回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 的起心肝~EVO9,RCV,Ztune,Sti,CLK GTR,Harrier,MP4/20,Z tune (Content on Page1)
skywoo1105
中尉

UID 19598
精華 0
積分 0
帖子 990
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-2 10:54 AM 發表

唔知呢?
我只係見有4個 loan,同隻翼既4個join arm arm fit到 tumk tumk hum
所以冇再攪喇
而且架車剛剛先捽好......
師兄有冇實車相俾我參考下?
thanks

其實我都冇睇過真車相
只係直覺覺得前左
joey兄有冇打直既相睇下??

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-2 12:17 PM 發表
補返少少進度喇~
話說2006年7月,有條傻佬因為架車噴衰左,學人洗油又唔滿意,唔份氣走去買多架來砌....

點知上完油,其實發覺新果架同舊果架其實都係 ...

好感人既story

[url=http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg]http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg[/url]
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-2 10:54 AM 發表

唔知呢?
我只係見有4個 loan,同隻翼既4個join arm arm fit到 tumk tumk hum
所以冇再攪喇
而且架車剛剛先捽好......

師兄有冇實車相俾我參考下?
thanks

呢兩張近呀....

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-3-2 12:31 PM 發表

呢兩張近呀....

http://images.turbomagazine.com/ ... an_skyline_gtr_z_tu ...

~~~~
個位差唔多喇~
唔攪囉……
不過總係睇唔慣啞色既carbon.....
不如噴多次半好唔好呢?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-2 12:35 PM 發表

~~~~
個位差唔多喇~
唔攪囉……
不過總係睇唔慣啞色既carbon.....
不如噴多次半好唔好呢?

呢個問題之前討論過啦,
即使係真車, 車身o既炭纖件都已經噴晒光油.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-3-2 12:39 PM 發表

呢個問題之前討論過啦,
即使係真車, 車身o既炭纖件都已經噴晒光油.

oops....
我懶捽呀嘛.....
半光冇痛苦

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
捽左兩晚.....人都dean....
呢架噴得奇差....求其攪掂佢算喇....

JOEYKO.com
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
聴過你的解説後、好似GX100効果非常好、我下架都試下先。

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-3-3 10:23 AM 發表
聴過你的解説後、好似GX100効果非常好、我下架都試下先。

你都用過架~
快d post相上來喇~~~

JOEYKO.com
頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-3 04:51 PM 發表

你都用過架~
快d post相上來喇~~~

我只係用来 ”Mist 噴” 在貼好Decal的車身上、再在上面噴99(2隻油仲不相容)、未算正式用過GX100

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-3-3 07:46 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
唔錯呀
幾好呀
點噴得唔好姐

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-3-3 05:35 PM 發表

我只係用来 ”Mist 噴” 在貼好Decal的車身上、再在上面噴99(2隻油仲不相容)、未算正式用過GX100

咁最後係點救返?

JOEYKO.com
頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-4 09:09 AM 發表

咁最後係點救返?

有2個問題

(1)出了好多沙孔、仲係大大個、
(2)紅色部分化白(我試過用沙紙推、叉試過Dry噴Thinner都無改善)

我叉不想浪費架車、死死気先用800号沙紙慢慢推平D沙孔、然後全車再Mask過(仲要Mask埋貼好的Decal)、再噴過紅色。最後再噴過光油。笨就笨D、但都叫救返、学獅象兄講、當係賺過経験

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-3-3 07:46 PM 發表
唔錯呀
幾好呀
點噴得唔好姐

好多凹凹凸凸,磨都磨死人...

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-3-4 09:29 AM 發表

有2個問題

(1)出了好多沙孔、仲係大大個、
(2)紅色部分化白(我試過用沙紙推、叉試過Dry噴Thinner都無改善)

我叉不想浪費架車、死死気先用800号沙紙慢慢推平D沙孔、然後全車再M ...

點解唔洗油再做過?

JOEYKO.com
頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-4 09:44 AM 發表

點解唔洗油再做過?

洗油就連全車拉花Decal都無埋架。

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-3-4 09:46 AM 發表

洗油就連全車拉花Decal都無埋架。

咁又係....
d decal係msn creation架??

JOEYKO.com
頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-4 11:13 AM 發表

咁又係....
d decal係msn creation架??

Fujimi的、跟車原圧有架、即係Fujimi比多張Decal就當賽車賣果D。

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
因為pe本身唔咬油,好易甩色
所以要先用metal primer做個base,之後噴上所需既顏色
因為crazy modeler呢份pe排得密d
所以我直接剪出來貼係mask tape上面噴,否則會噴到唔係上色既pe...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

JOEYKO.com
頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
份PE都幾好効果、賛

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
聽leo話,先完成近磅果架先~

av油又一玩法

前兩日同隊長佢地king開,玩下相機先,試下拉遠zoom返埋去

JOEYKO.com
頂部