回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 少少舊作(吉姆, 量產Gun Cannon及飛行型老虎)
ultraleo
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 12914
精華 13
積分 208
帖子 2626
成品數目 208 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-31
來自 梳打埠
狀態 離線
發表於 2006-9-2 06:53 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ultraleo 為MSN好友 通過MSN和 ultraleo 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
少少舊作(吉姆, 量產Gun Cannon及飛行型老虎)

兩隻吉姆分別用wash方法舊化, 之後整少少子彈窿上去. 當時自己唔識點整, 盲樁樁用P型刀雕d子彈窿出黎, 之後少少開油水混入畢地,令到畢地有少少好似糊狀咁, 塗晌子彈窿周圍(要唔均勻),畢地乾髐妨幓N上啞黑, 燻煙(smoke),再wash少少就可以. 之後自己慳時間用d電鑽配d鑽頭黎做, 不過自己覺得用P型刀雕出黎似少少.

另一張係整一條大鞭痕落去. 方法同子彈窿整法一樣, 只係條痕刻深d, 畢地鋪厚少少, 同埋d畢地唔開咁稀. 其實個盾都有整, 不過呢張睇唔到.

可否不分膚色的界限,願這土地,不分你我高低
頂部
ultraleo
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 12914
精華 13
積分 208
帖子 2626
成品數目 208 件
閱讀權限 10
來自 梳打埠
狀態 離線
發表於 2006-9-2 07:00 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ultraleo 為MSN好友 通過MSN和 ultraleo 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

Gun Cannon做法同吉姆一樣, 當時冇考慮過做景物, 純粹係想技巧運用純熟一d.

另一隻就係再之前整, 只係做冬季迷彩(地形迷彩)

頂部
ultraleo
少校

UID 12914
精華 13
積分 208
帖子 2626
成品數目 208 件
閱讀權限 10
來自 梳打埠
狀態 離線
發表於 2006-9-2 07:09 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ultraleo 為MSN好友 通過MSN和 ultraleo 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

隻飛行型老虎套件比較舊, 處理上比較麻煩. 呢隻比起先前三隻來得刻意(磨花方面).亦因為係舊模, 個盾同埋個框(唔計支機關砲)係一塊過, 上色比較多步驟, 要遮黎遮去.

呢隻洠鴞荇a自己都未正式完成(對腳後面紅色部份未上色, 仲有遮油膠紙), 同埋d貼紙舊化仍未掌握得好.

頂部
aeug
上尉
奥干擁護者

UID 77
精華 0
積分 30
帖子 1984
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2003-7-28
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by ultraleo at 2006-9-2 07:00:

Gun Cannon做法同吉姆一樣, 當時冇考慮過做景物, 純粹係想技巧運用純熟一d.
[i ...

nice team

今天一切我願暫停
總必相信有日我可開始過
頂部
(阿彪)
中校

UID 10567
精華 0
積分 29
帖子 3130
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-8
來自 筲箕灣
狀態 離線
發表於 2006-9-2 09:26 AM  資料  短消息  加為好友  添加 彪 為MSN好友 通過MSN和 彪 交談 Yahoo!
隻配色好似黑色突擊小隊
舊化真係好正

頂部
Ambroseya
少尉
待殺平民

熱讚榜勳章  
UID 114
精華 9
積分 54
帖子 661
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-25
來自 香港
狀態 離線
好有實戰feel,好正

不過只欠一個相襯既戰場背景,咁就完美了

-----------------
Yaya's Factory
http://hk.myblog.yahoo.com/ambroseyin/
埋黎睇!埋黎揀唷!
頂部
ultraleo
少校

UID 12914
精華 13
積分 208
帖子 2626
成品數目 208 件
閱讀權限 10
來自 梳打埠
狀態 離線
發表於 2006-9-2 11:34 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ultraleo 為MSN好友 通過MSN和 ultraleo 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
Originally posted by aeug at 2006-9-2 09:17:
nice team

Originally posted by 阿阿阿彪 at 2006-9-2 09:26:
隻配色好似黑色突擊小隊
舊化真係好正

呢隊係自己睇書d參考, 整出黎馡hite Dingo小隊. 多謝兩位嘉許, 我亦要努力,仲有好多技巧要摸索.

QUOTE:
Originally posted by Ambroseya at 2006-9-2 09:32:
好有實戰feel,好正

不過只欠一個相襯既戰場背景,咁就完美了

當時自己整呢幾隻果陣, 開始計劃整一個場景出黎, 屋仔都整鰲X間, 後來發覺自己能力仲係有限, 暫時擱置.

[ Last edited by ultraleo on 2006-9-2 at 04:06 PM ]

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-27
來自 脹爆 Studio
狀態 離線
之前在你個 FORUM 睇過啦 ultraleo 兄, 可惜 register 唔到所以無法回覆......

當時真係好期待你個情景模型, 實在大型到嚇人, 加油完成佢啦, 唔好爛尾呀!!!

Our FB: https://m.facebook.com/profile.php?id=307092459301591&ref=bookmark
頂部
ultraleo
少校

UID 12914
精華 13
積分 208
帖子 2626
成品數目 208 件
閱讀權限 10
來自 梳打埠
狀態 離線
發表於 2006-9-2 04:04 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ultraleo 為MSN好友 通過MSN和 ultraleo 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
Originally posted by rexlee at 2006-9-2 12:02:
之前在你個 FORUM 睇過啦 ultraleo 兄, 可惜 register 唔到所以無法回覆......

當時真係好期待你個情景模型, 實在大型到嚇人, 加油完成佢啦, 唔好爛尾呀!!!

最頭痛係d景物鋪排, 諗住一個大景可以分支幾個細鴷X黎, 到而家都仲未諗掂, 呢個唔諗住咯, 黎緊計劃做兩個景物, 其中一個同節日有關, 希望夠時間完成.
果個forum開頭係邊度都可以註冊成會員, 不過因為普遍問題(一人註冊多個分身攪局), 開始限制只比澳門, 而家仲停止埋澳門申請

頂部