回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] NSX-R 26-03-09 開左波!
D.D.
少尉

UID 13910
精華 0
積分 3
帖子 670
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-5-14 12:22 PM 發表
我呢....諗住試下噴solid white, 然後飛一至兩浸pearl clear, 再用B513做外層光油....我估咁做可以比直噴pearl white白雪雪少少, 唔知行唔行得通呢?

但係其實你想噴 Type R 系專用白 - Championship White ( 即係米白色 - "實色黎的" ), 定係一般 Pearl White.......? 因個人覺得 Championship White 靚過 Pearl White........

[attach]281079[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線
講開又講, 我都見土屋架NSX-R黃黃地, 以為係pearl white哂黃左~ haha

咁我點先可以做到champ white較果呢? 我部Fiat 500F係用星星racing white, 不過好似黃得滯!?

old man and slow hand....
頂部
D.D.
少尉

UID 13910
精華 0
積分 3
帖子 670
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-5-15 12:28 AM 發表
講開又講, 我都見土屋架NSX-R黃黃地, 以為係pearl white哂黃左~ haha

咁我點先可以做到champ white較果呢? 我部Fiat 500F係用星星racing white, 不過好似黃得滯!?

我有 SOFT 99 個 Champion White 實車用色辨, 我依家都想試下用模型油自己溝出黎, 睇下接唔接近 ..................

田宮 TS-7 太黄啦 !! 唔好用它, 我覺得如果溝唔倒, 我會用 Finisher's - Ivory White, 見過個色辨幾似 .........!!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
最衰我未用得噴筆啦, 其實唔係錢既問題, 係地方問題呢....我既工場唔係我屋企, 有D kick手

好, update下先!

test fit過, 發覺4個look拋哂出黎, 成2mm, 好辛苦修修改改, 總算迫番入去, 驗車緊緊合格!

個底做舊化....變左"老化"...要再洗洗佢:

真野:

testfit:

真野:

其實我仲有三架整緊....諗住好易食, 點知除左fiat500F可直砌外(其實有野不過我冇汁), 全部都要修正, 睇黎架MSX-R又要放埋一邊, KO左架500F同Ztune先:

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2009-5-17 12:03 AM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
brake碟隻色係咪色黎嫁 幾令wor

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
enamel X11...cheap野黎架咋喎....

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2009-5-17 12:07 AM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-5-17 00:05 發表
enamel X11...cheap野黎架咋喎....

chaep得黎幾令

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
Raybirg NSX
少校
高橋國光

UID 26418
精華 0
積分 14
帖子 2281
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-26
來自 Team Kunimitsu 國光車隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-5-17 12:28 AM 發表
最衰我未用得噴筆啦, 其實唔係錢既問題, 係地方問題呢....我既工場唔係我屋企, 有D kick手

test fit過, 發覺4個look拋哂出黎, 成2mm, 好辛苦修修改改, 總算迫番入去, 驗車緊緊合格! :em3 ...

車頭咁大條隙

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
都未攪~ 豬尾呢副野唔係人咁品...要休息下攪下第D再諗~~

頂部
dennistcm
上等兵

UID 9268
精華 0
積分 12
帖子 290
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-20
來自 TKO
狀態 離線
部n仔我都砌緊
頭bumper同尾裙 果個接位 建議痴死佢再補畢地  汁汁佢
唔係到時會後悔

頂部
Raybirg NSX
少校
高橋國光

UID 26418
精華 0
積分 14
帖子 2281
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-26
來自 Team Kunimitsu 國光車隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dennistcm 於 2009-5-17 12:47 AM 發表
部n仔我都砌緊
頭bumper同尾裙 果個接位 建議痴死佢再補畢地  汁汁佢
唔係到時會後悔

可能用星星部 NA1 改仲冇咁頭痕...

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
一定會, 我後面已經做左, 前面未痴, 係因為鬼面罩黑色果條野, 痴死左, 就好難噴....所以conisder:

1. 先噴黑 -> mask左黑部份佢 --> 痴死佢補putty.....(怪怪的)
2. 介左佢, 用膠版整過塊, finish時先痴番上去....

所以話太多野諗, 都係停停先~~ heehee

頂部
D.D.
少尉

UID 13910
精華 0
積分 3
帖子 670
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-5-17 12:28 AM 發表

test fit過, 發覺4個look拋哂出黎, 成2mm, 好辛苦修修改改, 總算迫番入去, 驗車緊緊合格! :em3 ...

原來如此............
依套軑軨係咪 Tamiya IMPREZA WRC 01' 架 !?

頂部
terrence6
平民

UID 31383
精華 0
積分 0
帖子 46
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-1
狀態 離線
仲以為你會用孖星nsx gt 果set片做隻飽魚添

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 D.D. 於 2009-5-17 10:23 PM 發表

原來如此............
依套軑軨係咪 Tamiya IMPREZA WRC 01' 架 !?

係呀, 套brake kit都係, 當初買來做零件車~~

QUOTE:
原帖由 terrence6 於 2009-5-18 12:23 AM 發表
仲以為你會用孖星nsx gt 果set片做隻飽魚添

反而有諗過用CM套general brake kit做, 但實不相瞞, 以我既經驗同技術, 其實唔應該開呢D project, 呢D 都係我初初"入行"時眼高手低種下既禍, 每次做呢架車都係一步一驚心呢....

你睇我而家D新project幾輕ken!

頂部
terrence6
平民

UID 31383
精華 0
積分 0
帖子 46
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-5-18 11:41 AM 發表

係呀, 套brake kit都係, 當初買來做零件車~~

反而有諗過用CM套general brake kit做, 但實不相瞞, 以我既經驗同技術, 其實唔應該開呢D project, 呢D 都係我初初"入行"時眼高手低種下既禍, 每 ...

我上次整就係衰左呢樣~眼高手低

套片夾左埋去先知個殼唔夠位

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
update:

我發覺左一個問題, 因星星架NSX係用前15"後16"既呔軨, 所以尾look個直徑明顯比前look大! 咁我而家用前後18", 車高左還可以, 但而家就咁睇架車個頭有D"惡"高左, 好似想起飛咁....

架車去到呢個stage, 好難再low底前or升高後....於是我將原裝16"尾呔磨少少內徑再夾硬室落去條尾18"到, 加厚tyre wall令到個尾微微升高, 個proportion好睇左D D, 但我估我都係要加厚少少個頭唇令架車貼地D (雖然NSX-R本身離地都幾高, compare to other supercar)

BEFORE:

AFTER:

相都好難睇到個變化....

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
我自己一直都覺得問題唔係車架或者SUSPENSION.....
而係FUJIMI個車身.....你就算就咁放底個BODY, 個車頭都係直得濟的(應該向下斜DD)
由佢一出就已經咁覺得.....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2009-7-1 12:26 AM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
回復 #57 evo85 的帖子

真係好難睇到

(L)         
頂部
D.D.
少尉

UID 13910
精華 0
積分 3
帖子 670
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-8
狀態 離線
記住 Modify 一下 A 柱之後果個位  !!

[attach]290057[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部