回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 1/18 Heller F-1 Renault R24
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SKYLINE-GT-R 於 2007-12-28 02:16 AM 發表
獅象兄真係有耐性.....
盒野比我睇到都頭痕.....

我睇見你拆拆拆裝裝裝, 夠好耐性咯!

QUOTE:
原帖由 反面V3 於 2007-12-28 10:54 AM 發表
收到,多謝指敎.你真係好勁,好有日本神人feel.

想擺我上神枱?! 即係咒我快D去...

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-12-28 07:26 PM 發表
想請教獅象兄點樣選擇CF 啲Pattern. 我本來都買咗張CM嘅超細CF比今次部F2001,不過貼咗之後發覺太幼同太銀 ,不過未貼前用眼望落去又OK喎,真頭痛

色水太銀唔係大問題, 因為橫掂都會在其上噴油保護, 噴 smoke 定噴透明油都係要噴之嘛, 我反而覺得係優點, 因為可以調不同光暗, 需要時兼可加 flat base 調埋光澤添!  尺碼每間廠都可能有出入, 甲廠的細碼可能等同乙廠的中碼, 加上個人喜好有別, 因為有時會刻意誇大比例來突顯視覺效果等等, 其實如果真係要依足比例, 間間廠的出品都肯定過大! 因為如實縮到1/24或以下咁細要搵顯微鏡了! 個人覺得1/12用上廠方聲稱1/20的炭纖水貼則幾吻合. 市面上有的是給1/43用的, 真係唔理解!!! 這架1/18我用了ScaleMotorSport (SMS) 的聲稱1/20尺碼. 至於花紋, 又係個人的喜好問題, 我始終較喜歡傳統的 Z 紋.

QUOTE:
原帖由 fung8800 於 2007-12-28 07:34 PM 發表
見到你整個修正過程.........先明白乜野叫砌模型.
學習中

其實真係幾好玩的, 一次半次都冇所謂, 但如果盒盒係錦就`咪攪我嘞

QUOTE:
原帖由 明天 於 2007-12-28 11:14 PM 發表
獅象兄仲係度戰鬥緊.....真佩服,

埋尾喇, 希望真係埋到尾啦!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
繼續玩胎 .因為黑胎黑軨乜都黑蚊蚊, 所以便玩D變化, ( 玩開軍事 afv 的 dna 作怪? ) 之前講過黑軨噴左透明橙想營造些合金少少帶啡的感覺. 而家輪到胎嘞 我習慣連胎也噴透明油, 因為軟膠好惹塵. 為了突顯那些坑紋, 便先遮蓋它們來保留原本的半光澤, 胎面噴上透明啞油 (雙星水性X-21 flat base + X-22 clear) 胎肚則減低 X-21 flat base 份量來達到半光澤效果來增加立體感, (事前先噴上 metal primer 來增強油漆在軟膠的咬合力, 但它會使軟膠表面呤立立 ) 坑紋的目標效果達到了, 可惜胎面唔夠啞, 因為太滑, 不關油事 ( 試噴在其他零件, 超啞!) 除非先用沙紙磨過, 甚至索性加些灰色上去?! ( 你估軍車咩 ) 算, 下次會記得了!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
反面V3
二等兵

UID 24525
精華 0
積分 0
帖子 95
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-26
狀態 離線
大哥,唔好串我呢 D新手啦.重有牌跟你學嘢呀.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 反面V3 於 2007-12-29 11:13 AM 發表
大哥,唔好串我呢 D新手啦.重有牌跟你學嘢呀.

唔講邊有得笑呢!  冇話新唔新手的, 砌到老學到老吖嘛!

頂部
SKYLINE-GT-R
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-12-29 02:10 AM 發表

我睇見你拆拆拆裝裝裝, 夠好耐性咯!

想擺我上神枱?! 即係咒我快D去...

色水太銀唔係大問題, 因為橫掂都會在其上噴油保護, 噴 smoke 定噴透明油都係要噴之嘛, 我反而覺得係優點,  ...

唔好玩啦
我部腦砌左15分鐘都冇 ,
但 獅象兄真係好有耐性
自問真係冇咁好既耐力 =_=|||

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SKYLINE-GT-R 於 2007-12-29 11:31 AM 發表

唔好玩啦
我部腦砌左15分鐘都冇 ,
但 獅象兄真係好有耐性
自問真係冇咁好既耐力 =_=|||

係亜、我E家製作個架都是受獅象兄架AE86影響、我上次同獅象兄傾有関模型D野、他的看法令小弟好陪服、他教我開心地砌就可以、甚至不用理細節也可以、另外他的賽車歴史知識我也好陪服、連我講”横島久”他都知係辺個。

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
噴完透明光油, 除了頭兩浸是剩落的#184貨尾其餘都是GX100, Micromesh#3600 - #12000 打磨完畢及捽埋compound, 車身主體 Modeler's + 雙星細目 + Finish, 其他如頭尾翼等可省去細目.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
近代-1車的輪廓越催複雜, 對打磨來講都幾考起, 擦紙膠大法去唔到細窄及弧度大的位置, 想出了海綿大法  一般的太軟唔夠力施壓, 要選擇較硬身一些的, 靈機一觸, 順手拿3的海綿式沙紙一試, 發覺重疊後的彈性就夠硬身, 無論打磨及捽 compound 都好合用  今次捽張擦紙膠大汰加海綿秘技雙劍合壁, 成績自己相當滿意!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
.............

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
而家可以講講郡仕#184和新出的GX100的比較, 最大的分別是....就暫時讓我稱為黏度吧 ( 懂得正確名稱的朋友請指正) GX100 比 #184 高頗多, 最明顯的出現在噴有水貼高低級的地方, GX100 附著力強得多, 對日後消除那高低級幫助極大, 有些較細的水貼甚至無須研磨已經平直! 其實最早發表此點的是刀鋒冷兄, 在他的川琦Moto GP 的製作過程已說 GX100 "坐" 得很少, 我今次只是再證實多一片而已 其他的我就覺得差不多.
p.s.我會張這篇轉載至 Leo兄的不同光油特性專題.

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
好快完成了、又一可作参考書的例子。

頂部
偉仔
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章  
UID 18511
精華 6
積分 31
帖子 2935
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-10
來自 macau
狀態 離線
回復 #262 獅象 的帖子

獅象兄.我又學到你噴胎做效果啦謝謝

車仔
頂部
SURViVOR
上等兵

UID 16850
精華 0
積分 0
帖子 290
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-6
狀態 離線
一口氣看完14頁~
很精彩!!!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
多謝樓上三位的誇許. 但話口未完, 喱頭就即刻出事了!!
話說昨晚捽好晒compound, 非常高興效果之餘乘勝追擊, 一早用雙星遮蓋膠紙準備噴雙星琺瑯X19 smoke + X21 flat base 於死氣喉蓋來調整它的色澤, 下午撕掉膠紙時發現有膠漬遺留在車身上, 初時不以為然, 諗住好易用回新膠紙黐起解決, 點知那時才驚覺那些漬 "溶" 入了漆面   便拿compound來想捽甩它, 竟然又唔掂  慌忙地藥石亂投, 拿起快乾膠用的 clue remover 一野捽落去, 結果仲衰   真估唔到今次變左石堅 當時真係幾失落, 錦樣衰左好唔份氣 算啦, 收拾心情繼續吧! 但好想知道死因何在?! 因為其餘內側噴黑色的翼板全部正常冇事!! 分別只在除車身主體是昨晚捽完, 其餘都是早一日捽完. 冇咁化學下話?!
放心, 我會盡力完成其餘的, 其實砌到現在都好滿足了, 也吸取了好多寶貴經驗, 起碼下次唔會再衰喱瓣

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
..............

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
唔係好明??
係masking既位先有事?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-18
狀態 離線
我想睇下獅象兄點整番佢
(又有野學啦 )

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-1-14 10:13 PM 發表
唔係好明??
係masking既位先有事?

Masking tape 貼住模型表面的位置. 留下的膠漬

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Husky.小杰 於 2008-1-14 10:14 PM 發表
我想睇下獅象兄點整番佢
(又有野學啦 )

救唔到呀   冇料到喇!

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線
一般文具店的maksing tape???有冇試用白電油沬??

頂部