回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 今晚打老虎 - 1/35 Tiger late production ( p.55 執執執 )
  本主題由 KC 於 2007-1-19 01:38 PM 加入精華 
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2006-12-28 03:24 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談
靜態改裝遙控, 仲話係新手~~~~

最衰地震, d 圖變晒 x ~~~~

叫我亞正得勒, 我老豆唔識應你~~
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-28 02:20 PM 發表

,你講架,我睇到「好.  就攪狗啦
但點解 d 字中間要隔咁多space既...
咁你不如順便報埋齊齊砌喇...

哎也.... 好彩我係 re 緊 你 re Joe sir 要砌狗個句o者, 咁呀 Joe 快 d 砌啦....   ( 又係扮無知既樣, 成日扮呢個樣, 有 d 厭悶 )

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ~28~ 於 2006-12-28 03:22 PM 發表
大家好~

我是台灣來的新手,

目前也正在製作這款 1/35 老虎 3合1.

我目前製作的課題~靜態改裝遙控~,

先將目前正在改裝的小老虎與大家分享!!!

你好, 28兄. 有台灣同好賞面, 真開心

你發的圖片可能因地震關係, 我們都看不到啊.  希望未來幾日, 線路會正常過來.

我有個問題. 因小弟有個概念是做活動懸掛來配合 afv 的可動履帶, 但是不知如何做好 ( 車體內已經有內構 ). 28 兄的既然是遙控, 應該是活動懸掛, 可否解釋一下如何製作 ? 謝謝.

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
我開到幾張喎∼∼∼

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-28 04:05 PM 發表

哎也.... 好彩我係 re 緊 你 re Joe sir 要砌狗個句o者, 咁呀 Joe 快 d 砌啦....   ( 又係扮無知既樣, 成日扮呢個樣, 有 d 厭悶 )

re黎re去...最緊要係你話就得勒
兄弟,「係拱咦」都露兩手喇...

LHPP . VCR .兔
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2006-12-28 04:13 PM 發表
我開到幾張喎∼∼∼

活動懸掛啊 ~~~~     

28兄快說如何製作.....

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-28 04:13 PM 發表

re黎re去...最緊要係你話就得勒
兄弟,「係拱咦」都露兩手喇...

我真係唔電啊.... 老婆呢兩日先至咋型話我好玩模型唔陪佢.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-28 04:16 PM 發表

我真係唔電啊.... 老婆呢兩日先至咋型話我好玩模型唔陪佢.

咁就毒佢一齊砌咯雖則我都做吾到...

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-28 04:20 PM 發表

呢樣仲難過整 downform 喎

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-28 04:20 PM 發表

咁偉大既使命, 同登陸月球都相差無幾....

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-28 04:22 PM 發表

問下王子老師有咩計登陸月球喇∼∼∼

JOEYKO.com
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-12-28 04:22 PM 發表
呢樣仲難過整 downform 喎

直情係無可能咁滯

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-28 04:22 PM 發表

同感同感

QUOTE:
原帖由 joey 於 2006-12-28 04:23 PM 發表
問下王子老師有咩計登陸月球喇∼∼∼

佢用「毒氣室」呀嘛入得去實「領野」架第一個中招既咪係靜姐囉...

頂部
owl
上尉

UID 12009
精華 0
積分 18
帖子 1232
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 荃灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2006-12-28 03:24 PM 發表
靜態改裝遙控, 仲話係新手~~~~

最衰地震, d 圖變晒 x ~~~~

歡迎 台灣 來的 28兄加入
你識咁攪法都唔係新手

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 owl 於 2006-12-28 04:27 PM 發表

你識咁攪法都唔係新手

係喎,掛住講 d 傷心事,吾記得歡迎同好添...
歡迎 28 兄
28 兄砌吾砌裝甲騎兵(狗)?

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 owl 於 2006-12-28 04:27 PM 發表

你識咁攪法都唔係新手

歡迎 台灣 來的 28兄加入 x 2

唔知會唔會做到好似雙星 1/16 果架咁多 function

頂部
~28~
壹等兵

UID 10893
精華 0
積分 1
帖子 101
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-20
來自 ~HILL~
狀態 離線
先跟大家報告一下!!!

我不是很懂香港中文字,所以有的是猜測其中意思.

所以如果有詢問小弟問題,

但~我沒回復,90%我不知道意思是啥!!!!

這點還請大家見諒!!!不好意思!!!

我玩模型沒有很長時間,

簡單的基本技巧還算OK!![無縫,塗裝,舊化,改裝..........]

關於戰車,小弟幾乎只要是搖控都有摸索!!!

小弟在台灣的戰車團隊中,

改裝功力屬於"中等",

沒有很厲害啦!!!!

還請大家多包含!!!

只是最近瘋狂愛上~裝甲騎兵~!!!

所以過來這邊拜讀各位大大的資料!!!!

想要好好研究製作~裝甲騎兵~

小弟個人相當佩服~香港模型聯盟~裡面玩~裝甲騎兵~的大大們,

每位都是高手中的高手!!!

小弟相當崇拜!!!!

希望今年也可以交件作品與各位大大交流!!!!

------------------------------------------------------------------------------------------
這些影片是我跟團隊上車長的戰場動態,歡迎大家多多指教!!!!

~東線對決篇~ 影片:

http://taiwango.org.tw/images/ESwars.wmv

~1/35障礙克服賽~ 影片:

http://taiwango.org.tw/images/RCT35.wmv

~超擬真2戰紀錄片~ 影片:

http://taiwango.org.tw/images/rec.wmv

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
呢個 post 真係貓狗雜交.  一個台灣貓貓同好入黎, 竟然都可以咁快就話砌狗.

有無 d 神界級毒王勳章架 ?  呀老表你實致名歸, 小弟拜服.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ~28~ 於 2006-12-28 05:06 PM 發表
先跟大家報告一下!!!

我玩模型沒有很長時間,

簡單的基本技巧還算OK!![無縫,塗裝,舊化,改裝..........]

改裝功力屬於"中等",

沒有很厲害啦!!!!

還請大家多包含!!!

小弟個人相當佩服~香港模型聯盟~裡面玩~裝甲騎兵~的大大們,

小弟相當崇拜!!!!

------------------------------------------------------------------------------------------
這些影片是我跟團隊上車長的戰場動態,歡迎大家多多指教!!!!

~東線對決篇~ 影片:

http://taiwango.org.tw/images/ESwars.wmv

http://taiwango.org.tw/images/RCT35.wmv

http://taiwango.org.tw/images/rec.wmv

28兄, 不打緊. 大家也會儘量配合, 最緊要是交流嘛.

日後請多多上來捧場啊.

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ~28~ 於 2006-12-28 05:06 PM 發表
先跟大家報告一下!!!

我玩模型沒有很長時間,

改裝功力屬於"中等",

沒有很厲害啦!!!!

還請大家多包含!!!

小弟相當崇拜!!!!

~東線對決篇~ 影片:

喔,小弟興奮過渡,都忘記了放心,大家都儘量配合好了,若看不懂也不妨明言
原來28兄也愛上裝甲騎兵麼??真好,大家可以多多交流喇...最近計劃要製作甚麼裝甲騎兵/軍事模型呢?
小弟早前也到台北走了一趟,也在西門町找,就是沒找著有很多裝甲騎兵的模型(只有一些較細少的比例)...
是的,這裡網上有許多高手,小弟也在他們身上學了不少知識/技巧啊!!
閒時多點上來聊聊天嘛!!

頂部