回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] [坦克齊齊砌] Tristar Pzkpfw IV Ausf. C 德軍四號戰車 C 型
  本主題由 KC 於 2006-11-4 12:21 PM 加入精華 
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
執好左, 唔知咁樣得唔得 ?  洗左之前 d 沙, 重新上過.  黃色已經加左 d 啡落去.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
唔知係唔係個人喜好問題呢?
深淺都重係好似唔夠明顯...
用淺色DRY BRUSH下D邊位應該會好D
(小弟愚見)

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
thanks.  加左 d 粉彩, 色差效果減弱左.  我都諗緊點樣執執佢.

頂部
kwonghyk
少尉

UID 13225
精華 0
積分 7
帖子 700
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-7
狀態 離線
發表於 2006-11-21 06:32 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kwonghyk 為MSN好友 通過MSN和 kwonghyk 交談 Yahoo!
好正呀

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
今次車身既粉彩自然左, 不過仲係偏黃, 試下用多少少啡
另外色差真係未夠, 乾掃多次會唔會好 d 呢

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝呀, kwonghyk 兄.

Joe sir, 落左粉左後, 個色差弱左, 我都想緊點做好.  而家 switch 左去做車轆先... 整好埋車轆會再執執 d 色差.

頂部
GaryKwan
上尉

熱誠勳章  
UID 15666
精華 9
積分 29
帖子 1397
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-17
狀態 離線
小弟提議試下用MIG既029EUROPE DUST同034DARK MUD來配, 出來效果會好好多. 方法基本上就係:由淺色到深色, 再加多句 "外淺內深"意思即係近d倉門既凹位, 邊位就深, 外圍既位置就淺(好似好難明咁....). 使用方法可以咁樣, 先一層一層乾上,再用田宮X20A FIXED佢, 乾哂之後之乾上一層0作修飾, 咁就攪掂, 成個PROCESS一粒鐘唔駛, 快靚正!!

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
有關大大指教, 好開心呀

我有 europe dust (p028) , 但係無 dark mud , 上次去三星買個時佢無貨.   我會試下用 black smoke 同 europe dust 溝出黎既深啡.   由淺到深, 明解, 等我試試先

頂部
GaryKwan
上尉

熱誠勳章  
UID 15666
精華 9
積分 29
帖子 1397
成品數目 29 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-11-22 05:40 PM 發表
有關大大指教, 好開心呀

我有 europe dust (p028) , 但係無 dark mud , 上次去三星買個時佢無貨.   我會試下用 black smoke 同 europe dust 溝出黎既深啡.   由淺到深, 明解, 等我試試先

哈哈, 連d number都記錯左, 死得! 我聽聞三星前排返左貨(不過小弟就從來都唔幫襯佢, 事關除左佢之外就從來未試過比錢佢賺仲要受佢氣, 比佢地D SALES指指點點.. 就算係貴D上網訂都唔幫襯佢!! 順帶一提, 我好多FD都有同一個經驗, 所以通通都無再幫佢地買野. 真係趕客!!). louisuni兄唔介意冒著比佢地d sales 冷嘲熱諷一輪既風險大可以去睇睇.

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryKwan 於 2006-11-22 05:49 PM 發表

哈哈, 連d number都記錯左, 死得! 我聽聞三星前排返左貨(不過小弟就從來都唔幫襯佢, 事關除左佢之外就從來未試過比錢佢賺仲要受佢氣, 比佢地D SALES指指點點.. 就算係貴D上網訂都唔幫襯佢!! 順帶一提, 我好多FD都有同一個經驗, 所以通通都無再幫佢地買野. 真係趕客!!). louisuni兄唔介意冒著比佢地d sales 冷嘲熱諷一輪既風險大可以去睇睇.

原來關兄都有咁既經歷, 佢地有一個 sales (大隻佬 )  d 態度真係好鬼差

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryKwan 於 2006-11-22 05:49 PM 發表

噢.... 原來你地有 d 咁不快經驗...   其實我都係幫襯過佢一次咁大把, 可能好彩啦, 個 sales 態度都算 okay, 仲幫我搵左好耐 dark mud

如果下次我買野佢都俾佢都串既話, 我會擺低 d 野話唔買囉. 又唔係得佢有....

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-11-22 05:58 PM 發表

噢.... 原來你地有 d 咁不快經驗...   其實我都係幫襯過佢一次咁大把, 可能好彩啦, 個 sales 態度都算 okay, 仲幫我搵左好耐 dark mud

如果下次我買野佢都俾佢都串既話, 我會擺低 d 野話唔買囉. 又唔係得佢有....

後生果個 d 態度好少少

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-11-22 05:53 PM 發表

原來關兄都有咁既經歷, 佢地有一個 sales (大隻佬 )  d 態度真係好鬼差

重有个呀叔~!!!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joeyko2000 於 2006-11-22 06:03 PM 發表

重有个呀叔~!!!

會唔會 呀叔 = 大隻佬 = o個個 sales...  三星老細見到應該要識做喇.

頂部
GaryKwan
上尉

熱誠勳章  
UID 15666
精華 9
積分 29
帖子 1397
成品數目 29 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-11-22 06:00 PM 發表

後生果個 d 態度好少少

joe兄你都有試過? 小弟就直接間接都試過哂, 見過佢地係d客走左就即刻話人地運吉既, 又話唔識野之類. 我又試過介紹個國內朋友上去幫襯佢地, 點知比佢地同廣東話串佢d國語好難聽, 聽死人咁! 你地話嬲唔嬲氣. 真係比錢佢地洗仲要睇佢地面色. 我打死都唔會再上去!!

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
絕對同意! 最憎 d 人話人唔識野, 自己有少少料就成日話 d 新手既野唔掂, 將自己抬到懶高咁, 又唔諗下自己都做過新手, 好多技術都係靠 d 前輩無私咁提點, 到自己有少少料就寸 d 新手, 攪到 d 新手走晒. 我最睇唔起呢 d 人

我之前就係比 [大隻佬] 咁寸過, 諗起火都黎

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-11-22 06:15 PM 發表
絕對同意! 最憎 d 人話人唔識野, 自己有少少料就成日話 d 新手既野唔掂, 將自己抬到懶高咁, 又唔諗下自己都做過新手, 好多技術都係靠 d 前輩無私咁提點, 到自己有少少料就寸 d 新手, 攪到 d 新手走晒. 我最睇唔起呢 d 人

我之前就係比 [大隻佬] 咁寸過, 諗起火都黎

正如關兄所講,我都有同樣既經歷,話說一次上到去三星,見到個sales同緊個客吹水(睇個樣以為熟客,因為佢地吹得好開心咁),點知個客一走,個sales即刻同另一個啱啱番既sales講"個條乜水...幾多點上嚟講到依家,煩到死...
我通常上去都唔理啲sales,自己行,有想買既嘢就自己揾,揾唔到而必須要買就問啲sales(不過通常嘅答案都係賣哂,唔知幾時番貨等等...)  
...其實大家唔使咁爐氣,如果你肯買番一二千蚊嘢,嗰啲sales就會當正你係VIP咁,問乜答乜,笑哂口,好有禮貌(包括大隻佬/呀叔) 各位唔信既可以試吓...不過我就唔會

潛水...
頂部
kwonghyk
少尉

UID 13225
精華 0
積分 7
帖子 700
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-7
狀態 離線
發表於 2006-11-22 08:10 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kwonghyk 為MSN好友 通過MSN和 kwonghyk 交談 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2006-11-22 07:27 PM 發表

正如關兄所講,我都有同樣既經歷,話說一次上到去三星,見到個sales同緊個客吹水(睇個樣以為熟客,因為佢地吹得好開心咁),點知個客一走,個sales即刻同另一個啱啱番既sales講"個條乜水...幾多點上嚟講到依家,煩到死...
我通常上去都唔理啲sales,自己行,有想買既嘢就自己揾,揾唔到而必須要買就問啲sales(不過通常嘅答案都係賣哂,唔知幾時番貨等等...)  
...其實大家唔使咁爐氣,如果你肯買番一二千蚊嘢,嗰啲sales就會當正你係VIP咁,問乜答乜,笑哂口,好有禮貌(包括大隻佬/呀叔) 各位唔信既可以試吓...不過我就唔會

我都唔係太中意上去,佢地好多野都無標價,好似任佢擋咁

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
再發一 d 新相.

已經做哂路輪.  之前既沙泥漬全部洗哂重做. 用 europe dust 好輕手咁做少少泥漬, 配合返之後會做既情境. 再加一次乾掃, 稜角位而家應該起眼 d.  

大大們俾 d 意見啦.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10