回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 1/20 Ferrari F2001
giraffemodel
壹等兵

UID 23359
精華 0
積分 -2
帖子 172
成品數目 -2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-15
狀態 離線
OK啦,唔錯唔錯la

頂部
雜果涼粉
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-17
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-12-28 01:37 AM 發表
其實我不嬲都唔係考證派, 都幾求其吓, 但賽車始終有架實物係道, 細眉細眼的我會側側膊唔多覺, 但大致的我點都會參考吓資料, 因為現今互聯網咁發達, 搵好似喱架法拉利 F-1 F-2001咁熱門的會好易兼好 ...

多謝獅象兄咁詳細嘅解釋 其實我唔只對F1唔熟,係對任何車車都冇乜研究 ,只係鐘意架車車就砌 ,而且唔係砌得咁好,多得大家嘅鼓勵,我先有少少進步同對車有番多少認識 其實當我望見張水貼嘅時候都覺得好困惑,點解寫住'Test Decal' ,上網睇F2001好多都係'tic tac',就係咁就令我更加困惑 ,點解又會有'Vodafone'嘅另外你題到嘅垂直翼板,我都諗左好耐,又有紅又有白 經過今次獅象兄嘅講解,先令我明白更多.如果再砌,我會搵更多資料同請教大家 請教獅象兄, 其實有邊一隻紅色更合適現代嘅F1呢

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 giraffemodel 於 2007-12-28 09:13 AM 發表
OK啦,唔錯唔錯la

Thanks

頂部
反面V3
二等兵

UID 24525
精華 0
積分 0
帖子 95
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-12-27 09:04 PM 發表

唔駛客氣,隻紅係用郡氐嘅 #158 Super Italian Red

收到,唔該晒.你真係砌得好靚呀.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-12-28 10:13 AM 發表

多謝獅象兄咁詳細嘅解釋 其實我唔只對F1唔熟,係對任何車車都冇乜研究 ,只係鐘意架車車就砌 ,而且唔係砌得咁好,多得大家嘅鼓勵,我先有少少進步同對車有番多少認識 其實當 ...

我都係興趣推使才會去找料咋! 都明白找料好鬼悶, 如果唔係鐘意那項目真係費事side時間架 所以我認為無謂迫自己一定要點點點, 砌得開心就是了.  但如果由此令你慢慢增加對它的興趣 錦就唔同嘞, 我即時"當仁不讓", 知道的必答
其實02年初, 季前試車 (行內稱為 winter testing) 時又的確仍然是紅色 barge board 而已貼上 Vodafone貼紙! ( 因為有傳媒, 要爭取曝光, 識撈吖嘛 ) 但這情況很罕見. 至於其紅色, 好似自96/97??年開始用螢光色, 跟住慢慢偏向橙, 如果要求顏色準確, 可以用 Finisher's 的 Formula Red/ Lumi Red, 其實 Finisher's 的出品就是依據真實的色調, 成為它的市場賣點, 例如80年代麥拿倫經典煙仔花的螢光紅色它便直接推出一套 MP4 Red !

QUOTE:
原帖由 Orc 於 2007-12-28 09:02 AM 發表

獅象兄...想請問如果噴#184...顏色會唔會接近d........

#184 是透明油黎喎  應該唔會影響它下面的顏色.

頂部
Orc
少尉

UID 14995
精華 0
積分 8
帖子 561
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-14
來自 濠江一角
狀態 離線
sorry....攪錯鷩雩茷Y#68....

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
樓主做乜放架真車上黎當成品.....

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Orc 於 2007-12-28 01:41 PM 發表
sorry....攪錯鷩雩茷Y#68....

#68 Red Madder, 其實只要你認為得, 就得.  我只不過指出真車是螢光紅色, 和建議我覺得最近似的油給大家考慮吧 模型嘛, 模擬其形/型啫!! 只要唔係紅變綠咪得囉, 就好像今次的為例, 誤張 barge board白變紅才有問題啫, 再講, 話佢正是 winter testing 版本都通格!! 追求絕對準確性如果是你的樂趣之一, 又得啫! 最緊要你開心!

頂部
Orc
少尉

UID 14995
精華 0
積分 8
帖子 561
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-14
來自 濠江一角
狀態 離線
你講得o岩....玩模型最緊要開心....

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-12-28 04:56 PM 發表

#68 Red Madder, 其實只要你認為得, 就得.  我只不過指出真車是螢光紅色, 和建議我覺得最近似的油給大家考慮吧 模型嘛, 模擬其形/型!! 只要唔係紅變綠咪得囉, 就好像今次的為例, 誤張 ba ...

Actually, the Lumi Red from Finishers will be one of the best matches from the market

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 反面V3 於 2007-12-28 10:21 AM 發表

收到,唔該晒.你真係砌得好靚呀.

Thanks,唔駛客氣,大家多啲交流吓

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2007-12-28 02:52 PM 發表
樓主做乜放架真車上黎當成品.....

多謝!其實架車好多地方都砌得唔喏

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
真係好配服雜果涼粉兄従不間断成日製作模型、我自問真係有D面紅、太少作品、希望08年多D。

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-12-28 01:04 PM 發表

我都係興趣推使才會去找料咋! 都明白找料好鬼悶, 如果唔係鐘意那項目真係費事side時間架 所以我認為無謂迫自己一定要點點點, 砌得開心就是了.  但如果由此令你慢慢增加對它的興趣 錦 ...

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-12-28 04:56 PM 發表

#68 Red Madder, 其實只要你認為得, 就得.  我只不過指出真車是螢光紅色, 和建議我覺得最近似的油給大家考慮吧 模型嘛, 模擬其形/型啫!! 只要唔係紅變綠咪得囉, 就好像今次的為例, 誤張 ba ...

多謝獅象兄嘅詳細解釋 其實我係一個超級懶人,好多野懶得就懶 ,不過如果真係好大嘅錯誤,好似獅象所講嘅barge board本來應該係白色而噴咗紅色,或者好簡單而令作品更好嘅話,其實都一試無防

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2007-12-28 06:00 PM 發表

Actually, the Lumi Red from Finishers will be one of the best matches from the market

咁下次就要試吓喇

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-12-28 07:05 PM 發表
真係好配服雜果涼粉兄従不間断成日製作模型、我自問真係有D面紅、太少作品、希望08年多D。

BMW兄,其實我得個快字咋 ,你嘅製作認真咁多,當然需要多啲時間啦 ,期待你嘅作品 .下一架會係邊架 312T

頂部
mon11463
上尉

UID 1146
精華 0
積分 23
帖子 1764
成品數目 23 件
閱讀權限 101
註冊 2003-8-20
狀態 離線
雜果涼粉兄小弟對方程式車所知甚少,只可以說是十分好的作品....如有幾會一見實物就更好...

邪惡模型人回歸
頂部
☆斗市民
中尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 13833
精華 14
積分 30
帖子 776
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-6
狀態 離線
一般會叫佢做 F2001b......又可以參考下國外高手作品 :
http://www.formularacingminiatures.com/f2001/index.php
送多Q架版 Ferrari F1 比你
http://www.pupukids.com/jp/zf1/cars/ferrari/ferrari2001.html

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mon11463 於 2007-12-28 09:47 PM 發表
雜果涼粉兄小弟對方程式車所知甚少,只可以說是十分好的作品....如有幾會一見實物就更好...

Mon兄,其實只係光影幻象,見到實物可能會令你失望

QUOTE:
原帖由 fung8800 於 2007-12-28 10:25 PM 發表
一般會叫佢做 F2001b......又可以參考下國外高手作品 :
http://www.formularacingminiatures.com/f2001/index.php
送多Q架版 Ferrari F1 比你
http://www.pupukids.com/jp/zf1/cars/ferrari/ferrari2 ...

Thanks, fung兄

頂部
sti
平民

UID 15585
精華 0
積分 0
帖子 11
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-14
狀態 離線
好漂亮

頂部
Mirror
上尉

UID 4287
精華 2
積分 54
帖子 1367
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-3
狀態 離線
涼粉兄每次都有驚喜!!!
正呀
有個請求, 我想擺架o係屋企, 可唔可以..............

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2007-12-29 08:24 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 Mirror 於 2007-12-29 06:27 PM 發表
涼粉兄每次都有驚喜!!!
正呀
有個請求, 我想擺架o係屋企, 可唔可以..............

我都要~ 我都要~

Back...... hopefully......
頂部