回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 唔開心~搵模型安慰下自己~~~~
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ZG 於 2007-10-15 12:42 PM 發表

仲有住到咁上下(十年),大裝修個筆未計!

係呀係呀,你估佢唔倒架啦.....

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
garyyu
上尉
新手仔

UID 558
精華 5
積分 9
帖子 1557
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2007-10-15 02:56 PM 發表

咁不如結拜啦我地!

駛吾駛燒黃紙

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 garyyu 於 2007-10-15 03:00 PM 發表

駛吾駛燒黃紙

都好提議,你有興趣嗎.....

http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2007-10-14 07:37 AM 發表
因為無錢買樓就好心唔好買啦.......
供死你呀.....
你係唔係中產?如果唔係都唔好咁心急買樓

係好貴~~~~不過怕唔買都唔知幾時先有自己間屋~~~~~
供就辛苦d~不過好過無呀~~~~~
計緊數~~~~~~~點算~~~~~~~??

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mkk 於 2007-10-14 09:23 AM 發表
我都好月同感!
大大唔好唔開心!
買不到不是你的錯!
現在就算幾辛苦找錢返來!
都追不到樓價啦!

多謝你呀~~~~
係呀~~搵錢好辛苦~但係一個月搵多幾多~都無可能追到樓市~~~~~~~
都唔知點算~~~~~!?
所以一個人好煩~~模型係唯一個我可以躲到的角落~~~~~~~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 情癲大聖 於 2007-10-14 12:22 PM 發表
我都就供啦....真係好鬼貴.....
模型都唔敢去買....

咁你就錯啦~~~~為左咁而唔玩模型~~即係你唔係真正中意~~
其實一隻模型用得你幾多錢~?!一隻sd 30元就ok~~~唔好放棄呀c兄!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

係呢~~都未問你供樓一個月幾錢~~~~~~~~~~~????????

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2007-10-15 12:26 PM 發表
除非你有好足夠既錢 或者 好好既計劃,

如果唔係一但上左車,就成世為左層樓工作架啦,

買親野都要諗得好清楚,旅行都唔洗諗.....

下~~~~~~~~~~唔好下我呀~~~~~~~~~~
我估我供我人工ge二份一到~~~因為我會加人工~~~加左之後供我人工ge三份一~~~
所以先有買樓呢d自殺的念頭姐~~~~~~~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2007-10-15 02:56 PM 發表

咁不如結拜啦我地!

大家都係同志~~所以想法一樣都唔奇呀~~~~~~~
咁你供幾多錢樓~~~~辛唔辛苦~~~~~~~~

重有~~我覆左你個貼~~想搵螺絲個個貼呀

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-19 12:23 AM 發表

我估我供我人工ge二份一到~~~因為我會加人工~~~加左之後供我人工ge三份一~~~

咩工來架....一加加一半??

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
情癲大聖
壹等兵

UID 6624
精華 0
積分 0
帖子 131
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-19 12:20 AM 發表

咁你就錯啦~~~~為左咁而唔玩模型~~即係你唔係真正中意~~
其實一隻模型用得你幾多錢~?!一隻sd 30元就ok~~~唔好放棄呀c兄!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

係呢~~都未問你供樓一個月幾錢~~~~~~~~~~~????????

咁我又唔係話要放棄....不過一定整小左好多.....total供10000$左右[屋企要我夾]
而家都係整下我fd 果 D ja.... 自己岩岩出黎做野...供樓之後都無咩$$啦
我會慢慢做模型咁佢d relative fee 就慢慢比~

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-19 12:23 AM 發表

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-19 12:25 AM 發表

大家都係同志~~所以想法一樣都唔奇呀~~~~~~~
咁你供幾多錢樓~~~~辛唔辛苦~~~~~~~~

重有~~我覆左你個貼~~想搵螺絲個個貼呀

如果係你人工既三份之一都ok,但係最重要係首期,呢個係好大問題,

如果你可以俾到三成的話最理想,之後亦都唔會咁辛苦,

但係如果只係俾一成或者零首期,之後就辛苦囉!

另外,睇到你的帖了,唔該晒,想問清楚啲釘係咪無腳,得個頂︳如果係即刻過去買。

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 情癲大聖 於 2007-10-19 04:08 PM 發表

咁我又唔係話要放棄....不過一定整小左好多.....total供10000$左右[屋企要我夾]
而家都係整下我fd 果 D ja.... 自己岩岩出黎做野...供樓之後都無咩$$啦
我會慢慢做模型 ...

每月供一萬好多喎~~~~~~~~~我無你咁勁~~~~~~~~c兄你真係好苦!

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2007-10-19 08:34 PM 發表

如果係你人工既三份之一都ok,但係最重要係首期,呢個係好大問題,

如果你可以俾到三成的話最理想,之後亦都唔會咁辛苦,

但係如果只係俾一成或者零首期,之後就辛苦囉!

另外,睇到你的帖了, ...

你指ge有腳係咪指d牙??我買個隻就有~~好似微型螺絲咁囉~~
有牙無牙一樣姐~~可以用手鑽仔~鑽少少~~
定係你唔想鑽??~~
或者你可以諗下植入細細粒ge珠珠囉~~~~~~~~

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-19 12:16 AM 發表

係好貴~~~~不過怕唔買都唔知幾時先有自己間屋~~~~~
供就辛苦d~不過好過無呀~~~~~
計緊數~~~~~~~點算~~~~~~~??

我當年 97 時就係你咁諗, 今時唔買第日 "追" 唔返,
結果我買o左樓後, 科網爆破 / 金融風暴 / Sars...

層樓價值插水直落, 人工由年年加一千變成三年都加唔倒一千,
市道又奇差, 轉工不可能, 銀行利率唔肯減 (明恰你負資產), 想轉供~?
得, 俾o左層樓個差額咪得 lor~
當年供又死, 唔供仲死, 求生不得, 求死不能, 真係比死更難受...

反之我有個 Friend, 係 Sars 後買樓, 樓價低利息低,
只用人工三份一黎供樓, 今日人工昇埋, 不知供得幾舒服...

蘇民峰今時今日咁有米, 都係靠當年金融風暴人人睇淡時大手買舖,
87 股災 / 89 民運後 / 99年 金融風暴 / 03 Sars 後, 都做就o左一班人用好小資本就可以發達,
所以千萬唔好見而家市道咁好走去買樓, 應該見市道奇差, 再計算自己負擔能力先買都未遲...

再睇呢幾個月, 股市狂升, 但樓市除o左發展商狂谷果 D 成萬蚊一尺既豪宅外,
其他同區d 2 手樓就近乎一池死水, d 樓根本唔值果個價, 樓市根本到頂有突,
只係d 發展商狂 "吹風", 你而家走去接貨, 真係祝你 Good Luck lor~

PS. 買唔倒樓絕對唔應該唔開心, 到你買倒樓要供十幾廿十年,
發現日日要節衣縮食幫銀行打工, 你就會體會到乜野先係真正唔開心...

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-10-19 11:39 PM 發表

你指ge有腳係咪指d牙??我買個隻就有~~好似微型螺絲咁囉~~
有牙無牙一樣姐~~可以用手鑽仔~鑽少少~~
定係你唔想鑽??~~
或者你可以諗下植入細細粒ge珠珠囉~~~~~~~~

係呀,腳既意思係指D牙,我而家想搵冇牙既,

原因係有好多位一鑽穿佢用微型縲絲既話,會係膠件另一邊見倒牙腳走左出黎,

有好多地方都唔方便咁做.....

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2007-10-20 04:08 AM 發表

結果我買o左樓後, 科網爆破 / 金融風暴 / Sars...

市道又奇差, 轉工不可能, 銀行利率唔肯減 ...

You have a point ! 非常認同 twinsa 兄 你講既野,

就係一個 97 金融風暴,由風光日子 突然比客走左80幾萬數,

即時萬念俱灰,有諗過摺左間公司佢.....

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
各位c兄~~我又有野想同大家分享啦~
我買左樓啦~~今日落左訂~
間屋有少少裝修~都新新地~九年樓齡~兩房~900尺~
最中意佢有間房有個三平方米ge小露台~以後我終有自己整模型ge空間了~~
唔洗次次都玩完又要收野~~好開心~~

頂部
modular
平民

UID 16923
精華 0
積分 0
帖子 49
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 20-10-2007 04:08 AM 發表

市道又奇差, 轉工不可能, 銀行利率唔肯減 ...

好同意 twinsa 的想法,因自己亦有類似經歷。市道話好了,但不覺得會很長久,社會繁榮一切都好似很表面。

頂部
midte
二等兵

UID 10790
精華 0
積分 0
帖子 96
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-16
狀態 離線
各位師兄...我想問大家做邊行架...?
我廿一歲,下年graduate....
未決定做邊行,但可能係big4掛...
如果我要廿四/六歲買樓...有無可能啊??

頂部
櫻小路
曹長
夏帆

UID 526
精華 0
積分 2
帖子 409
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-1
來自 PU
狀態 離線
香港既高地價政策真係害死好多人 打幾十年工為左個幾百呎既單位... 係香港先咁ON9, 其他國家都唔係咁 乜Q野自力更新, 食綜緩住公屋可能仲舒服....

頂部