回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 各位有無發覺近期成品發佈區...(重點在#43,#100是問題根源)
  本主題由 mon11463 於 2009-2-23 06:30 PM 關閉 
wilsonchanky
中校
SAS

UID 29401
精華 0
積分 11
帖子 3859
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-11
來自 觀塘區與黃大仙區交界
狀態 離線
係自己砌既就冇問題啦,,,,

最大問題係d人連素組都放上黎姐=  =

長門,,,製造中...
頂部
regzzero
壹等兵

UID 14966
精華 0
積分 8
帖子 154
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-13
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2009-2-20 10:21 AM 發表
之前我都同你講過. 古今好多名藝術家都有"受委託"去創造藝術品.

手辨原型師亦一樣會像打工一樣創作手辨.

有冇心製作, 都係睇製作左出來既成品才評論吧.

good point!

偉大的藝術作品, 不少是為有報酬而製作的 (西方的Michaelangelo, Da Vincci (these 2  代工 are competitors for the church fundings), 另外音樂方面有"Messiah"神曲)

頂部
regzzero
壹等兵

UID 14966
精華 0
積分 8
帖子 154
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 akira 於 2009-2-20 11:50 AM 發表

完全同意^^

其實樓主想表達的意思應該就係如此.........

其實樓主想表達的意思應該係:  "模係自己砌;模魂必長存;以實物會友;不假手於人"

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hypermax 於 2009-2-20 05:53 AM 發表
各位有無發覺近期成品發佈區.........

不論科幻,甚至人型成品發佈區都出現了代工作品

就算當版主睇唔到,而成品發佈區版規第三條當無存在過

但比意見時都多數會話呢個係物主既意思,無得改..........

一個機械式無heart所製造出來的作品,既然講到砌得咁辛苦,咁拿來討論還有意思嗎??

製作者眼中件成品只是一個賺錢的item吧??

我咁做唔係想阻住d商家搵食,但既然有商家區,點解唔分多個代工成品發佈區出黎呢??

賣廣告還賣廣告,真心討論還真心討論,好過無視版規既存在丫

希望大家對呢個問題比d意見,正視下呢個問題,謝謝.

想左好耐, 都系唔明樓主想大家正視既問題系乜野 印象中呢個議題以前應該曾經討論過, 真系"嚴重"到要再提出? 想請問樓主有乜野令你咁反感呢?

其實我就唔讚成分乜野"代工成品發佈區", 基本上如果唔系我自已話, 邊個知系唔系代工, 所以要咁分法系無意義! 代工一樣要有個"人"砌出黎, 系某一層面上代唔代工系無分別, 除非系重複發佈

唔理點樣都好, 就咁話人既制作系"機械式無heart" 就似乎有點武斷!

睇番你所講既, 我覺得你可能有個錯誤觀念, 為錢就一定無Heart, 如果真系咁你可能要認真D睇下周圍既人同事, 好多人都對自已既工作有要求, 有抱負, 有承擔, 如果真系為錢無Heart, 消防員就唔會捨身救人, 警察可能見到賊就轉身走..

何必為左自已砌既無人咁靚而唔比人post呢

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部
ultraleo
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 12914
精華 13
積分 208
帖子 2626
成品數目 208 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-31
來自 梳打埠
狀態 離線
發表於 2009-2-20 11:42 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ultraleo 為MSN好友 通過MSN和 ultraleo 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
回復 #17 有heart人 的帖子& #18 williamgundam 的帖子

我諗樓主主要係想講呢樣嘢.

可否不分膚色的界限,願這土地,不分你我高低
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6628
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
打開本電擊,篇篇稿都係收鷟砌架啦,咪一樣個個月追住買 ,寓興趣於事業唔係就係每個人夢寐以求o既事咩?點解收鷟砌一定就係冇heart,如果佢志在趕起貨收錢,砌得馬虎交行貨就梗係插佢啦,但如果砌到範例咁靚,咁又唔拘喎,製作者話受物主所限要點整點油,我覺得佢可以鄐@定o既規限下,完成物主交託ge任務,更加有挑戰性,對製作者而言,未嘗唔係一種值得同大家分享ge製作體驗,至於話討論交流,老實講,如果人地砌到超晒班,學野抄notes都未得切啦,根本大家都唔同lev,幾時到我地去同人討論,睇黻爬a果隻水中迷彩雙面蟹,O晒咀啦,仲邊有資格討論?唔通真係問埋果 D『點解個槍咀有粒塵』『個盾痴鰼齯繶u係敗筆』,鄔O度可以成日見到呢d作品(連台灣ge代工製作人都有),真係賺晒啦,有問必答,好過買hobby估日文

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2009-2-21 12:23 AM 發表
打開本電擊,篇篇稿都係收鷟砌架啦,咪一樣個個月追住買 ,寓興趣於事業唔係就係每個人夢寐以求o既事咩?點解收鷟砌一定就係冇heart,如果佢志在趕起貨收錢,砌得馬虎交行貨就梗係插佢啦,但如果砌到範例咁靚,咁又唔拘喎,製作者話受物主所限要點整點油,我覺得佢可以鄐@定o既規限下,完成物主交託ge任務,更加有挑戰性,對製作者而言,未嘗唔係一種值得同大家分享ge製作體驗,至於話討論交流,老實講,如果人地砌到超晒班,學野抄notes都未得切啦,根本大家都唔同lev,幾時到我地去同人討論,睇黻爬a果隻水中迷彩雙面蟹,O晒咀啦,仲邊有資格討論?唔通真係問埋果 D『點解個槍咀有粒塵』『個盾痴鰼齯繶u係敗筆』,鄔O度可以成日見到呢d作品(連台灣ge代工製作人都有),真係賺晒啦,有問必答,好過買hobby估日文

台灣既過江龍的確非同小可, 衷心拜服.

係播.... 有野未同你交收.  下週 call 你....

頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線
如果我買隻HCM pro放上成品區,並注明代工來自東莞女工得唔得?

樓主想討論"買回來的成品可否在成品區出post,就算注明非出post者制作",
點知比"有heart無heart的個人睇法/感受誤導了問題的重點"....

2014 我活過
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
其實我覺得代工者將作品放係 "成品發佈區" 絕對唔係問題, 但最好唔好出 "代砌 / 代客 / 代友 / 代工" 等字眼, 免得有間接賣廣告之嫌...

有d 高手成日係 "成品發佈區" 主題 or 第一樓就講到明係代客砌, 令人覺得好似睇緊 Yahoo 拍賣d "代砌" 作品廣告一樣...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-2-21 02:24 AM 發表
如果我買隻HCM pro放上成品區,並注明代工來自東莞女工得唔得?

樓主想討論"買回來的成品可否在成品區出post,就算注明非出post者制作",
點知比"有heart無heart的個人睇法/感受誤導了問題的重點"....

所以話簡簡單單就可以, 就話根據版規唔可以就得, 無需要搵多個"更正義既理由"去 justify 呢件事, 以一個Forum黎講, 版規已經系天條

如果你唔識得果個"東莞女工", 我唔講你又點知系佢代工, 除非"東莞女工"出聲話我偷佢既作品! 換個角度睇, 如果開個"東莞女工" ID, post D大作上黎, 唔講代工又如何呢?

我想版規既意思系唔想有人利用成品發佈區黎做商業性質既活動, 我覺得只要系個 Post 度無商業性質既字眼就夠, 系唔系代工其實唔系咁重要

頂部
regzzero
壹等兵

UID 14966
精華 0
積分 8
帖子 154
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-2-21 09:25 AM 發表

所以話簡簡單單就可以, 就話根據版規唔可以就得, 無需要搵多個"更正義既理由"去 justify 呢件事, 以一個Forum黎講, 版規已經系天條

如果你唔識得果個"東莞女工", 我唔講你又點知系佢代工, 除非 ...

其實樓主的重點不是商業手法, 而係"假手於人砌模型"的原罪問題,
這種假手於人的問題實在傷透了樓主的心

頂部
kwan814
少校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 19063
精華 18
積分 58
帖子 2885
成品數目 58 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 納稅北角
狀態 離線
我諗又唔可以要求件件發佈區的作品都有heart的,高手的話冇咩heart都可以有好作品。
而且就算代客亦未必冇heart。對我來講有多?作品參巧就好好啦。
只要唔好太有宣傳成份就ok

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6628
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 regzzero 於 2009-2-21 10:14 AM 發表

其實樓主的重點不是商業手法, 而係"假手於人砌模型"的原罪問題,

唔係喎,樓主真係講緊d專業製作者將代人製作ge作品post上縵e風氣,而唔係話將買返縵e戰利品post上褶磽菑v作品喎,不過我都同意,兩者相比,後者更令人失望

頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2009-2-21 10:27 AM 發表

唔係喎,樓主真係講緊d專業製作者將代人製作ge作品post上縵e風氣,而唔係話將買返縵e戰利品post上褶磽菑v作品喎,不過我都同意,兩者相比,後者更令人失望

沒錯,成品發佈區有交流的意義,唔係"你"砌,又如何與"你"交流砌模型心得和樂趣??

2014 我活過
頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2009-2-21 10:27 AM 發表

專業製作者將代人製作ge作品  都算係佢自己整
同樣可以交流心得

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 regzzero 於 2009-2-21 10:14 AM 發表

咁就真系要請教一下 , 何謂 "原罪"? "假手於人砌模型"又何罪之有? 需要明白人家開宗明義話件作品唔系自已做既, 咁有乜野"罪", 又點傷透樓主的心?

你會唔會覺得如果搵人代工而話系自已作品先至系有問題呢?

反而我睇到樓主既重點就系因條件所限, 業餘作品水準一定不及職業作品, 不過職業作品就不及業餘作品有Heart!  如果比D咁靚但無Heart既職業作品充斥發佈區就會將業餘者制作比下去, 即系無癮

頂部
littlemomo ((>^:^<))
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-2-21 04:43 PM 發表

沒錯,成品發佈區有交流的意義,唔係"你"砌,又如何與"你"交流砌模型心得和樂趣??

完全同意,
呢樣先係重點。

小毛髦,砌得慢,一粒件要剪三晚~~
頂部
regzzero
壹等兵

UID 14966
精華 0
積分 8
帖子 154
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-2-21 09:25 AM 發表

如果你唔識得果個"東莞女工", 我唔講你又點知系佢代工, 除非 ...

其實我係付錢叫日本 Bandai 代工, 用 CAD + Injection Molding + 說明書印製 + 產品包裝運輸物流 + ...... 做出成品後
才自己組裝,,,,
想深一層, 我對砌模型實在太無熱誠, 連起模都假手於人

頂部
ocean
中尉

UID 2099
精華 0
積分 3
帖子 900
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 regzzero 於 2009-2-21 10:19 PM 發表

其實我係付錢叫日本 Bandai 代工, 用 CAD + Injection Molding + 說明書印製 + 產品包裝運輸物流 + ...... 做出成品後
才自己組裝,,,,
想深一層, 我對砌模型實在太無熱誠, 連起模都假手於人

heh
但模型人各有風格
同一件啤出唻既膠
十個人有十樣唔同砌法
如果唔係模型比賽有咩咁好睇?
更有時模型出品有缺點
模型人改/唔改,點解要改/唔改
都有一套自己觀點,講得出口
亦先有得交流

頂部
大佬John
中尉
生誆anboy

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 15987
精華 7
積分 32
帖子 926
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 regzzero 於 2009-2-20 10:24 PM 發表

good point!

偉大的藝術作品, 不少是為有報酬而製作的 (西方的Michaelangelo, Da Vincci (these 2  代工 are competitors for the church fundings), 另外音樂方面有"Messiah"神曲)

呢個情況. 如果係我出錢搵人砌, 我唔會授權俾個制作者自己發報(佈)有關既相, 呢D權利應該係出錢果個人持有的, 作曲作詞寫書建築設計寫programe都係咁...

edit: 修正發報(佈)

頂部