回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10
cko
少校

熱誠勳章  
UID 13841
精華 1
積分 19
帖子 2027
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-6
來自 動物園模型會
狀態 離線

重難過砌木帆船 .... 加油 ~~~~

~~獨樂樂不如眾樂樂~~
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mrniceguy 於 2009-3-29 10:21 AM 發表
路過就頂

多謝!  請得閒來頂多兩野.....

QUOTE:
原帖由 清太祖怒爾哈赤 於 2009-4-2 06:53 PM 發表
這就是天才

達文西是天才.......  我就玩木材......  

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2009-4-2 06:54 PM 發表
大製作

支持

多謝支持!    也不算什麼大製作,但隻野砌起都幾大.....

QUOTE:
原帖由 cko 於 2009-4-3 08:51 PM 發表

重難過砌木帆船 .... 加油 ~~~~

木帆船難砌d!  我有朋友砌隻木戰船砌左十幾年,都仲只係搞緊d龍骨.....  睇見佢隻野就...
我會努力,謝謝!

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2009-4-2 06:47 PM 發表
[底座的製作]

整翼骨整到好悶,講講機身。  其實機身製作早幾年前已開始,現時亦已完成得七七八八,但機身需要底座才擺放得穩固,以便影相....  這次先搞底座。

部件已用砂紙打磨平滑。木柱原本是只用膠水 ...

養貓既人一定唔砌得呢隻野, 個底座同比隻貓磨爪到果個架有九成相似!

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-4 12:50 AM 發表

養貓既人一定唔砌得呢隻野, 個底座同比隻貓磨爪到果個架有九成相似!

萬一如果隻飛行器爛尾,將個底座條柱繞上麻繩,送比你隻貓做禮物......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[底座上色]

木底座整好後要先同佢上色,但要保留木紋,用一般模型油唔太適合..... 因為油漆會留係木材表面,會遮蓋部份木紋.......  
Call 左幾個朋友尋找協助,卒之搵到一位中式木傢俬師傅問路......   得師傅指點,去五金/油漆店買「色精」(又叫「索色」),可以將木材表面染色而保留天然木紋.....  

於是到五金/油漆店買左呢隻「伊度巴」色精,係水性塗料,直接塗上就會滲透入木材表面裡,約 20~30 分鐘就乾,有需要可以乾後再塗以加深顏色.....
有唔同顏色選擇,我揀左編號 #307「酸枝色」,啡色帶點紅,夠古典味、望落又幾高貴......

上色材料:「伊度巴」色精 (酸枝色)、白光布包住「威士」紮起球狀 (用黎索色精抹在木材表面)、即棄手套.....
[attach]275088[/attach]

上色前的底座。
[attach]275087[/attach]

上了兩浸「酸枝色」色精的底座 (未上光油)。
[attach]275089[/attach]

[attach]275090[/attach]

呢隻「伊度巴」水性色精,好似水咁稀,第一層搽到木面都幾快就「索」入木裡 (滲透速度視乎不同種類木材的密度),但發色唔夠厚實,要乾後再上多次....  
上第二次色時,色澤加深了,但發覺滲透程度已不及第一次,上得太多層其實都會在木材表面聚積的,所以也不能上得太多。

上完兩浸色精後,隻色都算唔錯,不過如果可以深少少會仲好..... 其實可以用色粉加入色精入面調色,但始終第一次用色精,暫時唔搞咁多野,吸收下經驗先....

上完色乾透後,可以上力架 (光油).....

待續.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線
起身見到就頂!
師兄加油!

「戰斧」一種係超時空要塞片內的人型兵器.
「戰斧」一盒自已少有地會完成的模型.
「戰斧」一個當年朋友給自己的花名.
「戰斧」一些過去的回憶.
頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #65 patmb 的帖子

顏色幾好, 遲D睇你上"力架", 學下野, 我都有幾盒"木"未開始, 你做 Pilot, 睇你頭啦

剛發現 你用個 Keyboard 同我個同款, 莫非老餅 D taste 都系咁上下

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[底座上力架 (光油)]

底座用色精上色後,放低幾日,原來顏色會變得更深,更加美觀......        跟住就上亮光力架。

五金/油漆店買的「力架三寶」:亮光力架、3054 力架開油水、排筆。
不過呢隻排筆質素麻麻,上力架過程中有少少甩毛......
[attach]275119[/attach]

上完幾層力架後,打磨拋光。使用基本的砂紙、粗同幼打磨膏。
[attach]275120[/attach]

拋光完成.....  顏色唔錯,又立立靚!  這是底座右前方。
[attach]275121[/attach]

再來一幅左前方。
[attach]275122[/attach]

底座底部貼上絨毛貼紙 (在文具店另購),可以防滑。
[attach]275123[/attach]

底座完成,可以將 80% 完成的機身 mount 上去影相。 好快有得睇。

待續.....

頂部
po3117
少校

UID 20978
精華 0
積分 6
帖子 2123
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-8
狀態 離線
嘩超pro

How hard can it be  ???

自己動手豐衣足食

慳得一蚊得一蚊.........慳得一蚊得一蚊.......慳得一蚊得一蚊........
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-4-12 11:38 AM 發表
起身見到就頂!
師兄加油!

多謝戰斧兄支持!

放幾日假,戰斧兄搞緊d乜?

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-12 11:56 AM 發表
顏色幾好, 遲D睇你上"力架", 學下野, 我都有幾盒"木"未開始, 你做 Pilot, 睇你頭啦

剛發現 你用個 Keyboard 同我個同款, 莫非老餅 D taste 都系咁上下

對上一次玩力架已是N年前的事了,其實今次上力架上得唔係咁好......     不過有層光油算了.....
貓兄幾時同果幾盒木模型開光?  心動不如行動喇!

個 Keyboard/Mouse 係 Microsoft 1000 套裝,以前同「網上痕」特價買的,都無話特別揀的,因為當時佢得 Microsoft 同 LogiTech,但 LogiTech 無晒貨。

咦~~  貓兄你有玩 walkie-talkie?  定係工作需要?  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-4-12 01:14 PM 發表
嘩超pro

貨車佬又笑小弟........  

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #70 patmb 的帖子

啊! 學到野啦, 我以前玩 "力架" 油完之後總系覺得唔平滑, 磨左再油後一樣, 原來無打磨, 就當系砌車咁"拋光", 是嗎?  得啦, 可以搵盒"木"野出黎 點火啦

個Mon 側邊果唔系 Walkie Talkie, 系 Alinco 既 All Band Receiver, 以前玩無線電通訊買既, 依家有時用黎聽 Air Band

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線

又頂一下...

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-12 01:50 PM 發表
啊! 學到野啦, 我以前玩 "力架" 油完之後總系覺得唔平滑, 磨左再油後一樣, 原來無打磨, 就當系砌車咁"拋光", 是嗎?  得啦, 可以搵盒"木"野出黎 點火啦

以前讀中學上木工堂時,上力架最初果幾層 (2~3 層起碼,多少層視乎需要的效果而定),係用排筆手油上去....  

力架乾得好快的,所以如果開得太杰,好易有凹凸筆紋.....  但如果開得太稀,又會水汪汪,周圍流.......    有d師傅或教學話用 1:1 開 (力架:開油水),但我覺得可能都太杰左d,可以先用 1:1.25 試試再調節。

用排筆上完力架後,其實表面都唔會好平,就算夠技術的,可能都只能做到「平而不滑」.....  所以要進行第二步驟:拋光。

傳統木器傢俬師傅做法,係用排筆油上力架乾後,用光布包威士 (可參考我的「上色精的工具」一圖),將開得更稀少少的力架輕力打圈「卒」上去,可以將表面「卒」得平滑。 我以前上木工堂都係咁樣做過。  
呢個步驟,比用「砂紙 + 打磨膏」的方法安全,因為唔會磨穿,而且較易做到較薄的力架層 (薄層力架在木器表面,睇落會較自然,力架太厚望落會怪怪地)。  不過進行呢個傳統拋光步驟,一般只會徒手做,不戴膠手套,因為膠手套會溶.....  所以會搞到隻手黐立立、又好臭......

不過我最後都係當佢砌車仔咁用左「砂紙 + 打磨膏」呢個方法,始終係較有經驗,對我來說是較易掌握;而且唔想用傳統光布「卒」的方法會搞污漕隻手....
力架要上厚少少,但唔好太厚,以免失真。  用砂紙打磨咁大個平面,最好用平整的硬物托住砂紙來磨,會較易磨得平整。

快d點火啦!  好好玩o架!

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-12 01:50 PM 發表
個Mon 側邊果唔系 Walkie Talkie, 系 Alinco 既 All Band Receiver, 以前玩無線電通訊買既, 依家有時用黎聽 Air Band

哦~~~  原來係 all band receiver!  咪可以偷聽差佬講野?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-12 01:58 PM 發表

又頂一下...

多謝 pbaa 兄又來頂一頂!

extra long weekend,pbaa 兄係咪全速搞緊你果幾個火頭,定係又開新野,火上加油?

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線
哦~~~  原來係 all band receiver!  咪可以偷聽差佬講野?

唔係好得啦, 大部份轉哂 Digital lor...白車台可能重得...

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2009-4-12 14:39 發表

多謝 pbaa 兄又來頂一頂!

extra long weekend,pbaa 兄係咪全速搞緊你果幾個火頭,定係又開新野,火上加油?

patmb兄, 我 long week end 左好耐...

半速搞緊果幾個火頭,又開左架F104DJ...

How do you spend your holiday

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-12 02:52 PM 發表
How do you spend your holiday?

除左人生四大元素:「食、目訓、屙、玩」之外,咪係度發下「飛翔的夢想」囉.......

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-12 02:52 PM 發表

唔係好得啦, 大部份轉哂 Digital lor...白車台可能重得...

patmb兄, 我 long week end 左好耐... :em ...

咪系! 轉曬Digital! 何奇無隱 就連室內無線電話都轉埋Digital ! 懷念以前Analog年代, 大氣中多姿多采, 疑似靚女李嘉X粗口鬧人, 賽馬貼士, 真系乜鬼都有得聽 有個朋友住西環有條件系天台奘天線, 樓上樓下D電話全部都聽到曬  不過即使以前, 差佬有重要野好多時都叫個伙記用 land line

好! 搞掂隻 Renault 貨櫃車, 跟住隻 F4J Showtime 100, 就可以開盒木模型玩下先

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #68 patmb 的帖子

Hay!  想問一下, 「力架三寶」:亮光力架、3054 力架開油水、排筆。

我己經有二寶, 力架開油水同一樽樽散賣既天拿水有無分別??

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線
回復 #70 patmb 的帖子

呢幾日整緊架保時捷獵虎.

「戰斧」一種係超時空要塞片內的人型兵器.
「戰斧」一盒自已少有地會完成的模型.
「戰斧」一個當年朋友給自己的花名.
「戰斧」一些過去的回憶.
頂部