回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 開工了~ 917k, STI9 RA-R, London Taxi and K360
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-1-19 10:49 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
我覺得色既野好難100%準確. 只係作者對顏色既睇法同讀者既睇法既chemical reaction而已. 特別係街車. 可能好多車既油裡面都加左一定份量既珍珠粉, 令到唔同光源底下出黎既色差更大, 加上大家通過隻mon黎睇你張相, 失真度又高左, 自然就有好多唔同既意見. 依我愚見, evo85兄都係拿拿林買張機票飛去日本睇下架實物為上策.

生有限, 欲無限. 買得快, 砌得慢.
要好好保養個人健康, 唔係點砌得晒個倉~
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-19 10:49 PM 發表
我覺得色既野好難100%準確. 只係作者對顏色既睇法同讀者既睇法既chemical reaction而已. 特別係街車. 可能好多車既油裡面都加左一定份量既珍珠粉, 令到唔同光源底下出黎既色差更大, 加上大家通過隻mon黎睇你張相 ...

冇假冇$$

old man and slow hand....
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-19 10:49 PM 發表
我覺得色既野好難100%準確. 只係作者對顏色既睇法同讀者既睇法既chemical reaction而已. 特別係街車. 可能好多車既油裡面都加左一定份量既珍珠粉, 令到唔同光源底下出黎既色差更大, 加上大家通過隻mon黎睇你張相 ...

同意,自己覺得好睇就得架喇,街車o既點噴咩色都無人敢話你錯。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
917我砌過,個圈內的綠色和銀色位係唔fit(有Gap的),提意你先補條膠邊會好此

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Winston兄, 咁就弊家伙喇, decal已經上左8成! 不過我test fit時唔似有Gap!? 反而個頭cum就幾唔fit....個curvature唔係好夾

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2011-1-20 07:06 PM 發表
Winston兄, 咁就弊家伙喇, decal已經上左8成! 不過我test fit時唔似有Gap!? 反而個頭cum就幾唔fit....個curvature唔係好夾

Evo哥,我最初試fitting時都無問題,但噴晒油全体合埋就有Gap,希望你唔會喇

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Winston兄, 我再check多一次, 都發覺個接合位唔係好fit. 我cut左原裝接合隻腳改位來就, 而家好D, 希望合体時唔會比D內籠頂住啦!

Decal已經上完, 惡夢一場, 水貼冇乜黃但其實脆哂.....車頭條彩虹斷開三份, 好多地方都係靠補油...

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2011-1-21 11:22 AM 發表
Winston兄, 我再check多一次, 都發覺個接合位唔係好fit. 我cut左原裝接合隻腳改位來就, 而家好D, 希望合体時唔會比D內籠頂住啦!

Decal已經上完, 惡夢一場, 水貼冇乜黃但其實脆哂.....車頭條彩虹斷開 ...

I have built one of Fujimi 917 before. Don't expect the body fitting is good. I got the same problem as yours

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-1-21 06:02 PM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2011-1-21 09:10 發表

Decal已經上完, 惡夢一場, 水貼冇乜黃但其實脆哂.....車頭條彩虹斷開 ...

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
偉仔
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章  
UID 18511
精華 6
積分 31
帖子 2935
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-10
來自 macau
狀態 離線
回復 #47 evo85 的帖子

車仔
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-1-25 11:51 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #47 evo85 的帖子

唔覺wor, good wor~

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-25 11:51 PM 發表
唔覺wor, good wor~

有d Fujimi既水貼係清洗時甩左出黎救不回, 有D自家水貼就甩色....所以只能完成車頭同車底既光油, 車尾水貼等緊魔鬼救命....

呢架用B513, 要等一頭幾個月.....

RA-R都係等水貼, 其實成架車個殼都係得兩, 三張...
貪得意影左張相, 一張用HDR一張冇, 可見出黎D黃色好唔同:
without HDR

with HDR

RX7就慘, 噴光油時有D出錯, 導致車門有個明顯位脫色, 加上漆面高低不平幾嚴重, 所以1. 要加水貼, 等待中, 都幾得意, o係雨官D車都週不時見, 整好post出黎; 2. 漆面就磨平拋光一次先, 之後再上水貼噴光油再拋....唉~~~ (sorlie, 呢架冇影相  )

頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線
好鬼服你地點可以同時砌幾架
加油

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2011-1-29 01:05 AM 發表
加油

係囉,D 件呀、自己整果 D 膠片啊膠條啊會大兜亂家嘛

Evo 兄想問下 ... 點解要先上光油之後先加水貼 ??

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2011-1-29 03:44 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
車頭蓋同車身兩節色既= ="""

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2011-1-28 10:53 PM 發表
加油

Hea砌冇問題的! 而家我有時間砌都叫好彩了!仲唔砌多幾架

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-28 11:06 PM 發表

係囉,D 件呀、自己整果 D 膠片啊膠條啊會大兜亂家嘛

Evo 兄想問下 ... 點解要先上光油之後先加水貼 ??

係補救緊先係咁,唔係銀底油唔駛先上光油後上水貼,係都係薄薄一浸。

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2011-1-29 03:44 PM 發表
車頭蓋同車身兩節色既= ="""

白定籃?917?

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-2-2 01:49 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #57 evo85 的帖子

唔係呢~ 普通油都最好上一上光油.... 我奶過野了....

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-2-2 12:50 PM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
咁其實真正顏色係邊張相?

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部