回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 橙Amuse kit R35(更新#466)
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-4-27 11:21 AM 發表

答左jackel喇,都唔關d油事

哈…其實我呢d靠估…因為噴罐到噴槍都未試過咁
話時話…你頭像d章點黎架

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2009-4-27 11:03 AM 發表

哈…其實我呢d靠估…因為噴罐到噴槍都未試過咁
話時話…你頭像d章點黎架

KC大人賜俾我架 你睇番肉女個post啦

jackel個問題我pm左佢,不過都可以講多次,佢噴完灰就落水用2000沙紙磨,除非你d灰本身噴完滑到飛起,否則2000沙紙好可能唔夠力推平d灰,張沙紙仲要落埋水,更加無力。所以我相信佢2000沙紙落水磨根本磨唔倒d咩,你所見倒o既一撻撻係佢沙紙磨左少少又未至於磨平而形成o既痕跡。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-4-27 11:47 AM 發表

KC大人賜俾我架 你睇番肉女個post啦

jackel個問題我pm左佢,不過都可以講多次,佢噴完灰就落水用2000沙紙磨,除非你d灰本身噴完滑到飛起,否則2000沙紙好可能唔夠力推平d灰,張沙紙仲要落埋水,更 ...

原來係咁,其實個方法我話佢知 XD
因為一向我係係水度磨滑佢 ,如果本身唔夠滑就1200 開始先,不過佢話1500有花痕嘛…我咪叫佢用2000

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2009-4-27 11:57 AM 發表

原來係咁,其實個方法我話佢知 XD
因為一向我係係水度磨滑佢 ,如果本身唔夠滑就1200 開始先,不過佢話1500有花痕嘛…我咪叫佢用2000

其實問題係佢未能理解每個step既purpose係d 咩......
我認真少少講喇
其實之前都已經講過唔只一次, jackle如果真係要做得好, 只要每做一個step之前, 唸清楚做呢樣野係唔係有真正既需要, 呢個需要就成為做呢個step既目的
有左目的, 就必然有想要既效果, 即係target係點
有目的, 有target, 餘下只係睇返手工可以做成點, meet唔meet到呢個target
meet唔到, 一樣可以proceed落去, 但既然前頭既step已經做唔好, 要往後既step有expected既效果?

得唔係唔得, 呢個就成為另一個step既需要
即係起另一個目的:「補獲」
有埋呢個目的, target就要重新定位
之後都係考手工既時間....做到?做唔到?睇自己喇

其實上面既idea, 係每件事都可以apply的
jackel兄可以話自己重細, 但唔代表唔洗學.......
如果真係想有進步, 只要理解以上既idea, 其實一d都唔難

最近johnnykut兄同jackel兄兩個post俾人既感覺對比實在太強烈了
我覺得jackel兄可以向人家學習一下....

口多完了, 唔岩聽既就當冇聽(睇?)過喇.....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
講咁多都好難明既, 版聚叫leo當場示範磨光油啦~

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2009-4-27 12:53 AM 發表

就病死. 做定帛金. Early Bird 有 20% off

仲有排你捱呀........................咁快講帛金........

我都唔見得好你好多......................................

以後唔會再有爛尾模型
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-27 11:50 AM 發表
講咁多都好難明既, 版聚叫leo當場示範磨光油啦~

又擺我上台.... 係都叫比例會車組冠軍示範啦

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-4-27 02:19 PM 發表

又擺我上台.... 係都叫比例會車組冠軍示範啦

你兩兄弟一人示範一樣野又得~

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-27 13:51 發表

糊兄呢個都係一個好提議啵

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-27 01:51 PM 發表

我示範剪件

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-4-27 02:25 PM 發表

我示範剪件

你肯認頭就得喇, 我會提供模型俾你示範, 示範完請你拎番屋企砌埋落去就得喇~

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
開盒拆袋有人選未??

WE ARE X~~~~~~
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-27 02:35 PM 發表

你肯認頭就得喇, 我會提供模型俾你示範, 示範完請你拎番屋企砌埋落去就得喇~

俾隻最多件既pg佢~~我夾錢~!!
剪晒先準走~!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2009-4-27 02:37 PM 發表
開盒拆袋有人選未??

呢d 粗重功夫梗係等小弟幫手喇~~~~

JOEYKO.com
頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-4-27 02:38 PM 發表

剪晒先準走~!

PG?? JOEY兄你好狠

WE ARE X~~~~~~
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-4-27 02:08 PM 發表

剪晒先準走~!

飲醉左牙你?

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-4-27 02:38 PM 發表

剪晒先準走~!

喂, 唔好咁啦, 簡簡單單俾份1/72 牛魔王飛機pe佢剪哂出黎磨番哂粒的咪算lor~

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2009-4-27 02:40 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-27 14:35 發表

喂, 唔好咁啦, 簡簡單單俾份1/72 牛魔王飛機pe佢剪哂出黎磨番哂粒的咪算lor~

都ok喎...
不如再搞勁d呀XD

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-27 02:35 PM 發表

做咩磨人粒的啫

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2009-4-27 02:45 PM 發表

PG?? JOEY兄你好狠

其實一盒龍記一號仔b型都已經夠佢受架喇~~~

JOEYKO.com
頂部