回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 各位用單鏡機影模型相的師兄請入一入黎吹吹水
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小聰聰 於 2008-9-25 12:29 AM 發表

唔好等啦~
等得e部平時又想等第2部平...
早買早享受ar~

Well, you are right.....but I wont have much time to take photos until christmas....so, i can wait

QUOTE:
原帖由 lastman 於 2008-9-25 12:32 AM 發表

電子野,負擔得起O既買新野,都只係三兩千,點都開心 D ,D90 等緊你

D90......負擔得起O既 (if you support me 3k )

QUOTE:
原帖由 SOZAI 於 2008-9-25 12:15 AM 發表
我覺得D60好似麻麻地....
舊款D80仲好...雖然OUT OUT地
呢個POST都帶左唔少人玩DSLR...哈

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-9-25 12:36 AM 發表

D60...不如買部D80...就算吾係最新款,但始終都比D60好 d
如果預算真係好有限既話,建議你搵 d 新淨既二手D80...再搵 d 好既二手鏡...
吾好覺得二手貨吾好,我屋企一支新鏡都冇,全部都係二手... ...

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-9-25 12:34 AM 發表

其買依家多咗副廠有motor鏡,二手AF-S DX 鏡都好抵,D60可以考慮, 唔怕舊款D80係good choice

D80....ya, you have mentioned that D80 is a better choice, But I just think without "dust removal". ....will it be dangerous for a rookie to clean that?
And D60 have "d-lightning", quite suits me i think.....as i have no confident in using PS

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小聰聰 於 2008-9-25 12:29 AM 發表
唔好等啦~
等得e部平時又想等第2部平...
早買早享受ar~

你咪又係講左半年先買...
不過平左2k

LHPP . VCR .兔
頂部
SOZAI (蘇仔)
上校
砌模型係用口唔係用手!!

UID 11993
精華 0
積分 10
帖子 4246
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 零米鎮
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Freedomsc 於 2008-9-25 12:38 AM 發表

Well, you are right.....but I wont have much time to take photos until christmas....so, i can wait

D90......負擔得起O既  (if you support me 3k )

D80....ya, you  ...

除塵OM勁啊..

咪硬膠啦..大C!...
頂部
lastman
上校

UID 963
精華 3
積分 8
帖子 5482
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-14
來自 第三世界影友
狀態 離線
發表於 2008-9-25 12:40 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lastman 為MSN好友 通過MSN和 lastman 交談 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 SOZAI 於 2008-9-25 12:35 AM 發表

25.4雖然質素好又保值..但個焦距我唔多用...
我都考慮50.4...插落4/3影人應該唔錯....

25.4 好難用,影人個焦距好,但係又唔夠近,遠 D 散景又唔多夠

50 有 1.4 都幾好用,我用 CONTAX 經常開盡,化都唔理,可以執少 D

我搞番掂我部機啦,又係比屋企人搞亂晒 D 線唔話我知

頂部
SOZAI (蘇仔)
上校

UID 11993
精華 0
積分 10
帖子 4246
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 零米鎮
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lastman 於 2008-9-25 12:40 AM 發表

25.4 好難用,影人個焦距好,但係又唔夠近,遠 D 散景又唔多夠

50 有 1.4 都幾好用,我用 CONTAX 經常開盡,化都唔理,可以執少 D

一人一個杯面....

頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Freedomsc 於 2008-9-25 12:38 AM 發表

D90......負擔得起O既  (if you support me 3k )

新機番行清啦,免費架 自己咪搞啦

F
頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:

我好少開D-lighting

F
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:

既然負擔得起 D90,又可以等到聖誕...咁你不妨等到(最遲吾好超過)11月先買,到時應該會平 d,或者會有 d 平 d 既二手機...因為一去到12月,臨近聖誕,d 價會企得好硬,貨源亦會比較緊張...呢段時間不妨睇定 d 鏡,或者去睇下有冇二手好野,岩價就入左先.

頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-9-25 12:45 AM 發表

既然負擔得起 D90,又可以等到聖誕...咁你不妨等到(最遲吾好超過)11月先買...因為一去到12月,臨近聖誕,d 價會企得好硬,貨源亦會比較緊張...呢段時間不妨睇定 d 鏡,或者去睇下有冇二手好野,岩價就入左先.

D90 kit 支 18-105 2代VR好好用, 又可以留意二手 18-200 4K多D

F
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SOZAI 於 2008-9-25 12:43 AM 發表

一人一個杯面....

支鏡既filter直徑係幾大?...個杯面夠吾夠飽架?

頂部
小聰聰 (さとし)
曹長
東大修士2年

UID 1868
精華 1
積分 9
帖子 404
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-10
來自 東京
狀態 離線
發表於 2008-9-25 12:48 AM  資料  短消息  加為好友  添加 小聰聰 為MSN好友 通過MSN和 小聰聰 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-9-25 01:40 AM 發表

你咪又係講左半年先買...
不過平左2k

[細細聲mode]
其實...我由350D開始就想買單眼機啦...
不過...一直都拖下拖下...
就係成日想等佢平...
等下等下又出第2部...
又變左想等第2部平...
再咁落去根本就成世都唔洗出機...
所以...先要搵個藉口/條件比自己下決心買機...
嘛...等左3年...終於買到...
[/細細聲mode]

不過...一玩上手就發覺...
太好玩~
所以...依加開始...要努力踼人入會交會費先得

Panasonic System Solutions Japan
 ☆★☆~ideas for life~☆★☆
頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-11
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SOZAI 於 2008-9-25 12:35 AM 發表

25.4雖然質素好又保值..但個焦距我唔多用...
我都考慮50.4...插落4/3影人應該唔錯....

你唔係鍾意用50200 老遠打埋去架咩

沒有新意,技術尚何! 哈哈哈!
頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-9-25 12:44 AM 發表

我好少開D-lighting

You are 高手ma

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-9-25 12:45 AM 發表

既然負擔得起 D90,又可以等到聖誕...咁你不妨等到(最遲吾好超過)11月先買,到時應該會平 d,或者會有 d 平 d 既二手機...因為一去到12月,臨近聖誕,d 價會企得好硬,貨源亦會比較緊張...呢段時間不妨睇定 d 鏡,或 ...

D90 .....i have used it, and i love it, as i feel much cozy looking into the viewer comparing with D60...but no$$ .....
I am just a student > <

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lastman 於 2008-9-25 12:40 AM 發表

點攪掂架???

頂部
SOZAI (蘇仔)
上校

UID 11993
精華 0
積分 10
帖子 4246
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 零米鎮
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 紅色惡夢 於 2008-9-25 12:48 AM 發表

你唔係鍾意用50200 老遠打埋去架咩

鬼咩...隊長佢成日用支奶烘到甘埋.....
打屎忽就有

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-9-25 12:47 AM 發表

D90 kit 支 18-105 2代VR好好用, 又可以留意二手 18-200 4K多D

但吾知師兄既budget係幾多...否則可以幫佢度一度

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小聰聰 於 2008-9-25 12:48 AM 發表

[細細聲mode]
其實...我由350D開始就想買單眼機啦...
不過...一直都拖下拖下...
就係成日想等佢平...
等下等下又出第2部...
又變左想等第2部平...
再咁落去根本就成世都唔洗出機...
所以...先要搵個藉 ...

買24 1.4L II 喇...呢個杯面一定夠飽...77mm filter直徑

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SOZAI 於 2008-9-25 12:50 AM 發表

鬼咩...隊長佢成日用支奶烘到甘埋.....
打屎忽就有

其實果次用50.4 我都嫌要行得好埋~ 但同個磨豆close d 又好似溝通得好d

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線
(吹水mode):Ai..........quite poor for me to buy a DSLR.......When I am having a great interest in it, I have no $$..........now, i have $$, but my mum said that "you'd better not playing it, it will affect your studies"......... if i buy one now she will definitely "black face"......HOW COME?? just want to have another hobby apart from making models ..... > < ......(Anyway, I WILL buy one for must.....)

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Freedomsc 於 2008-9-25 12:49 AM 發表

You are 高手ma

D90 .....i have used it, and i love it, as i feel much cozy looking into the viewer comparing with D60...but no$$ .....
I am just a student >  

所以先建議你等一等...睇下11月, D90 既二手價負吾負擔得起...如果因為budget所限入左D60...我覺得會有浪費金錢既危機...
如果吾得...入D80好過.

頂部