回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 其實有時在想,是不是在網上便語氣很重的呢?
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #20 模型怪 的帖子

都同意, 確是有人問得都幾差.
又甘講, 當我是新人未買過又未用過, 所以我問畢地用法, 去此壇search 出7頁,
有些post已無圖, 有些又太簡短, 對一個新手而言真是頭痛.

家下的 "模型人技術交流區 FAQ" 有大集中種工能, 不過如果可以標題再寫得明少少就更好了. (我常以為是此區使用手冊  )
或者甘了, 有心的人又有時間, 抄又好手打又好, 將FAQ拆細D, 另再置頂 (好似店的資料分出來之類)
容易找, 日後大後好辦事, 初手唔識的都可以去望左先, 真的有問題可以另外問.
如果問白痴野就抵打.

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Plata 於 2014-5-14 10:39 PM 發表
同意上面師兄講叫得"交流", 即係要有互動,
但係使唔使去到串唔串得起到

呢到嘅師兄的確係冇收過錢的的確確冇野會欠佢地
嘅然係咁又使唔使教埋佢地做人

唔鐘意睇咪當睇唔到,係要串返人幾句 ...

同意, 所以我第一次留言都講:我一般都係, 如果有時間就答下, 無時間就唔理佢, 不過就唔會叫人"check 舊post"
另外我自己覺得, 好多野靠人不如靠自己, 與其等人去救, 不如自己去搵答案啦.

google只係其中一個方法啦, 睇書又得, 睇youtube又得, 揀最方便自己果個就OK. 我相信識得在forum留言的人, 本身對互聯網都有基本認識吧. 我自己覺得forum問人野, 無人理就推post, 就好似你whatsapp朋友但無人回覆你就不停send msg. 講真如果係咁urgent, 點解唔直接打電話比佢? 點解一定只可以在文字上交流呢?

另外少少OT, 我自己其實覺得一個好的forum唔需要太多人. 即係好似FB咁, 我寧願大部份add的人都係真係認識, 可以吹下水的, 好過add5000人不過有99%都唔知咩人來的. forum都係一個平台方便大家"集合", 除非用黎賣廣告, 否則要咁多人做咩呢?

頂部
Z-GUNDAM
中尉

UID 11413
精華 0
積分 0
帖子 798
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2014-5-15 09:16 AM 發表

同意, 所以我第一次留言都講:我一般都係, 如果有時間就答下, 無時間就唔理佢, 不過就唔會叫人"check 舊post"
另外我自己覺得, 好多野靠人不如靠自己, 與其等人去救, 不如自己去搵答案啦.

google只係其 ...

我覺得 FORUM 係用黎凝聚一班人去討論同交流,如果冇 FORUM 宣傳 , 板聚又點會搞得大 ?
如果好似你咁講只限大家都係現實生活上識得既,唔受外人加入,同 689 既小圈子其實無分別

有玩神魔之塔的朋友加入的的公會吧 !! 公會編號 - 31273

http://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/579693_10151920783133096_2106926523_n.jpg
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Z-GUNDAM 於 2014-5-15 09:58 AM 發表

我覺得 FORUM 係用黎凝聚一班人去討論同交流,如果冇 FORUM 宣傳 , 板聚又點會搞得大 ?
如果好似你咁講只限大家都係現實生活上識得既,唔受外人加入,同 689 既小圈子其實無分別

1. 咁要睇係想個forum做咩啦. 至少我唔覺得HKML係商業化...最起碼無廣告pop up先啦.
我100%同意forum係用黎凝聚一班人去討論同交流<---無錯係"一班人", 唔係"一大班人". 另外我指的意思係指寧可人少d, 不過大都是"active members", 好過幾萬個會員但99%都係CD rom, 因為如果人多但個個都做CD ROM又如何凝聚, 如何討論, 如果交流?

2. 不過唔同意人少=小圈子: 689 既小圈子都有1200人喎,  咁板聚人更少, 即係比689更衰? 我地係模型forum, 最多都只算"功能組別"咋喎~ XD

頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10409
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-5-15 06:34 AM 發表
都同意, 確是有人問得都幾差.
又甘講, 當我是新人未買過又未用過, 所以我問畢地用法, 去此壇search 出7頁,
有些post已無圖, 有些又太簡短, 對一個新手而言真是頭痛.

家下的 "模型人技術交流區 FAQ" 有大 ...

FAQ果度,歡迎大家比意見,例如有好ge topic想加,點樣分類等等
希望做到即使有個版友問一d常問問題,大家唔想再打過篇野答佢,至少可以比係link佢自己慢慢睇,睇完唔明先再問,咁就方便哂大家.

本帖最近評分記錄
kl122002   2014-5-15 08:51 PM  讚好  +1   佳作
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
其實呢度算好,你試下去D"跌吉"、"U圜"既旅遊發問區

夠膽死連點出機場都有人問

又或者問有咩必到景區、有無行程參考下

頂部
Z-GUNDAM
中尉

UID 11413
精華 0
積分 0
帖子 798
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2014-5-15 10:08 AM 發表

1. 咁要睇係想個forum做咩啦. 至少我唔覺得HKML係商業化...最起碼無廣告pop up先啦.
我100%同意forum係用黎凝聚一班人去討論同交流

我見版聚有唔少隔離 forum 既人行
hkml 其實有商戶加盟都算係小生意   ,錢唔知多唔多,
不過我諗夠當幫補租 server 同 maintenance

有玩神魔之塔的朋友加入的的公會吧 !! 公會編號 - 31273

http://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/579693_10151920783133096_2106926523_n.jpg
頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2013-5-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 shevkiko 於 2014-5-14 13:01 發表

小弟不材. 路過搭訕幾句...
1. 同意冇人欠佢地, 但係同時壇主亦冇欠我地要比個平台咁多同好吹水同分享. 唔係樣樣野都要咁計邊個欠邊個, 有人問時有人答, 係SHARE, 唔係因為欠, 所以要"還" . 既然冇欠人, 就 ...

真心的, 不能同意更多!!!!!   我寫的還很含蓄, CHING 卻矢矢中的, 四彈連發, 小的拜服~

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Z-GUNDAM 於 2014-5-15 09:58 AM 發表

QUOTE:
原帖由 Z-GUNDAM 於 2014-5-15 11:46 AM 發表

不過我諗夠當幫補租 server 同 maintenance

版聚本身就係呢個forum 既user 既聚會. 搞得大唔係因為有forum宣傳喎. 應該話因為呢度既forum既人多.
反而係, 版聚前有係各模型舖貼 poster. 咁先係宣傳.

版聚原意係要forum既user 分享自己既作品, 要有成品先入場, 而唔係展覽. 當然, 只係唔介意佢地入來參觀.
另外, "錢"方面, 好似離題太遠喎. 不過你講開既, 可以講埋, 商戶每月既畀既租金, 足夠forum 既運作有餘, 亦所以上次版聚既比賽可以有獎金. 但亦要知道, 所有壇主版主都冇授薪, 係義務工作.
不過已經係題外話了.

世界大同. 道德, 道理上理應個個都希望. 只要以呢個方向企埋一邊, 基本上可以講係企係道德高地, 一定無懈可擊.
但現實就係冇世界大同. 現實就係有紛爭. 所謂有人既地方就有是非.
和諧 ---- 有人會對呢兩個字敏感. 亦所以我特別選呢個詞.
要人為壓力下製做出既和諧, 定自發性既和諧.
有人選擇世界大同, 但亦有人不選, "執迷不悟". 但so what. free will, free world.

回post 中, 有骨既說話, 直接既攻擊, 處處可見. 就算係呢個tread 都一樣.
有人提出分享, 有人提出問完問題走左去, 多謝都冇聲(咁又好禮貌咩, 真係乜都唔洗還的, 邊個邊個自己知自已事, 請隨便對號入座).
串得起, 被串唔起, 只係指出 人, 要對自己言行負責. 有因有果.
串串貢做人, 自然會被人串. 唔好怪人.
我自認有時都幾串串貢, 但被人串時, 我唔會怪人, 自種既果, 自然要受.
呢個topic 本係講 "語氣重", 串, 有骨, 自然在內.  不然, 乜野先叫你語氣重?

路過既厚多士
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Z-GUNDAM 於 2014-5-15 11:46 AM 發表

我都無去版聚好多年了, 一來已經無砌模型, 二來有時間都休息下, 執下屋好過...
有商戶加盟我覺得OK呀, 始終forum都要成本. 而且有個區比佢地賣下自己野感覺幾好, 點都好過無啦啦彈d信用卡/ 借錢廣告出黎呀~

頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
這2 天一直在想這TOPIC,  學生時, 老師總叫我們 "你知唔知咩叫睇題目答問題?"  答對有分, 答錯要judge, 離題0 分.  先不管問的多簡潔, 有聊, 想答與否, "式"隨尊便.  但如果係答 "上google 自己搵啦", 就如同問你食左飯未, 你答"而家幾點呀, 大佬!!!???"  , 一樣 0 分.  我真的唔覺得咁樣答, 對任何人, 事, area 係contructive !!!!  

再者, 係咪人地無禮貌,就要都係無禮相向????  (身體受傷害另計啦)  我不喜歡多言, 粗言.  如果有人用粗口同我傾計, 咁係咪要 "我最 "lung" 憎人講粗口!!! Dllm!!!" 咁回應???  串得起, 在我眼中每個人都有自由, 食咩著咩講咩, 我很尊重, 不過 , 不是閣下是否串得起與否, 這點卻是個人選擇問題.  有無料, 跟串唔串得起, 中間沒有等號, 和, 也可以不同.   

大勇跟yellow 有時很含糊, 不過我很明白大丈夫的勇氣, 絕不存在於口舌之爭/ 口舌便宜上, 而是在行為上.    大地上充滿紛爭, 並不表示要參與其中, 加一腳吧???    施恩莫望報, 幫人幫忙, 係你想唔想幫, 是否真誠的想幫忙,  相信大家去幫人既時候, 不會先去計算你將會得到回報, 能夠幫人就是一份自身的福氣;  而對方會否感恩 SAY THANKS, 就已經是另一個 issue.  而呢個 issue 既主權在他人手, 決非能夠強求成事!!!!  如果要求回報, 呢 d 仲可唔可以叫幫 !!!!!

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
果然無懈可擊!!

怨怨相報何時了。果然大同友愛!

不過如果有人半夜三點問我食左飯未,我真係唔會就咁答“食左/未食” 咁精簡到位。當然已是題外話了。

just for fun:

路過既厚多士
頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #32 VampireA 的帖子

男兒胸襟可撐船, 謝鬼兄不跟小的計較.  

無意搶貼道德高地, 我呢D普羅大眾, 一樣有軟弱, 刁蠻時候,  (相信被人拉去後巷打的機會直逼1000%).  "怨怨相報何時了"????  大家討論區內交朋結友分享成品, 儘管或許大家意見不同, 有何怨之大有如此言重, 何必動真格動刀槍???   
AGAIN, 我 尊重大家選擇既權利, 只要唔傷害人, 話之你宣誓同二維世界三角形結婚. 不過選擇永遠相向, 平貴, 肥瘦, 高委, 大小, 貧富, 快樂憂傷, 戰爭和平 ....... 既然都係選, 為什麼不選擇一個大家輕鬆一D, 而又令自己舒服既方式!!!    "說話有骨", 擲地有聲, 自己耳仔也受罪.   口能出惡言, 也可說出溫柔, 軟語, 總是叫人舒服D 既, 我就最喜歡聽, 又在學習如何多講.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
貓兒兄太睇得起在下了。
小弟只係一個冇品缺德粗鄙小人又八掛好管閒事之徒而已。

所以明知大同為善但依然執迷不悟。未有貓兒兄你有既導化之心。就當小弟係反面教材就好了。

路過既厚多士
頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
鬼兄何必妄自菲薄???  你幫忙的時候還少???  我也因為鬼兄POST 尋見IWATA 代理名稱.  小的豈有能力資格, 也未曾有說對錯與否, 我踩屎的時候更多!!!!  就是因為我過去實在太刁蠻任性,  傷了人也傷了自己, 知錯了但話已說出口, 無法挽回.  但當我見過一位女士, 雖然手執菜刀斬緊燒味, 但身上口中的溫柔令她整個人如發了光, 我這甩皮甩骨, 真很想像她.

最後一次, 我仍舊尊重一切的選擇,  也謝鬼兄胸襟不跟小的計較.

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-5-15 03:22 PM 發表
果然無懈可擊!!

怨怨相報何時了。果然大同友愛!

不過如果有人半夜三點問我食左飯未,我真係唔會就咁答“食左/未食” 咁精簡到位。當然已是題外話了。

just for fun:

https://c2.staticflickr. ...

依家既人應該會咁問:

"你食左飯未,我未食,究竟幾點食好,請俾意見"

有日逛某個FORUM,有個人既簽名檔同鬼兄既相映成趣:

"依家D人只識用手機而唔識用腦"

本帖最近評分記錄
VampireA   2014-5-16 01:15 PM  讚好  +1   或者我會改成係"路過既厚多士"
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我反而見d人問"我愛佢但佢唔愛我, 我應該分手嗎?" 但又唔比多d資料

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2014-5-16 03:19 PM 發表
我反而見d人問"我愛佢但佢唔愛我, 我應該分手嗎?" 但又唔比多d資料

我反而見過係

A:請問由成田機場去新宿係咪搭XXX

我:你答得呢D就姐係無做功課啦 (好多回覆都叫樓主上網搵資料)

A: 我買左X本旅遊書做功課架,只不過想清楚少少姐

我最後連覆都費事

至於你果D,如果用紅色既答法,D人通常都會話:唔答就死開,唔好浪費我時間

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
甘樣講了, 有時是對答是人夾人, 講緣份
無法了, 不時自己答左好似白答, 不過我信總有人會睇/聽.
好過做大龍鳳, 答非所問兼借題發揮, 真是害人不淺.

對方: "點解我用同一支鏡, 你影到我影唔到?"
<---- me
對方: "你一定有PS過!"
跟住被人  
唉....呢d試得最多

頂部
Z-GUNDAM
中尉

UID 11413
精華 0
積分 0
帖子 798
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-5-15 01:12 PM 發表

版聚本身就係呢個forum 既user 既聚會. 搞得大唔係因為有forum宣傳喎. 應該話因為呢度既forum既人多.
反而係, 版聚前有係各模型舖貼 poster. 咁先係宣傳.

版聚原意係要forum既user 分享自己既作 ...

如果自己都係唔鐘意比人串覺得感覺難受既,點解仲要將呢種感覺分享比人 ?

頂部