回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 今晚打老虎 - 1/35 Tiger late production ( p.55 執執執 )
  本主題由 KC 於 2007-1-19 01:38 PM 加入精華 
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-1-2 10:28 PM 發表

你用緊邊部呀 ?  你 d 相都好 okay 播.

CASIO

近攝唔掂, 好多雜訊

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2007-1-2 08:07 PM 發表
一早都話愛記內構虎好架啦~~~
d 件又似 vp, 加條履帶就行得咯, matleung 兄你話岩唔岩勒~~~

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-1-2 10:27 PM 發表
係囉, 係囉, matleung 兄你評下理喇.  你係咪會買隻內構虎黎砌, 而唔買 vp 丫.

你地兩個咁似 d 祈福黨呀,電子零件黨呀....咪當我係老襯先得架
不過咁...有機會玩AFV既話,我一定會問下各位師兄先入貨...等我攪咁 d 狗狗先,等多 d 固定既狗民勒,咁可以抽身玩下AFV呢 d 進階野...

LHPP . VCR .兔
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-1-2 10:32 PM 發表

CASIO

近攝唔掂, 好多雜訊

如果真係唔掂, 買過部啦.  等我有機會睇多 d 你作品既 close up, 又可以偷下師.   我係 堡壘 買 3150 有腳架, 有袋袋, 又連 1G memory, 我覺得 okay 囉. 新個部 a710 都有 25xx..

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-1-2 10:34 PM 發表

你地兩個咁似 d 祈福黨呀,電子零件黨呀....咪當我係老襯先得架
不過咁...有機會玩AFV既話,我一定會問下各位師兄先入貨...等我攪咁 d 狗狗先,等多 d 固定既狗民勒,咁可以抽身玩下AFV呢 d 進階野...

你點知我做電子零件架....  千年虫插蘇我仲有存貨, 有無興趣呀 ?  以備無患呀... 你知啦, year 3000 轉下眼又到.

p.s. : afv 唔係進階野, 改狗先至係.....

頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2007-1-2 10:47 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-1-2 10:44 PM 發表

如果真係唔掂, 買過部啦.  等我有機會睇多 d 你作品既 close up, 又可以偷下師.   我係 堡壘 買 3150 有腳架, 有袋袋, 又連 1G memory, 我覺得 okay 囉. 新個部 a710 都有 25xx..

係囉, 影人仔冇 close up 點得架~~~

叫我亞正得勒, 我老豆唔識應你~~
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-1-2 10:44 PM 發表

你咁講我好想呀……
s2 is我個時買成4k幾……乜差都冇得送……
重要成日俾佢0cm super macro影到我d敗筆………
你地都知幾多架喇……
真係激死……

不過louis兄用,一定要用盡個bacro,因為真係太正喇~~~
影多f乞構details呀!

重有個12倍zoom係可以影到月球架~~
係月球,唔係月亮
d凹凸面都影到架,一定要試~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-1-2 10:34 PM 發表

我係NIKON之友呢...
AFV...好好玩...
有D想放下狗狗...
因為有朋友開模...
比了一些好東西比我玩...
HEHE一對渣樂器的兵仔來的

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-3 01:44 AM 發表

你咁講我好想呀……
s2 is我個時買成4k幾……乜差都冇得送……
重要成日俾佢0cm super macro影到我d敗筆………
你地都知幾多架喇……
真係激死……

不過louis兄用,一定要用盡個bacro,因為真係太正喇~~~
影多f乞構details呀!

重有個12倍zoom係可以影到月球架~~
係月球,唔係月亮
d凹凸面都影到架,一定要試~~~

我都好多敗筆... 有部咁既機, 乜都會現哂形

而家仲試緊部機, 想問下.  0 cm super macro 你點用架 ?  我用 av , 較到 ISO800 影出黎都唔係好清, 就算加大爆光補償都唔得 ?  一定要加多盞燈先至 okay.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 王子老師 於 2007-1-3 01:54 AM 發表

我係NIKON之友呢...
AFV...好好玩...
有D想放下狗狗...
因為有朋友開模...
比了一些好東西比我玩...
HEHE一對渣樂器的兵仔來的

儀仗隊 ?

老師又話開波整架 m3 既 ?

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-1-3 11:23 AM 發表

我都好多敗筆... 有部咁既機, 乜都會現哂形

而家仲試緊部機, 想問下.  0 cm super macro 你點用架 ?  我用 av , 較到 ISO800 影出黎都唔係好清, 就算加大爆光補償都唔得 ?  一定要加多盞燈先至 okay.

鏡頭左邊有個花花MACRO制
"咁"實幾秒,就會去左SUPER MACRO MODE
咁就連鏡頭店住既野都FOCUS到架喇~~~
就咁"咁"一下花花制,就係NORMAL MACRO MODE
可以試試~~
好好玩的~~~

不過因為太近
相機機身可能會JEI左D光
燈既SETTING要就一就~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-3 12:17 PM 發表

鏡頭左邊有個花花MACRO制
"咁"實幾秒,就會去左SUPER MACRO MODE
咁就連鏡頭店住既野都FOCUS到架喇~~~
就咁"咁"一下花花制,就係NORMAL MACRO MODE
可以試試~~
好好玩的~~~

不過因為太近
相機機身可能會JEI左D光
燈既SETTING要就一就~

THANKS, 原來要禁實幾秒.

我部 s3 係 P, AV, TV mode 既時候一禁花花, 就即刻著左 SUPER MARCO, 不過其他 AUTO / 頭像 既時候, 只得普通 MARCO.  睇下禁多幾秒會唔會轉先

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-1-3 12:31 PM 發表

THANKS, 原來要禁實幾秒.

我部 s3 係 P, AV, TV mode 既時候一禁花花, 就即刻著左 SUPER MARCO, 不過其他 AUTO / 頭像 既時候, 只得普通 MARCO.  睇下禁多幾秒會唔會轉先

E?
咁我又唔知喎...
多數我都用MANUAL...

JOEYKO.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-3 12:35 PM 發表

E?
咁我又唔知喎...
多數我都用MANUAL...

我無你咁 PRO 丫麻.  越簡單越好.   當然 D 相清清楚楚啦.

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-1-3 12:36 PM 發表
我無你咁 PRO 丫麻.  越簡單越好.   當然 D 相清清楚楚啦.

我同louis一樣,只會用最儍瓜嘅方法(全Auto)去用部儍瓜機...

潛水...
頂部
owl
上尉

UID 12009
精華 0
積分 18
帖子 1232
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 荃灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2007-1-3 02:32 PM 發表

我同louis一樣,只會用最儍瓜嘅方法(全Auto)去用部儍瓜機...

我影相時大部份都係儍瓜(方法)

頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2007-1-3 02:36 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談

QUOTE:
原帖由 owl 於 2007-1-3 02:34 PM 發表

我影相時大部份都係儍瓜(方法)

me2~~~

叫我亞正得勒, 我老豆唔識應你~~
頂部

少校
K隆星八哥

UID 12530
精華 4
積分 29
帖子 2117
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-19
狀態 離線
見到Louis 嘅工架, 開始有D驚......你真係超強!!!
師父...你收唔收徙弟???

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 buzz 於 2007-1-3 04:56 PM 發表
見到Louis 嘅工架, 開始有D驚......你真係超強!!!
師父...你收唔收徙弟???

你返來喇~~~~

JOEYKO.com
頂部

少校
K隆星八哥

UID 12530
精華 4
積分 29
帖子 2117
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-3 04:57 PM 發表

你返來喇~~~~

arm arm  先砌好部PC

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 buzz 於 2007-1-3 04:59 PM 發表

arm arm  先砌好部PC

重以为老婆仔唔俾你再砌野TIM

JOEYKO.com
頂部