回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 light 於 2009-3-25 03:44 PM 發表
  留名先

多謝收看。

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-3-25 03:49 PM 發表
做得好呀!聞西

遲d係飛行器上加上大量獨當一面的武器,整返部「羅你命 3000」......

頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線
又"老人家"又"小弟"甘姐係點呢
anyway極力支持, 好欣賞da vinci既才華, 期待樓主大作!!

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eddie_ch 於 2009-3-25 05:01 PM 發表
又"老人家"又"小弟"甘姐係點呢
anyway極力支持, 好欣賞da vinci既才華, 期待樓主大作!!

呢度可能有人比「小弟」仲要「老人家」o架嘛.....  

多謝留名!  

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線
密切關注中!

「戰斧」一種係超時空要塞片內的人型兵器.
「戰斧」一盒自已少有地會完成的模型.
「戰斧」一個當年朋友給自己的花名.
「戰斧」一些過去的回憶.
頂部
mrniceguy
二等兵

UID 5706
精華 0
積分 2
帖子 78
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-22
來自 台灣
狀態 離線
非比尋常,密切留意動態!!!!!!!!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[翼骨的製作]

飛行器尾部和雙翼,除了雙翼的主翼骨是筆直的外,其餘的翼骨都是弧形的 (請參考第一頁的結構圖),這要借助之前準備好的模具來製作,但並不是把單枝木條直接弄彎。

每條彎的翼骨原形 (黏合好但未經加工及裁剪),是一條 1/8" x 1/8" 方形、約 10" 長的木條。製作方法,是將兩條 1/16" x 1/8" x 10" (厚 x 寬 x 長) 的直身木條上膠水黏合,套在模具上 (在膠水定形前),用木衣夾平均地夾好,待膠水乾透後解開木衣夾便成。兩條厚 1/16" 的木條黏合後便厚 1/8",弧形的模具令木條變彎,膠水就將兩條木條黏合並定形。  全副飛行器模型需要製作共 32 條這樣的翼骨原形作備用。

夾在模具上等待定形的未加工翼骨原形 (這裡使用模具A)。
[attach]271684[/attach]

近看可見翼骨原形是由兩條一半厚度的木條黏合而成。
[attach]271685[/attach]

其中的 18 條翼骨原形。
[attach]271686[/attach]

使用木衣夾而不用膠衣夾或鐵夾,是木衣夾夾口是平面的 (膠衣夾有坑紋或凸粒)、木質又不會太硬 (金屬夾太過硬),不會對模型表面造成損害。  不過今時今日人人屋企都用晒膠衣夾,木衣夾的生產已大副減少,要買到木衣夾不是易事,超市、o架仔城、實係...果d全部都無得賣,我係旺角行左幾個街市先係一間家居雜貨店買到。

原本說明書是建議使用快乾膠來黏合,因為可以好快乾.....  但處理細長木條本身已不是易事,而且製作步驟包括:落膠水、黏合、上模具、上木夾,過程又要求對位準確,用快乾膠是很冒險的事,隨時未上好模具膠水已乾,條木就要報消......  我覺得要係超級快速高手先做到.....      所以我還是選擇用木工白膠漿,雖然乾的時間長很多,但就有很多時間準確對位。不過要製作 32 條翼骨原形,相當花時間,我已準備了兩個模具A來製作,也用了超過兩星期 (要確保白膠漿乾透才敢解除木衣夾,以免前功盡廢,所以每日只能製作兩條翼骨原形),過程好沉悶......     回想起來都....

翼骨原形準備好後,就開始翼的製作。把翼骨原形放到結構圖上對位,對好正確的弧度、量度好切口的位置和角度,便可用鋸鋸開,留待以後的步驟所用。結構圖中所見,每條翼骨的弧度、長度都有分別,對位和切割都要準確,否則就會失敗。

由兩條翼骨原形組合的「V-形」骨,已上啡色,製作尚算成功 (傻瓜相機及設備能力所限,影得唔夠清晰 )。
[attach]271687[/attach]

其實我有地方已經失敗左......  雙翼最外圍的那條長骨,要由兩條翼骨原形駁長,我駁好兩邊長翼骨後檢查,發覺其中一條切口角度唔準確,以至太彎了,變成鴛鴦翼 (可惜唔係「鴛鴦比翼」... ),要進行截肢重整.....

兩條長翼骨,其中一條炒左,大細超......
[attach]271694[/attach]

待續.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-3-25 06:35 PM 發表
密切關注中!

謝過戰斧兄捧場!    你隻防磁虎搞成點? 幾時猛虎出籠?  

QUOTE:
原帖由 mrniceguy 於 2009-3-25 08:30 PM 發表
非比尋常,密切留意動態!!!!!!!!

多謝 nice guy 兄弟捧場!  得閒請來坐坐.....  

頂部
簡..
壹等兵

UID 32379
精華 0
積分 1
帖子 181
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線
哈哈, 話長氣... 我諗我仲好後生, 但可能隨時仲長氣過你

anyway, 很特別的模型~ 看樣子好專業呢~~ 看來patmb兄技術一定有番咁上下!
加油加油!

模型記
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!EP_clQ2TER_V3Yra.zAAvA--

網誌 (ACG+日常 etc)
http://aahkan.blog128.fc2.com/
頂部
chrismc
軍曹

UID 6375
精華 0
積分 6
帖子 369
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-13
來自 火星
狀態 離線
好似睇緊記錄片或者教科書禁....

----------年紀大----------機器壞----------
頂部
囂糕
上尉

UID 19137
精華 0
積分 2
帖子 1733
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-27
來自 媽媽肚
狀態 離線
發表於 2009-3-26 04:21 PM  資料  短消息  加為好友  添加 囂糕 為MSN好友 通過MSN和 囂糕 交談
十分期待
很有趣

頂部
ykk
少校

UID 23732
精華 4
積分 29
帖子 2126
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 SDF-1
狀態 離線
加油加油 期待成品

頂部
po3117
少校

UID 20978
精華 0
積分 6
帖子 2123
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-8
狀態 離線
patmb 原來係高手高手高高手 , 勁

How hard can it be  ???

自己動手豐衣足食

慳得一蚊得一蚊.........慳得一蚊得一蚊.......慳得一蚊得一蚊........
頂部
light
少尉

UID 15564
精華 0
積分 0
帖子 672
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-13
狀態 離線
好似睇住人發明飛機甘

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 簡.. 於 2009-3-26 04:30 PM 發表
哈哈, 話長氣... 我諗我仲好後生, 但可能隨時仲長氣過你

anyway, 很特別的模型~ 看樣子好專業呢~~ 看來patmb兄技術一定有番咁上下!
加油加油!

咦~~~  睇黎我都好似呃得下人咁啵......  

多謝收看!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-3-26 05:48 PM 發表
patmb 原來係高手高手高高手 , 勁

先多謝收睇!    但係 po 兄唔好玩野 wor!  我唔係高手........

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2009-3-26 10:52 PM 發表

先多謝收睇!    但係 po 兄唔好玩野 wor!  我唔係高手........

唔係高手,不過係老手!
架飛行器睇嚟「好好玩」喎!自己都砌過木質帆船模型,砌落先知「唔好玩」 結果.......................

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chrismc 於 2009-3-26 04:33 PM 發表
好似睇緊記錄片或者教科書禁....

o下!  乜真係咁悶咩.....  

QUOTE:
原帖由 囂糕 於 2009-3-26 04:51 PM 發表
十分期待
很有趣

我都十分期望快d完成,因為仲有好多模型未砌......  

QUOTE:
原帖由 ykk 於 2009-3-26 05:41 PM 發表
加油加油 期待成品

多謝!  我會努力唔比佢爛尾!

QUOTE:
原帖由 light 於 2009-3-26 07:37 PM 發表
好似睇住人發明飛機甘

「撲翼飛行器」係模仿生物結構同動作,其實比飛機更複雜,更難研發。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-3-26 11:26 PM 發表

唔係高手,不過係老手!
架飛行器睇嚟「好好玩」喎!自己都砌過木質帆船模型,砌落先知「唔好玩」 結果.......................

我十幾年前曾經有過沖動,想買架西班牙 Artesania Latina 出品的木戰船砌,後來再次考慮: 又貴 (三千幾蚊)、又大架、又多數砌唔掂......  最後都無買,好彩.....  

後來我有朋友真係買左架 (唔記得係邊隻船),見佢舞左隻野十幾年,都仲只係得個船底.....

不過到最後原來自己都係難逃一劫,都係要衰返鑊比呢隻 Flying Machine.......  

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2009-3-26 11:19 PM 發表

我十幾年前曾經有過沖動,想買架西班牙 Artesania Latina 出品的木戰船砌,後來再次考慮: 又貴 (三千幾蚊)、又大架、又多數砌唔掂......  最後都無買,好彩.....  

後來我有朋友真係買左架 (唔記 ...

都係一時衝動!
等睇大作完成!patmb兄加油

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線
回復 #26 patmb 的帖子

我都系種意用木衣夾, 貪佢有彈性, 不過我將個木衣夾反轉黎用..

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部