回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 巴西F430C & GTR R34 , R35 ( R35拆MASKING啦 )
CCB
軍曹

UID 2592
精華 4
積分 16
帖子 371
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-15
狀態 離線
CF位贴得好好啊,可否分享下点样操作和过程?

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2010-4-26 10:28 AM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 CCB 於 2010-4-26 09:06 發表
CF位贴得好好啊,可否分享下点样操作和过程?

其實我都是以一個試驗的心態來貼CF
但見愈貼愈開心愈貼好像愈易
就繼續貼下去
我先把大約位置的CF剪下
然後放到水
過一段時間後拿起
在要貼CF的位置上把CF從紙推到模型上
用筆掃平
用剪刀把要接下的位置剪開
用筆掃平
然後用風筒吹乾水貼
水貼乾後就用SOFTER掃上CF
再用筆慢慢掃平一些比較難貼得貼服的位置
然後再用風筒吹乾
最後就用筆刀把多餘的CF切除
(筆刀要有一些水才能切得順序)
最後用風筒吹乾

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
CCB
軍曹

UID 2592
精華 4
積分 16
帖子 371
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-15
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2010-4-26 11:46 AM 發表

其實我都是以一個試驗的心態來貼CF
但見愈貼愈開心愈貼好像愈易
就繼續貼下去
我先把大約位置的CF剪下
然後放到水
過一段時間後拿起
在要貼CF的位置上把CF從紙推到模型上
用筆掃平
用剪刀把要接下的位 ...

最后一步:把多余的CF切除,那多余的不是也已经贴紧了油漆面或者光油面吗?是怎样去除?我试过用指甲有时都很难刮走

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2010-4-26 01:49 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 CCB 於 2010-4-26 10:45 發表

最后一步:把多余的CF切除,那多余的不是也已经贴紧了油漆面或者光油面吗?是怎样去除?我试过用指甲有时都很难刮走

這個......
因為多餘的CF是貼在遮掩膠紙上
所以應該比較容易去除
或你可以試試用一些尖的物件上少許水然後慢慢把它弄起來
我亦遇過貼緊了,但因為是遮掩膠紙所以我用筆刀慢慢去除
但JOEY兄亦有提到在遮掩膠紙上膠CF是很危險的
所以用遮掩膠紙未必是一個好方法

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-4-26 06:30 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #424 =鋼= 的帖子

其實咁, 你唔好覺得cf係油, 包左上去膠紙面就可以就咁meet.... 我自己就一定要過一刀先起膠紙, 如果唔係, 爛cf既機會係50%, 但係如果先過一刀 (輕輕一刀, 不過一定要新美工刀片, 有咁尖得咁尖, 有咁利得咁利), meet爛cf基本上係唔會發生(at least so far我都未試過)....

唔係challenge joey既講法, 亦都唔夠膽, 不過係我一直既做法...

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2010-4-26 07:56 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-4-26 18:30 發表
其實咁, 你唔好覺得cf係油, 包左上去膠紙面就可以就咁meet.... 我自己就一定要過一刀先起膠紙, 如果唔係, 爛cf既機會係50%, 但係如果先過一刀 (輕輕一刀, 不過一定要新美工刀片, 有咁尖得咁尖, 有咁利得咁利),  ...

咁我都落左刀嫁啦
所以應該OK掛
下次再貼CF個時我會再諗下點做嫁啦

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-4-27 09:32 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #426 =鋼= 的帖子

其實試左一個方法覺得好就唔一定要改, 只需要諗下有冇方法enhance下. 至於噴唔噴黑底, 個人試驗覺得某d型號既cf應該噴一噴黑, 例如cm-1xx果堆. 但係s27, sms果 D來路野真係分別唔係好大, 只要做底既色唔好太大contrast都ok...

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-4-26 07:48 PM 發表
其實咁, 你唔好覺得cf係油, 包左上去膠紙面就可以就咁meet.... 我自己就一定要過一刀先起膠紙, 如果唔係, 爛cf既機會係50%, 但係如果先過一刀 (輕輕一刀, 不過一定要新美工刀片, 有咁尖得咁尖, 有咁利得咁利),  ...

如果我好似鋼兄咁貼左mask先再貼cf, 要去左多左既邊就點都要落刀架喇
我所提出既係點解要用mask呢一點姐.....
咪講到我好似好惡咁喇....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-4-27 10:39 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-4-27 10:55 發表

如果我好似鋼兄咁貼左mask先再貼cf, 要去左多左既邊就點都要落刀架喇
我所提出既係點解要用mask呢一點姐.....
咪講到我好似好惡咁喇....

你直頭惡死啦....

要落mask既原因係, 好多土炮cf一經痴實, 係軟化劑都洗唔甩, 變左要用沙紙磨.... 既然係咁, 不過mask左佢會安全d..

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-4-27 11:57 PM 發表

你直頭惡死啦....

要落mask既原因係, 好多土炮cf一經痴實, 係軟化劑都洗唔甩, 變左要用沙紙磨.... 既然係咁, 不過mask左佢會安全d..

不過一睇鋼兄呢張似係27喎.....
同埋....想講好耐.....張DECAL邊唔痴實, 就住貼的話, 其實你講既呢點唔成問題的....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-4-28 12:13 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-4-28 00:15 發表

不過一睇鋼兄呢張似係27喎.....
同埋....想講好耐.....張DECAL邊唔痴實, 就住貼的話, 其實你講既呢點唔成問題的....

習慣既野, 做開左就唔會改啦, 有時唔落masking真係會有心理壓力. 近幾日包緊架mp4/13, 車底用cm404, 車身同s27, 發現s27都有少少痴得太實既問題.... 原因我會用風筒加熱等張水貼自己縮水包住件野, 雖然好多時都係貼單邊, 但d水貼都幾大機率filp左去另一邊, 要起番佢又要冒d險......所以到痴第二塊頭翼果陣都係mask住先~
其實你講既問題重心反而係驚個mask做得唔夠靚, 同埋介走多餘cf既時候可能落刀唔準, 但係如果擔心呢兩個問題, 唔落mask可能仲牙煙, 因為如果masking tape都handle唔到, 點handle到果張軟奶奶既cf呢~

不過講到尾都係各施各法, 你既worry同我既worry唔同咁解....

鋼: 你可以當睇我地唔到.......

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-4-28 01:31 AM 發表
習慣既野, 做開左就唔會改啦, 有時唔落masking真係會有心理壓力. 近幾日包緊架mp4/13, 車底用cm404, 車身同s27, 發現s27都有少少痴得太實既問題.... 原因我會用風筒加熱等張水貼自己縮水包住件野, 雖然好 ...

師兄用既手法唔同, concern既野當然唔同喇
我只係提出自己一個比較唔想顧咁多野既方法....
用風筒吹既方法(希望唔係o係果邊學壞師喇... ) 係方便, 但我自己試過覺得唔夠flexible, 遇著details 多既件時會變成「拉」decal而唔係痴decal, 所以我都係原用古法漫漫一下一下用筆掃同用紙巾吸水, 一下一下做的話, 就唔需要理多左既邊位部份會「貼死」左. 只要輕輕貼到可以界得開張decal就可以了, 一來唔需要攪咩masking, 二來detail位彎位漫漫貼的話, 唔怕個pattern走樣, 亦都可以從中更了解張decal既特性
同埋張張decal既特性都唔同, 如果下下用死一個方法做, 好可能會浪費左靚decal天生既"good characteristics"架
以上只係對技巧上既討論... ..泥sir咪鬼小我呀.....如果我講錯請直插~

JOEYKO.com
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-4-28 08:56 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #432 joey 的帖子

其實我會用風筒吹, 原因主要係cf既實物係彎位基實本身d紋路都會變形. 只要唔好係吹既同時夾硬掹佢上件, 其實出黎既效果基本上都好自然, 反而要處理就係d紋路, 但係就算唔吹, 係好多轉彎位, 特別係f1果 D底盤, 只要一分開兩張黎貼, d紋基本上都唔可能對得齊.

其實係呢期搞番架mp4/13, 玩左好多隻cf, 真係乜都試過晒. 由其底盤, 因為搵唔到另一隻個顏色比cm果隻更似實物, 所以焗用cm果 D cf. 好老實, cm果 D pattern真係麻麻, 而且紙質偏軟, 加上痴左上件有機會甩唔番出黎, 所以習慣左一定上masking, 如果唔係除時有d位會厚得滯....

我做咩會小你?? 我唔認為你有錯wor, on the other hand我都唔覺得我有錯, 只係研究一下自己做野既方式, 當你提出你既做法既時候, 唔多唔少都會對我自己既做法做成一d反思既空間, 我相信反之亦然. 其實我覺得好多新手如果有心爬文學野, 睇我地呢d就學到最多野啦~

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-4-28 10:14 AM 發表
其實我會用風筒吹, 原因主要係cf既實物係彎位基實本身d紋路都會變形. 只要唔好係吹既同時夾硬掹佢上件, 其實出黎既效果基本上都好自然, 反而要處理就係d紋路, 但係就算唔吹, 係好多轉彎位, 特別係f1果 D底 ...

咁.......如果係air box 內則, 底盤尾diffusor既內則呢d 「L」內則位, 泥sir又會如何處理呢?

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-4-28 10:14 AM 發表
我做咩會小你?? 我唔認為你有錯wor, on the other hand我都唔覺得我有錯, 只係研究一下自己做野既方式, 當你提出你既做法既時候, 唔多唔少都會對我自己既做法做成一d反思既空間, 我相信反之亦然. 其實我覺得好多新手如果有心爬文學野, 睇我地呢d就學到最多野啦~  

其實人上網/溝通既模式不停地改變緊, 以前學砌模型, 上網睇日本仔web site, 有心機d 既humble少少send個email問下睇下人地會唔會reply....到之後有本地gathering, 大家可以欣賞一下作品實件, 搵到d好king既師兄可以交流一下, 到之後newsgroup, forum, 大家post下相出來share下, 有心機d既開個長thread 一路post progress 相, 大家有水吹水, 有料放料.....到依家有埋技巧區俾人問問題......冇人答就發老欄推post......真係睇到都頭痛.......唔明點解新一代砌模型既人咁中意要個model answer......唉.......

JOEYKO.com
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-4-28 10:16 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-4-28 10:56 發表

咁.......如果係air box 內則, 底盤尾diffusor既內則呢d 「L」內則位, 泥sir又會如何處理呢?

我會先係外邊包一包入裡面收口, 然後入面果塊做細少少 i.e. 0.5mm, 分兩件上. 其實用風筒係一個補助既方法, 當然都要起pattern同埋用棉花棒啦, 不過係吹兩野, 見佢縮左d, 掃下水, 掃左底果 D水, 又吹下...

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-4-28 11:10 發表

其實人上網/溝通既模式不停地改變緊, 以前學砌模型, 上網睇日本仔web site, 有心機d 既humble少少send個email問下睇下人地會唔會reply....到之後有本地gathering, 大家可以欣賞一下作品實件, 搵到d好king既 ...

同意. 我細個d果陣網都冇得上, 買書都買到窮, 但係更甚既係睇完一本書既一個方法, 試左唔work成套kit ko埋......  果下先貴..... 不過從中得到既野唔係上網睇到既野, 而係實際經驗, 問一百個人都問唔到出黎...

而家新玩既人, 好多時都想一砌出黎隻野就無敵.....

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-4-28 11:34 AM 發表

我會先係外邊包一包入裡面收口, 然後入面果塊做細少少 i.e. 0.5mm, 分兩件上. 其實用風筒係一個補助既方法, 當然都要起pattern同埋用棉花棒啦, 不過係吹兩野, 見佢縮左d, 掃下水, 掃左底果 D水, 又吹下...  ...

哈~就係咁喇~~
如果做呢種「L」位內則, OR 類似既凹位DETAILS, 你慣用既方法就會選擇分兩張「 | 」同「 __ 」咁做, 要自己追pattern
我自己慣一張過, 漫漫就個角位, 咁pattern會自已跟返晒, 貼好之後「保險d」個正中間輕輕開一刀再落softener就攪掂了
當然貼既時候會辛苦d, 但就免左錯紋既可能性
而於凸位(「 L」位外則), 漫漫則除左漫d, 我唸同風筒吹係效果上分別不大吧

不過就如泥sir講咁, 自己試過唔同既方法, 再係適當既情況運用唔同手法, 來達到自己想要既效果, 呢一點先係最重要
砌模型冇model answer, 只係時間, 功夫, 效果之間既取捨, 除非經驗老到既師傅, 否則要好快咁砌到好野, 我打死都唔信得!

JOEYKO.com
頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2010-4-28 04:45 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
其實我依塊係HOBBY DESIGN出既
佢會唔會好痴我又唔識點講
依家睇完兩位師兄既討論之後先知落MASKING既原因
我以前係UWXXX個邊見到D人就係落MASKING之後上CF
咁我又打開黑底所以就無諗過拆MASKING
依家睇左兩位師兄咁講我就會下次試下其他方法
THX

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2010-4-28 06:03 PM 發表
其實我依塊係HOBBY DESIGN出既
佢會唔會好痴我又唔識點講
依家睇完兩位師兄既討論之後先知落MASKING既原因
我以前係UWXXX個邊見到D人就係落MASKING之後上CF
咁我又打開黑底所以就無諗過拆MASKING
依家睇左 ...

原來學錯師果個係你...
如果呢張係hd的話, 個pattern真係唔差喎~!! (好耐冇update有咩新cf options )
咁點解要先用個mask, 就真係要問返果位大師喇

hd decal既特性如泥sir咁講, 「痴緊左的話」係真係好難起得返的, 但都係果句, 如果唔心急, 漫漫貼的話, 係可以唔洗理多出來既邊的( 堅持)

JOEYKO.com
頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2010-4-28 06:06 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-4-28 16:53 發表

原來學錯師果個係你...
如果呢張係hd的話, 個pattern真係唔差喎~!! (好耐冇update有咩新cf options )
咁點解要先用個mask, 就真係要問返果位大師喇

hd decal既特性如 ...

下次我可以搵D易貼D既野去試下唔MASK既方法去貼
慢慢慢慢咁去掃下掃下
試多幾隻方法同埋貼多幾隻CF就會知咩CF用咩方法嫁啦

頂部