回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 一戰飛機模型網
sundaymodeler
曹長

UID 42201
精華 0
積分 8
帖子 461
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-12
狀態 離線
Red Baron 的第一架戰機, 模型完成 22 x 18 吋, 真系幾大下, Hasegawa 都出過兩款, Wright Flyer 同 Dr.1, 不過用塑料, 價錢都唔平, 呢盒10幾年前郵購既, 放左好耐, 打開個好多次, 見到D木條就怕,  依家砌緊木船, 重未掌握到點搞木料

不過如果有興趣一戰戰機, 可去佢地個網站下載裝組說明書 https://www.modelexpo-online.com, 有好幾款可以下載, 裡面有好詳細既圖示, 了解一下坐倉, 儀表板, 以至拉線位置等, 我覺得單系睇都好有樂趣

記錯左, 長谷川應該重出左一款 Sopwith Camel

Sunday modeler and back seat driver !
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 密斯威爾 於 2014-3-15 10:44 AM 發表

係~Sopwith F1/3 comic
之前響英明買68蚊
Roden D盒繪真係好有味道~我砌完都係特登留返個盒面留念~~
最衰1/48果D無人仔跟 , 牛魔王有D會跟個人仔

很久以前在MK 偉行有得賣, 我都買了3盒,
原本打算改唔同色, 不過自己見無人砌, 之後不了了之. 家下見到有同好, 盒野又唔知去左邊, 真是....
確是如此, 好多都無人仔跟, 得部空心機.

家下先開工會不會太遲...

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線
呢盒前後我都響偉利入左兩盒~
反而有無人仔我無所謂~我反而要係有埋座位同控制捍
利華1/72果D真係肉到就甘插個人響位到咩都無...唯一可取係張水貼
見無人砌就更加砌下啦分享下嘛~
我就黎完工喇~爭機尾張線咋

[attach]433131[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #23 密斯威爾 的帖子

事實上我初回來時有砌過:
http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=154563
http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=155020
不過我無落線
我都是買完revell才去到roden

師兄的木紋油得好正! 入面的線你是用魚絲? 還是21/F入面船艦專用飛線? (果少少野好貴....
似乎你是llifecolor? 色都唔錯wor, 找日我又試下先!

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-3-17 07:59 AM 發表
事實上我初回來時有砌過:
http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=154563
http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=155020
不過我無落線
我都是買完revell才去到roden

師兄的木紋油得好 ...

O...原來我錯過左師兄既成品post
1/72太細, 接觸點太細用唔到魚絲同金屬線, 我係用燒膠拉絲貼上去的, 平靚正又做到效果
木紋只要睇下實物圖, 先上底淺啡色再用筆起稿至油上深啡, 最後油一兩透明橙/黃就可以了

Revell 1/72飛機大部份模都係爛肉一片,反而1/48以上就好好多
而且近年Revell時時拎其他廠既模repacking當自己野出~
好似之前架1/48 Spad 個模其實係牛牛出 , revell repack再用自家水貼但價錢比牛牛同模平
[attach]433132[/attach]
http://www.ipmsdeutschland.de/Fi ... SPAD_XIII_late.html

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #25 密斯威爾 的帖子

原來木紋可以用甘簡單的方法做到!?, 多謝賜教
spad III 我有1/72版, 不過真是未得閒砌.
重有我發覺revell每期用的膠料都好唔同, 有時是黃膠, 有時灰膠. 黃膠好似樹脂的最難黐.

revell 1/72的機有不少是來自舊matchbox, 又或者是monogram , 個模上了年紀係甘的la....
不過睇落你介紹的1/48 spad 都好似唔錯, 入一部先

如果你住港島,
去開WC可以找一家叫森記圖書的地方, 我見過有舊airfix 的1/72飛機(門口加手邊), 價格比roden 平, 而且真是古董
CWB 的老環airfix有75 or7折, 你想的都可以看看雙翼機.  
找彩色的WWI機資料唔易, 不過可幸是中央圖書館有本 "Classic WWI aircraft profiles."
館藏編目號碼         002396390, 索書號          623.746 CLA
不過是reference.... 用圖褚館彩印用左我好多錢.........

頂部
曹長

UID 42201
精華 0
積分 8
帖子 461
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #25 密斯威爾 的帖子

Dragon 出過一盒 1/48, Eddie Rickenbacker Spad XIII, 連個半身人像, 質素唔錯

Sunday modeler and back seat driver !
頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-3-17 01:36 PM 發表
原來木紋可以用甘簡單的方法做到!?, 多謝賜教
spad III 我有1/72版, 不過真是未得閒砌.
重有我發覺revell每期用的膠料都好唔同, 有時是黃膠, 有時灰膠. 黃膠好似樹脂的最難黐.

revell 1/72的機有不 ...

我呢個只係響一件光滑既模件上手繪木紋效果其中一個方法 , 不過好考隻手定唔定
同埋以1/72甘細比例要用到0000既筆至畫到
我上網見過有師兄用漂染既方法上木紋
森記我間唔中都會去睇書 , 不過大部份都係上網睇兼save as
不過Airfix D件我覺得都係麻麻, 機身無刻線又多飛邊, 連張水貼都少過人
買過一次中晒伏賣返出去 , 有時遇著太差既模寧願唔砌好過

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sundaymodeler 於 2014-3-17 02:37 PM 發表
Dragon 出過一盒 1/48, Eddie Rickenbacker Spad XIII, 連個半身人像, 質素唔錯

Dragon呢盒真係未見過~
反而之前入左盒牛牛1/48 Fokker Eindecker Dual Combo set就連埋兩個人仔

[attach]433182[/attach]

[attach]433183[/attach]

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #28, 29 密斯威爾 的帖子

森記的書價好假, 明明出版/發行只賣98, 佢地打個label 上貴價117, 再打自己的label出原本的書價98.
我家下好少上去買書了, 除非真是很想要.

aifix的件好古老了, 我記得有本講aiffix的書說入面的件早期是以人手開, 出自一班手工師傅, d模可能一直都無變過.
英國人念舊嘛, 而且...好似歐美出的模型預左玩家要DIY, 所以detail出極都唔似日本甘好.
但細緻又如何? 反正最後就是玩家的手工問題了.

我記得龍記都有過WWI戰機, 感覺都可以,
家下市面唔多了, 想的話可以去toyzone 望望, 果度最多機會.

頂部
曹長

UID 42201
精華 0
積分 8
帖子 461
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #29 密斯威爾 的帖子

咁睇的我呢兩盒易搞好多....  都有內構, 有PE, Resin Bust~~~

頂部