回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 請教有關銅片
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-5-23 01:10 AM 發表
$11 A4. 似乎o岩用喎. 我其實係打算用晒電路板既方法整pe. 感光膜我見淘寶到都好易找到. 顯影劑, 蝕板液可以係華輝, 和興都搵到.係暴光用既燈. 剛o岩舖頭有部晒uv指甲油既機. 應該用得著, 菲林呢, 知道觀塘有,  ...

自己蝕的PE, 聽聞蝕出來的邊緣位效果會比較粗糙   我只知用綠化鐵一類方法蝕就會係咁

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jagdtiger1944 於 2014-5-22 11:51 PM 發表
...  
會唔會紅銅真係好屈D唔會彈番直? 都係講高石誠本野好似咁話
...

紅銅薄片係容易屈, 例如附圖是我以往做的細節

下圖右下(借圖)的是在鴨寮街店舖買的紅銅片, 我就是買這種, 但尺寸寬度只有約6mm左右~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2014-5-23 10:18 AM 發表

自己蝕的PE, 聽聞蝕出來的邊緣位效果會比較粗糙   我只知用綠化鐵一類方法蝕就會係咁

係架. 會易粗一d. 不過應該唔關用綠化鐵. 用鹽酸都係咁. 記得睇過一d 文章. 係同時間有關. 唔好蝕"過時", 一蝕"好"就要離開d 蝕劑.

本帖最近評分記錄
松尾明   2014-5-23 10:24 PM  讚好  +1   原來如此~~ ^_^

路過既厚多士
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2014-5-23 09:02 AM 發表

鬼兄講D野好深,不如你開個post專門講下點樣整PE呀?

唔啦. 我知有其他人一向都有搞開. 佢地都冇出post. 我更加唔好班門弄斧啦.

再講. youtube 有好多 demo. 睇片好過講啦.

http://www.youtube.com/watch?v=QjgH250bUrA
http://www.youtube.com/watch?v=UsmE1gLbHqI

當中貼係銅片既藍色膠膜叫 "感光膜 Photo resist". 上淘寶打 "感光膜" 就會有. 有分 "positive" 同 "negative" 兩種. 兩種用得. 只係要清楚用緊邊隻. 係print 菲林果時冇錯都得.

路過既厚多士
頂部
ferrari
上等兵
模型經常買,但係砌唔哂!!!!

UID 510
精華 0
積分 3
帖子 291
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-3
來自 沙田
狀態 離線
幾年前我都搵過,最後都係上淘宝同返大陸買 本身係一大卷剪出來所以係有少少彎
圖中係0.25MM銅片硬度都可以,如果再薄可能好難定型。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-5-23 01:10 AM 發表
$11 A4. 似乎o岩用喎. 我其實係打算用晒電路板既方法整pe. 感光膜我見淘寶到都好易找到. 顯影劑, 蝕板液可以係華輝, 和興都搵到.係暴光用既燈. 剛o岩舖頭有部晒uv指甲油既機. 應該用得著, 菲林呢, 知道觀塘有,  ...

鬼兄,想請問下菲林點出至唔變形?
因小弟一直都係用 LaserJet印,印較大面積時會有輕微走樣
底面兩張對位時就有偏差
所以一直都只能細細塊咁蝕
如果解決到,都慳返唔少時間

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2014-5-23 11:13 PM 發表

鬼兄,想請問下菲林點出至唔變形?
因小弟一直都係用 LaserJet印,印較大面積時會有輕微走樣
底面兩張對位時就有偏差
所以一直都只能細細塊咁蝕
如果解決到,都慳返唔少時間

我唔係自己印. 畀人印. 之前出左隻明美有用到菲林來做part. 記得禮傑講係觀塘印都係十蚊8蚊一張a4.
laser printer 入紙個roller 一走位就會唔準. 所以都唔打算自己印.

本帖最近評分記錄
Devil   2014-5-23 11:53 PM  讚好  +1   具參考價值

路過既厚多士
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-5-23 06:52 PM 發表

唔啦. 我知有其他人一向都有搞開. 佢地都冇出post. 我更加唔好班門弄斧啦.

再講. youtube 有好多 demo. 睇片好過講啦.

http://www.youtube.com/watch?v=QjgH250bUrA
http://www.youtube.com/watch ...

在網上找到另一篇有圖有文兼做方法比較的文章

http://www.moxing.net/2009/0923/1095.html

好奇一問, 蝕完唔要的化學劑, 你地係會點樣dispose的?

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部