回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 1/18 Heller F-1 Renault R24
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2008-1-14 10:26 PM 發表
一般文具店的maksing tape???有冇試用白電油沬??

雙星來的, 我出名驚死架!  應該唔關它的事, 因為那些頭, 側翼, barge board 全部正常, 以前都一樣錦做未試過出問題.

頂部
雜果涼粉
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-17
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線
獅像兄-其實我由架Ferrari599開始就轉用GX100,都試過係masking嘅地方有同樣嘅情況出現 不過通常都係自己心急,啲油未乾就mask

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線
其實o係 Masking Tape 上噴任何油都唔可以太心急. A thin layer after a thin layer. 否則 ...

By the way, 用AA 融解液 Die Hard (除非 2k 油)

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2008-1-14 10:37 PM 發表
獅像兄-其實我由架Ferrari599開始就轉用GX100,都試過係masking嘅地方有同樣嘅情況出現 不過通常都係自己心急,啲油未乾就mask

咦.....!! 但係我的 GX100 已經等足一星期才捽compound, 隔了一晚才masking....其實最大嫌疑的確係-----油漆, 我暫時只能懷疑有可能捽完compound的 GX100 還未完全恢復 (硬化?) , 便mask....., 捽compound完全捽唔甩是因為那些膠漬是 "溶" 了在漆的入面! 不是殘膠黐在漆表面!!
請大家小心了!!!!!!

頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-1-14 10:18 PM 發表

救唔到呀   冇料到喇!

你唔好放棄啦!我等住睇你D神力架

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-1-14 10:50 PM 發表
其實o係 Masking Tape 上噴任何油都唔可以太心急. A thin layer after a thin layer. 否則 ...

By the way, 用AA 融解液 Die Hard (除非 2k 油)

今次我估不關噴油的事, 一來只是噴smoke tune down 那特定細小面積, 只薄掃了一兩野, 二來其他根本沒有噴到的而被膠紙黐著的地方例如相中 side pod 底, 所以....  自己最"on"居就係用 glue remover, 早識你咪好囉!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Husky.小杰 於 2008-1-14 11:00 PM 發表

你唔好放棄啦!我等住睇你D神力架

多謝支持!  能力有限  但仍然會努力完成的. 只是又多左一樣瑕疵吧了!

頂部
skyver
壹等兵

UID 21686
精華 0
積分 3
帖子 161
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2008-1-14 10:37 PM 發表

我都試過有同樣問題發生在雙星Masking Tape同#184。我當時都以為我心急,油未乾透(其實都等左超過個幾星期)就mask,同mask過夜所致。
但象獅兄只mask左一朝,就出事。 睇黎Mask嘅時間長短唔係死亡原因。

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-1-14 10:53 PM 發表

咦.....!! 但係我的 GX100 已經等足一星期才捽compound, 隔了一晚才masking....其實最大嫌疑的確係-----油漆, 我暫時只能懷疑有可能捽完compound的 GX100 還未完全恢復 (硬化?) , 便mask....., 捽compound完全 ...

我每次捽compound之後都發覺啲光油好似’林’啲咁.特別係GX100,同埋GX100好似比我以前用嘅#155難乾咗(唔知係唔係同佢嘅黏度有關)我通常會再放幾日先再係上面做工序.我見你架車啲光油都比較厚,一個星期應該唔夠.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 skyver 於 2008-1-14 11:08 PM 發表

我都試過有同樣問題發生在雙星Masking Tape同#184。我當時都以為我心急,油未乾透(其實都等左超過個幾星期)就mask,同mask過夜所致。
但象獅兄只mask左一朝,就出事。 睇黎Mask嘅時間長短唔係死亡原 ...

啊, 原來都有唔少朋友遇到同樣的問題, 真的要認真探討這題目.

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2008-1-14 11:09 PM 發表

我每次捽compound之後都發覺啲光油好似’林’啲咁.特別係GX100,同埋GX100好似比我以前用嘅#155難乾咗(唔知係唔係同佢嘅黏度有關)我通常會再放幾日先再係上面 ...

有道理, 值得大家一齊研究吓  GX100 這新產品的乾燥時間真的要重新評估.

頂部
宏輝
上尉

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 1935
精華 9
積分 30
帖子 1836
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-25
來自 香港
狀態 離線
我都是用GX100光油,但為何我每次磨光後都會留下好多線條(似係花左咁),
有咩方法解決?THX!!

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-1-14 11:01 PM 發表

自己最"on"居就係用 glue remover, 早識你咪 ...

我之前都試過

頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Fai 於 2008-1-14 11:28 PM 發表
我都是用GX100光油,但為何我每次磨光後都會留下好多線條(似係花左咁),

你係唔係打直摔唔係打圓摔??

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-1-14 10:16 PM 發表

Masking tape 貼住模型表面的位置. 留下的膠漬

之前有咁既情況,係因為光油未乾透.....
可能你噴呢次gx100既乾燥時間需要長d
好似你話齋,thinner比例、度各樣野都會影響到........之前我野果 D....再補光油再磨過係ok返的

(oh, 原來已經去到p15....師兄們已搵到原因~~~ )

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Fai 於 2008-1-14 11:28 PM 發表

捽compound的方法我估和噴油一樣都各人各有心得, 我的是利用擦紙膠和今次首次嘗試加埋海綿作墊子來磨, 都幾得架! 方向我則是橫和直, 一如筆塗.

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-1-15 12:19 AM 發表

之前有咁既情況,係因為光油未乾透.....
可能你噴呢次gx100既乾燥時間需要長d
好似你話齋,thinner比例、度各樣野都會影響到........之前我野果 D....再補光油再磨過係ok返的

(oh, 原來已經去到 ...

呢拿, 上forum的好處就係錦嘞, 大家拿出來討論吓, 週不時會有朋友指出自己的盲點或甚至是連自己都忘記了的...  就算冇結論也能夠起警惕作用

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-1-15 12:43 AM 發表

捽compound的方法我估和噴油一樣都各人各有心得, 我的是利用擦紙膠和今次首次嘗試加埋海綿作墊子來磨, 都幾得架! 方向我則是橫和直, 一如筆塗.

呢拿, 上forum的好處就係錦, 大家拿出來討論× ...

其實拜拜關二哥就大吉大利嫁那

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-1-15 12:43 AM 發表

呢拿, 上forum的好處就係錦嘞, 大家拿出來討論× ...

有無懷疑過masking tape係凶手....?
審下佢啦.....

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-1-15 12:58 AM 發表

審下佢啦.....

佢可能幫到你

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-1-15 12:47 AM 發表

其實拜拜關二哥就大吉大利嫁那

等我擇個吉時先, 橫掂都信邪咯

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-1-15 12:58 AM 發表

審下佢啦.....

照計嫌疑不大, 因為同一時間mask車身和冇事的翼, 而一塊頭翼, 兩塊barge board, 兩塊barge board前的小翼, 前兩者是旦一塊貼左膠紙的面積都幾乎多過晒車身的.

頂部
雜果涼粉
少校

UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線
你死果啲位大多數都係一啲凹位,我估呢啲位通常都會容易積聚比較多嘅油,所以比較難乾.你睇見其他平位以為乾咗,其實呢啲位重未得,反之定風翼位係平位,比較快乾,冇咁易出事

頂部