回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 冷門模型油
RoyFocker22
曹長

UID 53337
精華 0
積分 3
帖子 416
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2013-6-5
狀態 離線
啱啱買咗幾支 Humbrol 番嚟試, 濃度係好高

油咗落隻吉姆 2.0 胸口排汽口上面, 啪落去, 點知即刻斷裂

唔肯定關唔關事, 大家注意吓喇

頂部
伊麵丹
平民

UID 40599
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-31
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 RoyFocker22 於 2013-6-6 10:11 AM 發表

油咗落隻吉姆 2.0 胸口排汽口上面, 啪落去, 點知即刻斷裂

Humbrol/Testor (同埋其他琺朗油) 主要係用White Spirit 黎做thinner
油上去,D 膠係會脆左,我都中過伏

建議用筆地/原子灰係舊件既背面加厚加固,避免上色時爆/裂

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2013-6-6 08:54 AM 發表

我都留意有此現象, 唔知關唔關我用水來稀釋的事?  附著力似乎比孖星水性差一些, 而孖星水性附著力又不及gunze水性

水性如果用酒精開,附著力就好很多,所以我都放棄了用水開
但我尋晚油郡士隻水性 Tyre Black,原裝油無溝稀就好好油,但好快乾,跟住落左D郡士自己的水性專用Solvent ,變左好難油,好似有D渣甘,搞到支筆開嗮叉
最後放棄,用郡士油性Tyre Black搞掂左。

有冇師兄知道點樣解決上述問題?

頂部
rick06
二等兵

UID 17428
精華 0
積分 0
帖子 98
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-19
來自 Berlin
狀態 離線
我屋企現在8成油都係AV同lifecolor,貪佢無咁大陣味,同顏色好選擇!本人AFV 之友

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2013-6-6 08:54 AM 發表

我都留意有此現象, 唔知關唔關我用水來稀釋的事?  附著力似乎比孖星水性差一些, 而孖星水性附著力又不及gunze水性

松兄是回伊兄的Lifecolor, 所以你是指水膠彩用水開稀的問題吧?!

再三噚氣的重申多一次:-
水膠彩正統黎講是 waterbased acrylic, 真正的水性油. 其設計就是用水開稀.

雙星, 郡仕的是 solvent based acrylic, 搏大霧的號稱水性油.
為求營造設合安全的形象, 其配方設計只是可溶於水, 並非預設以水開稀. 所以便生產以酒精為主的稀釋液另行發售. 事實它們的配方與硝基更相似, 所以大家會看到歐美不少軍事模友以硝基溶劑來稀釋雙星,郡仕"水"性油(因為歐美冇入口日本硝基油), 目的是變相把雙星,郡仕"水"性油私自改造為硝基油囉!!!

經過長年"洗腦" 大家已習非為是, 當正那些 solvent based acrylic 為正式水性油看待了.

回正題.

水膠彩**是**用水開稀的. 最好是蒸餾水, 避免水喉水中一些礦物質可能產生的副作用.
但水始終是水. 大家只要拿支筆沾水去塗, 就知佢的附著力有幾多料 相比 solvent based 的必然遜色!
點解? 話明是solvent based 嘛! solvent 會溶解塑膠, 即所謂"咬"實塑膠表面. 這就是solvent based 油附著力的優勢. 雙星,郡仕"水"性油是solvent based 嘛!

至於水膠彩thinner呢? 在某些情況下會比水好用.

例如在附著力差的表面, 而不須加陰影/顏色變化等等時.
AV官網FAQ中的 11.9 有講:-The Model Color Thinner contains ingredients, including acrylic resin, which will not weaken the adhesion and composition of the colors.
2.9 中有解釋其thinner的成份. :- You may want to use our Thinner if you are painting very small details. This thinner does not contain solvents, it has the same formula as the colors but without pigment.

因為水膠彩的特性是快乾, 不拿(乸)底, 遮蓋性強得黎卻可憑加水來操控其透明性.....etc. 能充分發揮如 layering, feathering....等技巧. 以上都是靠水作為媒體稀釋多寡才有效達至. 所以水膠彩thinner的用途不是代替水. (噴塗的Model Air Thinner例外)

水膠彩的附著力還有一個死穴: 在呤立立的表面(例如車模的光漆面), 其附著力接近零.
點樣保持水膠彩附著力?  表面越啞越好. 好薄的多層塗上.

QUOTE:
原帖由 timng 於 2013-6-6 10:54 AM 發表

但我尋晚油郡士隻水性 Tyre Black,原裝油無溝稀就好好油,但好快乾,跟住落左D郡士自己的水性專用Solvent ,變左好難油,好似有D渣甘,搞到支筆開 ...

timng兄, 你是指雙星郡仕的solvent based "水"性油吧....希望上述已解釋明畀你, solvent based acrylic 用水開只是權宜之計. 用返酒精啦.
但又要講返轉頭, 水+solvent based acrylic 又有其好處, 即是把缺點變優點. 例如用 hairspray 技法時, 貪以水開稀的solvent based acrylic 漆膜變得夠弱 才容易後續的挖漆呀!!! 如果用返酒精thinner, 分分鐘挖唔甩架!!!

本帖最近評分記錄
GARY...   2013-6-8 05:15 PM  讚好  +1   日本水性我用3054開希.
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2013-6-6 03:34 PM 發表

松兄是回伊兄的Lifecolor, 所以你是指水膠彩用水開稀的問題吧?!

再三噚氣的重申多一次:-
水膠彩正統黎講是 waterbased acrylic, 真正的水性油. 其設計就是用水開稀.

雙星, 郡仕的是 solvent based acr ...

I see~~ 好詳盡, 另外lifecolor有枝thinner的, 唔知是否酒精?

獅象兄提及在光面部件附著力最差, 咁睇黎日後上色前, 都係先磨一下板件加強其粗糙感

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2013-6-6 04:07 PM 發表

I see~~ 好詳盡, 另外lifecolor有枝thinner的, 唔知是否酒精?

獅象兄提及在光面部件附著力最差, 咁睇黎日後上色前, 都係先磨一下板件加強其粗糙感

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
松尾明   2013-6-6 07:53 PM  讚好  +1   i.c.~撞鬼咁大隻字老花都睇到;p

路過既厚多士
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2013-6-6 04:07 PM 發表

Lifecolor 同 AV 一樣是waterbased acrylic, 所以 Lifecolor 的 thinner 不是酒精.

雖然上述兩者同是水膠彩waterbased acrylic, 但內裡配方肯定有別, 大家只要油吓即刻會感覺到. 一如27樓mikebear兄所講, Lifecolor 比 AV 稀, 唔係稀少少
但它的稀請勿誤會為偷工減料, 是質地唔同.......我估咋! 所以Lifecolor有一樣產品是其他水膠彩牌子冇的, 是thickener <=== 是thinner的相反.

我兩者(Lifecolor, AV)都有用. 各有優點 (絕非滑頭!). 而兩者互溝調色是可以的. 之前都解釋過只要是同種類的漆就溝得埋. 但就要留意之後加幾多水去稀釋了. 因為Lifecolor比AV稀都幾多, 如果當作AV加開的水份量便會令整個mixture過稀了.

水膠彩waterbased acrylic 相對於傳統模型油是新事物. 第一隻生產給模型用的就是AV的Model Color, 那才是90年代的事. 所以水膠彩一直在演變/進化.....我也提過AV幾勤於改良配方. 所以大家要留意吓waterbased acrylic的科技進展. 而家講的技術解釋etc.張來可能會有變

就如鬼兄提及過的AV某新系列的金屬油, 就已不是純水, 而是加入酒精了. (暫時頂住水油金屬色唔掂的死症)

近年又推出了新產品Model Wash系列, 我正在玩緊 我估waterbased acrylic陸續有新東西. 大家還未善忘對於油兵仔界, 水膠彩帶來的"新"衝擊嗎???

本帖最近評分記錄
松尾明   2013-6-6 07:55 PM  讚好  +1   Thx a lot~~ 其實我已完全轉用lifecolor了
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #45 獅象 的帖子

既然以用水可以開稀的油是屬於 "真水性" 的話,
簡單少少一句總結: 星星, 裙氐油 是"偽"/"彷"水性, 而非"真"水性 (甘講唔知合唔合理?

QUOTE:
原帖由 RoyFocker22 於 2013-6-6 10:11 AM 發表

Testor一直是高達的敵人.
但對於某一d模型好似無呢一種事? 我有隻Rodenl 的Sopwith Comic 無發生過這種事??
唔合如果用model master又會唔會發生相同的事?

QUOTE:
原帖由 timng 於 2013-6-6 10:54 AM 發表

但我尋晚油郡士隻水性 Tyre Black,原裝油無溝稀就好好油,但好快乾,跟住落左D郡士自己的水性專用Solvent ,變左好難油,好似有D渣甘,搞到支筆開 ...

同感, 而且我覺得呢支油好怪, 油完之後有少少橡膠感. 但用同廠的開油水一開稀就死筆.
只此一次, 支野都無用過了.

==========
剛上網check, 好多AV油set裝一下子變成了back order, 2-3月之後才翻貨
我訂遲左了....

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-6-6 07:40 PM 發表
既然以用水可以開稀的油是屬於 "真水性" 的話,
簡單少少一句總結: 星星, 裙氐油 是"偽"/"彷"水性, 而非"真"水性 (甘講唔知合唔合理?

Testor一直是高達的敵人.
但對於某一d模型好似無呢一種事? 我 ...

雙星, 郡仕的solvent based acrylic 是可以用水開稀個喎! (即係你冇留心上堂啦 ) 咁, 你話你的statement合唔合理呢?
針對水性油的類別講左咁耐, 其中的重點, 是安全. 即是對人體健康的影響.

solvent 對人體健康有負面影響, 近代已人所共知. 所以隨著大家對此的關注日增, 水膠彩 waterbased acrylic, 100%無solvent配方便因此出現.
只是, 那籠統的 "水性油" 名稱, 容易混淆大眾, 以 solvent based acrylic 為甚, 所以才再三說明, 希望用家留心.

比喻 : 牛丸冇牛肉.....

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2013-6-6 08:36 PM 發表

雙星, 郡仕的solvent based acrylic 是可以用水開稀個喎! (即係你冇留心上堂啦 ) 咁, 你話你的statement合唔合理呢?
針對水性油的類別講左咁耐, 其中的重點, 是安全. 即是對人體健康的影響.
...

唉, 咪書咪到我頭都大
(不過我都係覺得日本仔太取巧了

頂部
伊麵丹
平民

UID 40599
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2013-6-6 08:36 PM 發表

...

牛丸無牛肉

的確係頂唔順油性solvent 陣味,油得耐少少就會頭暈
所以先試試其他油,例如琺朗油
水性油既塗層仲係太易甩/花,用黎油高達之類既「玩具」好唔適合
目前仲係唯有用郡氏/GAIA

頂部
dmistc
二等兵

UID 52371
精華 0
積分 2
帖子 52
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2013-3-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 伊麵丹 於 2013-6-6 10:02 PM 發表

牛丸無牛肉

水性油既塗層仲係太易甩/花,用黎油高達之類既「玩具」好唔適合

請問白電油毒性強唔強?
將會全部轉用AV油, 不過仲有大量琺朗油未清......

唔見左密碼.......
頂部
vincinpo
二等兵

UID 46127
精華 0
積分 3
帖子 83
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2011-3-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mikebear 於 2013-6-5 03:54 PM 發表
Game Color係比戰棋用, 所以要襟挖d
citadel 都係

但個人用落model color 比gamecolor 好油, gamecolor沈澱比較利害

lifecolor 同model color都好好油(手油), lifecolor比較其他最稀, 嘖就model  ...

想問下如何防止水性油乾左塞槍

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
其實用消毒酒精開孖星郡士水性油,酒精都唔會話對人體健康好大影響呀?!天拿水就太臭太難頂了。

近兩年睇過高石誠教用 Acrylic  Gouache 後,都無買新模型油了,咩色都自己用酒精溝,附著力同覆蓋力都幾好,但通通係啞色,最差係漆膜非常弱,用手摸都甩,濕水刮下好容易就有甩青效果 ,但完工必須噴個Coat去保護,對於AFV來説,我覺得好容易掌握,乾後小心D就得。

Life Color 我都有,手油的感覺同Gouache 差不多,最大分別係漆膜強度,前者強D,而且細滑D。

頂部
mikebear
壹等兵

UID 38379
精華 0
積分 21
帖子 175
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vincinpo 於 2013-6-7 12:54 AM 發表

想問下如何防止水性油乾左塞槍

我會加acrylic 慢干劑 slow dry retarder 美术用品铺有
同埋耐唔耐谷槍

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 伊麵丹 於 2013-6-6 10:02 PM 發表

牛丸無牛肉

星星用的solvent帶一陣小小的甜味, 好容易嗅多了都唔知.
AV油裡面有一隻分支叫Model Air, 用作筆塗的效果又是如何呢?

頂部
伊麵丹
平民

UID 40599
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dmistc 於 2013-6-7 12:34 AM 發表

請問白電油毒性強唔強?
將會全部轉用AV油, 不過仲有大量琺朗油未清......

根據Wikipedia

White spirit 係由 Aliphatic/Alicyclic hydrocarbon 組成,呢一類化學品通常係用黎做燃料用
例如煤氣同埋火水,或者用黎做潤滑油,毒性低,就算直接接觸/飲落肚,都係小問題
(我估最多只係肚屙,呢D 油應該幾通便

順帶一提,唔好以為煤氣冇害,入面有一氧化碳,多吸會死

硝基油,nitrocellolose ,wiki 有一句:
"Drawbacks of these lacquers include the hazardous nature of the solvent,
which is flammable and toxic, and the hazards of nitrocellulose in the manufacturing process."

Thinner 其中一種主要成份:Toluene
http://en.wikipedia.org/wiki/Toluene

連吸入都會影嚮身體,具明顯毒性

Lacquer Wiki : http://en.wikipedia.org/wiki/Lacquer

以上只供參考,因為各牌子既Thinner 都冇寫成份

頂部
伊麵丹
平民

UID 40599
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-6-7 06:12 AM 發表

星星用的solvent帶一陣小小的甜味, 好容易嗅多了都唔知.
AV油裡面有一隻分支叫Model Air, 用作筆塗的效果又是如何呢?

不知道,小弟第一套AV 油仲未到手
(而且不是Model Air)

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2013-6-7 01:44 AM 發表
其實用消毒酒精開孖星郡士水性油,酒精都唔會話對人體健康好大影響呀?!天拿水就太臭太難頂了。

近兩年睇過高石誠教用 Acrylic  Gouache 後,都無買新模型油了,咩色都自己用酒精溝,附著力同覆蓋力都幾好, ...

timng兄, 水肯定安全過消毒酒精吧, 咁, 你之前用水開雙/星郡仕"水"性油仲安全喎!!! 係咪!?!

噴塗的稀釋媒體固然對安全關係重大, 但不是全部!!

如果你齋噴消毒酒精, 梗係 "都唔會話對人體健康好大影響呀" 啦! 問題係, 那無論消毒酒精或水, 是溝入左雙星/郡仕油嘛! 油漆成份(包括模型油)大大話話有過百種化學成份, 那些成份安全嗎?

即舉一實例:- 在AV的FAQ 15.4
** If Model Color paints are waterbased and do not contain toxic solvents, why are some colors labeled : DO NOT SPRAY ?
解釋 :
Some of our colors contain a small percentage of Cadmium pigment, and are so identified on the label by the phrase “Do not Spray” or by the Pictogram below. A complete listing can be found on our web site under “Health and Safety”. The pigment Cadmium is considered harmful only when dispersed in the air, and California proposition 65 requires the label to carry the warning “Do not spray”.

淨係pigment成份一項, 已有機會對人體健康構成危險 (以前有d pigment含有鉛添!), 咁, 仲有那些binder呀,resin呀.....好多好多.

請勿誤會我在針對/插solvent based acrylic, 或針對/插某某牌子.
順便利申: 我不是waterbased acrylic 的打手/寫手.

事實我成日噴最毒的lacquer油添!!!

問題係:
用家清楚那是硝基油類, 有一定危險, 會做安全措施 <=== 當然, 做唔做或做唔做足是個人自由, 後果自理.

但如果被誤導呢??? 就正如 <<用消毒酒精開稀就應該冇大問題>>    <---新鮮例子.....

大概係  "牛肉味肉丸"    與    "冇牛肉的牛丸"   的分別

頂部