回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 1/20 Ferrari F2001
雜果涼粉
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-17
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 star 於 2007-12-26 10:33 PM 發表
完美無睱, 只能用"正"來形容
在下真係望塵莫及

其實有好多問題0架 其實砌多啲就得0架喇,加油呀

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Orc 於 2007-12-26 10:37 PM 發表
砌得好正..........    

多謝Orc兄

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
點解可以快成咁?仲要又係咁靚,你係咪傻架

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
唔得, 唔得! 一定要彈!   : 你架相機好唔得呀  睇吓衣斜線 -- 起晒級呀! 影響晒架車的線條, "joe"撻左咁靚的 F-1作品! 罰你影過晒D相! 兼要多些引擎近鏡
我同你一樣買了02年頭幾站 F2001的 Vodafone 水貼.

頂部
Orc
少尉

UID 14995
精華 0
積分 8
帖子 561
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-14
來自 濠江一角
狀態 離線
樓主...請問你係噴邊一隻紅色........

頂部
wingayne
壹等兵

UID 17288
精華 0
積分 0
帖子 137
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Orc 於 2007-12-27 10:45 AM 發表

X2 我都想知

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
點解你地砌車可以砌得咁快又咁正架......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-12-27 11:00 AM 發表

U too la.......

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-12-27 12:29 AM 發表
點解可以快成咁?仲要又係咁靚,你係咪傻架

我唔係傻,係痴遮 通常中咗模型毒嘅人都會係咁

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-12-27 01:56 AM 發表
唔得, 唔得! 一定要彈!   : 你架相機好唔得呀  睇吓衣斜線 -- 起晒級呀! 影響晒架車的線條, "joe"撻左咁靚的 F-1作品! 罰你影過晒D相! 兼要多些引擎近鏡
我同你一樣買了02年頭 ...

係喎,我係自己個Mon到睇冇事,但搵第二個Mon睇真係好多級邊喎 ,唔知點解 個引擎我乜都冇加,好鬼簡單咋 其實我唔太識分水貼年份,只係直貼 不過前翼個'Vodafone' 個水貼大過頭,要分開上下貼,我上網睇過呢隻version隻前翼最上應該闊啲 同時唔知點解尾翼個萬保路水貼會唔完整

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Orc 於 2007-12-27 10:45 AM 發表

QUOTE:
原帖由 wingayne 於 2007-12-27 10:49 AM 發表

X2 我都想知

隻紅係用'近視'嘅#158 Super Italian Red

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-12-27 11:00 AM 發表

其實係呢幾日有假期遮

頂部
Orc
少尉

UID 14995
精華 0
積分 8
帖子 561
成品數目 8 件
閱讀權限 10
來自 濠江一角
狀態 離線
樓主...你架車d轆鎖掉亂....應該係前後轆都係同一顏色(左紅右藍).....唔會前後不同顏色...

而且, 呔上bridgestone字樣前面個箭嘴方向, 係代表個車轆轉動方向.....

我見你右前轆, 左後轆...絛呔反轉鬫w裝........

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Orc 於 2007-12-27 03:19 PM 發表
樓主...你架車d轆鎖掉亂....應該係前後轆都係同一顏色(左紅右藍).....唔會前後不同顏色...

而且, 呔上bridgestone字樣前面個箭嘴方向, 係代表個車轆轉動方向.....

我見你右前轆, 左後轆...絛呔反轉鬫w ...

你真係細心 ,多謝你嘅指導,等我整番正佢先

頂部
Orc
少尉

UID 14995
精華 0
積分 8
帖子 561
成品數目 8 件
閱讀權限 10
來自 濠江一角
狀態 離線
因為, 我都係砌緊呢架車....所以, 會特別留意.....

我都鐘意F-1.....大家研究...研究.....

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Orc 於 2007-12-27 03:39 PM 發表
因為, 我都係砌緊呢架車....所以, 會特別留意.....

大家研究...研究.....

咁喏 咁就要期待你嘅佳作

頂部
反面V3
二等兵

UID 24525
精華 0
積分 0
帖子 95
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-26
狀態 離線
HELLO.我係新手,想問問架車用咩嘢色呀.係幾號呀,因我都砌緊一架,見師兄你架色好靚,所以問問你,謝謝.

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 反面V3 於 2007-12-27 04:35 PM 發表
HELLO.我係新手,想問問架車用咩嘢色呀.係幾號呀,因我都砌緊一架,見師兄你架色好靚,所以問問你,謝謝.

唔駛客氣,隻紅係用郡氐嘅 #158 Super Italian Red

頂部
刀鋒冷
上尉
肉狗Ⅱ

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 2774
精華 13
積分 68
帖子 1987
成品數目 68 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-31
狀態 離線
雜果兄砌車既工力以達到頂級...

係時候玩老电....

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 刀鋒冷 於 2007-12-27 11:09 PM 發表
雜果兄砌車既工力以達到頂級...

係時候玩老电....

刀兄你過獎喇 頂級難作就有我份 其實我都想砌老電好耐,不過好似重未夠功力 特別係啲死氣喉嘅燒青

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
其實我不嬲都唔係考證派, 都幾求其吓, 但賽車始終有架實物係道, 細眉細眼的我會側側膊唔多覺, 但大致的我點都會參考吓資料, 因為現今互聯網咁發達, 搵好似喱架法拉利 F-1 F-2001咁熱門的會好易兼好多料, 包你睇唔晒! 加上我對 F-1好大癮, 所以有DD認識 見涼粉兄你砌得咁好, 唔想因為一些資料上的"查找不足" 而 "side"左件模型, 我指的是重大/顯眼的錯誤.
雙星說明書的塗裝資料對我來講已經好夠詳細 (認真的朋友梗係嫌少啦!) 由於你轉用after market水貼, 錦就更加要做吓功課嘞, F-2001 是2001年賽季的戰馬, 那年Vodafone還未贊助法拉利! 那是02年才發生, 但02年季初由於法拉利車隊的新款戰馬 F-2002還未準備好, 所以用01年舊車迎戰頭幾場的賽事 (好似是頭3場? ) 這便是為何會有 after market廠出這款水貼的原因. 而每一季各車隊或多或少都會轉拉花, 只不過有些你唔覺, 而02年除左唔同贊助外, 車身中前方兩側, 前輪之後, 散熱入風口之前, 的垂直翼板 barge board 由紅色轉為白色!!!!!好顯眼的!
從今次估到涼粉兄對 F-1不太熟識, 唔緊要, 玩玩吓就熟架! 再唔係便在這裡出 post 問囉, 包保大把人答你.  順便再提, 近代法拉利 F-1 的紅色是由80年代的血紅改為螢光紅, 係偏少少橙紅的, 所以#158不是最佳選擇. 再再再提, 這螢光紅用到今季的加拿大站又轉, 轉左我最唔鐘意的銀底紅!
以上都是想涼粉兄下次留意吓, 並唔係係道扮專家"寸"人 專家輪都唔到我  你這架 F-2001砌得好正  所以真係有點可惜, 希望你明白.

頂部
Orc
少尉

UID 14995
精華 0
積分 8
帖子 561
成品數目 8 件
閱讀權限 10
來自 濠江一角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-12-28 01:37 AM 發表
其實我不嬲都唔係考證派, 都幾求其, 但賽車始終有架實物係道, 細眉細眼的我會側側膊唔多覺, 但大致的我點都會參考儭禤, 因為現今互聯網咁發達, 搵好似喱架法拉利 F-1 F-2001咁熱門的會好易兼好 ...

獅象兄...想請問如果噴#184...顏色會唔會接近d........

頂部