回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 正義女神 完成度90%..........
char_aznabule
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-28
狀態 離線
砌得唔錯bor! 但有d分模線未磨好.
胸口既綠色波波既上色效果麻麻 ,而且機設都唔係咁,所以再有機會既話,可以試吓第二d方法去處理.(唔介意可以睇吓我個隻 http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 6912&highlight=)
上臂既灰色地方有少少撻咗Q.
但我鍾意你滲線,夠幼.

有關綠色透明油變啞色一事:
1)要先噴『令』黑(鏡面黑)(唔係噴光澤黑);
2)薄噴銀色
3)將透明油加thinner加至合適份量,薄噴.

有兩個條件會變啞色:
1)濕度太高(我會開冷氣噴)
2)是但一層油噴得唔夠滑都會有影響(因粒子排列影響光既折射)變啞咗.

千其唔好用筆油咁大既面積,實會出事gar!!

之前我都砌咗一隻,依家屋企仲有一盒紅色既,遲d會起埋佢.

新完成作品:
MG Nu Gundam "Ver.Ka"

My Blog:
https://www.facebook.com/ChavesWorkshop
頂部
藤岡
曹長

熱讚榜勳章  
UID 33839
精華 0
積分 28
帖子 461
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-1
來自 月球
狀態 離線
回復 #21 char_aznabule 的帖子

感謝意見
臂位的確奶左野

c兄依隻幾正喎
小弟有0的野想問問,心口粒珠好掂 點解會有字既??用左貼子
仲有點先可以噴到一隻『令』既黑?? 要打磨得夠滑嗎?
最後的是,請問c兄運用了甚麼籃色??我原本都想用鮮少少既籃,但最後用左較深既籃色,感覺馬馬地

另外依隻高達小弟都幾鍾意,之後有機會再玩

頂部
char_aznabule
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 空之境界 於 2009-4-9 01:17 PM 發表
感謝意見
臂位的確奶左野
c兄依隻幾正喎
小弟有0的野想問問,心口粒珠好掂 點解會有字既??用左貼子
仲有點先可以噴到一隻『令』既黑?? 要打磨得夠滑嗎?
最後的是,請問 ...

多多謝你既誇獎!!!

心口粒珠用咗電擊某期贈品貼紙,製作過程係,先在心口上噴『令』黑,再噴銀,黐貼紙,再係透明件背後噴透明綠.

噴『令』油既既先決條件係個面要平,若曾打磨過,就一定要磨得好滑(我通常會用400-->800-->幼海綿沙紙作打磨),然後先可以上色.

藍色我係用咗郡氐#80 + 白色,若想再鮮色D,可以加幾滴螢光紅.

希望可以幫到你!!!

新完成作品:
MG Nu Gundam "Ver.Ka"

My Blog:
https://www.facebook.com/ChavesWorkshop
頂部
藤岡
曹長

熱讚榜勳章  
UID 33839
精華 0
積分 28
帖子 461
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-1
來自 月球