回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 幻のSkyline KPGC110 Kenmery Grandprix (18th Jan 09 completed)
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-11-21 10:28 PM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
答下嗲先
內龐真係非常之精細呀
其待新相

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
~《北極熊》~
上尉

UID 30568
精華 0
積分 13
帖子 1758
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-11
狀態 離線
加油呀!!慢工出細貨

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
any update??

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-11-11 12:29 AM 發表

HI,  Leo,  how are you,

Wow...........噴了灰的車売, 線條實在很美, 不用上色亦可當一件藝術品觀賞  !!!!

係呀,C110加左包圍之後的確幾靚。

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2008-11-21 10:28 PM 發表
答下嗲先
內龐真係非常之精細呀
其待新相

QUOTE:
原帖由 ~《北極熊》~ 於 2008-11-30 10:14 PM 發表
加油呀!!慢工出細貨

多謝支持,我已經盡量抽時間做,好快會有野睇

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-1 12:35 AM 發表
any update??

整緊喇

今日補噴番個金色...過得去啦  再上GP2,竟然噴噴吓噴水,有理無理話之佢繼續噴,之後返轉頭用噴槍吹風將水珠吹走,再琴GP2上面,我諗D油硬左打磨番應該唔死得,等我拋光好再UPLOAD相俾大家睇。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
見咁多師兄都用gp2~~
想問下一套大概可以噴幾多部車呢??
見咁貴,又心思思,都係做多d功課先好d~~

WE ARE X~~~~~~
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-12-1 01:10 AM 發表
整緊喇

今日補噴番個金色...過得去啦  再上GP2,竟然噴噴吓噴水,有理無理話之佢繼續噴,之後返轉頭用噴槍吹風將水珠吹走,再琴GP2上面,我諗D油硬左打磨番應該唔死得,等我拋光好再UPLOAD相俾大家睇。

又想拖一兩個星期~~
btw,咁乾燥都噴水.........你對住個bump做過d咩來........

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-12-1 02:03 AM 發表
見咁多師兄都用gp2~~
想問下一套大概可以噴幾多部車呢??
見咁貴,又心思思,都係做多d功課先好d~~

各人手勢唔同好難講,我噴倒四至五部,不過你砌老電就唔好用gp2,因為gp2唔咬油,你d鏍絲位扭多兩吓d gp2會俾你扯起架,到時喊都無謂。

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-1 08:36 AM 發表

又想拖一兩個星期~~
btw,咁乾燥都噴水.........你對住個bump做過d咩來........

一路都做緊架 ,噴左兩次金,第一次噴左個金色太鮮同太有金屬感,同decal個色好大出入,之後用finisher red gold + 8號仔,原因係8號仔比較灰,想借佢黎減低個彩度,而家出黎個色好好多喇。

點解噴水我都唔知呀,唔知係咪因為我中間換過槍放氣o個吓出事。事關我係噴完一次gp2,沙紙打磨完一次後個殼已經灰晒,噴金時無mask得好盡走左d金色響個車尾而自己睇唔倒,上第二次gp2時發現倒就將泵入面o既氣鬆少少條喉放走,換另一枝槍噴番個綠色,再放氣再噴gp2。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-12-1 09:35 AM 發表

各人手勢唔同好難講,我噴倒四至五部,不過你砌老電就唔好用gp2,因為gp2唔咬油,你d鏍絲位扭多兩吓d gp2會俾你扯起架,到時喊都無謂。

一路都做緊架 ,噴左兩次金,第一次噴左個金色 ...

點解唔用一出二既咀呢??

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-1 10:05 AM 發表

點解唔用一出二既咀呢??

枝新槍買左唔夠一星期,未買d accessories呀,噴槍架都要買過個。

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-12-1 10:09 AM 發表

枝新槍買左唔夠一星期,未買d accessories呀,噴槍架都要買過個。

買左咩新筆??
我都想買d bump既accessaries
搵埋我丫~~

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-1 10:13 AM 發表

買左咩新筆??
我都想買d bump既accessaries
搵埋我丫~~

yes, 買左枝雙星0.2,$600 only。出開去買野叫埋你啦。

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-12-1 04:59 PM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-12-1 10:25 發表

yes, 買左枝雙星0.2,$600 only。出開去買野叫埋你啦。

係邊頭買嫁?

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
~《北極熊》~
上尉

UID 30568
精華 0
積分 13
帖子 1758
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-11
狀態 離線
我會等既!!都等左差唔多半年la

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
回復 #207 wongleo 的帖子

LEO兄我又有野想問下~~~
你地有冇曾經試過去搵其他光油呢??見AMG兄佢話呢D叫2K光油,又納米又剩咁~~~
我估你地用開GP2既前輩都應該曾經諗過節省成本掛~~~~~

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-12-1 09:44 PM 發表
你地有冇曾經試過去搵其他光油呢??見AMG兄佢話呢D叫2K光油,又納米又剩咁~~~

以我所知......2k油已經唔係咩新事物.....
要用要試, 以前有大把高手試過架喇
不過用2k油唔可以好似gp2咁咁細set來買
所以gp2係最類似既同類型coating既選擇
如果有細set 細set咁買既2k光油, 我唸的確係可以同finisher既光油做一個詳細既比較~

JOEYKO.com
頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-12-1 10:07 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-1 10:00 PM 發表

以我所知......2k油已經唔係咩新事物.....
要用要試, 以前有大把高手試過架喇
不過用2k油唔可以好似gp2咁咁細set來買
所以gp2係最類似既同類型coating既選擇
如果有細set 細set咁買既2k光油, 我唸的確係 ...

咁除左大手購入依個問題之外
2K油會唔會話好似GP2咁有毒
同埋噴出黎係唔係2K油會靚D

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
其實我買左一隻油漆鋪叫油霸既物體,
聽D師傅話呢隻係用黎番新潔具用既~~
平平地,試左係好野先同大家報料~~~
我又問過D油漆鋪,話可以試下去D車房較油既地方問下,我估我遲下都會試下,
最可惜AMG兄近排冇乜上黎,唔係都可以問下佢~~

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-12-1 09:44 PM 發表

用真車2k油唔係無諗過,不過現時gp2我覺得啱我自己個玩法而亦做倒我想做o既野,所以唔急住搵replacement。另一方面仲有好多野其實好想去試好想去學,現時只係想清埋之前未完成o既野,之後會試吓d新搞作

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
其實我都係用減低成本個角度去諗o者~~~
如果真係同一樣野,用百零二百蚊就可以買到過千蚊既份量又真係諗得過ga
touch wood衰左都冇咁肉赤嘛~~

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-12-2 02:49 AM 發表
其實我都係用減低成本個角度去諗o者~~~
如果真係同一樣野,用百零二百蚊就可以買到過千蚊既份量又真係諗得過ga
touch wood衰左都冇咁肉赤嘛~~

啱o既,計成本係差好遠,但未有時間去做測試,真車油好多牌字,邊隻好d、濃度、份量、乾燥時間、收縮程度、保存方法等等都需要時間去實驗。好似gp2咁,到而家我地都唔敢話100%了解佢個用法,好似久唔久會出現o既沙孔,就算用左好耐gp2 o既師兄們一樣噴倒有,遲些少吧,有時間我會做測試的。

頂部