回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: (Update to 5 May) 同女友開始學無縫處理
char_aznabule
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 草頭 於 2007-5-1 12:28 PM 發表
唔駛sorry
只不過我而家都砌緊mg strike
多事見到所以多口講句ja
不過而家mg o的骨既水口真係收得好埋
我砌mg freedom果時都係得幾舊件要修水口
其他都係 係架上都噴完先剪落黎

讚成你既講法,所以新版MG會易處理好多.但舊款既卻能磨練你既技術.

QUOTE:
原帖由 草頭 於 2007-5-1 12:33 PM 發表
點講好呢
如果隻膠水溶到果隻膠既話
"o必"出黎既 膠水應該會係果隻膠既顏色
或者是但拎o的廢既框架黎試

我同女友都試過D隻膠水係能夠溶咗D膠,合埋時就『咇』出嚟,DRY咗就攞去打磨.(效果同功效似筆地)
不過記緊之前要素組,睇吓無縫果PART D夾口有冇大問題,若果焦問題就照做OK!

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線
爭d睇左標題係....
""同女友開始無縫處理""

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2007-5-2 01:17 AM 發表
爭d睇左標題係....

......

頂部
實Q (!@#$%^&*())
上校
一条龜

大毒梟勳章  
UID 7889
精華 4
積分 12
帖子 4887
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2007-5-2 01:17 AM 發表
爭d睇左標題係....

X2

頂部
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
hi, 我路過見到有少少經驗分享, 無詳細睇哂可能已經有人提出左既話唔好介意.

首先我睇到既係你用支綠蓋滲透膠水做無縫處理:
第一, 出呢支膠水既目的同無縫處理係相反意義, 你post果本書我見到都有講, 佢係俾你夾好見件後滲d膠水入去痴實佢, 好處係定左位先落膠水就唔會走位, 亦唔會有太多膠水殘留要做事後工序.
第二, 的確佢係借溶膠黎痴實件野, 如果因此而大力按等d膠必出黎, 以bandai宜家既準確度黎講反而你會破壞左本來件parts. 特別係你用左綠膠呢d咁稀既膠水, 你會更大力去按, 破壞力更大. 如果係內骨架, 會影響之後外甲既組裝, 如果係外甲咁樣按法, 會影響外觀形狀...
所以我覺得用必膠既方法無縫, 應該用普通果隻膠水好d (其實你post果頁又係講左, mr. cement 同 tamiya cement 都係可以咁做)

另外, 有人提到用aa膠同綠蓋易爆膠, 先講綠蓋易爆膠, 我反而覺得綠蓋痴野勁實好難爆膠, 除非溶錯膠例如有人提到既abs, 跟本溶唔到所以無真正痴實左, 否則兩面既膠溶左埋一齊既話基本上變左一件, 真係好難爆, 有時我痴錯野想分番開要用刀湯開佢先得, 所以平常力無理由咁易爆.

講番aa膠, 佢係萬能係快係好, 但係唔係快靚正, 因為佢有三個問題, 第一, 佢會令膠件變脆, 受唔到力好易爆, 好多時搬模型出出入入爆襯都係d aa膠位! 第二佢太硬, 打磨果時磨損隔離d膠都未磨完d aa. 第三易白化上左色既件就盡量唔好用aa 膠

以前我砌科幻時都係一支aa走天下, 成日爆成日爛又成日整到污穢不堪, 跟住學砌其他模型先發現膠水既重要性同點解出左咁多種膠水. 夾飛機身或者痴細零件時最好先定位再滲綠蓋膠水, 車車好多時要厚噴油好易o拿溶底層或者d膠水/筆地收縮現條痕出黎, 所以夾口要用d小收縮既物料例如aa膠或者塞d原膠料入去. 車車又好多時要上完色先痴parts同玻璃, 此時最好用唔會溶油既混合膠 (ab膠) 或者白膠漿. 仲有d夾口位要好食得力既話我會響裡層塗混合膠將佢補強.

希望呢d經驗幫到你地, 唔會因為用錯膠水而令本來好好既作品因此而破壞. 亦無心對教你地野既人有批評. 用得好既話佢地既方法無問題, 只不過佢地有經驗知道點樣處理, 不過d細眉細眼既野無留意講姐~

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線
多謝亞糊兄既分享!

頂部
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
睇番你post果本第52頁, 真係教用綠蓋做無縫, 不過d字太細隻睇唔到點講, 總之做時小心d, 咩方法都係可行可以一試.

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2007-5-2 05:59 PM 發表
睇番你post果本第52頁, 真係教用綠蓋做無縫, 不過d字太細隻睇唔到點講, 總之做時小心d, 咩方法都係可行可以一試.

...THX!!!

頂部
lalaccc2001
壹等兵

UID 15126
精華 0
積分 9
帖子 180
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-19
狀態 離線
本野買左幾錢

同埋
係邊度買ge

頂部
warshipvivivi
少尉
繼續學習中!

UID 14211
精華 0
積分 12
帖子 597
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-20
來自 ※秘密基地※
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2007-5-2 10:23 發表
hi, 我路過見到有少少經驗分享, 無詳細睇哂可能已經有人提出左既話唔好介意.

首先我睇到既係你用支綠蓋滲透膠水做無縫處理:
第一, 出呢支膠水既目的.............................

又學到野!多謝晒!

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lalaccc2001 於 2007-5-3 02:54 AM 發表
本野買左幾錢
同埋
係邊度買ge

我係大眾買,$150(好貴)
信和頂樓d漫畫店都有得賣,$130左右.

頂部
mickey
上等兵

UID 10047
精華 0
積分 11
帖子 269
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-16
狀態 離線
如果係好書都算唔貴

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今日同女友一齊開功砌模型,由於用新方法做無縫,所以進度好慢......影咗一d相同大家分享,請大家俾d意見.

這是女友今日所做既(2 hrs),事實上真係做得好少

佢第一次做既無縫,我自己就覺得做得好好啦!

而我都係做得好慢,只係做到三parts.

仍然都係用d枝膠水.

首先將左右兩邊合埋,合到剩返少少虛位(真係少少,比頭髮多d.

然後滲d膠水入去,等幾分鐘,先至將兩件parts完全合理.
d個時候,你就會發現d膠水會咇咗出嚟.

等一晚,第二日再打磨.

頂部
Evin
上尉
1:8天意高達↓

UID 479
精華 0
積分 7
帖子 1484
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-11
來自 馬鞍山
狀態 離線
發表於 2007-5-4 01:31 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Evin 為MSN好友 通過MSN和 Evin 交談
係度放水@O@?我話比你師父聽=V=

http://www.evin-modelpage.net/
Gaplant Girl
回覆是給我的動力...所以...別讓我的帖子下沉下去吧...
頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Evin 於 2007-5-4 01:31 AM 發表
係度放水@O@?我話比你師父聽=V=

............

頂部
Evin
上尉
1:8天意高達↓

UID 479
精華 0
積分 7
帖子 1484
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-11
來自 馬鞍山
狀態 離線
發表於 2007-5-4 01:42 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Evin 為MSN好友 通過MSN和 Evin 交談
講下者,其實我想你放多D水先係

因為我都對佢既COURSE有興趣...

http://www.evin-modelpage.net/
Gaplant Girl
回覆是給我的動力...所以...別讓我的帖子下沉下去吧...
頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
所以下一隻 MG, 我會先咀嚼一下本組裝說明, 快速做一次假組, 先決定那些位置要做無縫, 同時計劃一 d 分件既做法及分色. 然後落膠水做無縫, 再開工做其他件既打磨, 咁樣應該慳好多時間及相對一氣呵成.

many boxes of Gunpla in stock
頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線
值得一提嘅係夾嘅擠壓力太大,可能會將啲件夾傷,事前可以係夾嘅地方上膠紙,以策安全.
ps.兩個人一齊砌模型,真羨慕.努力

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2007-5-4 09:56 AM 發表
所以下一隻 MG, 我會先咀嚼一下本組裝說明, 快速做一次假組, 先決定那些位置要做無縫, 同時計劃一 d 分件既做法及分色. 然後落膠水做無縫, 再開工做其他件既打磨, 咁樣應該慳好多時間及相對一氣呵成.

QUOTE:
原帖由 woo 於 2007-5-4 02:29 PM 發表
值得一提嘅係夾嘅擠壓力太大,可能會將啲件夾傷,事前可以係夾嘅地方上膠紙,以策安全.
ps.兩個人一齊砌模型,真羨慕.努力

就係因為咁,所以要做素組.

做完素組後,你就會知道邊度要做無縫,邊到要上咗色先砌,邊d位要砌咗先上色,仲有邊d位要消除水口,分模線,邊d位又可以偷雞唔洗.

所以做組素真係有好多好處架!

(woo兄,如果先做素組,你就會知道要用幾多力去夾埋件parts,其實真係唔洗咁大力,重點反而係要滲幾多膠水去溶膠,令到夠膠咇到出嚟,但又唔多過頭,破壞咗件原件)

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 char_aznabule 於 2007-5-4 01:21 AM 發表
今日同女友一齊開功砌模型,由於用新方法做無縫,所以進度好慢......影咗一d相同大家分享,請大家俾d意見.

然後滲d膠水入去,等幾分鐘,先至將兩件parts完全合理.
d個時候,你就會發現d膠水會咇咗出嚟.

等一晚,第二日再打磨.

well, the effect seems good...........but, dont you think the cement will totally "evaporate" before將兩件parts完全合理?

頂部