回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2009-9-8 08:06 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談
玩MAI木咁勁~

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2009-9-7 11:21 PM 發表

兩位過獎啦.......    說實話,我心機就有,但我d手工其實麻麻地.......   

你地留心d睇,果d切面與切面之間條「邊」係唔多夠直的,而且唔夠清晰,因為我打磨得唔好......    真係好手工的,可以 ...

業餘都整得咁好,已經好厲害!

「戰斧」一種係超時空要塞片內的人型兵器.
「戰斧」一盒自已少有地會完成的模型.
「戰斧」一個當年朋友給自己的花名.
「戰斧」一些過去的回憶.
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2009-9-7 11:46 PM 發表
好特别的模型,師兄,加油,一定要將佢完成

我唔係師兄,毛毛兄客氣了.....  砌 AFV 要向毛毛兄學習就真!

架飛行器拖左幾年都未砌好,慚愧......  今次要o的起心肝完成佢!

QUOTE:
原帖由 carman 於 2009-9-8 08:36 AM 發表
玩 MAI 木咁勁~

多謝收看!

今時今日玩木模型確係冷門,但都唔係乜野勁.....  係膠模型出現前,木模型原是主流。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[連杆的製作 - I]

這次製作兩條主翼連杆 (Wing Strut),是將機身上像絞盤的機械裝置連到兩隻主翼的連杆,用以帶動雙翼作撲翼動作。

杆身是直徑 1/8" 的竹枝 (約 3mm)。 原裝跟來的竹枝質地不佳,我用串燒的竹枝代替。
特別的地方是左右不同長度,左邊的長 135mm,而右邊的長 130mm。
[attach]301859[/attach]

將竹枝的一端鏟出兩個斜面,稍後要將一個像髮夾的 pin 粘合到斜面上。
[attach]301860[/attach]

說明書裡只是把 pin 直接粘到杆上,但連杆是要由機械裝置帶動著雙翼撲動,是受力位來的,把 pin 直接粘合到杆上是不夠力的,會很容易甩出來,所以要做點手腳作補強。
Pin 的腳度好長度剪斷後,把腳尾屈成直角,就像「勾爪」的形狀。杆身方面,在每個斜面的中間開一條凹坑以藏入 pin 腳,上面鑽洞以藏入「勾爪」;這樣 pin 就不易甩出來,而凹坑亦可幫助 pin 身不會左右移位。
不過要在這個約 3mm x 9mm 的斜面上搞呢幾個坑同洞,搞到眼水都乾埋.....
[attach]301861[/attach]

杆身上了一次顏料,所用的是 GSI Mr.Color #318 - Radome。  而連杆和 pin 用 AA 膠粘合,夾好待膠水乾透。
[attach]301862[/attach]

連杆頭尾兩端都要同樣製作,但定位是互相垂直的。
[attach]301863[/attach]

雖然竹和木可以說是同類材料,但竹的纖維較粗和明顯 (竹身明顯看到一條條「絲」,而且打磨/處理時很易有「絲」走出來),硬得來又有點韌性....... 較麻煩的是因為竹身裡的纖維走向,使竹枝上的不同位置會出現不同特性...... 這些都使竹比木較難處理得好。  以上是個人經驗。

下一步是要替粘合位紮上細繩。

多謝收看!  待續.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2009-9-11 01:26 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2009-9-9 05:17 PM 發表

我唔係師兄,毛毛兄客氣了.....  砌 AFV 要向毛毛兄學習就真!

架飛行器拖左幾年都未砌好,慚愧......  今次要o的起心肝完成佢!

多謝收看!

今時今日玩木模型確係冷門,但都唔係乜野勁... ...

都係既....膠貴過木好多, 重要以前膠模型未有咁先進...
但今時今日想玩木模型都要唔少工具先玩到....
外國會多人玩木模型~話晒佢地都有個地下室可以整野~

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線
以原材料黎講, 我以為木應該貴過膠, 雖然依家科技先進, 不過模型用料應該視乎題材, 比如說古木船, 又或者如樓主呢隻飛行器, 改用塑料就無左個味道!

今日行十蚊店, 見到patmb大佬用緊果種夾, 10蚊2個, 不過都無買, 反而買左包木模型

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2009-9-11 01:56 PM 發表

都係既....膠貴過木好多, 重要以前膠模型未有咁先進...
但今時今日想玩木模型都要唔少工具先玩到....
外國會多人玩木模型~話晒佢地都有個地下室可以整野~

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-11 05:18 PM 發表
以原材料黎講, 我以為木應該貴過膠, 雖然依家科技先進, 不過模型用料應該視乎題材, 比如說古木船, 又或者如樓主呢隻飛行器, 改用塑料就無左個味道!

今日行十蚊店, 見到patmb大佬用緊果種夾, 10蚊2個, 不過都無買, 反而買左包木模型

我都認為模型原材料,木會貴過膠。 膠模型,最貴係造模,但模一但造好,就可以快速、大量咁「啤」出黎,生產成本可以大幅分散。 而木模型,唔少部件要用人手處理,而且一般產量唔高,整體成本相對會較高。

To vr2xtd:呢個日規我都係 $10 Shop 見過,咁o既價錢都抵玩,不過個人覺得佢有點兒戲,所以無買。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[連杆的製作 - II]

續上回......  將 pin 粘合到連杆後,要替粘合位紮上細繩。

Pin 和連杆粘合後的模樣,pin leg 已藏入坑內、「勾爪」亦勾緊孔洞。
[attach]301936[/attach]

紮上縫紉線。 縫紉線是用德國的 Gütermann (古特曼) 尼龍縫紉線,質地很好,但幾貴,而且好少地方有得賣。
[attach]301937[/attach]

兩條連杆已製作完成。 上面那條是左邊的,長 135mm;下面那條是右邊的,長 130mm。 左右不同長度是要符合機身上的特別機械設計。
[attach]301938[/attach]

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
想請問你個線系點收實? 是否用圖中呢個方法?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-11 06:49 PM 發表
想請問你個線系點收實? 是否用圖中呢個方法?

我係參考漁絲縛漁勾的方法,再略加改變;同你圖中 (細繩部份) 的方法差不多。

不過結尾時把繩/線拉緊後,因為這不是死結,怕有機會散開,所以我會用少量 AA 膠點在結尾處,以防止散開。

[attach]301944[/attach]

頂部
po3117
少校

UID 20978
精華 0
積分 6
帖子 2123
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-8
狀態 離線
太強啦

How hard can it be  ???

自己動手豐衣足食

慳得一蚊得一蚊.........慳得一蚊得一蚊.......慳得一蚊得一蚊........
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[連杆的重力測試]

有點好奇經補強後的「勾爪粘合」可以承受幾大重力,忍唔住測試下......  起碼都可以吊起一罐汽水..... 但無試過其他更重的物件。
[attach]301995[/attach]

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #192 patmb 的帖子

咦! 完成後會唔會做個風洞測試呢

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-12 09:48 AM 發表
咦! 完成後會唔會做個風洞測試呢

當年南北朝時有張僧繇在金陵安樂寺「畫龍點睛」,龍被點睛後飛了上天.........

如果我完成後來個風洞測試,唔知會唔會發生「風吹鳥飛」的怪事.......  都係咪搞......  

頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線
patmb 兄
進度快左好多喎
一唔覺意就 miss 左兩日

睇見結繩果part,另小弟諗返細個都係咁樣繞辣雞D電線

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線
頂一下
patmb兄好波

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-9-12 07:54 PM 發表
patmb 兄
進度快左好多喎
一唔覺意就 miss 左兩日

睇見結繩果part,另小弟諗返細個都係咁樣繞辣雞D電線

類似的繞繩方法,細個時都識識地......  當時見我阿哥做童軍,將條帆布繩紮得好整齊好靚,於是叫佢教我.......  學識後無論繞繩、繞電線都係用類似方法......  後來去釣魚,學識縛漁鉤,就再有多d變化。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-9-12 08:05 PM 發表
頂一下
patmb兄好波

pbaa 兄過獎了.......  我都係邊砌邊學.......  大家齊齊努力!

BTW,你之前開左咁多火頭,仲有幾多未搞好?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[尾翼的製作 - I]

今次搞下條尾翼。 先整個 Tail Ring.....

材料:1.2mm 鋼琴線、4mm 闊皮條、一個金屬圈。
[attach]303201[/attach]

皮條一端切出一條窄條,將金屬圈套上,用 AA 膠粘合。皮條另一端砌尖。
[attach]303202[/attach]

鋼琴線屈至適當形狀及 cut 到適當長度 (鋼琴線好硬,難屈又難 cut,搞到手都痛.... ),在皮條適當位置開兩條縫,套進鋼琴線,用 AA 膠粘合。 Tail Ring 完成。
[attach]303203[/attach]

這個 Tail Ring 是會插進機身後部的兩個窿,直立在機尾。
[attach]303204[/attach]

尾翼的「骨」是會如下圖的結構組合,並粘合到 Tail Ring 上。
[attach]303205[/attach]

下一步驟,處理尾翼的翼骨。

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2009-9-12 21:10 發表

pbaa 兄過獎了.......  我都係邊砌邊學.......  大家齊齊努力!

BTW,你之前開左咁多火頭,仲有幾多未搞好?

好多, 好多...哈哈...

睇埋你隻好嘢先啦...

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部