回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV 2010今生無悔齊齊砌]-集思會
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-10-12 10:36 PM 發表
仲有一個問題都幾影響制作方向,
1]每人各自構圖及砌一格,出來甚麼就併出一個大境,不用先設計大境構圖.
2]先構圖一個大境,再分割多少份,每人按分得的部份去砌.
兩個很不同的制作方向.....

我覺得可以先收集咁多位參加者希望制作既主題, 例如ICE兄想砌T34, 我想砌架德軍半李帶(例如)....
收集後以盡量分配既方式, 就可以為制作者帶來更大樂趣, 而設計大圖時則可以方便分佈

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-10-12 10:44 PM 發表

我覺得可以先收集咁多位參加者希望制作既主題, 例如ICE兄想砌T34, 我想砌架德軍半李帶(例如)....
收集後以盡量分配既方式, 就可以為制作者帶來更大樂趣, 而設計大圖時則可以方便分佈

因為未定實戰役,我諗大家都在等,而未必定到砌哪架車.

2014 我活過
頂部
ckpoon6026
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17385
精華 12
積分 169
帖子 2466
成品數目 169 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-18
來自 不正常模友研究院
狀態 離線
我覺得這場戰役比較可取

巴拉頓湖戰役    1945年3月6日—1945年 3月16日
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E ... 6%E6%88%B0%E5%BD%B9

如沒人反對就落實主題為   "垂死反擊 -- 巴拉頓湖〞

在 FACEBOOK 的專頁,請觀看
http://www.facebook.com/#!/pages/JC-Modeling-Workshop/207241012754845
頂部
角木肇
上尉

UID 1971
精華 3
積分 106
帖子 1318
成品數目 106 件
閱讀權限 10
註冊 2004-2-21
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckpoon6026 於 2009-10-12 11:30 PM 發表
我覺得這場戰役比較可取

巴拉頓湖戰役    1945年3月6日—1945年 3月16日
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E ... 6%E6%88%B0%E5%BD%B9

唔.....泥漿戰役.........都幾難攪喎

工作進度極慢...時間太少...要砌ge野太多...
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-10-12 10:52 PM 發表

因為未定實戰役,我諗大家都在等,而未必定到砌哪架車.

right~
咁真係要先定好舞台~!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckpoon6026 於 2009-10-12 11:30 PM 發表
我覺得這場戰役比較可取

我也贊成,在末期東線中,巴拉頓湖戰役如西線的突出部戰役,德軍先攻後敗.只是我們不太熟悉巴拉頓湖戰役.這役才是德軍最後的反擊.

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fks 於 2009-10-12 10:43 PM 發表
我都是選 " 一字長蛇陣 ",真是容易夾 d ,不過可以在中間一段做一個重點,可是廣場、車站、重要建築物等。

贊成用兩軍對決,發揮性較大,大家可選自已喜歡的一方,至於那場戰役可再研究。

暫時都以'一字長蛇陣'為基本好嗎?
大家有沒有人想砌一些難度較大的建築物,如車站、火車站、廣場.....或其他?請報上名來.

2014 我活過
頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線
我都唔熟戰役, 所以最好有人設定左故事之後再設定有咩野車, 之後再中央派位/自選

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 肥牛 於 2009-10-12 11:49 PM 發表
我都唔熟戰役, 所以最好有人設定左故事之後再設定有咩野車, 之後再中央派位/自選

'巴拉頓湖戰役'是德軍在東線集結一切努力的最後反擊,大多數的後期車種都可能會有,蘇軍也是,
但要完全考證實車,也似乎不太可能,我覺得可以容許有誤差.

大家可以選下坦克,選了post出來問下d更熟悉戰史的師兄,可否合適...
http://www.chamtec.com/tank.htm

QUOTE:
原帖由 fks 於 2009-10-12 10:15 PM 發表
"一字長蛇陣" 會否變成咁

雖然是簡單,但長度足以驚嚇全場.

2014 我活過
頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2009-10-13 08:30 AM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談
日本模友既"一字長蛇陣"
http://hokkaidouafv.web.fc2.com/2009/syou/01.htm

叫我亞正得勒, 我老豆唔識應你~~
頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-10-12 11:53 PM 發表

'巴拉頓湖戰役'是德軍在東線集結一切努力的最後反擊,大多數的後期車種都可能會有,蘇軍也是,

大家可以選下坦克,選了post出來問下d更熟悉戰史的師 ...

有冇js-1?

頂部
b8808800
中校

UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2009-10-13 08:38 AM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-10-12 11:53 PM 發表

大家可以選下坦克,選了post出來問下d更熟悉戰史的師 ...

各國模友情景, 背景為"巴拉頓湖戰役"
http://www.rlm.at/cont/gal04_e.htm

關於"巴拉頓湖戰役" 書籍
http://www.aviapress.com/viewonekit.htm?ART-002

頂部
ckpoon6026
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17385
精華 12
積分 169
帖子 2466
成品數目 169 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-18
來自 不正常模友研究院
狀態 離線
其中一支春醒作戰的部隊

509重戰車營

1943年9月從第22裝甲師202、204團為主幹改編而來,並於法國境內接收虎式戰車
,於1943年11月投入東部戰線的撤退戰,隸屬於南面集團軍,經整補後於1945年1
月進入匈牙利境內作戰,並於3月和第一裝甲師參加「春醒作戰」,失敗後殘部逃
離東線向美軍投降。

在 FACEBOOK 的專頁,請觀看
http://www.facebook.com/#!/pages/JC-Modeling-Workshop/207241012754845
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2009-10-13 09:00 AM 發表
日本模友既"一字長蛇陣"
http://hokkaidouafv.web.fc2.com/2009/syou/01.htm

呢個好喎,很接近我們源先的意念.

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2009-10-13 09:08 AM 發表

各國模友情景, 背景為"巴拉頓湖戰役"
http://www.rlm.at/cont/gal04_e.htm

關於"巴拉頓湖戰役" 書籍
http://www.aviapress.com/viewonekit.htm?ART-002

QUOTE:
原帖由 ckpoon6026 於 2009-10-13 10:06 AM 發表
其中一支春醒作戰的部隊

509重戰車營

1943年9月從第22裝甲師202、204團為主幹改編而來,並於法國境內接收虎式戰車
,於1943年11月投入東部戰線的撤退戰,隸屬於南面集團軍,經整補後於1945年1
月進入匈 ...

範圍開始集中,大家繼續努力,要收集多些資料.
成就一個香港模界的的奇蹟.!!!

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線
再收集一下大家的想法...
現在開始收窄了歷史背景,
在這背景下,你有12"x12"(可以再參詳),
你選哪軍隊?你想砌哪架車?會唔會砌建築物?髹幾多個兵仔?其他??

2014 我活過
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-10-13 10:48 AM 發表
你選哪軍隊?你想砌哪架車?會唔會砌建築物?髹幾多個兵仔?

ice
角木肇
LEUNG
毛毛
wingsiu  
雲谷
vr2xtd
ckpoon6026
密斯威爾  
肥牛
joey  -  小弟希望做德軍, 因為重有d德軍兵仔未油; 戰車我會prefer大型如 t1, kt, panzer4都ok, 不過如果分配到如大型對空炮都有興趣架; 建築物冇問題, 因為玩情景都係想試呢樣~
fks
starz
新兵
nishi
kwai_kwai

* 顧問團:LEUNG、Joe_Lo、wingzz、毛毛、gogok ,

JOEYKO.com
頂部
b8808800
中校

UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2009-10-13 10:27 AM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-10-13 10:48 AM 發表
你選哪軍隊?你想砌哪架車?會唔會砌建築物?髹幾多個兵仔?其他??

咁快諗砌咩野車?
你地不如定左個景向城市定郊區, 咩野季節先啦~~~

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2009-10-13 10:57 AM 發表

咁快諗砌咩野車?
你地不如定左個景向城市定郊區, 咩野季節先啦~~~

要知多d大家的想法,
不知有沒有人唔砌建築物?或唔砌甚麼?想砌甚麼?
季節是春季 春醒行動

2014 我活過
頂部
Kwai_kwai
上校

UID 16345
精華 5
積分 51
帖子 5324
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
發表於 2009-10-13 10:50 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Kwai_kwai 為MSN好友 通過MSN和 Kwai_kwai 交談

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-10-13 10:48 發表

其實我認為以 12" X 12"' 為一格 , 每位製作者可以認投一格或多過 , 因為這樣做可以避免製作者做境時被尺寸所局限 .

榕樹頭講故佬ㄧ名
頂部