回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 1:144 德軍自走炮,加Gaianotes 三色迷彩色使用效果報告
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2007-9-28 12:50 AM 發表

哎呀,sorry wor! AV油我淨係係模型鋪見過,逗都無逗過,吾識答渦!

自從比郡士既垃圾水性油跣過之後對水性都敬而遠之,可能我已經走寳啦,係咪傳説中甘好野呀?

其實所謂水性油, 英文 acrylic 係幾誤導, 根本好多都叫 acrylic, Lacqure 硝基都係可以係acrylic 其中一種! 雙星, 郡仕的所謂水性油是可溶於水, "油"底是酒精類, 所以如果你真係用水來開稀會感覺很怪, 相反AV的"油"底真的是水! 根本同雙星/郡仕的是兩回事!!!!!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2007-9-28 12:58 AM 發表

我個泵0至0.5 中間就無野,兩格仲好接近,無咩可能調到甘准話0.3架渦?等我又試下先!不過顆粒度一定比郡士幼細,呢個都係其中一個原因我討厭郡士,因爲距有D油真係粗過我條腰呀

以前上親色都high野,比郡士跣到無癮,所以搞到砌埋十幾架坦坦都未油顔色(可能我懶惰同姓賴姐)。

點講呢......如果你有玩開相機鏡頭的話來比喻都幾啱 : 郡仕就好似錦囊(佳能 Canon) 的鏡頭質素 即係話絕對反映在售價上, 一般的錦囊鏡頭可以掉得, 但它的 L series 就真係超正!! 錦你明啦!!

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-9-28 01:02 AM 發表

其實所謂水性油, 英文 acrylic 係幾誤導, 根本好多都叫 acrylic, Lacqure 硝基都係可以係acrylic 其中一種! 雙星, 郡仕的所謂水性油是可溶於水, "油"底是酒精類, 所以如果你真係用水來開稀會感覺很怪, 相反AV的"油"底真的是水! 根本同雙星/郡仕的是兩回事!!!!!

郡士既水性我都係用酒精黎開,不過距都係用用下會有D顔色既粒子沉底痴住,用酒精又溶吾到,用Mr. Color thinner又化嗮,真係好吹漲!總之就差啦!

甘AV油乾得快吾快?我中意油性係距好快乾!

頂部
victorcw
上尉

UID 21418
精華 0
積分 8
帖子 1643
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2007-9-28 00:50 發表

哎呀,sorry wor! AV油我淨係係模型鋪見過,逗都無逗過,吾識答渦!

自從比郡士既垃圾水性油跣過之後對水性都敬而遠之,可能我已經走寳啦,係咪傳説中甘好野呀?

個人覺得孖星/郡是油擺耐咗會变"令",用於玩AFV嘅人嚟講會好攞命!

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-9-28 01:10 AM 發表

點講呢......如果你有玩開相機鏡頭的話來比喻都幾啱 : 郡仕就好似錦囊(佳能 Canon) 的鏡頭質素 即係話絕對反映在售價上, 一般的錦囊鏡頭可以掉得, 但它的 L series 就真係超正!! 錦你明啦!!

我都好想明呀,我無digital SLR架,我都想買返部呀,Canon好野嗎?最近出部 EOS40D,買得過嗎?配咩鏡頭最好呢?

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
來自 漫遊者
狀態 離線
效果很好

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2007-9-28 01:38 AM 發表

郡士既水性我都係用酒精黎開,不過距都係用用下會有D顔色既粒子沉底痴住,用酒精又溶吾到,用Mr. Color thinner又化嗮,真係好吹漲!總之就差啦!

甘AV油乾得快吾快?我中意油性係距好快乾!

AV油超快乾, 筆塗一流, 但噴塗就是問題所在!! 外國有模型雜誌曾經形容它是airbrush killer, 所以點解它另外出Model Air系列專比噴塗! 廠方梗係唔承認啦, 但只要你番查 Model Magazine International 中留由AV廠賣的 Model Air use guide 廣告, 其重點竟然唔係話D油點靚, 而係全版教你點樣清洗噴筆! ....西班牙鄉里Mig非常支持國貨AV油, 不過全是筆塗, 點解仲係用番雙星水性油來噴呢!? 為免誤會我有乜陰謀, 再次強調AV油筆塗真係一流, 個人覺得仲好過琺瑯油!!

頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
來自 唔好提
狀態 離線
tim哥行動明顯加快,好嘢

有冇一個幾毫系身?
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 有排唔做得 於 2007-9-28 02:26 AM 發表
tim哥行動明顯加快,好嘢

多謝得哥, 我都等僅睇你D好野渦! 我呢件野勝在唔洗點砌,噴油、滲綫、干掃、油彩filter、舊化,都用左幾晚架!你都唔好話我快,只係件野細,工作量相對少咋。

啊!講開又講, 今次我係呢架甘細既車上面貼左四個水貼, 但係有3個失敗左, 所有都有噴光油至貼水貼,都有加D mark softer, 都唔知點解一個好成功, 三個有反白光,如果你細心睇我D相會睇到 。可以比D建議我啊?我做錯左咩呀? 多謝先!

頂部
skybird_Lok17
上等兵

UID 16637
精華 0
積分 5
帖子 277
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-22
狀態 離線
1/144 ~~~
d 油看來都唔錯 wo, 係邊度有得訂呀?
順帶一提, d 迷彩噴得好幼好型

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-9-28 02:08 AM 發表

AV油超快乾, 筆塗一流, 但噴塗就是問題所在!! 外國有模型雜誌曾經形容它是airbrush killer, 所以點解它另外出Model Air系列專比噴塗! 廠方梗係唔承認啦, 但只要你番查 Model Magazine International 中留由AV廠賣的 Model Air use guide 廣告, 其重點竟然唔係話D油點靚, 而係全版教你點樣清洗噴筆! ....西班牙鄉里Mig非常支持國貨AV油, 不過全是筆塗, 點解仲係用番雙星水性油來噴呢!? 為免誤會我有乜陰謀, 再次強調AV油筆塗真係一流, 個人覺得仲好過琺瑯油!!

筆塗得,噴筆就死?甘又有D限制渦! 郡士喳D都可以兩用吖。可能拒適合油兵仔多D渦!

甘AV油既漆膜有冇郡士油性甘硬架? 我怕好似郡士水性甘,一刮就花。

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 skybird_Lok17 於 2007-9-28 02:38 PM 發表
1/144 ~~~
d 油看來都唔錯 wo, 係邊度有得訂呀?
順帶一提, d 迷彩噴得好幼好型

多謝師兄!D油係 Hobbylink 日本網站訂,要等兩個月返貨。 縂算等得有價值啦!

D綫仲可以細D架,我係照相甘既比例粗度黎噴,用支badger150都可以噴得幾細 ,最關鍵係用leveling thinner噴,順D細D。

頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
來自 唔好提
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2007-9-28 02:42 PM 發表

筆塗得,噴筆就死?甘又有D限制渦! 郡士喳D都可以兩用吖。可能拒適合油兵仔多D渦!

甘AV油既漆膜有冇郡士油性甘硬架? 我怕好似郡士水性甘,一刮就花。

av油有分筆塗用同噴塗用
水貼真系唔知點解喔,水貼我覺得revell嘅勁正,龍記同喇叭有時都搞到唔湯唔水

哩排好少上黎啊?

有冇一個幾毫系身?
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2007-9-28 02:42 PM 發表

唔係話AV唔噴得, 或一用噴塗毫會走樣...等等, 而是AV它的化學特性 : 超快乾兼乾後會形成好似一塊衣錦, 對噴筆的影響可想而知罷了. 想證實其實好簡單 : 只要塗一些落雙星的調色棒上( 模擬噴筆物料), 唔駛兩分鐘就乾, 張調色捧放入清潔的郡仕 Mr. Tool Cleaner浸, 我同時以同一方法分別塗了AV Model Air和郡仕水性油在其他兩支雙星調色捧上, 即總共3支調色捧塗上三種油浸入三個盛滿清潔Tool Cleaner的玻璃器皿中觀察, 郡仕的 "水性" (其實用酒精來形容較貼切) 已經慢慢自動溶解, 其餘兩者保持原狀, 跟住拿調色捧搞拌, 郡仕的加速溶解至頗乾淨, 其餘兩隻AV油一直保持原狀!! 其實之前還以為Model Air會好些!! (唔怪之得AV的官方網站一直強調 add the special Model Air Cleaner......you must clean the airbrush deposit 意思係指噴咀 every 2 or 3 minutes in order to avoid that paint dries and obstructs the needle) 為左因應郡仕的乾得較慢, 再試張乾燥時間延長至30分鐘. 結果一樣. 至於那些塗了AV 油的調色捧點收科呢? 唔駛驚, 用紙巾一抹即掂, 但你就算拆散噴筆來清洗也冇可能抹到入面家嗎!!!!亦順便講埋漆膜, 一般. 舉例, 我油二戰德軍時, 靴油了950黑色, 就算擺左一日, 用手指拿着來塗其餘部份, 油完後發覺靴尖呀, 邊角位呀等出現好自然的舊化 : 掉漆!!
我個人喜歡科學化的實證, 唔會亂咁散播  "聽講...."

頂部
Eddie_Wong
上等兵

UID 11197
精華 0
積分 0
帖子 265
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
來自 Kwun Tong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 28/9/2007 01:10 發表

邊個話?

(Super) Hornets by Mandate,
(Super) Tomcats by Choice!
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Eddie_Wong 於 2007-9-28 08:51 PM 發表

邊個話?

對不喜! 本意是用個誇張有趣的形容詞, 請見諒.

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-9-28 07:32 PM 發表

唔係話AV唔噴得, 或一用噴塗毫會走樣...等等, 而是AV它的化學特性 : 超快乾兼乾後會形成好似一塊衣錦, 對噴筆的影響可想而知罷了. 想證實其實好簡單 : 只要塗一些落雙星的調色棒上( 模擬噴筆物料), 唔駛兩分鐘就乾, 張調色捧放入清潔的郡仕 Mr. Tool Cleaner浸, 我同時以同一方法分別塗了AV Model Air和郡仕水性油在其他兩支雙星調色捧上, 即總共3支調色捧塗上三種油浸入三個盛滿清潔Tool Cleaner的玻璃器皿中觀察, 郡仕的 "水性" (其實用酒精來形容較貼切) 已經慢慢自動溶解, 其餘兩者保持原狀, 跟住拿調色捧搞拌, 郡仕的加速溶解至頗乾淨, 其餘兩隻AV油一直保持原狀!! 其實之前還以為Model Air會好些!! (唔怪之得AV的官方網站一直強調 add the special Model Air Cleaner......you must clean the airbrush deposit 意思係指噴咀 every 2 or 3 minutes in order to avoid that paint dries and obstructs the needle) 為左因應郡仕的乾得較慢, 再試張乾燥時間延長至30分鐘. 結果一樣. 至於那些塗了AV 油的調色捧點收科呢? 唔駛驚, 用紙巾一抹即掂, 但你就算拆散噴筆來清洗也冇可能抹到入面家嗎!!!!亦順便講埋漆膜, 一般. 舉例, 我油二戰德軍時, 靴油了950黑色, 就算擺左一日, 用手指拿着來塗其餘部份, 油完後發覺靴尖呀, 邊角位呀等出現好自然的舊化 : 掉漆!!
我個人喜歡科學化的實證, 唔會亂咁散播  "聽講...."

嘩,好詳細既實驗,多謝!照你甘講漆膜好弱咋渦!點用得過啊?

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 有排唔做得 於 2007-9-28 03:15 PM 發表

av油有分筆塗用同噴塗用
水貼真系唔知點解喔,水貼我覺得revell嘅勁正,龍記同喇叭有時都搞到唔湯唔水

哩排好少上黎啊?

係呀,近來上其他地方多。

水貼果度我真係噴埋光油至貼,都出事,真唔明?邊個可以幫到我呀??HELP!!!

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
迷彩噴得好, 學習中.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2007-9-28 10:13 PM 發表

嘩,好詳細既實驗,多謝!照你甘講漆膜好弱咋渦!點用得過啊?

始終嗰句 : 筆塗係超正的 你唔會連筆塗也用硝基油吧!? 它的所謂弱完全只是相對硝基油而言.

頂部