回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Aoshima A'pex D1 Project FD3S 今村陽一仕樣 (30th Oct Completed)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-9-26 09:28 PM 發表
原來我一直都睇漏左呢個咁正嘅post,啲CF貼得好好呀,加油

多謝你o既支持,我而家target係十月中埋單,希望做倒啦,因為我仲要趕joey兄個fairlady求其砌呀!

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-9-25 17:34 發表

我以前乾掃車底都係用銀色(郡氏#211Chrome Silver),只要你唔掃咁多其實掃銀色都無乜問題,
用平頭o既筆點少少油, 再用紙巾索番筆上面o既油到八九成乾, 之後再掃上車底高光位, 重複咁掃直到自己想要o既效果.
你亦都可以試下#212 Iron, 睇下邊個效果係你想要o既.

下面兩架o既黑色位都係用#212掃o既.

唔好意思,小弟想請問一下車底原本未上#212之前係乜野色呢架

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2007-9-27 07:15 PM 發表

唔好意思,小弟想請問一下車底原本未上#212之前係乜野色呢架

黑色................

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
今日做左4條拎,真車應該中間係金金地銀銀地唔太令,出面個圈同最中間係閃令令o既銀色。

為左做番呢個效果,我先將最出個圈做masking,中間用法瑯油先噴金,噴完金再用銀離遠打一兩吓霧,噴好就用棉花棒抺走最中間d油露番d電鍍銀出黎,再做少少入墨就變成而家咁。睇相同實物有少少分別,實物中間金番少少。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-9-27 03:36 AM 發表

多謝你o既支持,我而家target係十月中埋單,希望做倒啦,因為我仲要趕joey兄個fairlady求其砌呀!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-28 12:45 AM 發表

我覺得求其砌呢個名幾好聽

頂部
Alexmok
少尉

UID 21554
精華 1
積分 14
帖子 560
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-23
來自 HK
狀態 離線
leo兄:好期待你的製成品呀!
我架testarossa洗返好喇,不過冇心一機做 現在放回盒中,等吓先
依家係D存貨到攞咗架FXX黎做 (其實已經砌咗成個星期)
等砌到有D成績就post上嚟比大家睇吓.

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-9-27 19:20 發表

黑色................

明白,

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alexmok 於 2007-9-28 09:56 PM 發表
leo兄:好期待你的製成品呀!
我架testarossa洗返好喇,不過冇心一機做 現在放回盒中,等吓先
依家係D存貨到攞咗架FXX黎做 (其實已經砌咗成個星期)
等砌到有D成績就post上嚟比大家睇吓.

好高興響呢度見倒你,你俾心機搞埋部testarossa佢啦,唔好爛尾先得格

我呢排好努力埋尾,而家個籠差唔多搞掂,準備上安全帶。另外我睇左d參考相片之後發現用番雨宮o個張Bride o既桶seat先正確,所以我已經換番。

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
埋岸喇~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
Alexmok
少尉

UID 21554
精華 1
積分 14
帖子 560
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-23
來自 HK
狀態 離線
leo兄,架testarossa小弟一定會搞埋佢

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
用左成日時間裝條安全帶,因為好難搞。雖然crazy modeler o既蝕刻係幾靚,但安全帶紙質差左d,穿d難穿o既位時條帶俾我隊到殘晒,如果條帶可以改番膠質就perfect喇。整完條安全帶我近視當堂深左,都係休息吓先。

而家內籠已經完成喇,仲爭車殼部份parts未整好。

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-3
來自 金星
狀態 離線
個內籠好靚啊~~
期待成品~~~努力啊~~

囡囡實在好玩到停唔到手了~.~
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小貓咪-愛麗詩 於 2007-10-1 03:32 AM 發表
個內籠好靚啊~~
期待成品~~~努力啊~~

THANKS!如果有多d內籠相參考可以再做好d,不過整完d安全帶真係暈暈地,一黎紙質問題,二黎我無d靚PE剪,人地可以一野剪落去就OK,我就要剪出黎用個夾固定再用銼黎磨,o個d扣細到粒米咁眼都花埋,整完真係要睇醫生...

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-10-1 03:17 AM 發表
用左成日時間裝條安全帶,因為好難搞。雖然crazy modeler o既蝕刻係幾靚,但安全帶紙質差左d,穿d難穿o既位時條帶俾我隊到殘晒,如果條帶可以改番膠質就perfect喇。整完條安全帶我近視當堂深左,都係休息吓先。

Leo兄、crazy modeler 的膠質帯基本係用不到。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-10-1 07:05 AM 發表

Leo兄、crazy modeler 的膠質帯基本係用不到。

WINSTON兄,我用緊o個套crazy modeler條帶係紙造o既,紙o既其中一面過左磨沙膠面。可能真係用唔倒但我都照用,因為我手頭上無其他野可以代替,唯有頂硬上,而家都叫做免強裝倒上去,但過程好痛苦呢!

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

差一步咋~~
唔好俾佢停~~

JOEYKO.com
頂部
家輝
軍曹
KaFai

UID 7919
精華 0
積分 10
帖子 307
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 澳門
狀態 離線
發表於 2007-10-1 07:03 PM  資料  短消息  加為好友  添加 家輝 為MSN好友 通過MSN和 家輝 交談 ICQ 狀態
想問下張桶椅....同咩油噴....好正....好有質感!!!!

頂部
宏輝
上尉

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 1935
精華 9
積分 30
帖子 1836
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-25
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-10-1 03:17 AM 發表

SET蝕刻包埋安全帶??
點解係個包裝佢無show到出黎?
買左幾錢?THX

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-10-1 03:46 AM 發表

THANKS!如果有多d內籠相參考可以再做好d,不過整完d安全帶真係暈暈地,一黎紙質問題,二黎我無d靚PE剪,人地可以一野剪落去就OK,我就要剪出黎用個夾固定再用銼黎磨,o個d扣細到粒米咁眼都花埋,整完真係要睇醫生...

唔洗磨嫁! 試下用 "交剪" cut個水口 ! 唔洗用模型剪
就算係都應該磨少好多 !!

頂部