友瓜瓜叫, 亞爸亞媽叫到, 再加親朋戚友的壓力.....無得選擇....

生仔仲慘, 我同女友 ...

咁似我既....

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
midte
二等兵

UID 10790
精華 0
積分 0
帖子 96
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-26 11:10 AM 發表

我讀law架~~學士~~唔係master~~
我做公務員ge~~讀完想做實習律師~~(不過人工好少)

你想做solicitor or barrister?
你仲讀緊? part-time?
你讀完LLB未?定讀緊PCLL??
點解要問讀咩好?你都讀緊啦?
咩讀其他科可以做實習律師咩?

R哂頭....

頂部
midte
二等兵

UID 10790
精華 0
積分 0
帖子 96
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jacky398 於 2007-10-26 02:11 PM 發表

生仔.......簡直係惡夢...........
d支出恐怖到................
淨係教育基金都...........

頂部
midte
二等兵

UID 10790
精華 0
積分 0
帖子 96
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jacky398 於 2007-10-26 02:17 PM 發表

長俸無左好耐lu, 過了97開始, 所入職都已經轉晒做合約, 同打工一樣無分別,
分別在於合約期內不會被炒....

不過我對公務員一點好感都無, 可能我父母都係公務員, 思想上同我們出來工作的不一樣....
佢地月 ...

四倍......

以前入職既公務員真係好多假......好舒服......

頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2007-10-26 05:53 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談

QUOTE:
原帖由 midte 於 2007-10-26 05:08 PM 發表

四倍......

以前入職既公務員真係好多假......好舒服......

四倍都唔奇...

依家D普通文員新入職得8千或以下人工...

有30K就己經係四倍...

管理階級有30k都唔太奇既

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部
midte
二等兵

UID 10790
精華 0
積分 0
帖子 96
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 clothoest 於 2007-10-26 05:53 PM 發表

四倍都唔奇...

依家D普通文員新入職得8千或以下人工...

有30K就己經係四倍...

管理階級有30k都唔太奇既

我做暑期工時都有7k.........
但做d野同staff一樣,但我林佢地最少十幾k......

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

係呀~~結婚生仔係最貴ge"模型"~~我唔咁玩呀~~~~~
我女友同我同年架~~我都廿幾了~~唔通要人再等咩~~~~~唉~~~~~~有壓力有壓力~~

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2007-10-26 10:25 AM 發表

但供完層樓樓就係你架la wo~供完樓退休就可以洗小一筆租屋錢....
你又可以供樓供到退休,平平地賣左佢 之後住公屋,咁下半世都唔洗怕冇錢la~

層樓係定唔係你只係地產商騙人既 "心理" 招數...

供樓d $$ 大部份俾咗利息 (銀行), 你供廿年, 頭個十年 9 成都係用黎供息,
層樓一百萬, 到最後埋單會發覺俾咗ニ百萬銀行, 即係同銀行打工...

就算供完樓, 仲有其他 "必要" 開支, 管理費 + 差餉 + 地租, 平均個個月千五,
俾小幾期管理費, 分分鐘封你屋, 到時老來又唔過得世...

你供完樓, 就等於一生最光輝最有賺錢能力既時刻俾哂銀行,
到老時層樓要維修又要科水, 唔好彩外牆跌落黎打親人要賠又要科水,
d 仔 / 女大, 買樓又要結婚又要俾 "首期" 買樓,
到時分分鐘要賣樓套現, 又再老來唔過得世...

仲有買咗樓即有資產, 除非你賣咗層樓 + 再用哂所有錢, 否則不可能申請公屋,
所以你所講老來先去住公屋, 賣咗樓d 錢慢慢駛根本冇可能...

反之住公屋, 可以隨時加名落去, 加咗之後就可以住到你死果日,
仲有結咗婚又可以分戶, 一間變兩間, 層樓有穿有爛要維修又係阿 "公" 俾,
儲埋d $$ 就真係自己既, 到老咗真係冇錢, 又可以堂堂正正去令公援,
到時租都可以唔駛俾...

d 人話要置業只係以前既思想, 以前d 人買樓係一橦連地皮買, 買咗成橦係自己,
買咗後可以租一層俾人, 又可以分一層俾d 仔女結婚住, 進可攻退可守...

但就唔係而家果 D 買個 Apartment 叫豪宅, d 菲傭見倒心裡恥笑緊我地香港人咁 Stupid,
反之佢地儲幾萬拎返菲律賓, 就真係成橦買 la~

PS.
星加坡政府規定個個家庭都分派到一間公屋, 大部份人都係住公屋住一世,
人地國家就示範咗人民租樓租一世係 Work 既~!

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 midte 於 2007-10-26 05:04 PM 發表

你想做solicitor or barrister?
你仲讀緊? part-time?
你讀完LLB未?定讀緊PCLL??
點解要問讀咩好?你都讀緊啦?
咩讀其他科可以做實習律師咩?

R哂頭....

我讀緊law~今年讀完唔知出路點樣~
但我而家係做緊野ge~~即係半工半讀囉~~
明年打算讀多個學位~~所以咪問下囉~~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2007-10-27 03:39 PM 發表

層樓係定唔係你只係地產商騙人既 "心理" 招數...

供樓d $$ 大部份俾咗利息 (銀行), 你供廿年, 頭個十年 9 成都係用黎供息,
層樓一百萬, 到最後埋單會發覺俾咗ニ百萬銀行, 即 ...

係呀~條數雖然真係會好似你計咁~
我開頭都係好似你咁諗~但係我呀麻同我講~咁樣計人都會痴痴地~~~
因為人生活係呢個社會入面~就係要夜食住行架啦~~
錢要慢慢草~但係可能一炮過買樓嗎?公屋好~但係個個都知啦~又要排到幾時呢?
我就覺得太被動了~根本上唔到車~唯有自己叻d~搵多d~一有錢就還俾銀行~d利息應該都會少咁d ge~~
社會就係咁~呢度有錢ge同志唔好講啦~應該九成ge同志都唔係一炮過買樓~~
大家都在努力生活中~~辛苦了~就躲到一角整自己ge模型輕鬆下~~

頂部
midte
二等兵

UID 10790
精華 0
積分 0
帖子 96
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-27 03:43 PM 發表

我讀緊law~今年讀完唔知出路點樣~
但我而家係做緊野ge~~即係半工半讀囉~~
明年打算讀多個學位~~所以咪問下囉~~

如果你做實習律師,都唔洗讀多個degree la...
況且你咁講,即係未考PCLL la?你都未搞清楚條路點行.......
如果我係你,我就會儲返d錢,過多幾年讀個有名既MBA

頂部