回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 極密開發!super exia?!(exia暫未更新,另加極密開發之另2機!)
小牛牛
上校

UID 2471
精華 0
積分 21
帖子 4064
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-6
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斷線寬頻 於 2008-11-7 04:32 PM 發表
極密開發之另外2機!作返d故仔支持下我開發既原因先!

原veda計劃有好多方案對各情況而預先制定,但由於太多意料之外的事發生,所以很多方案都不被採用,而其中一項"對gundam專門用裝備"在第一輯lockon提及過,而l ...

第一部好有吸血鬼feel,有睇頭

頂部
terrence6
平民

UID 31383
精華 0
積分 0
帖子 46
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-1
狀態 離線
師傅好波

超 GN drive 果部用左gundam fix既件?
定係1/100架?

頂部
斷線寬頻
少尉

UID 18378
精華 0
積分 6
帖子 567
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hello-gundam 於 2008-11-7 04:42 PM 發表
kyrios呢

kyrios未有意念去整....所以未出場

QUOTE:
原帖由 小牛牛 於 2008-11-7 04:49 PM 發表

第一部好有吸血鬼feel,有睇頭

有秘密武器係"手"架

QUOTE:
原帖由 terrence6 於 2008-11-7 05:41 PM 發表
師傅好波

超 GN drive 果部用左gundam fix既件?
定係1/100架?

好眼力!
係用左fix既交叉骨1號改
見放左隻交叉骨3號出黎,又唔係好鍾意fix既1號改,素性囉佢黎改野!

http://hk.myblog.yahoo.com/wing200000hk
我個blog呀~我既成品將會係哂上面架啦!!
頂部
simonheat
上尉
無成品出廠

UID 25126
精華 0
積分 9
帖子 1424
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-14
來自 香港
狀態 離線
改得好好WO!!

頂部
terrence6
平民

UID 31383
精華 0
積分 0
帖子 46
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斷線寬頻 於 2008-11-7 08:22 PM 發表

kyrios未有意念去整....所以未出場

有秘密武器係"手"架

好眼力!
係用左fix既交叉骨1號改
見放左隻交叉骨3號出黎,又唔係好鍾意fix既1號改,素性囉佢黎改野!

其實一直都估緊師傅你係用1/144定1/100改

我改緊果隻都係出於睇到你果隻先真係夠擔動工

頂部
爛掃把火鳥
二等兵

UID 6491
精華 0
積分 0
帖子 88
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斷線寬頻 於 2008-11-7 04:32 PM 發表
極密開發之另外2機!作返d故仔支持下我開發既原因先!

老頭在太陽爐研究成功之際,早將一個太陽爐收埋,不讓任何人知道,而且已經為此太陽爐制造左一部任何性能都在4部高達之上,呢個太陽爐到現時都處於壓縮狀態,但已經比原太陽爐的壓縮時間多50年,暫稱為超太陽爐。
...

我想請教一下您所構思的超太陽爐.
比其他太陽爐多壓縮50年.到現在都處於壓縮狀態
是說產生的GN粒子都儲存於太陽爐內嗎?

若是這樣
您的超太陽爐的功能可能已經從引擎轉變為炸彈了

累積了數十年的粒子總產生量
應該是遠超過雙引擎的TA系統產生的量

剎那第一次開啟TA.想強行啟動00的時候
伊安就很擔心會因過度產生粒子.過度負載.而引起自爆
表示說如果一口氣釋放大量的粒子
是很有可能引起大爆炸的

所以您所構思的   "壓縮了50年以上的太陽爐"
其實是個一旦開始輸出GN粒子.就可能即刻產生大爆炸的GN炸彈
其威力應該會等同釋放一個小型太陽(半徑數十公里甚至數百公里)吧.....
那時候就真的是    太陽爐  ........

頂部
gp01a
少校

UID 29027
精華 1
積分 31
帖子 2360
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-30
來自 天宮
狀態 離線
真的好有創意的設計...
期待他們的上色作!

blog : http://hk.myblog.yahoo.com/keroro1878200
頂部
terrence6
平民

UID 31383
精華 0
積分 0
帖子 46
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 爛掃把火鳥 於 2008-11-9 03:05 PM 發表

若是這樣

累積 ...

加個 GN 粒子儲存器會合理D

頂部
斷線寬頻
少尉

UID 18378
精華 0
積分 6
帖子 567
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 爛掃把火鳥 於 2008-11-9 03:05 PM 發表

若是這樣

累積 ...

若果我無記錯既話,太陽爐係"壓縮"出黎
所以我先作佢係重係壓縮狀態
另外
ta系統並唔係"產生粒子"
而係將儲存於太陽爐內的粒子一次過釋放,從而得到額外的機動力

http://hk.myblog.yahoo.com/wing200000hk
頂部
爛掃把火鳥
二等兵

UID 6491
精華 0
積分 0
帖子 88
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斷線寬頻 於 2008-11-9 08:50 PM 發表

若果我無記錯既話,太陽爐係"壓縮"出黎
所以我先作佢係重係壓縮狀態
另外
ta系統並唔係"產生粒子"
而係將儲存於太陽爐內的粒子一次過釋放,從而得到額外的機動力

TA那邊是我錯了
嗯.是快速釋放沒錯

但是其他的部份.跟我所說的差不多
TA系統啟動後.會快速的  釋放 粒子
兩個爐心同時釋放平方倍的粒子就是過度的釋放.就會造成負擔
嚴重的過載將會有機會誘發爆炸
這就是伊安擔心的情況

第一季15話
VIRTUE以97%壓縮率的砲擊做出寬約40米.長數公里的壕溝
再充填.提耶利亞說需要170秒
我們給他兩倍時間.當作6分鐘
這表示每個小時太陽爐製造的粒子量可能足夠做出10條的大豪溝
每天可以發射200發以上.每年超過72000發....
50年??   至少也可以製造那發砲擊360萬倍的能源
其能源將會有多龐大?
就算只有十分之一.也會是難以控制的能量

此時若將   超太陽爐   接上任何一個機體
都是有危險性的
"不以100%來運作就沒危險"   這個想法可能會有問題
因為此刻的超太陽爐的危險並非是它的運作功率
而是它所儲存的巨大能量
就如同將一個滿載.過載的水庫.從底部開一個小口洩洪
其結果有可能是潰堤.狂瀉而出.爐心變為炸彈

我所說的     
是個一旦開始輸出GN粒子.就可能即刻產生大爆炸的GN炸彈
就是從這個角度來想的

算是想要從理論方面來討論.跟大家一起想想如果真的那樣.會發生的各項情況

頂部
斷線寬頻
少尉

UID 18378
精華 0
積分 6
帖子 567
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 爛掃把火鳥 於 2008-11-9 09:32 PM 發表

TA那邊是我錯了
嗯.是快速釋放沒錯

但是其他的部份.跟我所說的差不多
TA系統啟動後.會快速的  釋放 粒子
兩個爐心同時釋放平方倍的粒子就是過度的釋放.就會造成負擔
嚴重的過載將會有機會誘發爆炸
...

先搞清楚
VIRTUE以97%粒子壓縮率的砲擊係太陽爐運行時產生的粒子的儲存及壓縮狀況
先認衰,係我作得差,而我作既超太陽爐既壓縮狀態,係製作狀態
先理解一下
gn粒子係由太陽爐啟動運行時所生成既變異粒子(重粒子蒸發造成的質量崩壞時,會產生巨大的陽電子和光子,亦即gn粒子),所以係未發動前係唔會有gn粒子既產生以及儲存甚至壓縮!
因官方未有正式公開過太陽爐既製作方法,程序及時間,所以小弟都係自我猜測製作的方法(所以頭先個個"我以為gn爐係壓縮出黎"呢句小弟係講得太錯特錯)
而小弟以"壓縮"為製作的詞彙,就算在製作過黎中要測試太陽爐既性能而開啟太陽爐,若唔係專登去將產生既粒子壓縮,佢係唔會有"壓縮粒子"儲存,而只會有儲存的粒子,先消化一下,virtue之所以有壓縮率的場面出現係因為要發射大炮,但若唔係要發炮係唔會壓縮粒子(留意佢講粒子壓縮率既時候畫面既數字係要上升,即證明係要專程去壓縮先有一定既"粒子壓縮量"存在,而並非一早就壓縮在太陽爐中!太陽爐中有的只不過是普通儲存的gn粒子

而你所提出既,並唔係錯,係對的,但係試想下,好似你咁講virtue的97%壓縮率,但唔用於炮擊,繼續壓縮下去,會到100%?會唔會過100?
以你提出的意見,係會過100的,但唔排除會造成太陽爐失控,造成負荷過重,與00的個案一樣,所以在我的角度來看,講句失禮d,係哂氣

最後,小弟知道其實師兄係出於一番心意提醒小弟呢方面創作上既失誤,而小弟真係要講小弟唔係唔接受批評,但其實小弟只不過係亂作一個故仔黎"支持"一下我製作設計既原因,等我整部野出黎唔會好似無無聊聊咁,若果下下都要好似師兄你咁追求所謂的"真實"和"理論,那這個高達的科幻世界就不用創作了,按"真實"和"理論"而行吧....

頂部
koon008
曹長

UID 23776
精華 0
積分 -10
帖子 465
成品數目 -10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-29
狀態 離線
回復 #51 斷線寬頻 的帖子

我同意你既講法
下下講"真實"和"理論",高達e加野就會變得好似只係一舊識郁既大鐵= =
(小弟只係講下個人感受,唔好見怪)

頂部