回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 參觀世博排長龍不耐煩中國遊客辱罵德人納粹 德國擬撤館
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線
大國勃起,果然強!!

2014 我活過
頂部
=AVS-98=
曹長

UID 35337
精華 0
積分 0
帖子 464
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2010-5-24 09:21 發表
大國勃起,果然強!!

勃起????香蕉????

以前佢講 : " 獨自去偷歡 "  " 我謝絕你監管 " 。

現在佢講:BO妹","矯妹":我底打,你打我哪 !
頂部
國軍中央教導團
壹等兵

UID 21994
精華 0
積分 1
帖子 124
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-7
狀態 離線
我都系大陸人,依家走左出國,系外國其實亦有某一部份大陸人依舊發揚呢D醜陋精神,無辦法,漢民族幾千年的個人主義劣根性再加上60年共產感染,缺乏法治自由平等的社會機制,註定很大一部份漢民族所行所為和現代文明社會格格不入(我自己以前都覺得自己系一個愚民),反觀香港台灣同胞,哎,所以我都覺得香港回歸對香港來講系唔好啊,好多人只會講回歸左多左大陸人消費,刺激經濟,其實如果經濟的增長系要以不斷犧牲香港核心文化價值為代價,使香港最終淪為第二個大陸,我寧願香港經濟不靠大陸人來增長,更何況現在增長經濟的會系一般百姓嗎?非也,只系果班向中共靠攏的官和商而已,SORRY,說遠了,只系抒發我自己個人感受

頂部
L.EGEND
上尉

UID 15761
精華 0
積分 11
帖子 1346
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-21
狀態 離線
面係人地比,架係自己丟
中國人普遍又希望被世人睇得起偏偏又成日做埋D咁既野丟自己架
失禮死人唉

頂部
=AVS-98=
曹長

UID 35337
精華 0
積分 0
帖子 464
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 L.EGEND 於 2010-5-25 19:00 發表
面係人地比,架係自己丟
中國人普遍又希望被世人睇得起偏偏又成日做埋D咁既野丟自己架
失禮死人唉

冇哪,之前奥運有兩個大波妹支持日本隊都比人"串進",又要強迫人"愛國",不知所謂。
愛國??睇到佢地D大陸人在平日做D煩厭嘢,"世博"ヌ做D今嘢??啍!做愛國者,我。吾。會。

以前佢講 : " 獨自去偷歡 "  " 我謝絕你監管 " 。

頂部
L.EGEND
上尉

UID 15761
精華 0
積分 11
帖子 1346
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-21
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =AVS-98= 於 2010-5-25 11:20 PM 發表

冇哪,之前奥運有兩個大波妹支持日本隊都比人"串進",又要強迫人"愛國",不知所謂。
愛國??睇到佢地D大陸人在平日做D煩厭嘢,"世博"ヌ做D今嘢??啍!做愛國者,我。吾。會 ...

首先愛國唔等於愛黨,我都愛國但我唔鍾意共產黨
其次真正既愛國係要先天下之憂而憂後天下之樂而樂,你提及既強迫人愛國,果種根本就唔係愛國之不過係盲目追隨唉

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 番紅花 於 2010-5-25 06:42 PM 發表
我都系大陸人,依家走左出國,系外國其實亦有某一部份大陸人依舊發揚呢D醜陋精神,無辦法,漢民族幾千年的個人主義劣根性再加上60年共產感染,缺乏法治自由平等的社會機制,註定很大一部份漢民族所行所為和現代 ...

呢位師兄講得好!! 香港遲早變埋第2個大陸
為左錢 咩都做得出講得出 出賣香港人既利益而自肥

不過話又分兩頭 而家香港人都被內地人溝淡左
做野越來越無質素 國民教育成了金錢的奴隸

頂部
【Kira-Yamato】
曹長

UID 35248
精華 0
積分 0
帖子 450
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2009-9-14
來自 H.K.
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2010-5-26 08:28 AM 發表

呢位師兄講得好!! 香港遲早變埋第2個大陸
為左錢 咩都做得出講得出 出賣香港人既利益而自肥

不過話又分兩頭 而家香港人都被內地人溝淡左
做野越來越無質素 國民教育成了金錢的奴隸

小弟係外國返黎o既. 老實咁講, 我自己覺得香港人本身o既文化都唔好得去邊. 一樣會大大聲講野, 一樣會唔排隊, 一樣會打尖. 只不過同大陸人相比叫好d.
香港人比我o既感覺係認為自己比大陸人優勝, 但諗深一點, 比大陸人優勝可以叫真的o既優勝嗎 ??
我自己好喜歡歐洲人生活上o既態度 同 日本人o既國民教育, 不過一樣好利有弊
近這幾年, 香港真係好似變緊第二個大陸咁. 好希望香港政府可以改善下這些問題~

p.s. 中國人最小要用多4至5代o既時間先改變到

Pending Models

MG Strike gundam ~ 10%
SD 自護 ~ 30%
1/1700 IHM-BB01 Minerva ~0%
頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 【Kira-Yamato】 於 2010-5-26 09:02 AM 發表

小弟係外國返黎o既. 老實咁講, 我自己覺得香港人本身o既文化都唔好得去邊. 一樣會大大聲講野, 一樣會唔排隊, 一樣會打尖. 只不過同大陸人相比叫好d.
香港人比我o既感覺係認為自己比大陸人優勝, 但諗深一 ...

無錯 北歐同加拿大既公民教育的確比我地香港好
單單比內地好 其實都唔高得去邊 我認同

但掉返轉來講 如果香港人有咁高質素就肯定會"反中亂港"
d商家亦唔可以繼續靠搵人笨而賺錢

港府咁醒點會睇唔到 但佢唔出手搞 自有其原因
可能係繼續自我陶醉 可能係官商"合作"搞成

頂部
【Kira-Yamato】
曹長

UID 35248
精華 0
積分 0
帖子 450
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2009-9-14
來自 H.K.
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2010-5-26 09:41 AM 發表

無錯 北歐同加拿大既公民教育的確比我地香港好
單單比內地好 其實都唔高得去邊 我認同

但掉返轉來講 如果香港人有咁高質素就肯定會"反中亂港"
d商家亦唔可以繼續靠搵人笨而賺錢

港府咁醒點會睇唔到 ...

所以香港人只會一值惡化落去
重記得之上年12月去日本旅行, 入到間restaraunt食野.. 有班大陸團(6~7個人度)係度大大聲咁又講又笑, 結果比d日本仔kick曬出門唔做佢生意

佢地可能做咁有原則..........................一個字"型"

Pending Models

MG Strike gundam ~ 10%
SD 自護 ~ 30%
1/1700 IHM-BB01 Minerva ~0%
頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 【Kira-Yamato】 於 2010-5-26 09:02 AM 發表

香港人比我o既感覺係認為自己比大陸人優勝, 但諗深一點, 比大陸人優勝可以叫真的o既優勝嗎 ??
我自己好喜歡歐洲人生活上o既態度 同 日本人o既國民教育, 不過一樣好利有弊
近這幾年, 香港真係好似變緊第二個大陸咁. 好希望香港政府可以改善下這些問題~

p.s. 中國人最小要用多4至5代o既時間先改變到

中國人已經用了5千年,
期間用左唔同制度去改進/自我完善,
但現在如何?

根本就係"因子"問題.

老鼠生存能力很強,
對食物錬有好重大作用,
但並不等於它們有好大進化過/突變,
它們亦不能升上去食物錬較高的層次,
可能它們覺得以足夠不需要進化吧!

頂部
孤月
二等兵

UID 32877
精華 0
積分 0
帖子 76
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-13
狀態 離線
發表於 2010-5-26 09:54 PM  資料  短消息  加為好友  添加 孤月 為MSN好友 通過MSN和 孤月 交談
中國人....
痛心

頂部
=AVS-98=
曹長

UID 35337
精華 0
積分 0
帖子 464
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 孤月 於 2010-5-26 23:12 發表
中國人....
痛心

我吾會痛心,因為上面D大陸人已係"中國人"的代表,
所以我不會以"中國人"為榮,我會以"香港人"為榮!!!!。

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線
德國館條龍真係超長     
如果你唔係一開門入去估計排3-4小時
仲要入夜後條龍都係咁長

沙地阿拉伯館條龍係全場最長 (內有全球最大3D IMAX...)
永遠見到4+小時人龍

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2010-5-22 09:58 PM 發表
缺乏公民教養,在國內是劣質國民,到了國外就是劣質遊客......

個底子打唔好,越有錢越麻煩.......

上海世博展覽館入面
十個同胞入面有六七個見野就摸
好似唔摸對手就唔安樂咁
我仲要見到有兩個保安係臨收館前都摸埋一份 (寫明嚴禁觸摸)

影相時十個有九個對手一定係掂住件野  

表演時有理無理閃燈狂閃一大餐,破壞氣氛

頂部
=AVS-98=
曹長

UID 35337
精華 0
積分 0
帖子 464
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 【Kira-Yamato】 於 2010-5-26 12:13 發表

所以香港人只會一值惡化落去
重記得之上年12月去日本旅行, 入到間restaraunt食野.. 有班大陸團(6~7個人度)係度大大聲咁又講又笑, 結果比d日本仔kick曬出門唔做佢生意

佢地可能做咁有原 ...

我上年在6月去外國"巴里"旅行,又係有班大陸狗大聲講又大聲笑,
最後比個"煩到忍冇可忍"的香港人叫佢地,"收聲哪垃圾!",全場"黃種人"拍手掌!
D死大陸狗真係"失禮街方"

頂部
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 5/22/2010 11:14 發表
I visited the one at Nagoya in about 4 years ago. It was a happy experience

So, I have bought a package of Shanghai World Expo and planned going on next months. However, I think that I have ma ...

yup I was there as well... but I will never plan to goto Shanghai one since is in China...

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線
上海世博是讓中國人學會怎樣排隊的 :星期三沙地阿拉伯館條龍最長個陣要排8小時

頂部