回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [裝甲騎兵] 新人髹狗人(updated on 10/1, p.4 & p.5)
darius666
中校
有狗萬事足

UID 5313
精華 8
積分 36
帖子 3169
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 HK
狀態 離線
唔錯喎樓主, 不過用張黑色紙做底再影過相, 可能會睇得出光暗位分別, 現在係相見到的層次感不太強, 好似奇哥後生晒咁.

頂部
狄格斯
中尉

UID 16350
精華 1
積分 4
帖子 897
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
希望快啲攪掂啦,但係發現有啲細位要執下,尤其皮0既texture同光暗...
希望joe sir睇到,入嚟教下路啦
仲要髹埋個膝頭同啲金屬位,手肘要加電線

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
狄格斯
中尉

UID 16350
精華 1
積分 4
帖子 897
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 darius666 於 2007-1-10 03:04 AM 發表
唔錯喎樓主, 不過用張黑色紙做底再影過相, 可能會睇得出光暗位分別, 現在係相見到的層次感不太強, 好似奇哥後生晒咁.

下次再影相update會試下,多謝教路
仲有,乜奇哥係老餅嚟0架?我唔知設定佢係咩年紀,可否告知?thx

頂部
狄格斯
中尉

UID 16350
精華 1
積分 4
帖子 897
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 clothoest 於 2007-1-10 03:02 AM 發表
我覺得都好ok 啦 wor

好英

多謝支持,希望可以見得下人啦,冇玩年幾兩年,真係生手咗好多....

頂部
jamesdean0083
上校
My name is dean,.... 狗癲

UID 11523
精華 0
積分 23
帖子 4348
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-8
來自 所羅門ソ惡夢
狀態 離線
好正喎

乜都有玩既新手癲狗一名
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 狄格斯 於 2007-1-10 03:06 AM 發表
希望快啲攪掂啦,但係發現有啲細位要執下,尤其皮0既texture同光暗...
希望joe sir睇到,入嚟教下路啦
仲要髹埋個膝頭同啲金屬位,手肘要加電線

教路唔敢當, 大家研究下

你油得好好呀, 基本立體感已經表現左,  good job

可以改善既地方如下:
1. 唔知係咪影相關係, 光暗位層次未夠, 可以再加強
2. 件衫既紅色好似偏暗左, 唔知原作係咪鮮色 d 另外陰影試下用紅色溝藍色, 高光溝黃色, 唔好用啡色 tone, 咁樣發色會比較好.
3. 可以用多幾種唔同既啡色去表達皮製物品, 例如 : 皮帶可以用偏黃既啡; 鞋可以用偏紅黑既啡. 咁會多 d 變化

另外皮既地方可以試下用油彩黎油, 因為油彩本身帶有少少光澤 (當然唔好焗佢啦), 好適合表達皮既效果

加油啊

ps. 請問呢隻奇哥係幾大呀

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
狄格斯兄

果然是高手!!!!
很厲害呀! 請教教小弟教眼吧!!

自我封閉期...
頂部
狄格斯
中尉

UID 16350
精華 1
積分 4
帖子 897
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
多謝jamesdean0083兄過奬,小弟重有大把洐n向咁多位學習

多謝joe sir賜教
我係攝影白痴,我用部傻瓜dc微距影,淨係得光管燈,唔知有冇關係
影出囓陰對比真係同實物相差幾遠下,個頭我自己睇就覺得夠,個嘴重好似太突出
衫就真係好似太暗,我本身諗住狗0既題材,用冇咁卡通冇咁sharp 0既手法去髹
但係個公仔好多比較平面0既地方,好似個心口同手臂咁,試過加L灠炙又好似好多地方都鮮得淨,都唔知點好,有禷i退失據
如果個雕得似真人,立體,我會易矕x握<--厚顏賴人樣
用啡tone做陰影(我用躖urnt umber,再深囍鴠[埋深綠同黑色),本來就係想像真,但係效果真係唔係咁好
我諗學joe sir你話齋,用藍可能好...
不過我太懶,唔想重新髹過
如果我就咁用返讕0既陰影,真接加上去,會唔會好肉?
又或者我試下埋鬻壎,到21號再屍q你睇下
到時睇下會唔會的得起心肝重新做人先
另外,皮囍,因位懶,唔想開油彩,所以鷻crylic上面,掃鷐hgloss varnish就算,但係囓陰又subtle鬫n多....
joe sir可唔可以教下我用acrylic做皮位呀?
我諗住跟設定髹,冇考慮到唔同皮位用唔同色,畀joe sir你一言驚醒,thx
不過都係懶,埋鬻壎,好過爛尾嘛
一千萬個thank you

頂部
狄格斯
中尉

UID 16350
精華 1
積分 4
帖子 897
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈Y斯 於 2007-1-10 12:18 PM 發表
狄格斯兄

果然是高手!!!!
很厲害呀! 請教教小弟教眼吧!!

高手完全講唔上,你太抬舉小弟

至於髹眼,你可以參考joe sir讕瀆ost,好似係人像上色討論度有,我未知點redirect條link,你自己搵搵,唔好意思

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
水膠彩要做到皮既效果, 高光同陰影都要比較誇張, 乾後再用開稀左既水性光啞油油幾遍.

其實呢隻公仔真係幾難油下架, 如果我油既話會以卡通手法處理 : 既係色調比較鮮艷, 高光同陰影都係, 而不同顏色既交接位會劃上開稀既黑線黎做分野

你可以參考一下以下 小公主 既作品, 會對你有好大既幫助  

PS. 小公主 大大, 唔好意思, 又要借用你既作品勒 因為你實在係太強啦

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
狄格斯
中尉

UID 16350
精華 1
積分 4
帖子 897
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
多謝joe sir回應,小公主兄孎@品真係好正
我好多時都唔太識handle卡通化0既,尤其係佢]好多時都有好多大面積0既高光或者陰影位,我成日用overhead lighting手法,就覺得好難攪,溝色都唔在行....
反而髹white metal,一般都多鷣etail位,輪廓分明,好似易掌握
我諗有機會睇下你]灠炊滽u人示範,會好好多
唔知幾時有呢蠷鷛|呢?

頂部
狄格斯
中尉

UID 16350
精華 1
積分 4
帖子 897
成品數目 4 件
閱讀權限 10