回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: (Update to 5 May) 同女友開始學無縫處理
小牛牛
上校

UID 2471
精華 0
積分 21
帖子 4064
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-6
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 草頭 於 2007-4-30 06:45 PM 發表
m....係mg strike?
佢排骨好似係abs 膠黎...
呢隻膠水應該溶唔到.....
好易爆開

唔知你有無睇到?

頂部
草頭
壹等兵

UID 1947
精華 0
積分 1
帖子 160
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小牛牛ex 於 2007-4-30 09:07 PM 發表

唔知你有無睇到?

睇咩

頂部
Evin
上尉
1:8天意高達↓

UID 479
精華 0
積分 7
帖子 1484
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-11
來自 馬鞍山
狀態 離線
發表於 2007-4-30 09:09 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Evin 為MSN好友 通過MSN和 Evin 交談

QUOTE:
原帖由 char_aznabule 於 2007-4-30 09:03 PM 發表

咁我就耐心等你既電擊作啦!

咁慘?抽完時間陪佢至砌囉!通常咁樣都唔會話啦!

aa膠會唔會處理唔到較大範圍?
雙星果隻好處在,等佢溶d膠3分鐘才『痴』理,所以可以處理較大既面積.

上堂前我都覺得係,不過自從學鷛s方法,加上唔洗完筆地,所以輕鬆鬫n多.

哈哈!我上鰷臚G堂啦!

果個係咩野course...介紹下

http://www.evin-modelpage.net/
Gaplant Girl
回覆是給我的動力...所以...別讓我的帖子下沉下去吧...
頂部
小牛牛
上校

UID 2471
精華 0
積分 21
帖子 4064
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-6
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 草頭 於 2007-4-30 09:08 PM 發表

睇咩

哦~我問樓主姐,因為磨磨下爆左會好唔耐煩......

頂部
草頭
壹等兵

UID 1947
精華 0
積分 1
帖子 160
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小牛牛ex 於 2007-4-30 09:09 PM 發表

哦~我問樓主姐,因為磨磨下爆左會好唔耐煩......

冇野既...我只係想講星星膠水溶唔到abs膠
要補abs膠要用 abs膠膠水 或者aa膠
唔係既話點補都係會爆開

頂部
char_aznabule
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 草頭 於 2007-4-30 06:45 PM 發表
m....係mg strike?
佢排骨好似係abs 膠黎...
呢隻膠水應該溶唔到.....
好易爆開

草頭兄,請放心,副骨格並唔係用abs膠,所以係無問題.

QUOTE:
原帖由 clothoest 於 2007-4-30 06:52 PM 發表
打磨都唔夠分件上色煩==“
依家我用240號,磨花,再用1000號磨滑就好快(我用砂布Mr. 果隻)

但240號唔會磨甩d detail咩?
我自己都係先用400號打磨先水口&分模線,再用800號磨返滑佢.

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小牛牛ex 於 2007-4-30 09:07 PM 發表

唔知你有無睇到?

有,我睇咗啦!我check過唔係abs膠,一定唔會有事.

頂部
草頭
壹等兵

UID 1947
精華 0
積分 1
帖子 160
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 char_aznabule 於 2007-4-30 09:13 PM 發表

草頭兄,請放心,副骨格並唔係用abs膠,所以係無問題.

但240號唔會磨甩d detail咩?
我自己都係先用400號打磨先水口&分模線,再用800號磨返滑佢.

我記得 整左2隻aile 都係abs
攪到要買枝膠水

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 草頭 於 2007-4-30 09:15 PM 發表

我記得 整左2隻aile 都係abs
攪到要買枝膠水

我女友果副係Strike Gundam + IWSP,個骨格真係唔係ABS膠喎!

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 char_aznabule 於 2007-4-30 09:52 PM 發表

我女友果副係Strike Gundam + IWSP,個骨格真係唔係ABS膠喎!

Here you are~ it is ABS, of course~ as Bandai will use the same material on the same model~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2007-4-30 10:00 PM 發表

mg sf 有冇ABS膠 ge件 ga?
freedom兄你熟d

sure~ the frame is ABS~

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2007-4-30 10:02 PM 發表

frame 係咩野?有冇果一part d 圖?thank you
frame 係唔係 bone  ?

ya, "bone"

頂部
sunhikari
中尉
模型人新手中的新手=]

UID 2121
精華 0
積分 3
帖子 810
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-20
來自 香港大埔
狀態 離線
哈~同女朋友一齊砌.....真好呢
我都想識個咁的女朋友....但...........我無乜女性緣

需說我不是怎樣高手
但我自己倒是不太喜歡用膠水代替畢地的做法
因為最大問題係溶解的範圍同乾燥的時間

如果溶解的範圍是一個高低差很大的夾口,一但用的膠水份量太少,就會消唔到夾口
用得太多會溶錯範圍,會破壞周圍的被份,難以打磨

同埋用膠水消夾口,耐性要很高,膠水最少要超過6小時以上才會乾燥,先可以打磨到
一但係未乾燥的情況下打磨,就會整花件零件.....最後仲要教唔番而要重新上色告終

我自己喜歡用膠水防止零件因熱漲冷縮下,上畢地後而導致零件爆開
之後用畢地補夾口,係2-3小時候打磨

最後一句,我呢D只係我自己的經驗之談,「條條大路通羅馬」
無一個絕對的方法去搞
如果有錯歡迎任插

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2007-4-30 10:06 PM 發表

姐係gold in colour 果 D parts都係abs..........?

yes

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線
首先同草頭兄講聲唔好意思,係我冇仔細去check,原來真係abs膠嚟!Sorry!

亦都多謝小牛牛ex兄既再三提點,係小弟懶有自信,攪錯咗!Sorry!

亦多謝晒Freedomsc兄既幫忙,令我知道自己錯咗!(亦教識咗我求證唔好懶)thx!

By the way, 我細心再睇過枝雙星膠水,佢並冇寫唔可以用係abs膠上(但佢都冇話可以用),所以我真係唔知會唔會有事.所以我決定會返去問清楚老師,用d種雙星既Extra Thin Cement會唔會令到abs膠爆開?之後再同大家作過交代.

不過我眼見女友照足老師交既程序,用咗d隻膠水溶完,『痴』埋,過咗一日後再打磨,都冇爆膠,希望真係會無事啦!

sunhikari兄,多謝你既分享,特別係「條條大路通羅馬」d個道理.
其實我以前都用咗十幾年筆地,所以突然間話叫我唔好用筆地,我都有d唔慣,但由於砌咗咁多年都砌得唔好,所以『的』起心干去學砌,既然自己用開既方法唔係太好,咪抱住學習既心態,學吓其他方法,當擴大眼界.
(不過依家新版既MG,d夾口,水口同分模線等,已經收埋得好好,所以高低差等問題亦少見咗.所以用邊種技巧去處理無縫,就要視乎你係素組時發現d乜野問題,先至可以決定用邊種方法去處理.)

至於滴膠水,真係有技巧,要好小心同細心先至可以做得好,我女友就做得比我好啦!

Evin兄,我唔好意思係度買廣告,我pm話你知吖!

發現d個論壇真係好好,因為各位師兄都踴躍發表意見,多謝各位!

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線
琴晚瞓前至醒起最近買咗d本書,所以今早一起身就攞嚟睇吓有冇膠水既資料,點知真係有,因此scan落嚟同大家分享一吓.

d頁有講到膠水既成份,同種類.
至少可以睇到我用既Tamiya Extra Thin Cement冇話過用係abs膠上會有問題.
同時係介紹ABS膠水果欄,都講明用ABS膠製零件係為咗應付受力既問題.

順手scan『埋接』著d一part俾大家睇.

跟住d一頁係我今次上堂學既『無縫處理』,我學既方法接近第一同二既方法.

頂部
小牛牛
上校

UID 2471
精華 0
積分 21
帖子 4064
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-6
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 char_aznabule 於 2007-5-1 12:39 AM 發表
首先同草頭兄講聲唔好意思,係我冇仔細去check,原來真係abs膠!Sorry!

亦都多謝小牛牛ex兄既再三提點,係小弟懶有自信,攪錯!Sorry!

亦多謝晒Freedomsc兄既幫忙,令我知道自己錯!(亦教識鬻琩D證唔好懶)thx!

By the way, 我細心再睇過枝雙星膠水,佢並冇寫唔可以用係abs膠上(但佢都冇話可以用),所以我真係唔知會唔會有事.所以我決定會返去問清楚老師,用d種雙星既Extra Thin Cement會唔會令到abs膠爆開?之後再同大家作過交代.

不過我眼見女友照足老師交既程序,用轠隻膠水溶完,『痴』埋,過髐@日後再打磨,都冇爆膠,希望真係會無事啦!

sunhikari兄,多謝你既分享,特別係「條條大路通羅馬」d個道理.
其實我以前都用髐Q幾年筆地,所以突然間話叫我唔好用筆地,我都有d唔慣,但由於砌鼲搹h年都砌得唔好,所以『的』起心干去學砌,既然自己用開既方法唔係太好,咪抱住學習既心態,學翵銗L方法,當擴大眼界.
(不過依家新版既MG,d夾口,水口同分模線等,已經收埋得好好,所以高低差等問題亦少見.所以用邊種技巧去處理無縫,就要視乎你係素組時發現d乜野問題,先至可以決定用邊種方法去處理.)

至於滴膠水,真係有技巧,要好小心同細心先至可以做得好,我女友就做得比我好啦!

Evin兄,我唔好意思係度買廣告,我pm話你知!

發現d個論壇真係好好,因為各位師兄都踴躍發表意見,多謝各位!

你就好彩囉......我都無咩人回......

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小牛牛ex 於 2007-5-1 10:35 AM 發表
你就好彩囉......我都無咩人回......

唔好咁講,有人識既,就一定有人回.

頂部
草頭
壹等兵

UID 1947
精華 0
積分 1
帖子 160
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 char_aznabule 於 2007-5-1 12:39 AM 發表
首先同草頭兄講聲唔好意思,係我冇仔細去check,原來真係abs膠嚟!Sorry!

亦都多謝小牛牛ex兄既再三提點,係小弟懶有自信,攪錯咗!Sorry!

亦多謝晒Freedomsc兄既幫忙,令我知道自己錯咗!(亦教識咗我求證唔好懶)thx!

不過我眼見女友照足老師交既程序,用咗d隻膠水溶完,『痴』埋,過咗一日後再打磨,都冇爆膠,希望真係會無事啦!

其實我以前都用咗十幾年筆地,所以突然間話叫我唔好用筆地,我都有d唔慣,但由於砌咗咁多年都砌得唔好,所以『的』起心干去學砌,既然自己用開既方法唔係太好,咪抱住學習既心態,學吓其他方法,當擴大眼界.
(不過依家新版既MG,d夾口,水口同分模線等,已經收埋得好好,所以高低差等問題亦少見咗.所以用邊種技巧去處理無縫,就要視乎你係素組時發現d乜野問題,先至可以決定用邊種方法去處理.)

Evin兄,我唔好意思係度買廣告,我pm話你知吖!

唔駛sorry
只不過我而家都砌緊mg strike
多事見到所以多口講句ja
不過而家mg o的骨既水口真係收得好埋
我砌mg freedom果時都係得幾舊件要修水口
其他都係 係架上都噴完先剪落黎

頂部
草頭
壹等兵

UID 1947
精華 0
積分 1
帖子 160
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 char_aznabule 於 2007-5-1 09:47 AM 發表
琴晚瞓前至醒起最近買咗d本書,所以今早一起身就攞嚟睇吓有冇膠水既資料,點知真係有,因此scan落嚟同大家分享一吓.

d頁有講到膠水既成份,同種類.
至少可以睇到我用既Tamiya Extra Thin Cement冇話過用係abs膠上會有問題.
同時係介紹ABS膠水果欄,都講明用ABS膠製零件係為咗應付受力既問題.

順手scan『埋接』著d一part俾大家睇.

跟住d一頁係我今次上堂學既『無縫處理』,我學既方法接近第一同二既方法.

點講好呢
如果隻膠水溶到果隻膠既話
"o必"出黎既 膠水應該會係果隻膠既顏色
或者是但拎o的廢既框架黎試

頂部