回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 的起心肝~又係「46」
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-6-29 04:00 PM 發表
你送完盒M1同Decal俾我之後應該會響yahxx拍賣見番

QUOTE:
原帖由 奸仔 於 2009-6-29 03:32 PM 發表
咁so

咁你知點解喇~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-6-29 04:03 PM 發表

如果水係得o既,咁即係你上光油再拋光至鏡面都得,做頭琴應該work,但車身以外o既cf都唔係鏡面o既,半光又會影響光個折射,咁即係用唔著啦。

用過既話印象應該深刻得多, 咁你顧既野就會唔同架喇.....
如果係一般水貼, 當然冇問題喇, 我一早已經flood 埋gx100等緊捽添....
但當你睇住張decal本來好清楚既紋理一過primer 就模, 你重會唔會繼續噴?
你估我只係係呢件件度試咩...... 我貼都貼爛左幾塊, 果幾塊我逹左係膠面度再試過架
等我過幾日噴光油時flood佢幾下, 到時就知呢張decal 可以點攪喇

不過講開又講, 如果要係頭com 用呢張野, 學你話齋, d 邊位好覺眼, 所以「最好」係one-piece咁貼.....以呢張decal既質素, 除左ae86我唸唔到一架可以輕鬆做得到....
或者你可以試下~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
奸仔
少尉

UID 11845
精華 0
積分 2
帖子 618
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-29 04:05 PM 發表

咁你知點解喇~~~

唔通Leo攪完架monkey對兩個轆有恐懼?!

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 奸仔 於 2009-6-29 03:45 PM 發表

唔通Leo攪完架monkey對兩個轆有恐懼?!

MONKEY停左無搞,好多project 都hold住晒,樣樣都想玩,但瞓o既時間都無,俾部M1我都無位擺

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-29 03:43 PM 發表

用過既話印象應該深刻得多, 咁你顧既野就會唔同架喇.....
如果係一般水貼, 當然冇問題喇, 我一早已經flood 埋gx100等緊捽添....
但當你睇住張decal本來好清楚既紋理一過primer 就模, 你重會唔會繼續噴?
...

我等你試好過啦,我無你咁o既財力做test

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-6-29 04:46 PM 發表

MONKEY停左無搞,好多project 都hold住晒,樣樣都想玩,但瞓o既時間都無,俾部M1我都無位擺

再過多陣可以叫你做口模友添

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-29 04:23 PM 發表

再過多陣可以叫你做口模友添

做緊啦 其實自己無progress出,自己都少左響度講野 我見係你先吹多兩咀咋

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
希望大師兄唔好小我喇.....
I SWEAR! 我冇打開過套件來睇住疊的~!(其實套件入面既DASH應該唔係咁的, PIT WALK入面既相都唔係咁.....我只係加少少, 左右兩邊既FLAPS都冇做....)

JOEYKO.com
頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 澳門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-30 11:59 PM 發表
希望大師兄唔好小我喇.....
I SWEAR! 我冇打開過套件來睇住疊的~!(其實套件入面既DASH應該唔係咁的, PIT WALK入面既相都唔係咁.....我只係加少少, 左右兩邊既FLAPS都冇做....)
http://www.joeyko.com/diary/r ...

TOP STUDIO 好似冇出條型線插散件 bor!咁味冇件改!

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2009-7-1 12:12 AM 發表

TOP STUDIO 好似冇出條型線插散件 bor!咁味冇件改!

唔明唔明.....我真係唔知佢出成點架.....係我疊完呢舊野前我都唔想參考TS 件件.....因為想自己試下.....

JOEYKO.com
頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 澳門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-1 12:13 AM 發表

唔明唔明.....我真係唔知佢出成點架.....係我疊完呢舊野前我都唔想參考TS 件件.....因為想自己試下.....

我意思係話改完錶板之後冇線插 past 加上去,咁咪唔似 lo ?

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2009-7-1 12:25 AM 發表

我意思係話改完錶板之後冇線插 past 加上去,咁咪唔似 lo ?

呢個係WIP來架咋... 重有兩個層板加埋上去就有位插架喇

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
BTW, 我想問下.... 車尾SUSPENSION 果條SENSOR 應該點SET? 搵唔到相影到果個位....只係見到有條紅色野吊住係度.....
今次睇05 既REFERENCE時開始有更多頭緒, 車頭果秋野原來係有「寫明」插去邊的...

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
又多DD....又要痴CF喇.....

JOEYKO.com
頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2009-7-4 11:45 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-4 23:40 發表
又多DD....又要痴CF喇.....

睇到你D CF真係肉尺囉@@
一張咁鬼貴@@
我想買黎貼R35都唔捨得@@
都係唔貼好過啦
直砌算啦@@

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
攪足幾晚......想死.....

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
見肥牛兄UPDATE, 我又UPDATE下先~~~

SET起兩個LOOK, 似似地樣喇~

加入海量六角鏍絲....一次過買左一堆, 就來一炮俾我用死晒喇.......補貨補貨~~

JOEYKO.com
頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線
Joey 兄,其實你地用的六角鏍絲係乜野 size?
架老電係咪一個 size 就得 ga 啦?

人一世物一世,雖然比車車知得仲少,但係起碼都要砌一架先得

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-7-15 12:07 AM 發表
Joey 兄,其實你地用的六角鏍絲係乜野 size?
架老電係咪一個 size 就得 ga 啦?

人一世物一世,雖然比車車知得仲少,但係起碼都要砌一架先得

size 有好幾個, 好似由0.7MM-1.0MM不等....不過用落既話都係睇下件件配咩SIZE順眼既....
同埋好多都係跟REFERENCE先知「可以」換....(「可以」唔同「應該」架.....因為真係唔係個個都會覺得加左好D....)

老電好好玩架, 比砌車更加CHALLENGING~~~ GOGOGO~~~!

JOEYKO.com
頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-15 12:00 AM 發表

size 有好幾個, 好似由0.7MM-1.0MM不等....不過用落既話都係睇下件件配咩SIZE順眼既....
同埋好多都係跟REFERENCE先知「可以」換....(「可以」唔同「應該」架.....因為真係唔係個個都會覺得加左好D....)
...

你指的 Reference 即是咩野黎 ga ?
我見你地砌到咁 detail ,直情好似睇住本 manual 咁
我呢 D 外行有排都未得

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部