回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 有缺憾美的GTR R35 已經完成
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線
Minesky兄, 都有可能我影光左, 照計唔會爭咁遠~

Raybirg兄, 係Hobby Design Simple版 + 喉咀

old man and slow hand....
頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-23
狀態 離線
其實我一直都好想知 fujimi同A記有simple版…但係咪從來無出過非 simple 版
只係得T記先有非simple ver

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
如果for T社, 貴版只係比多套Full brake disc (層層疊, cut原廠飽魚再囉坑果 D)+車牌+喉咀, 喉咀可以另買, brake比我都唔改 (除非成品唔上軨), 所以我買simple版....夠玩喇....學胡孟清姐姐話事計:"你玩PE? PE玩你呀!"

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2009-3-16 08:54 PM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-3-16 20:39 發表
如果for T社, 貴版只係比多套Full brake disc (層層疊, cut原廠飽魚再囉坑果 D)+車牌+喉咀, 喉咀可以另買, brake比我都唔改 (除非成品唔上軨), 所以我買simple版....夠玩喇....學胡孟清姐姐話事計:"你玩PE? PE玩 ...

玩PE玩到cry

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
a0110352004
少尉

UID 30758
精華 0
積分 19
帖子 517
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-14
來自 大角咀
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-3-16 09:09 PM 發表
如果for T社, 貴版只係比多套Full brake disc (層層疊, cut原廠飽魚再囉坑果 D)+車牌+喉咀, 喉咀可以另買, brake比我都唔改 (除非成品唔上軨), 所以我買simple版....夠玩喇....學胡孟清姐姐話事計:"你玩PE? PE玩 ...

我買左套CM simple版買多套HOBBY DESIGN喉咀都係$65....

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
update:

上光油, 強光下....好似爆哂D金邊粉出黎....  (ISO 好似400)

非直接光源 / 遠D睇就好好多

另外, 開始玩個內龍, 開lone裝PE (當玩, 因其實我覺得改左都唔係detail好多   )

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-3-26 02:13 AM 發表
update:

上光油, 強光下....好似爆哂D金邊粉出黎....  (ISO 好似400)

http://i33.photobucket.com/albums/d85/shepherd ...

e~ 終於同我噴出黎既 light gun metal 唔多,爆粉程度都一樣 XD

其實喇叭同冷氣位唔開窿都ok架喎應該

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-3-26 02:13 AM 發表
update:

http://i33.photobucket.com/albums/d85/shepherd ...

其實你第一個 Step 已經有問題. 你唔應該用 Semi Glossy Black. 因為 Semi Glossy 粒子較 Glossy 粗, 令到 Black Base 唔夠 Smooth. 當上完 Metal Color 同 Clear Coat 之後, 問題立即出現, 就算之後點捽都冇用, 因為係個 Base 問題

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2009-3-26 02:26 AM 發表

其實你第一個 Step 已經有問題. 你唔應該用 Semi Glossy Black. 因為 Semi Glossy 粒子較 Glossy 粗, 令到 Black Base 唔夠 Smooth. 當上完 Metal Color 同 Clear Coat 之後, 問題立即出現, 就算之後點捽都 ...

yea…我都中左招…當買個教訓啦唯有

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
DM兄, 哦原來如此, 下架知道要點做了!!

Minesky, 係啦, 當買個教訓啦, 呢個都係post上黎比人comment既原因!

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2009-3-26 02:40 AM 發表

yea…我都中左招…當買個教訓啦唯有

必經過程來既~~
加油~~!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-3-26 11:19 AM 發表
DM兄, 哦原來如此, 下架知道要點做了!!

Minesky, 係啦, 當買個教訓啦, 呢個都係post上黎比人comment既原因!

I think BLACK COLOR paint job is not easy. It takes much time since you have to do it a thin layer after a thin layer. Otherwise, the final outcome may be affected a lot

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2009-3-26 05:30 PM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
唔緊要  當囉個教訓

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
Alexmok
少尉

UID 21554
精華 1
積分 14
帖子 560
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-23
來自 HK
狀態 離線
好正 內裝又有好嘢睇喇

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2009-3-26 05:35 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-3-26 11:41 AM 發表

必經過程來既~~
加油~~!

係囉係囉
唔奶過野下次點會識做先得嫁
今次之後你就知應該點做嫁啦
下部做好D啦
知道無

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2009-3-26 01:13 PM 發表

I think BLACK COLOR paint job is not easy. It takes much time since you have to do it a thin layer after a thin layer. Otherwise, the final outcome may be affected a lot

Bro DM, just want to learn more....can you elaborate more how the outcome be affected by the thickness of each paint job?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
update:

底盤.....

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-3-26 12:11 PM 發表

必經過程來既~~
加油~~!

yea…thats y 我用3架唔係咁愛車既車黎試,等第時砌愛車時唔會中伏

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
又呃下post先, 底盤都差不多, 星星D fitment真係無話可說, 啪啪聲應聲入網, 基本上"裝唔到/唔arm位"就一定係自己問題, 好安心! arm哂我呢D新人!

個body上埋最後一層clear coat, 尾亦同鏡就等多一天因忘記尾亦有水貼, 上星期六先貼, 灘下先(呀, 如果問星星有乜唔好, 我估係水貼, lim力有限, 紙好似有D厚...)

今次D相(WB auto, ISO400, no flash)又映得好美白, haha, 不過強光下D金邊粉....

頂部
po3117
少校

UID 20978
精華 0
積分 6
帖子 2123
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-8
狀態 離線
銀色

How hard can it be  ???

自己動手豐衣足食

慳得一蚊得一蚊.........慳得一蚊得一蚊.......慳得一蚊得一蚊........
頂部