回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] [oob齊齊砌] 再戰一號仔~
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
我只可以講.....  後面架一仔既色 tone 更正   

呢架有 d 似後期 4 號既德國灰.

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-9-20 10:50 PM 發表
我只可以講.....  後面架一仔既色 tone 更正   

呢架有 d 似後期 4 號既德國灰.

咁點算好呀??

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-20 10:52 PM 發表

咁點算好呀??

唔緊要啦, 各有各喜好麻... 我自己個架都無你之前個架咁正色 tone.   ( 係自己未夠功力... )

之後洗洗又會健康 d ~

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-9-20 10:55 PM 發表

唔緊要啦, 各有各喜好麻... 我自己個架都無你之前個架咁正色 tone.   ( 係自己未夠功力... )

之後洗洗又會健康 d ~

你意思係相對紅返dd?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-20 10:56 PM 發表

你意思係相對紅返dd?

紅 ?  你想用啡色洗呀 ? .....  早期德國灰我唔夠膽用啡色洗... 我架都係用黑色洗架咋.  啡色係後期用油畫顏料 / enamel 做上去...

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-9-20 10:58 PM 發表

紅 ?  你想用啡色洗呀 ? .....  早期德國灰我唔夠膽用啡色洗... 我架都係用黑色洗架咋.  啡色係後期用油畫顏料 / enamel 做上去...

因為上次個架我用紅色做底來做甩青
所以車身上下都有d紅色漆甩左既效果
唔知你係咪講呢樣
所以問一問~~
我打算會用紅、綠色油彩做filter
之後用深啡wash做流锈

JOEYKO.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-20 11:05 PM 發表

因為上次個架我用紅色做底來做甩青
所以車身上下都有d紅色漆甩左既效果
唔知你係咪講呢樣
所以問一問~~
我打算會用紅、綠色油彩做filter
之後用深啡wash做流锈

我覺得係之前個架既灰夠深色, 似早期既德國戰車灰, 好有味道.  你呢架好似高光位太亮, 仲有 d 偏藍添. 純個人感覺.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-9-20 11:25 PM 發表

我覺得係之前個架既灰夠深色, 似早期既德國戰車灰, 好有味道.  你呢架好似高光位太亮, 仲有 d 偏藍添. 純個人感覺.

ICIC
當年自己唔識做色差
今次做返夠本……點知就咁過左火位………

其他師兄不如都俾d意見喇~~~

JOEYKO.com
頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
來自 唔好提
狀態 離線
唔緊要喔,大色差有大色差搞法嗟
後期處理應該仲可以再調下

有冇一個幾毫系身?
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-20 11:55 PM 發表

ICIC
當年自己唔識做色差
今次做返夠本……點知就咁過左火位………

其他師兄不如都俾d意見喇~~~

我覺得模型的上色最重要是你想營造怎樣的氣氛/感覺, 相比顏色的正確性. 軍事模型就更加大發揮空間, 顏色是光線的反射, 不同的光源已經令同一顏色反射出不同的感覺, 掉開每人對高光/陰影的調色, 舊化...這些模型人為效果不計, 就算真戰車出廠時的油漆也會因應不同廠房的品檢 (戰時有幾嚴謹?), 當時原材料供應穩定性.....各種各樣的你諗到/諗唔到的原因而有差異. 那裡有唯一標準? 再加上模型頗關鍵的比例效應, 完全相同的顏色噴上同一型號但不同比例, 由其是比例差距大的, 如1/72的戰機和1/32的戰機, 你便會發現其影響, 所以照自己的感覺去吧!!
其實軍事模型的顏色相比車車的已是濕濕碎, 君不見80年代麥拿倫的螢光紅, 大把模型友拗左十幾廿年仲係拗緊咩! 我就寧願慳番D時間來砌多盒嘞.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-9-21 11:38 AM 發表

我覺得模型的上色最重要是你想營造怎樣的氣氛/感覺, 相比顏色的正確性. 軍事模型就更加大發揮空間, 顏色是光線的反射, 不同的光源已經令同一顏色反射出不同的感覺, 掉開每人對高光/陰影的調色, 舊化...這些模型人為效果不計, 就算真戰車出廠時的油漆也會因應不同廠房的品檢 (戰時有幾嚴謹?), 當時原材料供應穩定性.....各種各樣的你諗到/諗唔到的原因而有差異. 那裡有唯一標準? 再加上模型頗關鍵的比例效應, 完全相同的顏色噴上同一型號但不同比例, 由其是比例差距大的, 如1/72的戰機和1/32的戰機, 你便會發現其影響, 所以照自己的感覺去吧!!
其實軍事模型的顏色相比車車的已是濕濕碎, 君不見80年代麥拿倫的螢光紅, 大把模型友拗左十幾廿年仲係拗緊咩! 我就寧願慳番D時間來砌多盒.

唔知幾時我都打過一段差唔多既MSG俾人....

JOEYKO.com
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-21 01:02 PM 發表

唔知幾時我都打過一段差唔多既MSG俾人....

錦你仲問!? 唔通你係道 "扇" 我?  講笑咋!

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-9-21 01:08 PM 發表

錦你仲問!? 唔通你係道 "扇" 我?  講笑咋!

起敢起敢~~
只係又一次証明當局者迷姐~~

JOEYKO.com
頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
來自 唔好提
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-21 01:29 PM 發表

起敢起敢~~
只係又一次証明當局者迷姐~~

BINGO

有冇一個幾毫系身?
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 有排唔做得 於 2007-9-21 01:46 PM 發表

BINGO

你梗係迷緊架1/35 1號訓練車啦! 唔駛迷喇, 對你有信心. Joey 都係, 上次真人show見過你的 Tiger I 真身, 掛住吹水唔記得同你講之嗎, 顏色處理好掂!! 今次依據上次的經驗, 一於想點就點啦!

頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
來自 唔好提
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅像 於 2007-9-21 02:40 PM 發表

你梗係迷緊架1/35 1號訓練車啦! 唔駛迷喇, 對你有信心. Joey 都係, 上次真人show見過你的 Tiger I 真身, 掛住吹水唔記得同你講之嗎, 顏色處理好掂!! 今次依據上次的經驗, 一於想點就點啦!

我都冇話一定要點點點點點咁嘅,整成點就系點

我都系晚黑上色,其實燈光對出黎嘅色水影響相當大

有冇一個幾毫系身?
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 有排唔做得 於 2007-9-21 03:11 PM 發表

我都冇話一定要點點點點點咁嘅,整成點就系點

我都系晚黑上色,其實燈光對出黎嘅色水影響相當大

哈哈! 比你點, 點, 點出左其中好重要而又好多時被忽略的問題!! 其實只要你試吓油兵仔, 由其是面部, 就知道其重要性.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-9-21 03:21 PM 發表

哈哈! 比你點, 點, 點出左其中好重要而又好多時被忽略的問題!! 其實只要你試麊o兵仔, 由其是面部, 就知道其重要性.

獅兄真係飯飯都咁掂~~
重可以溶匯罐通(中文太屎.....)~~~
真係利害

JOEYKO.com
頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
來自 唔好提
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-21 03:34 PM 發表

獅兄真係飯飯都咁掂~~
重可以溶匯罐通(中文太屎.....)~~~
真係利害

joey仔要補習喇,“融會貫通”
要唔要智雲先生幫你開班?

有冇一個幾毫系身?
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 有排唔做得 於 2007-9-21 03:48 PM 發表

joey仔要補習喇,“融會貫通”
要唔要智雲先生幫你開班?

4個字錯3個....真係好大獲........

JOEYKO.com
頂部