回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 1:72 AFV

曹長

UID 18537
精華 0
積分 3
帖子 477
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-4-8 01:16 PM 發表
我見到封面係黃綠迷彩, 唔係 DAK 沙漠塗裝呀....

但個背景又係沙漠,個身長件衫又係沙漠色wor....
而且冇話黃綠迷彩就唔去得沙漠喎(沙漠都有草),當年隆美爾打到埃及,利比亞,d一號仔都仲係德國灰tim啦
(ps:唔係疾你,討論下姐~)

頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
來自 唔好提
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 於 2008-4-8 05:02 PM 發表

而且冇話黃綠迷彩就唔去得沙漠喎(沙漠都有草),當年隆美爾打到埃及,利比亞,d一號仔都仲係德國灰tim啦

唔関迷彩事,隊長係話d大象冇去過非洲嗟
而且,應該算係自走炮,唔算突擊炮挂......

有冇一個幾毫系身?
頂部

少校
K隆星八哥

UID 12530
精華 4
積分 29
帖子 2117
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-19
來自 Hong Kong
狀態 離線
North African Campaign, also known as the Desert War, took place in the North African desert from June 10, 1940 to May 16, 1943.

In September 1943 all surviving Ferdinands were recalled to be modified based on battle experience gained in the Battle of Kursk. During October and November 1943 forty-eight of the fifty surviving vehicles were modified by addition of a ball-mounted MG 34 in the hull front (to improve anti-infantry ability), a commander's cupola (modified from the standard StuG III cupola) for improved vision and the application of Zimmerit paste. This and other minor armor changes increased the weight from 65 to 70 t. These improved vehicles were then unofficially called Elefant, and this became the official name by Hitler's orders of
May 1, 1944.

所以 Elefant 係無在北非服役過

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:

明白, 大家也只是討論一下.

其實呢個 topic, 係 SM 早論已經討論過.  當中好幾位達人也引證過大象未在北非戰場出現過...  當然, 非洲是有大象的.

http://www.sonicmodel.com/topicd ... amp;TopicID=2300381

當然, 匡兄想 YY 一下也無妨.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

另外, 德軍戰車由戰事初期直到 1943 春,  official color scheme 都係德國灰做主色, 所以北非戰事中你會有機會到以德國灰塗裝既戰車, 又或沙漠塗裝掉落之後, 所露出既德國灰底色.

hope it helps.

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-4-8 06:20 PM 發表

其實呢個 topic, 係 SM 早論已經討論過.  當中好幾位達人也引證過大象未在北非戰場出現過...  當然, 非洲是有大象的.

http://www.sonicmodel.com/topicdisplay.as ...

非洲都有犀牛, 但無Nashorn
講下笑咋, 匡兄勿見怪

潛水...
頂部

曹長

UID 18537
精華 0
積分 3
帖子 477
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-4-8 06:20 PM 發表

http://www.sonicmodel.com/topicdisplay.as ...

but,車長件衫係沙漠色又點解釋??

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 於 2008-4-8 07:20 PM 發表

but,車長件衫係沙漠色又點解釋??

我只可以講, 從考證角度,  係唔會理會盒面彩繪點樣畫, 博物館車點樣做 restoration,  只會忠於事實, 忠於二戰時一切可參考的資料.

我亦都講過, 匡兄你想點砌, 點表達都無所謂, 只要自己開心就行了. 當然, 我都希望你要接受, 二戰時, 真係無大象係北非戰場出現過呢個事實.

頂部

曹長

UID 18537
精華 0
積分 3
帖子 477
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-4-8 08:48 PM 發表

我只可以講, 從考證角度,  係唔會理會盒面彩繪點樣畫, 博物館車點樣做 restoration,  只會忠於事實, 忠於二戰時一切可參考的資料.

我亦都講過, 匡兄你想點砌, 點表達都無所謂, 只要自己開心就行了. 當然 ...

我冇唔接受...

頂部