回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 1/18 Heller F-1 Renault R24
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-11-9 03:56 PM 發表

一浸等六小時,果然好有耐性wor

我就忍唔倒,我通常一浸二十分鐘左右再噴,分兩至三日噴夠就算,又無得焗油,只可以自然乾,所以無你咁快磨得。不過同樣手法相比起噴罐super clear,我覺得184乾得 ...

其實184要收縮,都唔係357日可以睇得出~
放多幾個月先知~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2007-11-9 04:06 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-11-9 01:52 PM 發表

哼!! 身為外國留學生竟然連我的英文文法正宗過英女皇,發音準過劉家傑, 教育性遠超過靈格風的標準英語都睇唔明!

我要繼續學好英文 ~
獅象兄多多指教~  

Back...... hopefully......
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-11-9 04:06 PM 發表

我要繼續學好英文 ~
獅象兄多多指教~  

外國留學生........你係咩?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-11-9 04:01 PM 發表

其實184要收縮,都唔係357日可以睇得出~
放多幾個月先知~~~

都係o既,其實我而家只係以噴罐super clear黎比較,一個月的話噴罐已經有明顯收縮喇,但184仲未有反應。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-11-9 01:52 PM 發表

哼!! 身為外國留學生竟然連我的英文文法正宗過英女皇,發音準過劉家傑, 教育性遠超過靈格風的標準英語都睇唔明!  

haahaaaa!爭d睇唔倒呢幾句,笑到鼻屎都飛埋出黎

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
完成第一隻黃色繼續第二隻深藍色, 選用 Finisher's 的 Blitz Blue, 它聲稱這正是 Mild Seven 的深藍色. 點解唔係順序由淺至深而跳了一級? 因為躚就 Masking 囉, 我覺得錦樣會慳左D遮蓋工序. 順便再次抄番上次在 A-23 答雜果涼粉兄的關於顏色交接位遮蓋的問題 :

顏色交接位方面, 我是張遮蓋膠紙 cut 至1.5mm以下的寬度, 沿着之前的色漆邊緣慢慢逐段按壓貼上, 盡量緊貼邊緣之餘最好留下很少很少的虛位露出之前的色漆, 讓它們有極少的重疊, 一來可確保冇色罅, 二來在磨走凸起的色邊時就算磨穿只會露出之前的色. 一般彎曲位方面, 如果弧度不大以上方法可以應付, 大弧度的話便先在闊遮蓋膠紙上 cut 出大約的弧形, 再張它 cut 幼至1.5mm 或以下, 同上述方法一樣地貼上, 便能夠好緊跟那弧線遮蓋.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
.............

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Masking 真係獅兄強項啊~!!!

JOEYKO.com
頂部
雜果涼粉
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-17
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線
多謝你重記得我呀,獅象兄 你解釋得好清楚 我最近砌梗架R390都用左你教我嘅方法,但可能小弟嘅天份關係, 磨啲重疊位時好難張兩邊色線磨成直線

頂部
阿民
少校

UID 8000
精華 6
積分 70
帖子 2788
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-3
來自 元朗
狀態 離線
O.....呢d咪係技術囉~~~~
真心的,很正,很期待

E-Mail : mansmodelling@gmail.com
Facebook專頁︰ https://www.facebook.com/Mansmodelling
頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2007-11-22 09:06 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
  masking 神人

Back...... hopefully......
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
無野講。神人、我都係唔砌模型了。

頂部
Arnold
少佐

熱誠勳章   大毒梟勳章  
UID 4151
精華 17
積分 50
帖子 7380
成品數目 50 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
又有野睇又學到野.....

果片 hase 弧度尺買鱆藂荋X年都唔知點用法....現在知了

HKML 萬歲

糟蹋模型係我H強項,老點我至叻!
頂部
kitty_8517
平民

UID 23087
精華 0
積分 0
帖子 1
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-8
狀態 離線
發表於 2007-11-22 12:26 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kitty_8517 為MSN好友 通過MSN和 kitty_8517 交談
冇人性   
點可做到咁?

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-11-21 10:21 PM 發表
Masking 真係獅兄強項啊~!!!

最後撕開膠紙時便知龍定蟲

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-11-21 11:02 PM 發表
多謝你重記得我呀,獅象兄 你解釋得好清楚 我最近砌梗架R390都用左你教我嘅方法,但可能小弟嘅天份關係, 磨啲重疊位時好難張兩邊色線磨成直線

因為你問得好呀! 熟能生巧, 等睇 R390

QUOTE:
原帖由 阿民 於 2007-11-21 11:05 PM 發表
O.....呢d咪係技術囉~~~~
真心的,很正,很期待

多謝, 又再講句 : 熟能生巧, 加上耐性, 個個都得! 你條頸.....

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-11-22 09:06 AM 發表
  masking 神人

到時發現滲漏多到飛起唔准柴台!!! 魚撈!!

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-11-22 09:14 AM 發表
無野講。神人、我都係唔砌模型了。

錦就唔好砌一個月內起貨嗰D囉  dum 半年嗰D精品你唔砌大把人唔肯過你呀!

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2007-11-22 09:41 AM 發表
又有野睇又學到野.....

果片 hase 弧度尺買鱆藂荋X年都唔知點用法....現在知了

HKML 萬歲

論壇就係比大家交流嗎! 幾時過三兩式飛機招數黎呀?

QUOTE:
原帖由 kitty_8517 於 2007-11-22 12:26 PM 發表
冇人性   
點可做到咁?

同得地獄使者一齊癲的都唔慌醒得去邊啦  睇怕都真係唔係人黎嘞

頂部
Arnold
少佐

熱誠勳章   大毒梟勳章  
UID 4151
精華 17
積分 50
帖子 7380
成品數目 50 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-11-22 09:34 PM 發表

...
論壇就係比大家交流嗎! 幾時過三兩式飛機招數黎呀?
...

所以我係到學鬫n多野
我麍鉽蜀鰹伅’n短,只係3-4年時間,唔係識好多(其實其它種類都係)... 可能 joey 儭g驗仲豐富過我

糟蹋模型係我H強項,老點我至叻!
頂部
偉仔
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章  
UID 18511
精華 6
積分 31
帖子 2935
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-10
來自 macau
狀態 離線
我以前砌過Revell嚗珓洵鉿麚ㄕ釵角@年o 太難交啦
[attach]168908[/attach]

車仔
頂部
偉仔
少校

UID 18511
精華 6
積分 31
帖子 2935
成品數目 31 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
我遲些post相給你看,都砌左成年咁耐,先不用心急,d位全部較好,先至執外殼,如有需要,就耍用汽水罐片改.有資料圖最好.

車仔
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 偉仔 於 2007-11-26 12:30 PM 發表
我遲些post相給你看,都砌左成年咁耐,先不用心急,d位全部較好,先至執外殼,如有需要,就耍用汽水罐片改.有資料圖最好.

本來都唔想再提利華的1/24 F-1模型, 費事比人誤會我成日幫它講好話, 以為有乜利益瓜葛 但又比你挑起 以下是我的利華存貨. 其實過厚的邊位好易利用削薄作掩眼法來補救, 當然用薄金屬片重造最理想, 但對我來說太大工程了!

頂部
偉仔
少校

UID 18511
精華 6
積分 31
帖子 2935
成品數目 31 件
閱讀權限 10